Akman: “Zamlardan dolayı atomda bulunan meyvelerin sayısını azalttık!”




Tarih: 20 Mayıs 2021 Perşembe 15:30


Mersin’de 25 yıldır organik meyve suyu üretimi yapan Ali Akman, 3 yıl önce Atomcu Ali olarak açtığı işletmesinde 17 meyve özünden oluşan atom karışımı yaparak bu lezzeti vatandaşlara sunuyor. Akman, “Son zamanlarda her şeye gelen zamlardan dolayı bizler de mecburen atom içeceği içindeki meyve sayısını azaltmak zorunda kaldık. Atom içeceğinde 30 çeşit olan meyve sayısını şu an 17’ye düşürdük. Muza, süte, ananasa zam geldi, 5 TL’ye aldığımız avokadonun kilosu şimdi 30 TL” dedi.

Haber: Sevcan Akgül

Atom içeceği içerisinde; muz, avokado, ananas, çilek, muz, bal, dondurma gibi birçok meyve ve farklı gıda ürünlerinin bulunduğu bir karışım olarak sunuluyor. İçerisinde yer alan birçok organik ürün sayesinde oldukça sağlıklı olan atom içeceği, özellikle yaz aylarının sıcak günlerinde daha fazla tercih ediliyor. Adını bu sayısız organik ürünlerden alan atom, kısa süre içerisinde hazırlanıp tüketilen bir içecektir. Hazırlanışı itibariyle de önemli püf noktaları olan atom içeceği, strese iyi geliyor, sindirimi kolaylaştırıyor ve kalp sağlığını koruyor. Mersin Çarşısı Yoğurtçu Pazarı’nda organik meyve suyu ve atom içeceği satışı yapan Ali Akman, mesleğine dair sorduğumuz soruları gazetemize cevapladı.

 

“TAMAMEN DOĞAL VE ORGANİK İÇECEKLERİ VATANDAŞA SUNUYORUZ”

Atom içeceğinin Mersin’e has olduğunu ifade eden Ali Akman, mesleğine başlama hikayesine yer vererek, “Mardinliyim, asıl mesleğimiz meyve suyu üzerine ve 25 yıldır bu meslek üzerine çalışıyorum. Meyve suyu işi asıl mesleğimiz ama amcamın atom dediğimiz farklı meyvelerden oluşan bir karışımı keşfetmesiyle temel işimiz daha çok atom üzerine oldu. 3 yıldır Çarşı’da Yoğurtçu Pazarı’nda Atomcu Ali isminde halkımıza hizmet veriyoruz. Çeşitli meyvelerden amcam karışımlar yapmaya başladı. Bu süreç tabi ki onun yıllarını aldı ve en sonunda bugün hepimizin bildiği atom içeceğini buldu. İlk zamanlar atom içeceğinin rengini tutturmakta sorun yaşadık kırmızı ve yeşil oldu daha sonra bugün hepimizin bildiği ve keyifle tükettiği renk pembe oldu. Şu an atomun rengi pembe ve bu rengi de ona veren kırmızı nar ile ilgili. Atom pembe olarak Mersin’e özgü. Mersin atom içeceği konusunda öncü rol oynuyor. Bazen kullandığımız meyveler ve diğer gıdalar zararlı oluyord. Örneğin; kayısıyı fazla kattığımızda atom içerisine vatandaşlarda ishal şikayeti oluşuyordu, bazen de muzu fazla kattığımızda kabızlık sorunu söz konusu oluyordu. Şimdi ise daha sağlıklı ve kıvamını yakaladık içerisine dondurma da katıyoruz. Bizler tamamen doğal içecekleri vatandaşlara sunuyoruz. Burada gördüğünüz her şey organik ve insan sağlığına faydalı” diye konuştu.

 

“EN ÇOK ATOM İÇECEĞİ TERCİH EDİLİYOR ÇÜNKÜ MERSİN’E ÖZGÜ”

İçerisinde bulundurduğu sayısız organik ürün bulunduran atom içeceğini 5 TL’den sattıklarını söyleyen Akman, diğer meyve sularına göre atomun daha sağlıklı olduğu için tercih edildiğini belirterek, "Bu mesleği öğrenmemiz küçük yaşlarımıza kadar dayanıyor, bizler de oldukça hevesliydik. Tanıdıklarımız da aracılığıyla meyve suyu sektörü ve atom içeceğinin nasıl sunulacağına dair temel bilgileri farklı yerlerde öğrenme şansı bulduk. Mesleğimizin püf noktalarını zamanla öğrendik. 22 yıl boyunca nerdeyse işçi olarak çalıştım ve en son kendi işletmemi açmaya karar verdim. İşletmemizde içecek olarak; çilek suyu, limonata, portakal suyu, greyfurt, havuç, muzlu süt, avokado gibi içeceklerimiz bulunuyor. Ancak aralarında en çok tercih edilen ve sevilen atom içeceği oldu. Atom içeceğinin içinde 30 çeşit meyve katıyoruz. Muz, kivi, avokado, ananas, muz, bal, süt, dondurma gibi lezzet katacak ve oldukça sağlıklı bir karışım oluyor. Müşterilerimiz de bilinçli bu konuda 5 TL’ye portakal suyu içeceğine 5 TL’ye atom içmek istiyor. Çünkü içinde birçok gıda ürünü var, bu durum bizler için de maliyetli oluyor. Daha fazla giderlerimiz oluyor, elektriğimiz, makinelerimiz daha fazla çalışmış oluyor. Buna rağmen lezzetimizden ödün vermedik ve fiyatları hep sabit tuttuk hatta indirim yapmaya başladık. Sürümden kazanıyoruz, atom içeceğinin 10 TL olması gerekirken onu da 5 TL’ye veriyoruz. Çoğu içeceğimiz 5 TL olarak sabit tuttuk, sürüm olduğu için böyle. Çilek ve limon suyu ise 2,5 TL. Atomu daha ucuz bulanlar atomu daha çok tercih ediyor” şeklinde konuştu.

 

“ATOM, SİNDİRİMİ KOLAYLAŞTIRIR, GÖZ SAĞLIĞINA İYİ GELİR, KALBİ KORUR”

Atom içeceğinin faydalarından da bahseden Akman, özellikle üreme sorunları yaşayanlara atomun ciddi anlamda katkı sağladığını ifade ederek, “Pandemi sürecinde özellikle avokadonun fiyatı çok arttı. Biz yerli muzu kullanıyoruz, ithal muz kullanmıyoruz. Mersin Toptancı ve Sebze Meyve Hal Kompleksi’nde değişen fiyatlar bize olumsuz yansımadı çünkü anlaşmalıyız. Sürekli fiyat artışı yapamazlar. Ellerinde ürün kalınca da ucuz alıyoruz ve müşteriye daha fazla atom içinde meyve kullanıyoruz. Bu meslek doğal yapılan ve sağlıklı olan bir iş, bizim atomumuz ilk keşfedenler sürekli tüketmek istiyor çünkü faydalı. Atomun faydalarına bakıldığında; afrodizyak etkisi fazla ve bazı müşterilerimiz bana sayende çocuğum oldu diyor. Yani sindirimiz kolaylaştırıyor, doğal bir ürün tüketiyorsunuz sonuçta zararı olmaz. Ancak kıvamı iyi ayarlanmadığında, fazlaca meyve kullanırsanız rahatsızlık da yaratabilir. Fazlaca tüketilmesi doğru değil, kayısı örneğin ishale iyi geliyor ama dengeli olmalı. Vişne suyu kan yapıcıdır, havuç suyu göz sağlığına iyi geliyor. Burada vatandaşlara rahatsızlıkları için de meyve suları tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

 

 

“ORGANİK OLARAK ALDIĞIMIZ TÜM ÜRÜNLERDE ZAMLAR VAR”

Akman, organik olarak aldıkları ürünlerde de zamların yaşandığı ve bu durumun kendilerini olumsuz etkilediğini savunarak, “Bizler kardan zarar ediyoruz. İlk dükkanımızı açtığımızda sütün litresi 2.95 TL’ydi şimdi ise 5.75 TL oldu. Bizler kar elde etmiyoruz ama vatandaşlarımız daha sağlıklı bir ürünü içsin diye bunu yapıyoruz. Atomu içen bir daha içiyor, bizler de tavsiye ediyoruz. Tüm aldığımız ürünlerde zam var. Örneğin portakalın kilosunu 1 TL’ye alıyorduk bardağını 4 TL’ye satıyorduk. Portakalın karı var ama fazla tüketen yok. Atom içerisinde sayısı meyve bulundurduğu için daha fazla tercih ediliyor. Ancak son zamanlarda her şeye gelen zamlardan dolayı bizler de mecburen atom içeceği içindeki meyve sayısını azaltmak zorunda kaldık. Atom içeceğinde 30 çeşit olan meyve sayısını şu an 17’ye düşürdük. Muza, süte, ananasa zam geldi, 5 TL’ye aldığımız avokado şimdi kilosu 30 TL. Muzlu süt örneğin iki bardağını 5 TL’ye veriyorduk şimdi tek bardağı 5 TL oldu, bunlar da gelen zamlardan kaynaklandı. Hatta ucuza veriyoruz, müşterilerimiz neden ucuz diye soruyorlar” ifadelerini kullandı.

 

“DOĞAL MEYVE SUYU VE ATOMUN PÜF NOKTALARINI BİLMEK SAĞLIK ADINA ÖNEMLİ”

Pandemi sürecinde olumsuz etkilenen işletmelerden biri olduklarını söyleyen Akman, 8 kişi oldukları iş yerinde bu sayının 3’e düştüğünü iddia ederek, “İyi bir atom için fazla meyve katılmaması gerekir. Muzu fazla katarsanız kabızlık, fazla kayısı katarsanız ishal olursunuz. Hiç süt içmeyen kişi atomu içtiğinde içerisinde süt olduğunun dahi farkına varmıyor. Çileğe alerjisi olanlar atomu içtiğinde yine sorun yaşamıyor. Bizim üç şubemiz var ve hepimizin atomu yapma sırrı aynı, püf noktalarını biliyoruz. Amcamız bizlere bu işi öğretti ancak vatandaşlar atom içeceğimizi beğeniyor. Bu işi bilerek yapmak lazım. İşlerimiz tam kapanma sonrası kontrollü normalleşme ile açılsak da zorlanıyoruz. Giderlerimiz fazla, pandemiden önce işlerimiz daha iyi ve hatta kışın dahi işlerimiz daha iyiydi. Soğuğa rağmen atom yetiştiremiyorduk. Kışın 8 kişi burada çalışırdı ama şimdi 3 kişiye düştük. Bu da pandeminin olumsuz etkisinin sonucu oldu. Yeni açıklanan esnafa destek konusunda henüz bir yardım olacak mı bize bilmiyorum. Daha önce kira desteği almıştık. Burada doğal ürünler satılıyor, insanlara tavsiye ediyoruz özelikle atom karışımını sağlıklı ve lezzetli olduğu için tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

 

“PANDEMİ NEDENİYLE UYGULANAN PAKET SERVİS BİZE OLUMSUZ YANSIYOR”

Atom içeceğinin diğer meyve sularına göre tüketiminin kısa sürede yapılmasını gerektiğinin altını çizen Akman, pandemi nedeniyle alınan kısıtlamalardan biri olan paket servisin kendilerini olumsuz etkilediğini iddia ederek, “Burada doğal olarak sunduğumuz içecekler için meyve teminin Mersin Toptancı ve Sebze Meyve Hal Kompleksi’nden tedarik ediyoruz. Orada soğuk hava deposu var ve iki günde bir istediğimiz ürünler anlaşmalı olduğumuz komisyonculardan geliyor. Burada maliyeti fazla olur diye sebze halinde duran depolardan tedarik ediyoruz. Atom başta olmak üzere diğer içeceklerimiz en çok yazın tüketiliyor, kışın dinleniyoruz ama yazın çok çalışmış oluyoruz. Pandemi sürecinden bizler de olumsuz etkileniyoruz, Meyve sularını paket olarak vermek, atomu bardağı koyup sipariş götürmek bizim için dezavantajlı bir durum çünkü atomun 15 dakika içinde tüketilmesi gerekiyor. Vatandaşa da bunu izah ediyoruz ama olumlu dönüş almıyoruz çünkü burada hemen tüketmenin verdiği lezzet daha farklı. Uzun bir süre sonra içmek istediğinizde sorun oluyor çünkü tadı bozulmuş oluyor. Atom içeceğinin içinde dondurma var ve hemen eriyor evde tüketilmez. Pandemi sürecinde işletmemiz paket servise ve al götür sistemine hiç uygun değil, Bizzat vatandaşın hazır halde burada hemen tüketmesi gereken bir içecek. Vatandaş da bu süreçte evde zaman geçirdiği için bizlere de olumsuz etkiliyor” dedi.

 

 


Etiket: mersin, atomcu, aliakman


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA