Ya art niyet var ya bilgi noksanlığı var




Tarih: 9 Eylül 2020 Çarşamba 12:29


Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, yetki tartışmalarının yaşandığı meclis toplantısında; yanlış bilgilendirme ile vatandaşın manipüle edilememesi çağrı yaparak, “Her şey büyükşehirden bekleniyor. Burada ya art niyet var ya bilgi noksanlığı var” dedi. Bilgi noksanlığını var ise bunun giderilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Seçer, “Yanlış bilgi vererek, vatandaşı diğer bir kuruma karşı düşman etmeyelim” uyarısında bulundu.

Büyükşehir Belediye Meclisi Olağan Toplantı Döneminin I. Birleşim Toplantısı Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında yapıldı. Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşen toplantıda; bir önceki tutanak özetinin oy birliği ile kabul edilmesinin ardından birimlerden gelen konular ve bir önceki toplantıda komisyonlara havale edilen konular görüşüldü.

Meclis toplantısında idareden gelen “Hava Kuvvetleri Komutanlığının 28.07.2020 tarihli yazısı ile 5216 sayılı Büyükşehir Kanunu'nun 7. maddesinin (g) bendinde karla mücadele çalışmalarının il genelinde Büyükşehir Belediyelerince yürütüleceği hüküm altına alındığından, söz konusu hizmetin Büyükşehir Belediyesinden alınması gerektiği bildirilmiş olup; Hava Kuvvetleri Komutanlığı Ahlatlıbel Hava Radar Mevzi Komutanlığı 203 Numaralı Hava Radar Kıta Komutanlığının (Anamur/Mersin) irtibat yoluna 2020 yılı normal bakım ve 2020-2021 yılları karla mücadelesi için protokol düzenlenmesi ve hazırlanacak olan protokolün Mersin Büyükşehir Belediyesi adına imzalama yetkisinin Mersin Büyükşehir Belediye Başkanına verilmesi ile ilgili konunun” görüşülmesi sırasında yetki tartışması yaşandı.

Meclis üyesi, köy statüsünden mahalle statüsüne geçen yerlerde yaşanan yol sorununu gündeme getirdi ve ardından yetki tartışması başladı.

 

BURADA YA ART NİYET VAR YA BİLGİ NOKSANLIĞI VAR

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, yetki sınırının kanunla belirlendiğine işaret ederek, “Özellikle kırsal mahallelerle bağlantı yolları Büyükşehir yol ağındadır. 15 metre ve adı cadde, bulvar olan yollar tüm güzergahlar bizim yetki ve sorumluluk alanımızdadır. Bunun dışındaki yollar ya ilçe belediyelerimize aitti. Ya karayollarımıza ya ormanındır ya DSİ’nindir ya da arazi yollarıdır.  Kanunun amir hükümlerine göre bunlar düzenli bir şekilde tanzim edilir. Herkesin yol ağlarının belirlenmesi lazım. Ama iş vatandaş indindeki ‘Bu size ait, bu bize ait’ noktasına geldiği zaman vatandaş şikayetle geliyor. Burada ya art niyet var ya bilgi noksanlığı var. Bunu birbirinden ayırmamız lazım. Bilgi noksanlığını gidermemiz lazım herkes görev alanını bilsin. Art niyet… biz bu konuda bürokratlarımıza eğitim verdik. Vatandaşı manipüle ederek, yanlış bilgi vererek, diğer bir kuruma karşı düşman etmeyelim ya da diğer bir kuruma karşı tavır almasını sağlamayalım. Bizim alanımız ise, bizim alanımız, karşı tarafın alanı ise bunu izah etmemiz gerekiyor. Bunu birbirinden ayırmamız lazım. İlçe belediyelerinde çalışanlar gerçekten yapıyor. Yanlış bilgiler vermeyin” uyarısı yaptı.

 

“HER ŞEY BÜYÜKŞEHİRDEN BEKLENİYOR”

“Her şey büyükşehirden bekleniyor” diyen Başkan Seçer, daha öncede gündeme getirdiği sahil kirliliğinin kendi yetki alanında olmadığı örneğini vererek, şöyle devam etti: “Sahil kirliği benim yetki alanımda değil. Ama vatandaş sahil kirliliğinin Büyükşehir Belediyesinden kaynaklı olduğunu düşünüyor. Bunun gibi pek çok konu var. Ara sokaklar ilçe belediyelerine ait. Vatandaş bana şikayet ediyor. Bak bakalım çöp konteynırının üstünde hangi belediyenin ismi yazıyor? O bölge o ilçe belediyesine ait. Ama ana cadde bize ait” dedi.

 

YETKİ DEVRİ DE ALABİLİRİZ

İlçe belediyeleri ile yetki paylaşımı konusunda protokol yapılabileceği önerisinde de bulunan Başkan Seçer, şöyle devam etti: “Alt yapı çalışmalarından sonra ilçe belediyelerinin yapması gereken yollar var. İsterseniz protokol yapalım hepsini büyükşehir yapsın. Kargaşa da ortadan kalkar. Hiç meclis kararına da gerek yok. Meclis kararı gerekiyorsa karar alalım. İlçe belediyesi, ‘MESKİ yolu bozdu para ödemedi’ diyor. Bu gerekçe gösterilemez. Hiç bu gerekçelerin arkasına sığınamayalım. Çünkü bu bizi de rencide ediyor. Tüm belediyeler için geçerli değil. Uygun gören belediyeler bizimle protokol yapabilir. Onların yapım işini büyükşehir olarak biz devir alabiliriz. Neticesinde vatandaş bir mağduriyet yaşıyor. Hizmetler geri kalıyor. Biz de vatandaş karşısında sıkıntı yaşıyoruz.”

Yapılan çalışmalarla ilgili Başkan Seçer’in isteği ile bürokratlar meclis üyelerine bilgi verdi.

Çalışmaları tamamladıklarını dile getiren Başkan Seçer 3 bin 60 kilometrelik yol ağını belediyelerle paylaşma önerisinde bulundu. Yol ağlarının kanunla belirlendiğini anımsatan Başkan Seçer, “Biz meclisten 2019 yılında yetki aldık. Bu yetki tarafıma verildi. Yol ağımız içerisinde olmayan yerlerde bakım ve onarım yapmak için. Ancak meclis kararını buralarda uygulayabilirim. 3 bin 60 kilometre kırsal yollarımız kanunla belirlenmiş yollarımız” dedi.

 

AYDINCIK GÖREVİNİ BÜYÜKŞEHİR’E DEVRETMEYİ ÖNERDİ!

Yol ağları il ilgili tartışmalar yaşanırken Aydıncık Belediye Başkanı Ferat Aktan’ın “Bütün yolları Büyükşehir’e bağlayalım” şeklinde esprili bir açıklama yapması üzerine Başkan Vahap Seçer, bürokratlara Aydıncık Belediyesi ile protokol yapılması için talimat verdi. Başkan Seçer, diğer ilçe belediye başkanlarına da protokol yapabileceklerini söyledi.

Bedellerin ödenmediği iddialarına katılmadığını ifade eden Başkan Seçer, zaman zaman hesap mutabakatı sağlanamadığını belirterek, “Zemin tahrip bedelini ödemediğimizi söyleyemezsiniz” ifadelerini kullandı.

 

VAHAP SEÇER’E YETKİ VERİLDİ

Çukurova Kalkınma Ajansı’nın 2020 yılı Proje Teklif Çağrıları kapsamında belediye tarafından hazırlanacak projelerin sunulması, projelerin hibe almaya hak kazanması durumunda; uygulanması, gerekli olan eş finansmanın sağlanması, proje ortaklarının belirlenmesi, Kamu Kurum ve Kuruluşları, Üniversiteler ile Sivil Toplum Kuruluşlarının hazırlayıp Çukurova Kalkınma Ajansı’na sunacakları projelere ortak olunması durumunda belediyeyi temsile ve gerekli belgeleri imzalamaya Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Vahap Seçer’e yetki verilmesi ile ilgili konu görüşüldü. Yetki tartışmalarının sıklıkla yaşandığı mecliste bu konuda Belediye Başkanı Vahap Seçer oy birliği ile yetki aldı!

Mecliste görüşülen diğer maddeler maddeler şöyle:

Yenişehir İlçesi, Menteş Mahallesi 8512 ada, 38 parsel numaralı taşınmaza ilişkin mahkeme kararı gereğince işlem tesis edilmesi ile ilgili konu görüşüldü.

Tarsus İlçesi, Kalburcu Mahallesi 390 ada, 3 parsel, 391 ada, 1 parsel ve 392 ada, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 parsellere ilişkin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 18.10.2019 tarihli ve 566 sayılı kararı ile onaylanan 1/5000 ölçekli nazım imar planına uygun olarak düzenlenen 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliğinin de görüşüldüğü mecliste Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’nın 05.08.2020 tarihli ve E.96148 sayılı talebi doğrultusunda; Silifke İlçesi Katı Atık Toplama Depolama ve Dönüşüm Tesis Alanı 1/1000 ölçekli uygulama imar planında değişiklik teklifi ile ilgili konu gündeme geldi.

Mezitli İlçesi, Bozön Köyü, 2656 parsel numaralı taşınmaza ilişkin mahkeme kararı gereğince işlem tesis edilmesi ile ilgili konunun oyladığı toplantıda, Mezitli İlçesi, Davultepe Mahallesi 380 ada, 3 ve 4 No.lu parsellerin "Belediye Hizmet Alanı" olarak planlı kısmının "Ticaret + Turizm + Konut Alanı" olarak planlanmasına ilişkin 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliği ile ilgili konu da meclis üyelerinin oylarına sunuldu.

Devam eden diğer maddeler şöyle: İl İdare Kanunu’nun 2. Maddesinin (b) fıkrasında belirtilen “bucak kurulması kaldırılması, merkezinin belirlenmesi, il, ilçe, bucak sınırlarının ve adlarının değiştirilmesi, bir köyün veya kasabanın veya bucağın başka bir il ve ilçeye bağlanması, mühim mevki ve tabii arazi adlarının değiştirilmesi İç İşleri Bakanlığı’nın kararı ve Cumhurbaşkanı’nın tasdiki ile yapılır.” hükmü ile aynı kanunun 2. Maddesinin (d) fıkrasında belirtilen; “… ve (b,c,ç) fıkralarında yazılı hallerde ilgili vilayetler idari heyetleriyle umumi meclislerinin mütalaaları alınır.” hükmü doğrultusunda Erdemli-Mezitli İlçe Sınırına ilişkin Erdemli Belediye Meclisi’nce uygun görülerek onaylanan 02.07.2018 tarih ve 133 sayılı karar ile söz konusu sınırın uygun olmadığı yönünde alınan Mezitli Belediye Meclisi’nin 01.10.2018 tarih ve 155 sayılı kararının; 5393 sayılı Kanun’un 7. maddesi gereğince birlikte değerlendirilmesi.

Adana Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün, 17.06.2020 tarihli ve 12370 sayılı kararı ve Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 14.02.2020 tarihli ve 126 sayılı kararıyla onaylanan, Akdeniz İlçesi, Nusratiye Mahallesi, 61 ada, 174 parsel için hazırlanan 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliği ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliğine ilişkin değişiklik talebi.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinin 16.02.2018 tarihli ve 151 sayılı kararı ile 10 (on) yıllığına Belediye Hizmetlerinde kullanılmak üzere Gülnar Belediye Başkanlığına tahsis edilen, Gülnar İlçesi, Büyükeceli Mahallesi 124 ada, 77 parsel No.lu (pasif 124 ada, 15 parsel) taşınmazın üzerindeki düğün salonunun alt kısmında bulunan 240,00 m²'lik ambarın, Gülnar Belediye Başkanlığının 13.08.2020 tarihli ve 2698 sayılı yazısı gereğince kullanılmadığı anlaşılmış olup, tahsisin iptal edilmesi.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 08.07.2020 tarih ve 331 sayılı kararına (Yenişehir İlçesi, Bahçe Mahallesi, 1345 ada, 13 No.lu parsel) askı ilan süreci içerisinde yapılan 1 adet itiraz.

Mut İlçesi, Yazalanı Mahallesi, 979 ada, 16 parselin Mersin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün talebi doğrultusunda konut alanından çıkartılarak spor tesisleri alanı olarak planlanmasına ilişkin 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği.

Mut İlçesi, Elbeyli Mahallesi, 135 ada, 29 parselde akaryakıt ve servis istasyonu yapılması amaçlı 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliği.

Silifke Belediye Meclisi’nin 10/07/2020 tarihli ve 2020/62 sayılı kararı ile Silifke İlçesi, Taşucu Mahallesi, 8449, 8450, 8451, 8452, 8453 ve 8454 parsellere ilişkin 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği.

Mut İlçesi, Meydan Mahallesi, 479 ada 23 parsel, 485 ada 2, 3, 4, 5, 6 ve 7 parseller, 486 ada 2,3,4,5,6,7 ve 8 parseller ile Deveci Mahallesi, 118 ada 4 ve 64 parseller ve 96 ada 1 parselde ada düzenlemesine ilişkin 1/5000 nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı Görev Yetki Sorumlulukları İle Çalışma Usul Ve Esaslarına Dair Yönetmelik’te değişiklik yapılması.

Tarsus İlçesi, Gaziler(Altaylılar) Mahallesi’nde yer alan 3. Derece Arkeolojik Sit Alanına ilişkin Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 16.02.2018 tarih ve 158 sayılı kararıyla onaylanan 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planına uygun olarak düzenlenen ve Tarsus Belediye Meclisi’nin 04.08.2020 tarih ve 71 sayılı kararı ile onaylanan 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı teklif.

Mersin Valiliği’nin 17.08.2020 tarih ve 972 sayılı yazısı ile Tarsus İlçesi, Yeşil Mahallesi 4148 ada 2 parsele ilişkin yürürlükte bulunan İmar Planlarında ‘Park Alanı’ olarak işaretli olup 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planında ‘Kamu Hizmet Alanı’ ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planında ‘Resmi Kurum Alanı‘ olarak işaretlenmesi teklifi.

Tarsus İlçesi, Mithatpaşa Mahallesi (2 Adet), Yeni Mahalle (1 Adet), Yeniömerli Mahallesi (1 Adet), Gülek (Panzinçukuru) (1 adet) olmak üzere toplam 5 adet trafo alanı işaretlenmesine yönelik 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliğine ilişkin teklif Tarsus Belediye Meclisi'nin 04.08.2020 tarih ve 72 sayılı kararı.

Mut İlçesi, Elbeyli Mahallesi, yüzölçümü 13808 m² olan 137 ada 64 parselin, 6820 m²’lik kısmının akaryakıt ve servis istasyonu olarak planlanmasına yönelik 1/5000 ölçekli nazım imar planı teklifi.

Akdeniz İlçesi (Tapuda Toroslar İlçesi), Yalınayak Mahallesi, 3403 ada 4 parsel ve 3407 ada 1 parselin konut alanından çıkartılarak belediye hizmet alanı (MBB Çok Amaçlı Hizmet Binası) olarak planlanmasına ilişkin 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği.

Toroslar Belediye Meclisi’nin 05.08.2020 tarih ve 54 sayılı kararı ile Toroslar İlçesi, Tırtar Mahallesi, 1010-1012 ve 129 ada 1 parsellerde Güneş Enerji Santrali (GES) yapılmasına ilişkin 1/1000 ölçekli uygulama imar planı teklifi.,

Toroslar Belediye Meclisi’nin 05.08.2020 tarih ve 55 sayılı kararı ile Toroslar İlçesi, Kaşlı Mahallesi, 889-890-891 parselleri kapsayan alanda mülga Dorukkent Belediye Meclisi'nin 13.06.2020 tarih ve 11-b sayılı kararı ile onaylanan 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planının iptaline ilişkin Mersin 1. İdare Mahkemesi'nin 2019/857 E. ve 2020/279K. sayılı kararına istinaden işlem tesis edilmesi.

Toroslar İlçesi, Yalınayak Mahallesi, 8983 ada 2 parselde "Lojistik Tesis Alanı" yapılmasına yönelik hazırlanan nazım imar planı değişikliği.

Kent genelindeki gemilerden kaynaklı atıkların alınması hizmetini yerine getirmek üzere Atık Kabul Tesisi’nin fizibilitesinin yapılması, kurulması, işletilmesi veya üçüncü şahıslar tarafından da işletilebilmesi için 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu kapsamında ihale edilmesi işlemlerinin, Belediyemiz adına 12 (oniki) yıl süre ile Büyükşehir Belediyesi Belediye Encümeni’ne yetki verilmesi.


Etiket: meclis, vahap, seçer, büyükşehir, niyet


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA