Özdemir: “Avukata şiddetin önüne geçilmesi elzemdir”




Tarih: 1 Aralık 2021 Çarşamba 16:10


Mersin Barosu, 97 yıldönümünü Cumhuriyet Meydanı’nda düzenledikleri törenle kutladı. Mersin Barosu Başkanı Gazi Özdemir törende yaptığı konuşmada, “Mesleğin icrası nedeniyle avukatlara yönelik saldırılarda, saldırganların çoğunlukla tutuksuz yargılanması, hak ettikleri şekilde cezalandırılmamaları nedeniyle; avukat uyuşmazlığın tarafı gören zihniyetin, yeni saldırılarına sebep olmaktadır. Avukata şiddetin önüne geçilmesi elzemdir. Bilinmelidir ki, avukata yapılan her saldırı ve sindirme girişimi esasen halka, halkın adil yargılanma hakkına ve hukuk devletine yöneliktir” dedi.

Haber- Sevcan Akgül

Mersin Barosu’nun kuruluşunun 97. yıldönümü nedeniyle Mersin Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenledi. Ardından Mersin Barosu Başkanı Gazi Özdemir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasına, CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Mersin Baro Başkanı Gazi Özdemir, önceki dönem Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, avukatlar ve basın mensupları katıldı.Özdemir, “1 Aralık 1924 tarihinde kurulan Mersin Barosu'nda, merkezde 16, Tarsus'ta 3, Silifke'de 1 olmak üzere toplam 20 kayıtlı avukat bulunuyordu. Mersin Barosu kurulduğu günden bugüne büyüyerek, şu anda baromuza kayıtlı 2 bin 900 avukatımız ve 318 stajyer avukatımız ile kocaman, güçlü bir aile olmuştur. Mersin Barosu fiziki mekanı, donanımı, verdiği hak ve hukuk mücadelesi ile Türkiye'de örnek ve öncü bir baro olmuş, topluma ve meslektaşlarımıza sunduğu hizmetlerle büyük başarılara imza atmış, bugünkü gurur verici başarısına kavuşmuştur” şeklinde konuştu.

 

“AVUKATA YAPILAN HER SALDIRI HALKA VE HUKUK DEVLETİNE YÖNELİKTİR”

Mersin Barosu yönetimi olarak bayrağı devraldıklarını günden bugüne görevlerini, hukukun üstünlüğü ve adalet çizgisinde sürdürmenin onurunu ve gurunu yaşadıklarını dile getiren Özdemir, avukatlığın zorluklarını ifade etti. Özdemir, “Ülkemizde savunma mesleği zor bir süreçten geçmektedir. Avukatlık mesleğinin sorunları her geçen gün daha da büyümektedir. Birçok meslektaşımız, mesleki faaliyetleri nedeniyle soruşturma ve kovuşturmaya maruz kalmakta, birçok meslektaşımız da tutuklu olarak yargılanmaktadırlar. Avukatlara sırf mesleğini ifa etmesi sebebiyle yapılan baskı, tehdit, sözlü ve fiziki saldırılar maalesef inanılmaz boyutlara ulaşmıştır. Mesleğin icrası nedeniyle avukatlara yönelik saldırılarda, saldırganların çoğunlukla tutuksuz yargılanması, hak ettikleri şekilde cezalandırılmamaları nedeniyle; avukat uyuşmazlığın tarafı gören zihniyetin, yeni saldırılarına sebep olmaktadır. Avukata şiddetin önüne geçilmesi elzemdir. Bilinmelidir ki, avukata yapılan her saldırı ve sindirme girişimi esasen halka, halkın adil yargılanma hakkına ve hukuk devletine yöneliktir” ifadelerine yer verdi.

 

“BAROLARI BÖLÜCÜ DÜZENLEMELERDEN VAZGEÇİLMELİ”

Özdemir, yargının her türlü baskıdan uzak, tarafsız ve bağımsız yargılama faaliyetinde bulunmasının koşullarının oluşturulması gerektiğine dikkat çekerek, baroları bölücü düzenlemelerden vazgeçilmesi gerektiğini ifade etti. Özdemir, “Avukatların var olan ekonomik sıkıntısı, Covid-19 pandemisi nedeniyle daha da ağırlaşmıştır. Avukatların ekonomik darboğaza sürüklendiği, genç meslektaşlarımızın canlarına kıydığı haberleri yüreğimizi yakmaktadır. Ülkemizde hukuk fakültesi sayısının her geçen gün artması sebebiyle hukuk fakültelerinde eğitim kalitesinin düşmesi, avukatlık mesleğinin faaliyet alanının daraltılması gibi sorunlar, avukatlık mesleğini ekonomik olarak geriye götürmektedir. Avukatların ekonomik sorunlarının çözümü için acil adım atılmalıdır” dedi. Özdemir sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Avukat, adil yargılama hakkının, adaletin ve hukukun üstünlüğünün sağlanmasında, kişi hak ve özgürlüklerin korunmasında en büyük güvencedir. Eğer savunma güçlü olamazsa, yargı sisteminin adil olmasından söz edilemez. Yargı erkinin olmazsa olmazı bağımsız ve güçlü savunmadır. Baroların asli görevi mesleki sorunları çözmek, meslektaşlarımızın ve mesleğimizin geleceğini teminat altına almaktır. Mersin Barosu yönetimi olarak, mesleğimizin ve meslektaşlarımızın çözüm bekleyen sorunlarına çözüm bulmak için çaba sarf etmekten hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz. Büyük ve güçlü bir aile olan Mersin Barosu'nun her bir ferdiyle, yönetim kurulumuzla, tüm kurullarda görev alan meslektaşlarımızla ve diğer barolarımızla birlikte, mesleğimizin hak ettiği yere kavuşması için, sorunlarımızın aşılması için çalışıyoruz.” Özdemir, konuşmasının sonunda Mersin Barosu’nun 97. Yıldönümünü kutlayarak, “Baromuzun başarılarına katkı veren geçmiş dönem tüm baro başkanlarımıza, yönetim kurullarına, diğer kurullarda görev alan ve başarılarımıza destek veren tüm meslektaşlarımıza şahsım ve yönetim kurulumuz adına teşekkür eder, aramızdan ayrılanları rahmetle anar, saygılarımızı sunarım” dedi.

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA