Seçer: “Yatırımı yapanlar alt yapısını yapsaydı”




Tarih: 16 Kasım 2020 Pazartesi 18:13


Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü Olağan Genel Kurul Toplantısında söz alan Bağımsız Meclis Üyesi Yüksel Çelik, Nükleer Santralin yapıldığı Gülnar’ın Büyükeceli mahallesinde kanalizasyon olmadığını söyleyerek, “Bu bizim ayıbımızdır” dedi. Yüksel’e sözlerinden dolayı tepki gösteren Seçer, “Çok özür dilerim ama ayıbı gereksiz adamlar yapar. Türkiye’nin en önemli yatırımını, 20 milyar dolarlık yatırımı yapanlar da önceden oranın alt yapısını yapsaymış da imarını düzene soksaymış da ondan sonra temelini atsaymış” dedi.

Haber- Sevcan Akgül

Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü Olağan Genel Kurul Toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer Başkanlığında gerçekleşti. Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen MESKİ Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda yedi madde görüşüldü. Vahap Seçer, toplantı öncesi MESKİ’nin yaptığı, yapacağı ve devam eden projeleri hakkında da bilgi verdi. Seçer, göreve geldikleri günden bu yana 13 ilçede 752 bin 814 metre içme suyu hattı 200 bin 435 metre kanalizasyon, 48 bin 793 metre yağmur suyu hattı çalışmalarını gerçekleştirdiklerini belirtti. Seçer, “Toplamda 1 milyon metrenin üzerinde altyapı hattı döşemiş oluyoruz. MESKİ bugün itibariyle, 12 adet içme suyu, 6 adet yapım işi, 3 adet atık suyu arıtma tesisi, 8 adet yağmur suyu yapım işi olmak üzere toplam 29 noktada şu anda faaliyetini sürdürüyor. Bu faaliyetlerin toplam maliyeti yaklaşık olarak, 155 milyon 648 bin TL. Aralık ayı sonunda Mersin genelinde 20 adet içme suyu, 7 adet kanalizasyon yapım işi, 4 adet atık suyu tesisi, 12 adet yağmur suyu arıtma işi olmak üzere toplam 43 noktada faaliyetlerini sürdürüyor olacağız. Bu faaliyetlerin toplam maliyeti yaklaşık olarak 200 milyon civarında. Yani MESKİ şu anda Mersin genelinde adeta Mersin’i bir şantiye hüviyetine dönüştürmüş durumda diyebiliriz” ifadelerini dile getirdi.

 

“YİNE BİZ BORÇLANMIŞIZ, YİNE ÖDEME DEVAM ETMİŞ”

Vahap Seçer, MESKİ’nin mali durumu hakkında da mecliste konuşarak bilgi verdi. Seçer, “Yönetime geldiğimizde 1 Nisan 2019 yılı itibariyle TL cinsinden MESKİ’nin devraldığı borç 241 milyon 949 bin TL idi. 16.11.2020 yılı itibariyle, bizim yeni tahakkuk eden borçlarımız 803 bin 799 TL’yi de ilave ediyoruz.

Bu süreçte tabii ki mal ve hizmet alımları yapılmış, yatırımlar yapılmış, imalatlar yapılmış, hizmet satın alınmış. Toplam borcumuz 1 milyon 45 bin liraya çıkmış. An itibariyle bunun 825 bin TL’si ödenmiş. Yani 242 milyon TL’lik bir borç almışız ama işleri yapmışız.  Bu süreç içerisinde de 825 milyon TL’lik borç ödemişiz. Şu anda kalan borcumuz TL cinsinden an itibariyle 200 milyon civarında. Yani yaklaşık olarak borcumuz 20 milyon lira civarında devraldığımız noktadan bugüne bir azalma gösterdi; ama yatırımlar devam ediyor. Yine biz borçlanmışız, yine ödeme devam etmiş” şeklinde konuştu.

 

“20 MİLYON EURO’LUK BİR BORÇ AZALMASI VAR”

Seçer, döviz cinsinden borçlarını da söyleyerek, 803 milyon 792 bin TL’lik borcun içinde banka borcu gibi borçların da bu miktarın içinde olduğunu belirtti. Bu süre içerisinde dış borç yapmadıklarını dile getiren Seçer, “Devraldığımızda yaklaşık olarak 67 milyon Euro borcumuz vardı. Bunun yaklaşık olarak

20 milyon Euro’luk kısmını ödemiş olduk. Şu an bizim an itibariyle, Euro cinsinden borcumuz 47 milyon 17 bin Euro. Burada da 20 milyon Euro’luk bir borç azalması var. Kurumumuzda mali disiplin sağlanmıştır. Neden sağlanmıştır? Bunu neye göre söylüyorum? Bu verdiğimiz rakamlara göre” dedi.

 

“TEMİZ BİR ÇEVRE VATANDAŞLARIMIZIN ANAYASAL BİR HAKKIDIR”

“Bugüne kadar uzun aylar bizden önce hatta biz geldiğimizde yaklaşık 180 günde ödeme yapabiliyorduk” diyen Seçer, “Şu anda bizim ödeme süremiz 30 ile 45 gün arasında. MESKİ’de bir ihaleye kaç firma dosya almış onun rakamını da vereyim. 74 firma dosya almış 49 firma da katılmış. Sadece bir örnek aldım. Birçok ihaleye çok sayıda dosya alınıyor çok sayıda firma katılıyor bu çok önemli bir rağbet olduğunu görüyoruz. Elbette ki pandemi dolayısıyla da farklı kaynaklı krizlerin, ortaya çıkardığı bir sonuçtur. Tabi ki bu durumda müteahhit iş arıyor, yatırımlar da göreceli olarak dönemsel darlık var onun etkisi var ama MESKİ’nin mali disiplini işindeki ciddiyet de onları bizim ihalelere girmeye zorluyor cazibeli kılıyor. İnşallah daha güzel işler yapacağız yapacak MESKİ, daha önemli yatırımlar yapacak. Her yerde söylüyorum temiz su, temiz bir çevre vatandaşlarımızın anayasal bir hakkıdır. Bunlara vermek zorundayız onların vergisiyle bu yatırımların yapmak zorundayız. Burada bizim fonksiyonumuz para halkımızın parası bun en akılcı en etkin en verimli ve en ucuz şekilde sunmak. Bunun için çabalıyoruz” ifadelerine yer verdi.

 

“BU BİZİM AYIBIMIZDIR”

Mersin Akkuyu Nükleer Santralinin yapıldığı Büyükeceli Mahallesi’nde yaşanan sorunlar hakkında dilek ve temenniler bölümünde söz alan Büyükşehir Belediyesi Bağımsız Meclis Üyesi Yüksel Çelik, Başkan Seçer’e seslenerek, “Biliyorsunuz geçmiş dönemde de söyledik bürokratlara da söyledik. Gülnar merkez ilçe, en önce kurulan ilçelerden biri ama kanalizasyon yok. Onu geçtim öbür yıl da yapabilirdik ama 2021 yılında Büyükeceli’nin olmaması Büyükşehir’in ayıbıdır. Koskocaman bir Rus devleti ile protokol var. Türkiye’nin en büyük projesinin olduğu yerde nüfus binden 12 bine çıktı. Ne arıtma paketi var programda ne de bununla ilgili yapılacağına dair hiçbir şey anlatmadınız. Bu bizim yani ayıbımızdır. Orası çok kötü bir durumda. Komple dereye, dereden de denize gidiyor. Burayı öne yani 2021 yılına alırsanız sevinirim” dedi.

 

“KAHVE ORTAMINDA KONUŞMUYORUZ”

Yüksel Çelik’in konuşmasının ardından Seçer, uyarı için teşekkür ederek, “Çok özür dilerim ama ayıbı gereksiz adamlar yapar” dedi. Seçer, “Bizim ayıp falan yaptığımız yok. Önce bir sorun biz ne yapıyoruz, ne ediyoruz? Arkadaşlar bir söz alsın konuşsun. Ondan sonra ayıp mı yapıyoruz doğru mu yapıyoruz yanlış mı yapıyoruz? Lütfen mecliste konuşacağımız kelimeleri seçerek konuşalım. Kahve ortamında konuşmuyoruz. Neye ayıp yapmışız? Kime ayıp yapmışız? Tek tek yaptığımız çalışmaları anlattık. Yetkili arkadaşlar Gülnar’daki ve Büyükeceli’deki kanalizasyon ve düşündüğümüz arıtma ile ilgili sayın meclis üyemize bilgi versin bizim burada konuştuğumuz hazırladığımız projeler, başladığımız ihalesine çıktığımız, bir de çalışmalarımız var. Onu bir sorun Yüksel Bey. Ondan sonra ayıp mı yapıyoruz, doğru mu yapıyoruz, iyi mi çalışıyoruz?” şeklinde konuştu.

 

“TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ YATIRIMINI YAPAN ÖNCE ORANIN İMARINI DÜZENE SOKSAYMIŞ”

Seçer konuyla ilgili sözlerine devam ederek, Büyükeceli’de yapılan yatırım ve oluşan sorunlarla ilgili de bilgi verdi. Seçer, “Türkiye’nin en önemli yatırımını 20 milyar dolarlık yatırımı yapanlar da önceden oranın alt yapısını yapsaymış da imarını düzene soksaymış da ondan sonra temelini atsaymış. Getiriyorsunuz paketi önümüze, koyuyorsunuz kucağımıza ondan sonra ayıkla pirincin taşını. Daha önce yapılmamış. Binlerce insan oraya gelmiş. Biz de kara kara düşünüyoruz. Bir sürü görüşmeler yapıyoruz. Burada gidişat gidişat değil. Burada bir imar düzenlemesi yapalım. Alt yapı yapalım. Yarın bu kadar insan nerede yaşayacak? Biz bunları düşünüyoruz zaten. Bir başına sanki büyükşehir belediyesi konularına hakim değil, büyükşehir belediyesi oradaki yatırımı bilmiyor ya da Gülnar’a hakim değil. Hepsini biliyoruz ama siz de lütfen bizi anlayışla karşılayın. Ben size burada dürüstçe tarih vererek her şeyi anlatıyorum. Yapabileceklerimi anlatıyorum, yaptıklarımı anlatıyorum. Şimdi çalışma devam ediyor ben burada hayali proje kısmı yapsaydım bunu da anlatsaydım. Rica ediyorum arkadaşlar tam konuya vakıf olmadan bizi yargılamayın” açıklamalarına yer verdi.

 

 

 


Etiket: mersinbüyükşehirbelediyesi, meski, toplantı, büyükeceli, nükleersantral, altyapı


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA