Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Op. Dr. Haldun Canova:




Tarih: 7 Eylül 2020 Pazartesi 14:59


Mersin Özel Yenişehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Haldun Canova, kadınların sıklıkla yaşadığı miyomların iyi huylu timörler olduğunu belirterek, “Kötü huylu (sarkom) olma ihtimali yüzde 1’den daha azdır. Sıklıkla 35-45 yaşları arasında görülür. Miyomlar gebelik sırasında artan östrojen düzeyi nedeniyle büyüyebilir fakat lohusalıkta küçülürler. Bu nedenle gebelik planı olan miyomlu hasta, bir an önce gebe kalmalı ve bebeğini uzun süre emzirmeli” dedi.

Haber- Cansugül Yıldırım

Mersin Özel Yenişehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Haldun Canova, kadın hastalıkları hakkında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Binlerce bebeğin hayata gelmesine tanıklık eden Op. Dr. Canova, kendini şu sözlerle anlattı: “Yaşam, iki nefes arasında yazdığımız yol hikayesi. Doğumla gülüp, ölümle hüzünlendiğimiz; adına ömür dediğimiz döngü. Her birimiz hayat denen bu hikayede farklı roller seçiyoruz kendimize. Benim hikayem ise ilk nefesin, ilk bakışın hayata ilk merhabanın tanığı olmak üzerine kurulu. Yaşamda tercihlerimiz aslında hayatı nasıl görüp anlamlandırdığımızın da bir aynası ve seçtiğimiz meslek belki de bu bütünselliğin tam da merkezine oturuyor. Doktorluk da benim için hayata bakış ve anlayışımın karşılığı. Tıp fakültesine girdiğim yıllarda gördüğümüz zorlu eğitim insan hayatına dokunmanın ne denli zor ve kutsal bir görev olduğunu da gösterdi bize. İnsan bedeni böylesi karmaşık bir yapıya sahipken nasıl da kusursuz bir sistemle işlediğini görmek ve bu kusursuz oluşumu ilmek ilmek öğrenmenin muhteşem bir duygu olduğunu yaşadım. Gün geldi son sınıf öğrencisi olduğumda kararımı vermiştim bu kusursuz varlığın ilk var oluş sürecinin takipçisi olmak ilk nefesin tanığı yaşama yeni bir can gelmesinin vesilesi olmak kadın doğum branşını seçmeme sebep oldu. 22 yıllık meslek hayatımın 15 yılını Akdeniz’in bu güzel kentinde Mersin’de icra ettim. Özel Yenişehir Hastanesi’nde devam ettiğim meslek hayatımda tıbbın imkan verdiği birçok kadın hastalıkları ile ilgili hastaya şifa olup, binlerce bebeğin hayata gelmesine vesile ve yardımcı oldum ve bundan mutluluk ve gurur duyuyorum.”

 

PLANLANACAK İLAÇ TEDAVİLERİ DE VARDIR

Adet düzensizlikleri Nedenleri ile ilgili bilgi de veren Op. Dr. Haldun Canova, “Üreme çağındaki kadınlarda sağlıklı adet sıklığı 21 günden sık, 35 günden seyrek olmamalıdır. Bu sınırların dışındaki adet düzeni anormaldir. Sebebinin saptanması ve tedaviyle düzeltilmesi gerekir. Çocukluktan ergenliğe geçiş aşamasındaki ilk yıllarda ve menopoza girme aşamasında düzen bozulur ve bu doğaldır. Altta yatan soruna bağlı olarak hormon düzenleyici tedaviler ile yapılabildiği gibi daha ciddi sorunlarda cerrahi gerekebilir. Günümüzde bu tip sorunlar için yaşa göre uygulanabilecek hormonlu spiral ya da birkaç gün kullanmak üzere planlanacak ilaç tedavileri de vardır” dedi.

 

MİYOMLAR SEBEPLERİ VE TEDAVİSİ NELERDİR?

Op. Dr. Haldun Canova, ön önemli sorunların başında gelen akıntılarla ilgili şu bilgileri paylaştı: “

Vajinanın enfeksiyonları bakteriyel ya da mantara bağlı olabilir. Hijyen sorunları ya da bazen aşırı hijyenik olma amaçlı yanlış uygulamalar, çok dar kıyafetler bile enfeksiyonları kolaylaştırabilir. Hap, vajinal fitil, enfeksiyon şeklindeki uygun antibakteriyel ilaçlarla tedavi edilir. Bazen vajen florasını düzenleyerek ‘iyi bakterilerin yerine konması’ yöntemi yeterli olabilir.”

Sıklıkla görülen miyomların iyi huylu tümörler olduğunu anlatan Op. Dr. Haldun Canova, şöyle devam etti: “Miyomlar iyi huylu tümörlerdir. Kötü huylu (sarkom) olma ihtimali yüzde 1’den daha azdır. Sıklıkla 35-45 yaşları arasında görülür. Miyomlar gebelik sırasında artan östrojen düzeyi nedeniyle büyüyebilir fakat lohusalıkta küçülürler. Bu nedenle gebelik planı olan miyomlu hasta, bir an önce gebe kalmalı ve bebeğini uzun süre emzirmeli. Miyomun yerleşim yerine, verdiği bulgulara, büyüme hızına, hastanın yaşına, yakınmasına, doğum yapıp yapmamasına, gebelik planına göre karar verilir. Örneğin rahmin tam içine yerleşmiş gebelik planlayan ya da kanaması durmayan hastaya miyom alma operasyonu yapılır. Gebelik beklentisi olmayan kanama yapan miyomlar için rahmin alınması önerilir.  Kanaması durmayan hastaya hormon tedavileri, hormonlu spiraller önerilebilir.”

 

RAHİM AĞZI KANSERİ NEDENLERİ

Kadınların korkulu rüyası olan rahim ağzı kanser hakkında bilgi veren Op. Dr. Haldun Canova, “Rahim ağzında gelişen kötü huylu bir tümördür. Serviks kanseri diye de bilinir. Rahim ağzı kanseri için en önemli sebep HPV virüsüdür. Bu kanser HPV ‘ye yakalanmamış kadınlarda gelişmez. Ancak kadınlarda bağışıklığı baskılayıcı her türlü durum rahim ağzı kanserinin gelişme riskinin artırabilir. Çünkü bağışıklık düşüklüğü HPV’nin kalıcı enfeksiyon geliştirmesine, kansere dönüşmesine yol açabilir. HPV‘nin en önemli bulaşma yolu korunmasız cinsel ilişkidir. HPV enfeksiyonu kendiliğinden iyileşmezse bir dizi evreden geçerek en sonunda kansere dönüşür. Bu süreç yaklaşık 10- 15 yıl sürer. Bu kanser türü ortaya çıkmadan önce bu kanserin öncülü olarak ortaya çıkan bazı durumlar olabilir. CIN kısaltılmasıyla bilinen rahim ağzı kanseri öncülü hastalık grubu, kanserin kendisine göre daha kolay tedavi edilir. Hastada bu kanser öncülü durum yakalanmadan gelişimini sürdürür ve kanser haline gelirse artık ameliyat, radyoterapi gibi yöntemlerle tedavi edilir. Bu nedenle bu kanser türünü henüz kanser haline gelmeden başlangıç halindeyken yakalamak gerekir. Rahim ağzı kanserini düzenli muayene ve smear testi yaptırarak önlemek mümkündür” dedi.


Etiket: kadınhastalıkları, uzman, yenişehir, hastane, kadındoğum, miyom, bebek


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA