Vakalar arttı, maske yasağı tekrar mı geliyor?




Tarih: 21 Temmuz 2022 Perşembe 16:31


Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan haftalık Covid-19 tablosuna göre, 11-17 Temmuz arasında vaka sayısı bir önceki haftaya göre 109 bin 437 arttı. Bir önceki haftaya göre tablodaki artış hakkında konuşan Mersin Tabip Odası Başkanı, Uzm.Dr. Nasır Nesanır, “Ülkemizde aşılanma oranlarının toplum bağışıklığını sağlayabilecek seviyeden çok uzakta, hatırlatma dozu alanlar sadece yüzde 33’ünü oluşturuyor. Omicron’a karşı daha etkili aşıların uygulamaya girebilmesi için girişimde bulunulmalı, bu konuda Sağlık Bakanlığı tarafından bir açıklama yapılmalı” dedi.

Haber- Emrah Birgül

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan haftalık Covid-19 tablosuna göre, 11-17 Temmuz arasında vaka sayısı 226 bin 532 kişi koronavirüse yakalandı.  96 kişi hayatını kaybederken, 124 bin 732 kişinin de karantina ve tedavisi sona erdi.  Toplam vaka sayısının ise 15 milyon 524 bin 71 kişi olarak belirlenirken toplam vefat sayısı da 99 bin 184 bin oldu. 4-10 Temmuz arasında 117 bin 95 vaka tespit edilmiş, 31 kişi yaşamını yitirmişti. Bir önceki haftaya göre vaka sayısındaki artış 109 bin 437'ye ulaşırken günlük ortalama vaka sayısı ise 32 bin 362’ye yükseldi. Vaka sayılarının 2 bin civarına inmesi ile kapalı alanlarda maske kullanımı kaldırılmıştı. Vakaların yükselmesi ile beraber ‘Tekrardan maske yasağının gelir mi?’ sorusu ile vatandaştaki tedirginliği tekrardan yaratıyor. 11-17 Temmuz, Covid-19 tablosu sonucu ile ilgili konuşan Mersin Tabip Odası Başkanı, Uzm.Dr. Nasır Nesanır, vatandaşa salgın kontrolü için dozlarının yapılmasını tavsiye ederek, özellikle 5-12 yaş arasındaki çocuklara aşı hakkının tanınması gerektiğini ifade etti.

 

NESANIR: “BU NEDENLE SALGININ KONTROLÜ İÇİN HATIRLATMA DOZLARI MUTLAKA YAPILMALI”

Covid-19 tablosundaki vakaların tekrardan yükselmesiyle beraber, çocuklara aşıyı öneren Nesanır, “Ülkemizde aşılanma oranlarının toplum bağışıklığını sağlayabilecek seviyeden çok uzakta, hatırlatma dozu alanlar sadece yüzde 33’ünü oluşturuyor. Bilindiği gibi aşıların ağır hastalığı ve ölümü önlemedeki etkisi özellikle ilk 6 ay için en yüksek seviyelerde seyrediyor, sonrasında ise giderek azalıyor. Bu nedenle salgının kontrolü için hatırlatma dozları mutlaka yapılmalı. Daha etkili aşı kampanyaları düzenlenmeli. 5-12 yaş arasında okul çocuklarına birçok ülkede olduğu gibi aşılanma hakkı tanınmalı” ifadelerini kullandı.

 

“OMİCRON’A KARŞI DAHA ETKİLİ AŞILARIN UYGULAMAYA GİREBİLMESİ İÇİN GİRİŞİMDE BULUNULMALI”

Kamuya açık kapalı alanların iyi havalandırılması gerektiğini ifade eden Nesanır, “Bu alanlarda çalışanlar ve bulunanlar için maske takmanın önemi vurgulanmalı, hatırlatma dozlarının yapılması için aşı kampanyaları düzenlenmeli, test politikası değiştirilmeli, hastalık bulgusu gösterenlerin yanı sıra risk gruplarında tarama amaçlı testler yapılmalı. Omicron’a karşı daha etkili aşıların uygulamaya girebilmesi için girişimde bulunulmalı, bu konuda Sağlık Bakanlığı tarafından bir açıklama yapılmalı, kamuda ya da özel sektörde çalışanların hasta olması halinde (PCR+) herhangi bir hak kaybına uğramaksızın izolasyona, temaslılarının karantinaya alınabilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmalı, SARS-CoV-2 virüsünün genetik yapısı daha yüksek oranda izlenerek, ülkemizdeki baskın endişe verici varyant ve dağılımı hakkında daha kapsamlı bilgiler elde edilmeli” şeklinde konuştu.

 

“KAPALI ALANLARDA MASKE TAKMANIN ÖNEMİ VURGULANMALI”

Yurttaşların pandeminin gidişatı konusunda bilgilendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Nesanır, “Gebelerde aşılamanın güvenli ve etkili olduğu bilimsel veriler ışığında toplumla paylaşılmalı, aşısız gebelerin yol açtığı anne ölümleri önlenmeli, okulların açılacağı dönem salgının sorunlu olabileceği bir zaman dilimi olduğu dikkate alınarak sınıf yoğunluğunun azaltılması için şimdiden planlama yapılmalı, sağlık kurumlarındaki hizmetin aksamaması ağlık çalışanlarına yönelik semptom ve test takibi yapılmalı, Sağlık kurumlarında maske zorunluluğu yakından izlenmeli, hasta ve yakınlarının maske takması sağlanmalı, kapalı alanlarda maske takmanın önemi vurgulanmalı, isteyenler için maske sağlanmalı” diye konuştu.

 

BAKAN KOCA: “YENİDEN KAPATMA VE BENZERİ DURUMLAR OLMAYACAK. AŞIMIZ VAR, İLACIMIZ VAR”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise Covid-19'la ile ilgili şu ifadeleri kullandı: "Biz bundan sonra tedbirlere devam ederek Covid'le birlikte nasıl yaşamamız gerektiğini biliyoruz. Nerede maske takılması gerektiğini, nerede kendimizi korumamız gerektiğini artık hepimiz biliyoruz. Yeniden kapatma ve benzeri durumlar olmayacak. Aşımız var, ilacımız var, tedbirlere devam. Bir de yine riskli, 50 yaş üstü, kronik hastalığı, ek hastalığı olan kişilerin de kalabalık ortamlarda maskelerini her zaman olduğu gibi takmalarını ısrarla öneriyoruz. Aşı olmak isteyen vatandaşlarımızın TURKOVAC aşısını olmayı önemsemelerini isterim. Yerli aşımız oldukça etkili. Sonuçlarından memnunuz. TURKOVAC tercihinde ve önerisinde hassasiyet gösterelim"


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA