Evde ‘felaket’ senaryoları yazmayın!




Tarih: 20 Eylül 2020 Pazar 14:15


Psikolojik Danışman Selin Kırmızı, pandemi döneminde çocukların nasıl etkilendiği, çocuklara corona hakkında bilgi verirken nelere dikkat etmek gerektiği konusunda gazetecilere bilgi verdi. Kırmızı, ailelerin çocuklar için her alanda model olduğunu anımsattı.

Gizem Konucu

 

Psikolojik Danışman Selin Kırmızı, okulların açılması ile birlikte ailelerin; çocuklara corona virüs salgınını nasıl anlatılması gerektiği yönünde çokça soru geldiğini söyledi.

Her çocuğun gelişim sürecinin farklı olduğuna işaret eden Selin Kırmızı, şu bilgileri verdi: “Hangi doğrultuda bilgi vermeliyiz? Ne şekilde açıklamalıyız? Her çocuğun kendi gelişimsel süreci vardır. Bu doğrultuda her çocuğun kendi gelişim dönemine göre bilgi vermek gerekir. Eğer gelişim dönemine uygun olmayan bilgiler verirseniz bu noktada çocukların kaygısını arttırabilirsiniz.

Çocuğa ihtiyacı olandan fazlasını vermek ve detaylandırmak çocuğun kaygısını arttırır.

Örneğin küçük bir çocuğa bunu nasıl ifade edebilirsiniz? Virüslerin gözle görülemeyecek kadar ufak olduğunu, bazı hastalıklara sebep olduğunu, bundan dolayı bazı önlemler almamız gerektiği ile ilgili kısa bilgiler verebilirsiniz. Daha küçük yaşa sahipse bunu resmedebilirsiniz. Resmi komikleştirebilirsiniz.”

 

PEKİ, NASIL ÖNLEMLER ALMALIYIZ?

Selin Kırmızı, çocukların kaygılarını azaltmak için yapılması gerekenleri şöyle anlattı: “Öncelikle kendilerini güvende hissetmelisiniz. Bol bol ellerini yıkamalarını sağlayabilirsiniz. Peki ellerini nasıl yıkamaları? 20 saniye boyunca çocuklar bazen ellerini yıkamaktan sıkılabilir. Bunu bir şarkı söyleyerek yapabilirsiniz. Tekerleme söyleyerek yapabilirsiniz, oyunlaştırarak, köpüklerle oynayarak yapabilirsiniz. Sağlıklı beslenmek her öğünden sonra çocuklarınıza aldığı öğünün resmini çizdirebilirsiniz. Beslenme günlüğü oluşturabilirsiniz.

En önemlilerinden biri de kalabalık ortamlara girmemek. Okulda yapması gerekenleri anlatabilirsiniz. Evdeki etkinlik saatlerinin arttırabilirsiniz. Aile sohbetleri, aile oyunları oynayabilirsiniz.

Evde yaşına uygun sorumlulukları verebilirsiniz. Birlikte evi temizlemek, kitap okumak, oyun oynamak, kutu oyunları oynamak, yemek yapmak gibi etkinlikler yapabilirsiniz.

Öncelikle şunu söylemeliyim ki ev içerisinde sürekli corona hakkında felaketleştirilmiş senaryoları konuşmak hem çocuklarımızın hem de bizim kaygımızı arttırmaktadır. Bu doğrultuda yapmanız gereken, çocuğa gereken bilgileri açıklayıcı ve somut şekilde vermek. Sürekli ev içerisinde Corona hakkında konuşmamakta burada önemli noktalardan biri.

Bir önemli diğer nokta ise yetişkinler olarak krizi ne kadar iyi yönetirsek çocuğumuzun kaygısı o kadar azalacaktır. Her alanda çocuklarımız için rol modeliz. Biz krizi ne kadar iyi yönetirsek çocuklarımız da krizi o kadar iyi yönetecektir.

Tüm ülke ve dünya olarak zorlu bir süreçten geçiyoruz. Temennim bu sürecin bir an önce atlatılması. Sağlıkla kalın.


Etiket: Psikolojik, Danışman, Selin, Kırmızı,


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA