Pelet önümüzdeki 25 yılda doğalgaz yerine kullanılacak




Tarih: 27 Ağustos 2020 Perşembe 18:03


Mersin’de 10 ülkeye ihracat yapan İz Pelet Yönetim Kurulu Üyelerinden Tufan Ballı, önümüzdeki 25 yılda Peletin doğalgaz yerine kullanılacağını söyledi.

 

 

Rotary Kulübü Başkanlığı, Mersin Yelken Kulübü Başkanlığı, MESİAD, TURAB ve MERYAD Yönetim Kurulu Üyeliği, 4 Dönem Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Başkan Vekilliği, 3 Dönem Mersin Teknopark Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulunan İz Pelet Yönetim Kurulu Üyelerinden Tufan Ballı, gazetecilere yaptığı açıklamada, hedeflerini anlattı.

5 farklı sektörden temsilcinin bir araya gelerek İz Pelet’i kurduklarını anlatan Ballı, şu bilgileri verdi: “25 yıldır spiral çelik boru sektöründe faaliyet gösterdikten sonra 2018 yılı eylül ayında Sabri Tekli, Halit Altun, Orhan Kahveci ve Alpay Seyhan ile bir araya gelerek İz Pelet’i kurduk. 14 Yaşında sağlık sorunlarım ile ilgili okula 1 yıl ara verince çelik boru sektöründe bir fabrikada iş hayatına atıldım. 1995 Yılında İzmit’te Özbal Çelik Boru’yu kurdum. 2003 Yılında MTOSB’de ilk fabrikayı, 2006 yılında 2. Fabrikayı, 2011 yılında 3. Fabrikayı kurdum. 2011 Yılında Özbal Çelik Boru’yu borsaya açtım; 2016 yılında ise şirketin yüzde 51 hissesini Türkiye’nin sektördeki önde gelen bir holdingine sattım. Özbal Çelik Boru’da kurumsallık adına koyduğumuz tüm hedefleri yerine getirdim ve 2019 Yılı sonunda Özbal Çelik Boru Yönetim Kurulu Üyeliği’nden ayrıldım.”

 

5 ORTAK TARAFINDAN KURULDU

İş dünyasına örnek olmak istediklerini ifade eden Ballı, “İz Pelet 2018 Eylül ayında 5 ortak tarafından kuruldu. Kendi işlerinde zirvede olan 5 farklı sektörden sanayicinin bir araya gelmesi ile kurulan bir ortaklık. Dünyaya bakıldığı zaman büyük holdinglerin geniş katılımlı ortaklık yapıları ile büyüdüklerini ve başarıya ulaştıklarını görebiliriz. Biz de İz Pelet’i kurarken bu düşünce ile yola çıktık. En önemli detay ise Mersin’de de 5 farklı sektördeki sanayicinin bunu başarabileceğini göstermek için yola çıktık. Bu birlikteliğin şehrimizdeki iş dünyasına örnek olmasını istedik. Aynı zamanda da ülkemizin istihdamına, üretimine ve ihracatına katkıda bulunmak istedik. Çünkü hepimiz kendi sektörlerinde zirveyi görmüş insanlarız; yeni bir oluşumda da bunu kısa sürede başarabileceğimizi göstermek istedik. Bugün dünyada halen faaliyetlerini sürdüren 100 yıllık, 200 yıllık güçlü yapılanmalara bakıldığı zaman hepsi geniş ortaklı firmalar. İnsanlar egolarından kurtulup görev paylaşımı yaptıkları zaman işler başarı ile yürür. Bizler için 1. Öncelik para kazanmak değil, başarıya ulaşmaktır” diye konuştu.

 

3 ANA DALDA ÜRETİM YAPILIYOR

Peletin önümüzdeki 25 yılda doğalgaz yerine kullanılacak en önemli yakıt olduğunu kaydeden Ballı, “İz Pelet olarak 3 ana dalda üretim yapıyoruz. Birinci fabrikamızda MDF hammaddesi cips üretimi yapılıyor. Aynı zamanda Türkiye’nin önde gelen markalarına dal odun temini yapıyoruz.  Birinci fabrikamızın hemen ardından kurduğumuz ikinci fabrikamızda ise orman ve tarım atıklarından çevre dostu pelet üretiliyor. Pelet önümüzdeki 25 yılda doğalgaz yerine kullanılacak en önemli yakıt. Hem çevreye duyarlı, 0 emisyon olan bir ürün, hem de doğalgaz ve elektriğe göre daha uygun fiyatlı bir yakıt. Türkiye’de daha çok fazla keşfedilmedi ama Avrupa’da daha çevreci olduğu için teşvik ile kullandırılan bir yakıt cinsi.  İz Pelet 2’de aynı zamanda tavuk ve at çiftliklerine altlık talaş üretiyoruz. Üretime 6 ay önce başladık, fakat şu anda 10 ülkeye ihracat yapıyoruz. Aynı zamanda da Türkiye’deki çiftliklere üretimimiz devam ediyor. Bu konu çok hassas bir konu. Altlık talaş olarak kullanılan ürüne bir standart getirilmeli; çünkü civciv 2 aylık üretim sürecinde kimyasal ürünlerden uzak durmalı ve sağlıklı bir şekilde büyütülmeli. Biz bu anlamda son standart makineler ile üretim yapıyoruz ve insan sağlığını tehlikeye atmayacak ürünler üretiyoruz.  Pandemi sürecinde kendimizden çok işçilerimizi ve ülkemizi düşündük. Üretimi durdurup süreci dışarıdan izlemektense MTOSB Yönetimi’nin aldığı önlemlere ek olarak kendi işletmemizde de üst düzey önlemler alarak 7/24 çalıştık ve üretimi durdurmadan, istihdam sayılarımızı düşürmeden ülke ekonomimize katkıda bulunmaya gayret ettik. İhracatımızı durdurmadık. Pandemi döneminde Avrupa tüm dünyaya kapılarını kapatınca biz Türkiye olarak ihracatta öne çıktık. İz Pelet olarak Dubai, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Ürdün, Irak, İsrail, Filistin, Kıbrıs ve Libya pazarlarına tavuk ve at talaşı ürünlerimiz ile giriş yaptık. Ortadoğu pazarımızı her geçen gün arttırıyoruz. Önceliğimiz ise kaliteli ürünü, dünyanın dört bir yanındaki son tüketici ile buluşturmak” ifadelerini kullandı

 

‘İZ PELET KEDİ KUMU MARKASI KISA SÜREDE BÜYÜYECEK’

Peletten kedi kumu da ürettikleri bilgisini veren Ballı, şöyle devam etti:

“İz Pelet olarak İSO kalite belgelerimizi aldık. TSE bölgemiz için çalışmalarımız son aşamada. Pelet üretiminde kış aylarında oluşan 6 aylık yoğun talebi karşılayabilmek adına 2. hattımızı kuruyoruz. İtalya, Fransa, Malta, Almanya, Hollanda, Belçika, Romanya ve Yunanistan gibi ülkelerde evlerde ısınmak için pelet kullanılıyor ve bunu devlet teşvik ediyor.

Aynı zamanda yaptığımız Ar-Ge çalışmaları sonrasında peleti kedi kumu olarak üretip satışını yapmaya başladık. Yüksek emicilik oranı, kokuyu barındırması ve hayvan sağlığı açısından üst düzey bir ürün olmasından kaynaklı olarak peletten kedi kumu üretimimiz, İz Pati Pelet Kedi Kumu markamızla devam ediyor. İz Pati’yi çam peletinden üretiyoruz; 1 kilo çam 4 litre su emiyor ve kokuyu önleyici özelliği var. İz Pati kısa süre içerisinde Türkiye’de hayvan severler tarafından yoğun talep görecek bir ürün. Şu anda internette satışı mevcut ve kullanılmaya başlandıkça daha da rağbet görüyor.

Biz İz Pelet olarak sektörümüzdeki tüm gelişmeleri yakından takip ediyor ve makine parkurumuzu buna göre kuruyoruz. Bununla birlikte benim de 4 dönem başkanvekilliği yaptığım Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi tarafından, organize sanayi bölgesi içerisinde kurulan ve Türkiye’de ilk olan Model Fabrika ve İnovasyon Merkezi sanayicilerimizin gelişimine büyük katkı sağlayacak. Burada verilecek olan eğitimler sanayicilerimizin kendilerini geliştirmeleri açısından büyük önem taşıyor.”

 

MTOSB BÖLGEDE SANİYİNİN KALBİ

Mersin Tarsus OSB’nin önemine urgu yapan Ballı, şunları kaydetti: “İz Pelet tüm Mersin’e ve Türkiye’ye örnek olacak bir oluşumdur. Sabri Tekli, Halit Altun, Orhan Kahveci, Alpay Seyhan ve ben; hepimiz sektörlerinde önemli yerlere gelebilmiş ve önemli işlerin altına imza atmış sanayicileriz. Bizim bu birlikteliğimiz farklı sektörlerde faaliyet gösteren birçok arkadaşımıza ilham kaynağı oldu. İz Pelet modeli diye bir şey oluştu. Bundan gurur duyuyoruz. Atalarımızın dediği gibi, ‘Bir elin nesi var, 2 elin sesi var’ ideolojisiyle hareket ediyoruz.

Ülkemizin istihdama ve ihracata çok ihtiyacı var. Sanayici bu anlamda her daim elini taşın altına sokuyor. Ülkemizin zaman zaman yaşadığı bir çok sıkıntıya rağmen sanayici hiçbir zaman vazgeçmiyor; yeni yatırımlar, yeni üretim hatları, yeni istihdamlar sağlıyor. Bu anlamda da ülkemizin ve özellikle Mersin’in yeni sanayi alanlarına ihtiyacı var. Bugün MTOSB’de 3 farklı bölgede yatırım yapacak yeni sanayi alanları kalmadığı için yeni yatırım yapacak olan sanayicilerin taleplerine karşılık verilemiyor. Bir an evvel 4. ve 5. Bölge’nin faaliyete geçmesi ve yeni sanayi alanları yatırımcıları ile buluşturulmalı. Organize Sanayi Bölgeleri içerisinde yatırım yapmak büyük bir ayrıcalık. Sanayici bunun bilincinde olduğu için kendine ait arsalarda değil, OSB’ler içerisinde yatırım yapmak istiyor. Bugün MTOSB geldiği noktada bölgede sanayinin kalbidir. Ve limana yakınlığından dolayı bölgedeki birçok ilden yeni yatırım talepleri gelmektedir. Bu talepler ivedilik ile karşılanmadığı takdirde Mersin bu fırsatı kaçırabilir. 4. Bölge’de çalışmaların sonuna gelindi. Bürokratik işlemlerin ardından kısa süre içerisinde alt yapı çalışmalarının başlanacağına inancımız tam.”


Etiket: peler, ballı, tufan


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA