Şekere yüzde 25 zam geldi, üretici de tüketici de zamlardan şikayetçi




Tarih: 16 Kasım 2021 Salı 15:16


Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ (Türkşeker), kristal şekerin kilogram satış fiyatının KDV dahil 5.30 lira olduğunu duyurdu. Şekerde zam oranı yüzde 25 oldu. Şekere gelen zam karşısında şeker üzerine üretim yapan üreticiler bu fiyatları ürünlerine ekleyemedikleri için işletmelerinde küçültmeye gideceklerini belirtirken, tüketiciler ise şeker ve tatlı tüketmenin lüks olmaması gerektiğini ifade ettiler.

Haber- Behzat Özgür Beyazlar

Şeker fiyatlarına gelen yüzde 25’lik zam karşısında zorlandığını belirten tatlı İşletmecisi Serpil Ünlüer, işlettikleri işletmenin dededen toruna geçtiğini, zamlar karşısında baba mesleğini ve işletmesini kaybetmek istemediklerini belirterek, “Biz bu zaman diliminde gelen zamlar karşısında ayakta durmaya çalışıyoruz ama durum gösteriyor ki babadan, dededen süregelen bu meslek, bu dükkan kapanacaktır. Biz hayat pahalılığı karşısında ve sürekli olarak gelmekte olan zamlar karşında ayakta durmaya çalışıyoruz. Şeker bizim işletmenin olmazsa olmazı dediğim gibi ama biz zamlar karşısında ürünlerimize anında, aynı gün zam yapamıyoruz. Bizler zam yapamadığımız için de kendi sermayemizden tüketerek küçülmekten korkuyoruz. 1938’den beri dededen toruna gelmiş bu köklü işletme ve mesleğimizin zamlar karşısında yok olması bizi psikolojimken de çok kötü etkileyecektir. Umarım hayat pahalılığı ve zamlar karşısında bu dededen toruna geçen işletme ve mesleği bırakmak zorunda kalmayız” ifadelerini kullandı. 

 

“ZAMLAR KARŞISINDA SÜREKLİ GERİYE DOĞRU GİDİYORUZ”

Tatlı ve künefe yapan işletmeci Serpil Ünlüer şekere gelen yüzde 25 zammın çok fazla olduğunu söyleyerek, “Biz tatlı ve künefe yapan bir işletmeci olarak şekeri çok kullandığımızdan dolayı şekere gelen yüzde 25’lik zam bizi çok etkiliyor, biz çok zor durumda olmuş oluyoruz. Şimdi şekere geldi diye una, yağa da zam gelir ve işletmeciler olarak çok zorlanacağız hal böyle olunca. Biz işletmecilerin şeker kullanımı biraz fazlaca ve bu bizim için çok kötü oldu. Çünkü biz bir lira zam yapacak olursak, halk şaşırmış oluyor ve buna tepki koymuş oluyor. Biz 1 ya da 2 kilo şeker ile iş yapmıyoruz, bizim günlük olarak tüketip, kullandığımız şeker çok ve bu da yüzde 25’lik zam karşısında ödediğimiz paralar katlanmış oluyor. Biz işletmeciler her gün zam yesek bile, zam yapamıyoruz aynı anda ve bu da küçülmeye sebebiyet vermiş oluyor. Biz işletmeciler olarak zamlar karşısında sürekli geriye doğru gidiyoruz” diye konuştu.

 

“ŞEKERSİZ HİÇBİR İŞ YAPAMAYIZ”

“Şeker bizim işletmenin olmazsa olmazı, şeker bizim işletmenin eli, ayağı. Şekersiz hiçbir iş yapamayız ve bu zam çok fazla, bu zam karşısında çok zor durumdayız ve ne yapılacağını bilemiyoruz” diyen Ünlüer, “Biz zamlar karşısında 1 lira bile zam yaptığımızda insanlar buna tepki gösteriyor. Müşterilerimiz iki günde bir yiyorlarsa artık haftada bir tatlı tüketmek zorunda kalacaklar. İnsanların da durumu belli. Ürüne, ham maddeye zam geldiğinde biz aynı gün zam yapamıyoruz, aradan bazen de aylar geçmesi lazım ki bizim bu zammı yansıtmamız için. Hal böyle olunca da aylar boyunca biz kendi cebimizden ham maddeye yatırım yapmak zorunda kalacağız, biz bu zammı yansıtamadığımız için de cebimizden harcadıkça küçülmüş olacağız ve küçüldükçe de kepenk kapatmamız gerekecek. Biz işletmeci olarak 3 günde bir zam yapamayız. Şeker zam geldiyse yağa da zam gelecek ve bu ham maddeler de bizim işletmenin olmazsa olmazı. Biz zam yaptığımızda müşterilerimizi de etkileyecektir ve bu da işlerimizi kötü yönde etkilemiş olacaktır. İnsanlarda kendilerini kısıtlamak zorunda kalıyor hayat pahalılığı karşısında ve insanlar kısıtlamaya gittikçe bizler de iş yapamıyoruz. Bir işletmeci olarak bu zamların çok fazla olduğunu söylüyoruz ve umarım bir düzenlemeye gidilecektir. Pandemiden beri zor durumdaydık zaten işletmeciler olarak ama hal böyle olunca da dediğimiz gibi zamlar karşısında zor durumdayız. 4 kişi bağlanmış bir işletmeyi çalıştırıyoruz ve burası da zamlar karşısında küçüldü zaman işsiz kalanlarımız olacaktır” ifadelerini ekledi.

 

 

 

 

“ESNAF KAZANAMAZ, TÜKETİCİ DE TÜKETEMEZ DURUMDA”

Düzenli olarak haftada iki kere tatlı tükettiğini belirten vatandaş Eda Yosullu ise şekere gelen zam karşısında artık tatlı tüketimini kısıtlamak zorunda kalacağını ifade ederek, “Ben tatlı yemeyi seven birisi olarak söylüyorum ve diyorum ki şekere gelen zam çok fazla ve bu da bizim tatlı ihtiyacımızı karşılamamızı zorlayacaktır. İnsanların en çok tükettiği ürünlerin başında şeker gelmektedir. Misal ben tatlıyı çok seven bir insan olarak ailece sürekli tatlı tüketiriz. Ama bu gelen zamlardan dolayı da artık özel olarak ve keyfi bir şey yapamıyoruz artık. Şekere gelen zam ve hayat pahalılığı bütçemizi sürekli olarak etkilemektedir. Bundan dolayı da dışarı çıkıp da ailemizle artık bir takım şeyleri yapmak lükse kaçmaya başladı. Kaldı ki önceden gidip rahat rahat bir tatlı yediğin zaman o kadar dokunmuyordu ve bütçeyi çok da sarsmıyordu ama şu andan itibaren gerçekten de işletmecilerde etkilendiği için evet zam yapmak zorunda. Zam yapsınlar, onlar da maliyetler karşısında ayakta durmaya çalışsınlar ama bir tüketici olarak bizler de bütçemize daha çok dikkat etmemiz gerektiği için artık belki de tatlı tüketmeyeceğiz eskisi gibi. Ben gidip de haftada bir ya da iki kere tükettiğim tatlıyı artık haftada değil de 15-20 gün içinde tüketeceğim. Bu da insanın bütçesini sarsıyor ve o bile lükse girmeye başladı. Şekere gelen bu çok fazla zam doğal olarak da hem tüketiciyi hem de işletmeciyi etkileyecektir. Esnaf kazanamaz durumda ve tüketici de tüketmez durumda” şeklinde konuştu.

 

“TATLI YEMEK LÜKS OLMAMALI”

Bu zamların önüne artık geçilmesi gerektiğini, tatlı yemenin artık bir lüks şekline geldiğini hal böyle olunca da esnafların kepenk kapatmak zorunda kaldığını belirten Yosullu, “Bir takım şeylerin noktalandırılması, bu ani artışların durdurulması gerekir. İşletme artık ister istemez bir takım şeyleri kısıtlamak zorunda kalacak. Ürününe zam yapması gerekiyor ama ürüne zam yaptığında da artık biz tüketiciler tüketmemeye başlayacağız ve bu da işletmecileri de etkileyecektir. İnsanlar artık tatlıyı tüketmektense, nasıl olsa lükse kaçacak diye evdeki başka bir eksiğini karşılama derdine düşmekte. Artık istemsizce bu zihniyet yerleşmeye başlamaktadır insanlarda. Hal öyle olunca da esnaf kepenk kapatmak zorunda kalacaktır. Esnaf evine ekmek götüremiyor, tüketici ise o parayı oraya vereceğime başka eksiğimi gidereceğim derdinde. Tatlı gibi ufak tefek bir ihtiyacın lüks olmaması gerekiyor, insanlar rahatça gönlünce tatlıda yiyebilsin. Ama bu imkanlar artık insanlardan kısıtlanıyor durumda. Çünkü zamlardan dolayı insan elini cebine atmaktan korkuyor hale gelmiş durumda artık. Şeker her yerde çok tüketilen bir ürün ve buna da sürekli zam geldiği zaman şekeri mi kullanmayacaklar ya da evlerinin önünde bahçe oluşturup da kendi pancarlarını ekip de kendi şekerlerini mi üretecekler” diye ekledi.  

 

“ZAMLARIN SEBEBİ STOKLAMA”

Şekere gelen zamların sebebinin stokçular olduğunu, daha iki hafta öncesinden toptancıların geleceğini belirttiğini belirten Çay ocağı İşletmecisi Behzat Ergenç ise, “Son 6 ayda yanlış hatırlamıyorsam üçüncü kez zam geldi. Ben çay ocağımda kesme şeker kullanıyorum. Eskiden 27 liraya alıyordum, 30 lira olmuştu ve şu anda da 35 lira olmuş durumda. Birden yükselmiş durumda. Bizi ister istemez etkiliyor. Fakat Allahtan eskisi kadar şeker tüketimi yok, insanlar biraz kendi sağlıklarını düşünmeye başladı biz de böyle düşünerek, kendimizi avutarak ayakta kalmaya çalışıyoruz. Ben bu zamları insanlığımıza bağlıyorum, bu işi her sektörde olduğu gibi şekerde de toptancılık yapan insanlara bağlamış durumdayım. Bunlar keyfi olarak yapılan zamlar. Devleti, dövizi suçlamak kolay. Bizim gözümüz aç. İnsanlar 3 lira kazanmak yerine 10 lira kazanmak peşinde ve bu işin karaborsacılığına yol alıyor, stoklama yapıyor bu işin başını çekenler. Bence bu zamlar toptancıların, stokçuların yapmış olduğu keyfi uygulamalar bunlar. Biz gelen zamlar karşısında ben çaya her gün zam yapamıyorum ve hal böyle olunca da küçülmeye gitmek zorunda kalacağım. Ben çaya yılda bir kere zam yapabiliyorum. Ben çayı bugün 1 liraya satıp da yarın 2 liraya satamıyorum maalesef” ifadelerini kullandı.

 

“ZAMLAR KARŞISINDA ESNAF KEPENK KAPATIYOR”

Şekere gelen zammın çok fazla olduğunu ve zam karşısında küçük işletmelerin kepenk kapatmaya kadar gidebileceğini söyleyen Kıraathaneci Fazlı Kaya ise, “Bu zam bizim gibi işletmeler için büyük zam çünkü tükettiğimiz kadar alıyoruz ve çok tükettiğimiz zamanda çok almaz zorunda kalıyoruz ve bu da bizleri etkilemekte. Yüzde 25 zam az değil, biz kahvecilerin çay ocaklarında kullandığı en fazla şeylerin başında şeker gelmektedir. Bizim satışlarımız belli, zam da yapamıyoruz ve zam yapmaya kalksak vatandaşın cebinde bir şey yokken bu sefer hiç satış yapamayacağız. Böyle olursa ya da böyle devam ederse biz esnafların çoğu kepenk kapacağız. Zam gelir de birden yüzde 25 zam gelemez. Ben bugün şeker aldım, iki gün önce verdiğim paranın aynısını vermedim, paranın üstüne ekledim de verdim. En 100 liranın üstünden 25 lira daha fazla para vermek zorunda kalacağım, bunun altından biz esnaflar nasıl çıkacağız bilemiyorum. Ben şekere gelen zammı çaya yansıtmak istediğim zaman vatandaş bunu kabul etmeyecektir ama esnaf kabul etmek zorunda kalıyor. Bu zamlar bizlere yansıyor ama biz yansıtamıyoruz, biz çay ocakları olarak perişan durumdayız. Biz kıraathane, çay ocakları esnafları orta sınıf da değil, neredeyse küçük esnaflarız ve lüks yerlerde olduğu gibi çayın tanesini 5-10 liraya satamıyoruz da” şeklinde konuştu.

 

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA