Tatar: “Son 1 ayda tavuğa 4 kere zam yapıldı”




Tarih: 2 Kasım 2021 Salı 15:32


Hayat pahalılığı karşında son bir yılda tavuğun yüzde 60-70’lere varan zamla fiyatının git gide daha da artması üzerine konuşan 35 yıllık tavuk sektöründeki Serdar Tatar, “Son 1 ayda tavuğa 4 defa zam geldi ve bu da biz tavuk sektörünü çok kötü etkiyor. Ben 10 kilo tavuk satıyorsam örneğin, bu 2 kiloya düşüyor, 2 kilo satıyorsam bir kiloya düşmüş oluyor. Bu da benim kendi işletmem açısından yok olmam anlamına gelmektedir. İnsanların artık alabilecek güçleri yok. Yüzde olarak fiyatlara bakacak olursak tavuk fiyatları yüzdelik zam karşısında kırmızı et fiyatlarını geçmiş durumda” dedi.

Haber- Behzat Özgür Beyazlar

Tavuk fiyatları her geçen gün yapılan zamlarla birlikte kırmızı et fiyatıyla yarışır duruma geldi. 35 yıldır tavuk sektörü ile uğraşan Serdar Tatar hayat pahalılığı ile birlikte, tavuğa gelen zamlar karşısında tavukçuluk sektörünün büyük zararlar gördüğünü ifade etti.  Alışveriş merkezlerinden farklı olarak kendilerinin taze tavuk sunduklarını dile getiren Tatar, “Mersin halkı için ve tüketici için şunu söyleyebilirim; lütfen gözünüzü açın ve cebinizi düşünün. AVM’ler bizden sonraki kurumlar yani tavuk eti önce bize gelir sonra onlarda raflardaki yerini alır. Bizler tavuğu çiftlikten reyonlarımıza koyuyoruz, AVM’ler ise bizden sonraki kurumlar oluyorlar ve bizden sonra fiyat biçmiş oluyorlar bizde tavuk fiyatları o yüzden daha ucuz olur. Bizdeki sirkülasyon AVM’lerdekilerden daha iyi. Tüketicilerimiz lütfen bunlara dikkat etsinler, bizde sirkülasyonun daha fazla olduğunu unutmasınlar. Esnafı yalnız bırakmasınlar, esnafı desteklesinler. Zincir marketlerde ve AVM’lerde esnaflardaki olan doğru gramajlara uymayabiliyorlar” ifadelerini kullandı. 

 

 

“TAVUK FİYATLARI YÜZDE 60-70 ZAMLANMIŞ DURUMDA”

Hayat pahalılığı ve masraflar karşısında tavuğun sürekli olarak zamlandığını söyleyen Tatar, “Herkesin de bildiği ve gördüğü üzere tavuk fiyatları yüzde 60-70’lerde zamlanmış durumda ve bu fiyatlar sabit duracakmış gibi de görünmüyor. Hayatı yaşama koşulları ve pahalılık karşısında bizler de tavukçuluk sektöründe sürekli olarak zam yemiş oluyoruz. Bizler kümeslerde hayvanlara verdiğimiz yemler dolar ile satın alınmakta ve hal böyle olunca da tavuk fiyatlarına etki etmiş oluyor. Doların yükselişi maliyetlerin yükselişi demektir, elektrik zammı olduğunda bizde de bu tavuk fiyatlarına, reyonlarımıza yansımış oluyor. Dolar ve elektriğe zam geliyor olması otomatik olarak bizim maliyet kalemlerimizi etkilemiş oluyor” diye konuştu.

 

“TAVUĞA 1 AYDA 4 DEFA ZAM GELDİ”

Son bir ayda tavuk fiyatlarına 4 defa zam geldiğini belirten Tatar, “Bunun sebebi de elektrik ve petrole yapılan zamlardan kaynaklanmış oluyor. Bunda biz tavuk sektörünün de zararı çok oluyor. Örneğin müşterilerimizde alım potansiyeli düşmüş oluyor. Halkın alım gücü pahalılık karşında düşmüş oluyor ve alım gücü de düşünce benim kar marjım düşmüş oluyor. Ben 10 kilo tavuk satıyorsam örneğin bu 2 kiloya düşüyor, 2 kilo satıyorsam bir kiloya düşmüş oluyorum. Bu da benim kendi işletmem açısından yok olmam anlamına gelmektedir. Ben sektörden çekilirsem ya da başka bir birisi sektörden çekilirse sektör küçülür ve yok olmaya beraber ve bu da daha fazla hayat pahalılığı anlamına gelecektir. Üst tabakadan bazı maliyetlerin durması gerekmektedir. Üretimin artması gerekir, yem fiyatlarının artmaması gerekmektedir” ifadelerini ekledi.

 

“KIRMIZI ET VE TAVUK ETİ YARIŞIYOR DURUMDA”

Hayat pahalılığının etkisinin aynı şekilde kırmızı ete de yansıdığını ama tavuk fiyatlarının kırmızı etle yarışmakta olduğunu kaydeden Tatar, “Bizim işimiz nakliye yani bir merkezden diğer merkeze eti taşımak zorunda kalıyoruz. Mazot fiyatları yükseliyor bu da ete yansıyor ve et fiyatları da zamlanmış oluyor. Maliyet olarak şu anda kırmızı et ve tavuk eti yarışıyor durumda. Şu anda kırmızı et ve tavuk fiyatları kafa kafaya gelmiş neredeyse aynı seviyede. Önceden alt tabaka gelirde olan tüketicinin sigortası tavuktu ve şu anda o da kalmamış. Yani artık maddi geliri az olan bir kişi tavuk da tüketemiyor. Artık et, tavuk tüketebilecek gelire sahip olmayan insanlarda var. İnsanların artık alabilecek güçleri yok. Yüzde olarak fiyatlara bakacak olursak tavuk fiyatları yüzdelik zam karşısında kırmızı et fiyatlarını geçmiş durumda. Kaldı bu fiyatlar sabit kalmayacak ve biz daha da zamlanıp, pahalanmasını bekliyoruz” diye konuştu.

 

 “BİZDE OLAN SİRKÜLASYON ZİNCİR MARKETLERDE YOK”

Tavuk alımında zincir marketleri tercih eden vatandaşlara sirkülasyon ve taze ürün konusunda uyaran Tatar, “Bizde sirkülasyon var ve zincir marketlerde öyle değil. Zincir marketlerde rafa bırakılıyor ve öyle kalıyor ta ki tüketilene kadar ama bizlerde bu tavuklar her sabah ve günde birkaç defa raflarda düzenlenir ve tekrar raflara yerleştirilir. Ürünün devamlılığı var bizde aynı günde rafların boşalıp tekrar doldurulduğu oluyor ve hal böyle olunca da bizde sürekli tavuklar taze olmuş oluyor. Biz kendi raflarımızda ürünlerimizi kendimiz dizer, bakımlarını yaparız ve taze ürünler sunmaya çalışırız ama zincir marketlerde raflarda böyle bir durum yok. Biz müşterilere istediği şekilde sunarız ürünleri, kullanacakları şekle göre kesip, doğrayıp istedikleri gibi sunuyoruz. Zincir marketlerde nasıl bırakılmışsa ürünler öyle de alınmak zorunda” dedi.

 

“TEREYİ TERECİDEN, TAVUĞU TAVUKÇUDAN ALIN”

Esnafta müşteri memnuniyetinin ön planda olduğunu, AVM’lerdeki gibi sadece kar amacı güdülmediğinin altını çizen Tatar, “Atalarımız ‘Tereyi tereciden alacaksınız’ derler. AVM’lerde sadece kar amacı güdülüyor ama biz esnaflar bize gelen müşteri bize başka bir müşteriyi nasıl kazandırabilir diye düşünüyoruz ve memnuniyet ilk başta gelir. AVM’lerde birkaç kalem ucuz gösterilip göz boyandıktan sonra diğer kalemler yüksek tutuluyor ve insanlar bunun farkına varmıyor. Lütfen tüketiciler alacakları ürünü takip edip, araştırdıktan sonra alsınlar. Biz esnaflarda tavuklar daha ucuz ve daha temiz olmaktadır ve daha da sağlıklı olmaktadır. Esnafı unutmasınlar ve biz esnaflarda memnuniyetin hat safhada olduğunu unutmasınlar. Biz biçilen fiyatı, hesabı yuvarlayabiliyoruz, eksik varsa müşteride biz eksik parayı alamdan da ürünü veriyoruz ama AVM’lerde kuruşun hesabını yapmak zorundasınız” diye ekledi.

 

 “A’DAN Z’YE HER ÜRÜNE ZAM GELİYOR”

Tavuk almaya gelen müşteri Ramazan Albayraksaran ise hayat pahalılığından yakınarak, “Ülkemizin ekonomik kriz içerisinde olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Hal böyle olunca A’dan Z’ye her ürüne zam geldi. Bundan emekliler de etkileniyor, yevmiyeciler de etkileniyor. Hiç kimse ne kadar para aldığını ve elinde ne kadar kaldığını söyleyemiyor, tahmin edemiyor. Belirli bir kesim dışında herkes aç. Belirli bir kesimin cebi doluyor, çalışan kesim aç. Fakirinde yediği bir ekmek vardı bir de tavuk, et yiyemiyor doğru dürüst, kurbandan kurbana et yiyor ancak. Dediğimiz gibi yüzde 60-70 arası tavuğa gelen bir zam var ve bu da alt tabakanın belini bükmüş oluyor. Tavuk bile alamıyor artık insanlar. Her gün 2 kilo tavuk alan bir kişi şimdi artık 250 gram tavuk alabiliyor. Alım gücü sıfırlaştı. A’dan Z’ye her şeye zam geliyor, petrol haftada iki kere zamlanmış oluyor. Elektriğe yıllık olarak sabit zam yapılıyor ve bunlara gelen zam karşısında doların da artmasıyla dar gelirli kesimin beli bükülüyor. Alım gücü sıfırlaşıyor” dedi.

 

“TAVUK TÜKETİMİM YARI YARIYA DÜŞTÜ”

Albayraksaran, “Mersin’de bile çöpten ekmek toplayıp, hayatını devam ettiren binlerce kişiyi göstereyim. Pazarın olduğu günler gelip de pazardan arta kalan çürükleri alıp gün sonunda evlerine çürük meyveleri götürüyorlar evlerine, çocuklarına yediriyorlar. Demem odur ki; ben haftada bir 2 kilo tavuk alabiliyordum ama artık ben iki haftada bir tavuk almak zorunda kalıyorum, daha da fazla alamıyorum. Tavuk zaten pahalı ve evin tek ihtiyacı da tavuk olmadığına göre geçimimizi ona göre düşünüp, hareket etmek zorunda kalıyoruz. Ben emekliyim ve emekli maaşıyla sürekli olarak tavuk alamıyorum. Alım gücü yüksek olanlara zaten her şey serbest. Vergiden bile muaf oluyorlar. Ama bu dar gelirli bir kişi olduğu zaman destek çıkılması gereken yerde zorla da olsa ödetmesini biliyorlar. Fakir yemeyip de ne yapacak. Yemeye gücü olmayanlar zayıf düşüp, ölüp gidecek. Tek istek fakirlerin zayıf düşüp ölmesi mi ne?” diye konuştu.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA