Tepe: ”Gazeteciler yaşamaya devam etmeli”




Tarih: 11 Kasım 2020 Çarşamba 18:20


Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nin yönetime gelişlerinin 1. Yılı sebebiyle düzenlenen toplantıda konuşan Başkan R. Kaya Tepe, “Yerel kurumların gazetecilere destek olması lazım. Yerel basın bu ekonomik destek sayesinde en azından ayakta kalmalı. Gazeteciler yaşamaya devam etmeli” dedi.

Haber Merkezi – Gizem Konucu

 

Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) Başkanı R. Kaya Tepe ve yönetim kurulu, yönetime gelişlerinin 1. yılı sebebiyle Yenişehir Atatürk Kültür Merkezinde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda yönetimin bir yılı değerlendirilirken, Nimet-İhsan Tufan gazetecilik yarışması hakkında bilgilendirme yaptı. Toplantıda konuşan MGC Başkanı Tepe, yerel gazetelerin durumu hakkında bilgi verdi. Yerel gazetecilerin bir kentin sesi olduğuna dikkat çeken Tepe, yerel basın organlarının kendi coğrafyasında bilinen, tanınan kişilerden oluştuğunu söyledi. Tepe, gazeteciler özgürlüğün ve demokrasinin temsilcileridir diyen Kaya Tepe, “Bizler siyasi sisteme vatandaşlarımızın sesini iletiriz. Pek çok vatandaşımız sesini bir milletvekiline, bir belediye başkanına ya da bir kurum müdürüne gazeteciler vasıtasıyla seslerini duyurma imkanı buluyor. Bu anlamda da biz bulunduğumuz coğrafyada şövalyelik yapan insanlar konumunda bulunuyoruz. Karşılık beklemeden yapılan bu kamu hizmeti gerçek anlamda değer bulmamıza sebep oluyor mu olmuyor mu takdiri size bırakıyorum” şeklinde konuştu.

 

“TEKNOLOJİNİN ÖZGÜRLÜK GETİRECEĞİNE İNANDIK”

Medya sektörünün finansal ve teknoloji sorunlarıyla mücadele ettiğine dikkat çeken Tepe, son dönemlerde bu mücadeleye pandemi sürecinin de eklendiğini belirtti. Tepe, teknolojinin özgürlük getireceğini inandıklarını tahmin ettiklerini belirterek, “Baktık ki tam tersi oldu. Gazetecileri daha zor durumda bıraktı. Bu sıkıntılı sürecin aşılması önemli ve aşılması gerekiyor. Yerel kurumların gazetecilere destek olması lazım. Yerel basın bu ekonomik destek sayesinde en azından ayakta kalmalı. Gazeteciler yaşamaya devam etmeli. Bunun yapılması çok önemli. Yerel medyanın sesinin kesilmesi önlenilmezse bu en çok gazetecilere, daha sonra da demokrasiye zarar verecektir” dedi.

 

“GARANTİ BÜTÇEMİZ OLMADAN BU İŞİ ÇÖZMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Gazetecilere destek verilmesi gerektiğinin herkes tarafından bilindiğini ama bunun sözde kaldığını vurgulayan Kaya Tepe, “Ama fiilen eksikliğini yaşıyoruz. Bulduğumuz her platformda dile getirmeye çalışıyoruz, hep anlatıyoruz. Biz de kamu yararına çalışıyoruz, halk için çalışıyoruz. Ama aynı görevi yapan pek çok kurum ve kuruluşun hazır bütçesi var. O bütçesi ile bu işleri çok rahat yapabilirken bizler kendi cebimizden hiçbir garanti bütçemiz olmadan bu işi çözmeye çalışıyoruz. Bu da çok kolay yapılabilecek bir şey değil. Hele şu şartlarda altında. O yüzden dedik; kendi coğrafyasında şövalyelerdir. Kendi mücadelelerini kendi başlarına veriyorlar. Ama mersin gazeteciler cemiyeti bir çatı olarak burada ön plana çıkmalı. Bu sıkıntıları her platformda dile getirmeli ve bu sıkıntıları elimizden ne geliyorsa yapmalıyız” ifadelerine yer verdi.

 

“BU YIL PANDEMİ NEDENİYLE ÇOK ZOR GEÇTİ”

Tepe, yaptıkları her toplantıda yaşadıkları sıkıntıları dile getirdiklerini ve 15 yönetim kurulu üyesi ile bunun mücadelesini verdiklerini belirterek, “Ben buna inanmanızı istiyorum. Bu yıl pandemi nedeniyle çok zor geçti. Pandemi bizim şubat ayında yaptığımız pek çok planın ertelenmesine neden oldu. Pandemide ya pek çok kişinin yaptığı gibi işi akışına bırakacaktık, burada salgın var diyecektik ya da hayır bunun ne kadar süreceği belli değil, buna uyum sağlanmalı ve bunla yaşamayı öğrenmeliyiz ve verdiğimiz sözleri yerine getirmeliyiz diyecektik. Biz böyle karar aldık. Belki ağır aksak da olsa istediğimiz hızda olmuyor.  Biz yol almaya devam ettik. 1,5 senelik yönetim olarak geldik bu yüzden pandemi sürecinde yol almaya devam ettik” dedi.

 

 

“CEMİYETİMİZ ÇOK DAHA DEMOKRATİK VE MODERN BİR CEMİYET OLACAK”

Kendilerinin üç tane sözlerinin olduğunu bunların da tüzük yenilenmesi, cemiyet ve üye yapılanması ile ilgili olduğunu söyleyen Tepe, bu konularla ilgili bilgi verdi. Eski tüzüklerinin de güzel olduğunu fakat yenilenmesi gerektiğini söyleyen Tepe, “Tüzüğümüzle ilgili tek tek her maddeyi inceleyerek çalışmalar yapıldı. Tüzük komisyonundaki arkadaşlarımız çok yoğun ve iyi bir çalışma yaptılar. Bu tüzüğümüz 3-4 ay kadar web sayfamızda kaldı. Görüşlerinize açtık, düzetmemiz gereken veya değiştirilmesi gereken bir yer varsa bizlere iletebilin diye. Tüzük hakkında birkaç değişiklik geldi ve sonunda tüzük son halini aldı. Bu tüzük neredeyse yüzde yüze yakın kabul gördü ki bu da çok önemli. Bundan sonraki cemiyetimiz çok daha demokratik ve modern bir cemiyet olacak. Temellerinin artık sağlam oturduğunu düşünüyoruz. Bu tüzük bizi ileriye taşıyacaktır. Yeni ihtiyaçlar olursa güncellemeler olacaktır” ifadelerini kullandı.

 

“OCAK AYI SONUNA DOĞRU MERKEZ BİNAMIZ OLACAK”

Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nin binasıyla ilgili de sorunlar yaşandığını söyleyen Tepe, “Mersin Gazeteciler Cemiyeti bir öz mal sahibi değil. Tapuda Mersin Gazeteciler Cemiyeti yazmalı ama şu şartlar altında bu çok zor. Biz bunu bütün ziyaretlerimizde dile getirdik. Belediye başkanlarıyla bir araya geldiğimizde bunu dile getirdik” dedi. Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nin bir bütçesi olmadığını ve bütçe olmadan bir şey yapılamadığını söyleyen Tepe, “Elde ettiğiniz bütçenin yüzde yüze yakınını kira olarak ödüyorsunuz. Şu andaki mevcut yerimiz kira. Bakıldığı zaman dışarıdan güzel gözüküyor ama işlevsellik açısından bize yarar sağlamıyor. Bunu belediye başkanlarıyla konuştuğumuzda herkesten olumlu yanıt aldık ama çözülmedi. Bu konuyla ilgili kişilerin dertlenmesi gerekiyordu. Bu sene iki belediye başkanımız bunu dertlendi. Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak ve Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan bu konuyla ilgili ciddi anlamda ilgilendiler. Projeler yapıldı. Ben çözüleceğini hissettim. Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, ile ilgili şanssız bir durum oldu. Millet Bahçesi’nin yapımı biraz uzadı. Bu sebeple ocak ayı sonuna doğru merkez binamız olacak. Mezitli’deki basın lokali için de Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ile proje üstünde konuştuk, bir yer belirledik ve pandemiye rağmen oldukça hızlı bir şekilde ilerledi. İnşaatı başladı. Ciddi yol alındı. Aralık ortalarına doğru buranın biteceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

 

“GAZETECİLERİN RAHAT VE STRESTEN UZAK OLMASI LAZIM”

“Gazeteciler bugün pek çok sorunla karşı karşıya. Bir de yerel gazeteci olmanın da en büyük sıkıntısı ulaşılabilir olmaktır” diyen Tepe sözlerine şu şekilde devam etti: “Yerel medya bir haber yaptığınız zaman haklı haksız bir şekilde size ulaşılabiliyor. Bu da insan üzerinde bir stres yapıyor. O stres ailenize, eşinize ve dostunuza yansıyor. Aslında genel itibari ile baktığınız zaman gazetecilikteki bütün stres kamuoyuna yansıyor. O stres sonrasında da kamuoyu geriliyor. O yüzden gazetecilerin rahat ve stresten uzak olması lazım. Bunun için de biz özellikle lokal olayını çok önemsiyoruz. Lokalimizin bir an önce bitmesi ve bizim orada dostane sohbetler yapacağımız bir imkan sağlayacak. Sosyalleşme anlamında çok iyi olacağını düşünüyorum. Bu lokal bize tahsis ediliyor. Onda bir sorun yok ama MGC’nin öz malı değil. Bu bizim içimizde bir burukluk olarak kalacak.”

 

“BİZ MADDİ DESTEKTE DE BULUNMAK İSTİYORUZ”

Tepe, Gazeteci Nimet-Tufan Yarışması hakkında bilgi vererek “Cemiyetimiz tarafından Mersin’de görev yapan gazetecilerin mesleki gelişmelerini sağlamak, her yıl başarılı çalışmaları özendirip, ödüllendirmek ve bunları gelecek kuşaklara örnek olarak sunabilmek adına ‘MGC gazetecilik yarışması’ düzenliyoruz. Bu senenin yarışmanın adı ‘Gazeteci Nimet-İhsan Tufan Gazetecilik Yarışması’dır. Bunu gelecek kuşaklara taşımak istiyoruz. Bu yarışma bir kategoride toplam 12 dalda yapılacaktır. Gazeteci Nimet-İhsan Tufan Gazetecilik Yarışması’na, Mersin Gazeteciler Cemiyeti üyeleri ve Mersin ’de gazete, radyo, TV, internet haber sitelerinde görevli Mersin Gazeteciler Cemiyeti üyesi olmayan gazeteciler de katılabilir. Kategoriler; Haber (Gazete, TV, Radyo, internet), Güncel Yazılar (Gazete, internet), Röportaj / Söyleşi (Gazete, TV, Radyo, internet), Fotoğraf (Gazete, İnternet), Spor Haberi (Gazete, TV, Radyo, internet), Güncel Spor Yazıları (Gazete, internet), Spor Fotoğrafı (Gazete, internet), Sayfa Düzeni (Gazete, internet), TV Haber, TV Program, Radyo Haber / Program, MGC Onur Ödülü” dedi.

Tepe konuşmasının devamında ise şu ifadelere yer verdi; “Seçici kurulumuz oluştu. MGC Yönetiminden 1 ya da 2 kişi olacak. Bunun dışında Mersin Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı, Gazetecilik Bölüm Başkanı, Basın İlan Kurumu Müdürü, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Adana Bölge Müdürü, Duayen bir gazeteci olmak üzere toplamda 7 kişiden oluşuyor. 19 Aralık günü güzel bir gece yapacağız. Çatal kaşık seslerinin olmadığı güzel bir gece yapacağız. Plaket her zaman veriliyor ama biz maddi destekte de bulunmak istiyoruz. Bütçe oluşturmak ile alakalı çalışmalarımız devam ediyor ama miktar olarak alt limitimiz her kategoride 1’inciye 3 bin TL para ödülü verilecek.”

 

 


Etiket: mersingazetecilercemiyeti, kayatepe, atatürkkültürmerkezi, 1.yıl


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA