Alevlerle savaşın gizli kahramanları; “Gönüllüler”




Tarih: 2 Ağustos 2021 Pazartesi 15:41


Türkiye’nin birçok yerinde eş zamanlı başlayan, bazı bölgelerde hala söndürülemeyen yangınların gizli kahramanları gönüllüler oldu. Mersin’in Silifke İlçesi Yeşilovacık Mahallesi Dedeler Köyü’nde de çıkan yangın Mersin Off-Road Kulübü ve gönüller sayesinde söndürüldü.

Haber- Gizem Konucu

Mersin Silifke ve Aydıncık İlçesinde 28 Temmuz’da başlayan yangınlar, yapılan müdahalelerle birlikte günler sonra söndürebildi. Soğutma çalışmalarının başladığı bölgelerin gizli kahramanları gönüller oldu. Mersin’in ve Türkiye’nin birçok farklı yerinden yangın bölgelerine erzak, su, maske gibi yardımlar yapılırken, bazı gönüllüler ise doğrudan yangınla mücadele gerçekleştirdi. İtfaiye ekipleri, orman ekiplerinin yanı sıra vatandaşlar da orman yangınlarının sönmesi için canla başla uğraşırken bu gönüllerin içerisinde Mersin Off-Road Kulübü de yer aldı. Mersin Off-Road ekibi, merkezden yola çıkarak hem topladıkları yardımları yangın bölgesine ulaştırdı, hem de oradaki gönüllülerle birlikte yangın söndürme çalışmalarına destek oldular. Konu ile ilgili duygularını paylaşan Mersin Off-Road Kulübü Başkanı Mehmet Fatih Oçak, organize bir şekilde yangın bölgesine gittiklerini ve orada gönüllerle birlikte böyle bir katkı sunabildikleri için mutlu olduklarını dile getirdi.

 

“YARDIMLAR İÇİN KRİZ MASASI KURULMALI”

Oçak, merkezden yardım için topladıkları ayran, su, yiyecek gibi şeyler için alışveriş yaparken, oradaki vatandaşların da kendilerine katkı sunduklarını ve onlarla birlikte birçok yardımı yangın bölgesine ulaştırdıklarını ifade etti. Bölgeye çok sayıda yardım ulaştırıldığını ifade eden Oçak, “Orada tek sıkıntı, malzemelerin bir yerde kriz masası kurulup insanların oraya teslim etmesi gerekiyor. İnsanlar kendi götürmeye kalkıyor, bu sefer trafik yoğunluğu oluşuyor. Onun haricinde yukarıda büyük bir hengame vardı. Bir sürü itfaiye aracı vardı. TOMA’lar gelmişti. Akşam gittiğimiz için helikopter görme şansımız yoktu. Biz oraya gidinceye kadar helikopterler yoktu ama arazözler, yangın söndürme araçları vardı. Orman araçları, kepçeler çalışıyordu” ifadelerini kullandı.

“BULUNDUĞUMUZ BÖLGEDE GÖNÜLLÜLÜK ÇOK FAZLAYDI”

Yangın söndürme esnasında bazı eksikliklerin de olduğunu sözlerine ekleyen Oçak, “Organizasyonda bazı eksiklikler vardı. Besleme yapılırken aksaklıklar oluyordu. Hortumda su bitiyor, su bekliyorsunuz. Alev harlanmış, söndürme durumuna geldiğiniz zaman su bitiyor ve ikinci aracı beklemek zorunda kalıyorsunuz. Bazı koordinasyon sıkıntısı vardı. Bizim müdahale ettiğimiz bölgede 10, 15 boy hortum çekildi. Çok yukarıda bir taraftaydı. Araçlar çıkmıyordu bulunduğumuz yere. Bulunduğumuz bölgede gönüllülük çok fazlaydı. Başımızda bir ormancı vardı, o da telsizden aşağıdaki suyu açıp kapatmalarını istiyordu. Koordinasyonu sağlayan kişi oydu. Ama bizim yardım ettiğimiz bölgedeki kişiler hep gönüllüydü. İlk başta müdahale iyiydi. Lojistik kısmını bilmiyorum” dedi.

 

“İNSANLAR ATEŞLE, ALEVLERLE SAVAŞIYORDU”

Yangın bölgesine yiyecek, içecek gibi gerekli ihtiyaçları ihtiyaç sahiplerine dağıttıklarını ifade eden Oçak, vatandaşları trafik noktasında uyardı. Oçak, “Biz müdahale amaçlı gittik ama sadece yiyecek, su götürme amaçlı gidenler de vardı. Bunlar iyi niyetle geliyorlar ama dağ yolu buralar. Bir gidiş ve bir geliş var. Bu yüzden trafik sıkışıklığı oluyordu bu da bir risk yaratıyordu çalışanlar ve ulaşım açısından. Genel olarak o kalabalık, müdahaleler, yardımlar güzeldi. Biz Yeşilovacık üstünde Dedeler Köyü’ne 6-7 kişilik bir ekip gönüllü olarak gittik. Ama orada bir kalabalık vardı. Yardım için gelenler vardı. Yangın bir tek bizim orada değildi. Başkaları da çıkan farklı yerlere, farklı kollardan destek veriyordu. Ateşle, alevlerle savaşıyorlardı. İnsanlar günlerdir oradalar o mücadeleyi veriyorlar. Elimizi taşın altına koyup, bir şeyler yapabildiğimiz için mutlu olduk. Gittiğimiz gördüğümüz yerlerde yanan yerleri görmek moral bozucuydu. Boğsak, Yeşilovacık yanmıştı. Ama arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Risk alarak canla başla mücadele ettiler. Bizim orada bir hortumu bile sallamamız etkili bir unsurdu. İnsanlar işini, gücünü bırakıp orada mesai harcıyorlardı. Biz oradan gece inmek zorunda kaldık ama soğutma çalışmalarına geçilmişti” diyerek gönüllülüğün önemini vurguladı.


Etiket: mersin, off-road-mehmetfatihoçak, yangın


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA