Aktay’dan DİSK’e destek ziyareti




Tarih: 6 Kasım 2020 Cuma 18:14


25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçiyi kıdem ve ihbar tazminatı ile emeklilik hakkından yoksun bırakacağı iddia edilen yasal düzenlemeye ilişkin DİSK Genel İş Sendikası Mersin Şubesine destek ziyaretinde bulunan CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay, yeni torba kanun teklifinin tam bir köleleştirme operasyonu olduğunu söyledi.

Haber-Behzat Özgür Beyazlar

CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay, TBMM Meclisi gündeminde olan torba yasa içeriğinde bulunan yasa ile 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçiyi kıdem ve ihbar tazminatı ile emeklilik hakkından yoksun bırakacağı iddia edilen yasal düzenlemeye ilişkin Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel İş Mersin Şubesi’ne destek ziyareti yaptı. Ziyarette ilk olarak konuşan DİSK Genel İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, Türkiye’de işçilerin kazanılmış haklarına yönelik 18 yıldır AKP iktidarı tarafından gaspların ve saldırıların olduğunu savundu. İktidarın son zamanlarda 25 yaş altı, 50 yaş üstü işçilere yönelik kuralsız ve güvencesiz çalışmanın önünü açma adına torba yasalarla işçi düşmanlığı yaptığını iddia eden Göksoy, “İşçilerin emeklerini gasp ve yok etmeye çalışıyorlar” dedi.  

 

“AKP ZİHNİYETİ ONA BİLE TAHAMMÜL ETMEDİ”

Devrimci İşçileri Konfederasyonu’nun bütün bileşenleri ile CHP’li HDP’li ve Türkiye İşçi Partisi milletvekillerinin desteğiyle meclis önünde yapmaya çalıştığı açıklama hakkında da değerlendirmede bulunan Göksoy, “AKP zihniyeti ona bile tahammül etmedi. Kapıda onları linç edecek, basını tartaklayacak kadar girişimlerde bulundular. Bundan 1 gün sonra da Devrimci İşçileri Konfederasyonu’na bağlı Genel İş Sendikası bütün işyerlerinde bu yasa tasarısına karşı durmuştur. Bundan kaynaklı akın akın işçi sınıfına emekten yana, emeği önemseyen siyasi partilerden kurumlara kadar hepsi desteklerde bulunuyorlar. Bugün de sendikamızı Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanlığı nezdinde, ilçe başkanları ve yöneticileri ile beraber sendikamıza destek ziyaretinde bulundular. Biz DİSK Genel İş Sendikası Mersin Şube adına bu desteklerinden dolayı Cumhuriyet Halk Partisi Mersin İl Başkanı Adil Aktay’a ve gelen ilçe başkanları ve yöneticilerine teşekkürlerimizi iletiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“BİZİM KAZANACAĞIMIZ GÜNLER YAKINDIR”

Türkiye’de bütün özgürlük ve sendika toplumlarının tek tipleştirme bir anlayışın ürünüyle yok edilmeye çalışıldığını savunan Göksoy, “Saldırı sadece bize değil siyasete, hukuka, adalete, tabiplere, baroya da yani bir tek tipleştirmeye doğru giden bir Türkiye var. Bunu kaldıramayan bir Türkiye var aynı zamanda sadece böyle değil. Türkiye’nin bunu kaldıracak demografik ve coğrafi yapısı yok. Onun için burada demokrasiden, barıştan, haktan, adaletten, hukuktan yana olan bütün kurumlara partilerin siyasi partilerin bir arada yürümesi lazım. Birlikte hareket etmesi lazım. Buradaki ortak noktayı  ve ortak yolu bulmak lazım ama Türkiye’de barışı, eşitliği, özgürlüğü, adaleti, hakkı, hukuku istemeyen kimse yok. Biz bunları bir odak etrafında toplanıp birlikte hareket edeceğiz. Emin olun bu saatten sonra bu iktidarın Türkiye’ye, Türkiye halklarını vereceği bir şey kalmamıştır. Baskıdan, zulümden, zamdan ve vergiden başka vereceği bir şey kalmamıştır. Onun için bizim kazanacağımız günler yakındır. Demokrasi güçlerinin kazanacağı günler yakındır. O günleri de hep birlikte bir arada ortaklaşarak birlikte yürüyerek, omuz omuza yürüyerek geleceğine inanıyoruz.

 

AKTAY: “BU TEKLİF DERHAL VE MUTLAKA GERİ ÇEKİLMELİDİR”

CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay yaptığı açıklamada, “Hükümet, kendisinin yarattığı ekonomik krize ve işsizliğe tam kendisine yakışan bir çözüm bulmuş. Vatandaşa, ‘25 yaşın altında, 50 yaşın üstündeysen, iş güvencesinden, sosyal güvencelerinden, temel haklarından vazgeçersen, belki geçici bir işin olabilir’ diyor. Milyonlarca vatandaşımızı, kıdem ve ihbar hakkından, toplu sözleşme, sendikalaşma, iş güvencesi haklarından yoksun bırakmayı amaçlayan yeni torba kanun teklifi tam bir köleleştirme operasyonudur. Bu teklifle, geçici ve güvencesiz çalışma normal hale getirilmek isteniyor. 50 yaşın üstündeki çalışanlar için emekliliğin önüne bir engel daha konuluyor, kıdem tazminatları fiilen gasp ediliyor. Hukukun, anayasanın, uluslararası çalışma mevzuatının öngördüğü eşitlik, sosyal güvenlik, çalışma barışı gibi temel ilkeler yok sayılıyor. Üç büyük işçi konfederasyonunun DİSK, HAK-İŞ ve TÜRK-İŞ’in ortak bir açıklamayla kesin olarak karşı çıktıkları bu teklif derhal ve mutlaka geri çekilmelidir. Hükümet, zaten ağır ekonomik kriz ve pandemi koşulları altında bunalan işçilere daha fazla yük olmamalıdır” ifadelerine yer verdi.

 


Etiket: adilaktay, disk, kemalgöksoy, emeklilik


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA