Yaşat: “Pahalılığı öğrencilere yansıtmamaya çalışıyoruz”




Tarih: 30 Aralık 2021 Perşembe 15:15


Son zamanlarda Omicron varyantıyla birlikte vaka sayılarının artmasıyla birlikte ailelerin okul kantinlerindeki ortamın güvenilirliği, son zamanlarda dövizdeki hareketliliğin kantincileri nasıl etkilediğini, 2021 yılının okul kantinleri için nasıl geçtiğini ve kantincilerin 2022 yılına dair beklentileri hakkında konuşan Mersin Kantinciler ve Büfeciler Odası Başkanı Adem Yaşat, “Son zamlardan sonra, ekonomik olarak ürünler pahalı geldiği zaman bu sefer öğrencilerin çoğu yiyeceğini, içeceğini evden getirmeye başladı. Biliyoruz öğrencinin harçlığı artmıyor ve giderek azalmakta. Biz daha ucuza ve daha uyguna ürün sunmak için girişimlerimize devam ediyoruz. Devletin de denetimlerini sıklaştırarak fiyat artışının önüne geçmek adına çalışmalar yaptığını da görmekteyiz” dedi.

Haber: Sevcan Akgül

Mersin Kantinciler ve Büfeciler Odası Başkanı Adem Yaşat, pandemi sürecinden sonra açılan okul kantinlerinin 2021 yılı hakkında yaktığı yıl sonu değerlendirmesinde, 2020 yılında pandemiden dolayı eğitim-öğretim yılında eğitimde devam zorunluluğu olmadığından dolayı kantincilerin zor anlar yaşadığını, ancak 2021 yılında bir nebze dahi olsa okulların açılmasıyla rahatladıklarını söyleyerek, “Pandeminin başlarında okullarda öğrenci yok denecek kadar azdı. İlkokullar biraz yoğunluktaydı ama diğer liseler de dahil olmak üzere çok az şekilde geliyorlardı. Bu şekilde devam etti ve zorunluluk da yokken eğitim-öğretim nerdeyse sıfırdı. Okullar açıldı 40 gün sonra tekrar kapanmıştı. O dönemde okullar açılacak diye mal aldık, kapandı ve kantincilerin ürünleri ellerinde kaldı, tarihi geçti ve başka türlü sıkıntılar yaşadık. Ama biz 2021 yılına baktığımız zaman yeni bir umut. Kiraların yarı yarıya alınması dahil olmak üzere, aşının yaygınlaşması ve bir de bizim kantinlerde çalışan hiçbir çalışanımızın aşı ile ilgili bir sıkıntıları ve tamamen, bütün çalışanlarımızın aşıları yaptırılmış durumda. Aşıdan dolayı biraz daha ümitlendik” ifadelerini kullandı.

“YENİ EĞİTİM STRATEJİSİ HEM KANTİNCİLERİ HEM DE ÖĞRENCİLERİ OLUMLU YÖNDE ETKİLEDİ”

 Yeni Milli Eğitim Bakanımızın gelmesiyle birlikte yeni strateji geliştirmiş olduğu stratejiyle birlikte hem eğitimin devam ettiğini hem de kantinlerde sirkülasyonun devam ettiğini söyleyen Yaşat, “Bu strateji çok önemli bu durumda. Bakanlığımızın yeni yaptırmış olduğu stratejiye göre vaka sayısı olan sınıf kapatılması şeklinde yani okulun tamamı kapatılmaktansa sadece vakanın çıkmış ve yaygınlaşmış olduğu sınıfta eğitime ara veriliyor olmasıdır. Pozitif çıkan kişi belli bir süre sonra test yapacak ve test yaptıktan sonra da negatif çıkması durumunda eğitimine kaldığı yerden devam edebilecek. Burada okulun tamamı kapanacağına sınıf olarak 10 gün bir devamsızlık yaparak ardından eğitimlerine devam edebileceklerdir. Zaten bir buçuk yıl eğitim görmemiş bir öğrenci için de eğitime devam etme konusunda Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu kararı çok yerinde ve çok önemli olmuş oldu. Biz kantincilikten öte eğitim- öğretim stratejisini de çok değerli bulduk. Tabi bu durum kantincileri de oldukça olumlu bir şekilde etkilemiş oldu yani okulun tamamı kapanmaktansa bir sınıf kapanmamış olacak ve böylece kantinlerimiz de açık kalacaktır” diye konuştu.  

“ÖĞRENCİLERE EN DÜŞÜK FİYATTAN ÜRÜN SUNMAYA GAYRET EDİYORUZ”

Ekonomik olarak da kantincilerin hem pandemiden dolayı hem de döviz kurundaki son zamanlarda olan hareketlilikten dolayı çok zorlu bir süreçten geçtiğini kaydeden Yaşat, “Hatta büyük firmaların hem maddeye ulaşamamaktan dolayı fiyatları aşırı derecede arttı. Yani her hafta zam üstüne zam yapıldığı zamanda 18 yaşındaki küçük çocuklar da bildikleri tek kişiler kantincilerin yüksekten satması oluyor. Onlar bilemiyor doların yükselmesi, bize geliş fiyatını vesaire. Şu anda dolar düşmüş olsa da biz hala daha ucuzdan ürün alamıyoruz. Biz zamdan önce 50-100 koli şeklinde kenara koyuyorduk ve bu bizi 1-2 ay idare ediyordu. Kaldı ki zaten raf ömrü de bir yıl ve bizde öğrencilere de zamsız ürün sunmaya çalışıyorduk 1-2 ay boyunca” diye ifade etti.

“2021’DEKİ EN BÜYÜK TESELLİMİZ KANTİNLERİMİZİ AÇABİLMEK OLDU”

Pandemi döneminde büyük firmaların özellikle zincir marketlere yüklü şekilde stoklama yaptıklarını ve bu yüzden de zincir marketlerin hala daha geliş fiyatlarının altında ürün satmaya devam ettiklerini ekleyen Yaşat, “Bu zincir marketler, artık mahalle aralarına kadar, her okulun önüne kadar girmiş oldu ve bu da esnafımızı, kantincilerimizi en üst derecede sıkıntıya sokmuş durumda. Biz buna rağmen kantinciler olarak mücadeleyi severek devam ettiriyoruz ve malımızı öyle ya da böyle bulur satmaya devam ederiz. Şu anda aşı olduğu için kantincilerin başka da sıkıntı yaşayacağını, kapanmanın olacağını sanmıyorum. 2021 yılının bizi olumlu olarak etkilediği nokta da 2020 yılına nazaran en azından kantinlerimizi açtık. Çünkü 2020 yılında kantinlerimiz kapaydı ve ekmek kapımızı hiçbir şekilde açamadık. Ama en azından 2021 yılında işimizin başına gittik. Bu süreçte devletimiz de bu süreçte sahip çıktı ve sahip çıkmaya da devam ediyor durumda. Devlet şu anda devam eden yarı kira sözleşmelerimizi devam ettirme gayreti içerisinde ve 2019-2020 sözleşmeleri de hala daha devam ediyor ve pandemi süresince de bu devam edecek gibi. Okulların ihaleye çıkışını da engellemiş oldu böylece ve biz 18 ay boyunca çalışmadığımız için burada şimdi her ne kadar zorlu şartlarda çalışıyor olsak dahi biz çok şükür diyoruz ve dükkanlarımızı açabildik en azından. 2020 gerçekten de bizim için çok kötüydü, 2021 yılı ile umutlandık ve inşallah bu şekilde devam edecek diye düşünüyorum” sözlerini kullandı.

“ZOR DURUMDA OLAN ÖĞRENCİLERİMİZE KANTİNCİ ARKADAŞLAR YARDIMCI OLUYORLAR”

Yaşat, Okulların pandemiden sonra açıldığı ilk dönemlerde tedirginlik hat safhada olduğunu, ancak aşılarla birlikte tedirginliğin düştüğünü belirterek, “Pandemi sürecinde çoğu kişi işsiz, iş kaybı ve ekonomik durumlarında kötüleşme yaşadıkları için biz artık kantinlerde aynı ciroları yakalayamıyoruz ve sürekli artan maliyetler, ürünlere sürekli zamlar geliyor ve biz elimizden geldiğince zor durumda olan velilere de öğrencilere de yardımcı olmaya çalışıyoruz satışlarda. Biz sonuna kadar direnip, zam yapmama taraftarıydık. Bizim kar marjımız düştükçe düştü ama maliyetler tamamen aynıydı ve biz buna rağmen aynı şekilde devam ettik, öğrencimize, velimize sahip çıkmaya çalıştık” dedi.

“OMİCRON VARYANTINA KARŞI OKUL KANTİNLERİNDE ÖNLEMLERİMİZİ ALDIK”

Son dönemlerde çıkan Omicron varyantına karşı bütün kantincilerin aşının tam olduğunu, okul kantinlerinde önlemlerin alındığını söyleyen Yaşat, “Biz aşı konusunda Türkiye’de kritik seviyeyi aşmış durumdayız ve aşının yaş kategorisi liselerde ortaokullara kadar da düşmüş durumda. Ülkenin devreye almış olduğu yerli aşıyla birlikte güvenliğimizi üst seviyelerde tutmaya çalışıyoruz ve kantinciler olarak bütün kantinciler aşılarını olmuş durumda. Bizim il genelindeki hiçbir kantinde, kantincide pozitif vaka sayısı oldu diye bir duyum almadım. Bizim kantincilerin tamamı da aşılarını oldu. Biz kantinlerimizde maske, mesafe kuralına da dikkat ediyoruz. Bununla ilgili afişleri dağıtıp, sürekli bilgilendirmelerde bulunuyoruz. Bizim kantinciler olarak hiçbir sıkıntımız yok vaka sayılarında artışla ilgili çünkü hepimizde aşılarımızı olmuş durumdayız. Omicron vakasından dolayı Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni çalışması var ve bu çalışma neticesinde dersleri 30 dakika ile sınırlandırılacağını ve teneffüs sürelerinin de uzatılması üzerine. Omicron varyantından dolayı okulları kapatmayıp teneffüsleri biraz daha uzatmak için yaptığı çalışmadır bu ve tabi kantinciler de bundan olumlu yararlanacaktır diye düşünüyoruz. Biz meslektaşlarımıza uyması gereken kurallar hakkında bütün bilgilendirmelerimizi yapıyoruz ve önlemlerimiz almaya devam edeceğiz” sözlerine yer verdi.

“KANTİNCİLER İLK YARDIM EĞİTİMİ ALACAK”

İl Sağlık Müdürlüğü’nde kantinciler için ilk yardım kursu açıldığını, kantincilerin öğrencilere gerekli olan ilk müdahaleyi yapabileceğini belirten Yaşat, “Daha önce iki öğrencinin boğazına cisim kaçmasından dolayı vefat etmişti. Biz İl Sağlık Müdürlüğü’nde ücretsiz kurs vermeyi planlıyoruz. Kursta kalp masajı dahil olmak üzere elektroskop cihazlarının kullanımını, boğaza cisim kaçması durumunda yapılması gerekenler, suda boğulmaya karşı neler yapılabileceğine dair tüm teknik konularda yeterlilik belgesi, ilk yardım belgesi vereceğiz. Diyelim ki; yolda düşmüş bir kişi için kimliğini hemen gösterip, müdahale etme hakkına sahip olmasını sağlıyor. Bu çok amaçlı ve önemli bir belge. Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ortak çalışmasıyla birlikte her kantinde mutlaka en az bir kişinin bu belgeyi alması gerekir. Belgeyi alma zorunluluğu da olmamasına rağmen kantinci arkadaşlarımız yüksek bir katılma isteğiyle başvurularını yapıyorlar. Zorunluluk yok ama herkes de ciddiyetin farkında ve her an herkesin başına bir şey gelebileceği bilincinde. Hiçbir şekilde ücret talep edilmiyor bu kursa katılım için ve kayıtlarını da kendimiz odamızda yapıyoruz” diye ekledi.

“HERKES İLK YARDIM BELGESİNİ ALAMAYACAK”

Eğitimin 14 kişilik sınıflar halinde 2 günlük eğitime tabi tutulacağını ekleyen Yaşat, “Hem pratik hem de yazılı olarak aktarılacak olan bilgilerden sonra yapılacak olan hem yazılı hem de uygulamalı sınavdan 85 ve üzeri almayan kişiler belge alamayacak ve böylece işi bilmeyen kişilere de bu belgeyi alamayacak. Tüm müdahale şekillerinin öğretilmesinin ardından hem uygulamalı hem de yazılı olarak bu belgeyi almaya hak kazanman gerekmektedir. Çocuklarımız gerçekten de önemli. Öğretmenlerimiz olmadığı zaman kantinciler olarak en yakın olan kişi olarak ilk müdahaleyi biz önemliyiz ve sağ olsunlar İl Sağlık Müdürlüğü de yardımlarını esirgemiyorlar. 14 kişilik sınıflarda sabahtan akşama kadar 2 gün olacak diye düşünüyorum eğitimi” ifadelerine yer verdi.

“2022 YILINDA BAHAR HAVASI OLACAK”

Kantinciler odası olarak 2022 yılındaki hedeflerini ve umutlarını sıralayan Yaşat, “2022 yılında biz bahar aylarında hem ekonomik olarak hem de sağlık açısından daha olumlu olacağına inanıyoruz. Dolar düşmüş durumda ama şu anda fiyatı düşen ürünler yok yani biz daha ucuz ürün alabilmiş değiliz ve halen bizim en çok sattığımız ürünleri biz alamıyoruz ve bize vermiyorlardı. Biz marttan itibaren ulaşacağımızı düşünüyorum. Baharla birlikte yavaş yavaş baharı yaşacağımızı, bazı kötülüklerin geride kalacağına inandığımızı söylemek istiyoruz. Doları bahane edip, fiyatı yükseltenler dolar düştü ve bize ucuza mal satmamaktalar. Artık her ne kadar Omicron varyantı da çıkmış olsa hiçbir şey ilk günkü değil” şeklinde konuştu.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA