Vali Su: “Mersin’de kask kullanım oranı yükseldi”




Tarih: 18 Kasım 2020 Çarşamba 17:47


Mersin’de “Kaskınız Maskotunuzdur” sloganıyla 6 Ağustos’ta başlatılan “Ben de kaskımı takıyorum” kampanyasının 3. Etabı gerçekleşti. Etkinlikte konuşan Mersin Valisi Ali İhsan Su yapılan etkinliklerle Mersin’de kask kullanımının yüzde 46’dan yüzde 67’ye yükseldiğini belirterek, hedeflerinin kullanımın oranını yüzde yüze çıkarmak olduğunu söyledi.

Haber – Gizem Konucu

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşen etkinliğe Mersin Valisi Ali İhsan Su, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Fuat Gedik, İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Albay Oğuz Bavbek, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Gökbel ve protokol üyeleri katıldı. Trafik Denetleme Şube Müdür Vekili Hamza Erdaş düzenlenen etkinlikte, Türkiye’de ve Mersin’de meydana gelen trafik kazalarına ilişkin bir sunum yaptı. Erdaş, Dünya Sağlık Örgütü’nün hazırlamış olduğu trafik kazalarını önlenmesine ilişkin dünya raporunda, karayolu trafik kazaları büyük bir halk sağlığı sorunu olarak tanımlandığını söyledi. Kazaların her yıl 1 milyon 200 bin insanın ölümüne, 20 ile 50 milyon arasında kişinin yaralanmasına ve sakat kalmasına sebep olduğunu belirten Erdaş, “Raporda ayrıca dünya ekonomisine 500 milyar dolar zarar verdiği belirtilmiştir. Ülkemizin de önemli sorunlarından biri olan trafik kazalarında, her yıl ortalama 5 bin 500 vatandaşımız yaşamını yitirmekte 250 bin vatandaşımız yaralanmakta ya da sakat kalmaktadır. Meydana gelen bu kazalarda,  kazaların yüzde 20’sinin motosiklet sınıfındaki araçlar sebep olmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

“MERSİN TÜRKİYE’DE 7. SIRADA”

Türkiye’de meydana gelen kazalarda ise yıllık ortalama 130 vatandaşın yaşamını yitirmekte, 8 bin vatandaşın yaralanmakta veya sakat kalmakta olduğunu sözlerine ekleyen Erdaş, “Meydana gelen kazalara karışan araçların yüzde 35’i motosiklet sınıflı araçlarıdır. İlimiz iklim ve coğrafi olarak koşulların uygun olması, motosikletlerin fiyat ve yakıt teknolojisi trafikte zaman kazandırması, son dönemlerde bireysel araçlara yönelik artan talepler neticesinde, ilimizde motosiklet kullanımına bağlı kazaların arttığına yönelik gözlemlenmektedir” dedi. Erdaş, Mersin’e kayıtlı 667 bin aracın 154 bininin motosiklet sınıfı araçlardan oluşmakta olduğunu ve Mersin’de tescilli motosiklet sayısı kapsamında Türkiye’de 7. Sırada bulunmakta olduğunu dile getirdi.

 

“ÖLÜMLÜ TRAFİK KAZALARININ YÜZDE 18’İ MOTOSİKLET SÜRÜCÜLERİNİN KARIŞTIĞI KAZALAR”

Erdaş, pandemi ile birlikte motosiklet kullanımında bir artış gözlemlenmeye başlandığına dikkat çekerek, “Bazı illerimizde bu artış yüzde 65’i bulurken, Mersin’de bu oran yüzde 30 oranındadır. Mersin’de son 5 yıl içerisinde meydana gelen ölümlü 244 trafik kazasının 44’ü, yaralanmalı 24 bin 596 kazadan 9 bin 300’ün motosiklet sürücülerinin karıştığı kazalardır. Yine son 5 yılda meydana gelen ölümlü trafik kazalarının yüzde 18’i, yaralanmalı kazaların ise yüzde 38’i motosiklet sürücülerinin karıştığı kazalardır. 2020 yılında motosiklet denetimlerimizin geçtiğimiz yıla oranla yüzde 377 artırarak; işlem yapılan motosiklet sayısında yüzde 127, trafikten men edilen motosiklet sayısında yüzde 40 gibi düşük bir artış meydana gelmiştir” şeklinde konuştu.

 

“YARALANMALI KAZALARDA YÜZDE 4’LÜK ARTIŞ MEYDANA GELMİŞ”

Kampanyaya öncesinde Mersin’de 8 farklı noktada kask kullanma konusunda sayımlar gerçekleştirdiklerini belirten Erdaş, bu sayımlar sonucu Mersin’de kask kullanma oranı yüzde 46 iken bugün itibariyle yüzde 65’e yükseldiğini dile getirdi. Erdaş, “Tüm bu uyarılar doğrultusunda 2020 yılı mart ayı itibariyle trafik ekiplerimiz tarafından motosiklet sürücülerine yönelik denetim ve bilgilendirme çalışmaları başlanmış olup ilimiz merkezinde motosiklet sürücülerinin ölümlü kazalara bir önceki yıla oranla,  yüzde 67’lik bir düşüş meydana gelmiştir. Yaralanmalı kazalarda ise yüzde 4’lük bir artış meydana gelmiştir ” ifadelerine yer verdi.

 

“KASK KULLANIMI DENETİMLERİMİZ DEVAM ETMEKTEDİR”

Erdaş, “Mersin Valiliği öncülüğünde  ‘’Ben de kaskımı takıyorum’’ sloganı ile yapmış olduğumuz program ile motosiklet sürücüleri üzerine koruyucu ekipman kullanımı konusunda farkındalık yaratarak meydana gelebilecek kazaların önlenmesi amacıyla proje başlatmış bulunmaktayız” diyerek proje kapsamında gerçekleştirdikleri etkinlikler hakkında bilgi verdi. Erdaş, “Bu proje kapsamında 8 Ağustos 2020 tarihinde Sayın Valimizin oluruyla proje çalışmalarımıza başladık. 12 Ağustos 2020 tarihinde projemizin paydaşlarıyla birlikte toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantıda alınan kararlar doğrultusunda kampanya süresince yoğun olarak bilgilendirme yapmak, çeşitli promosyon ürünleri yapılmış, yine uygun alanlarda dağıtılmak üzere kask satın alınması gerçekleştirilmiştir. Tasarımı ve basım işlemi Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan afişlerimiz, ilimizin farklı yerlerinde sergilenmeye başlanmış ve hala sergilemeye devam edilmektedir. Aynı zamanda kampanyamızın duyurulması amacıyla ilimizde bulunan ana caddeler üzerindi dev ekranlarda afişlerimiz sergilenmeye devam edilmektedir. Kara Yolları 5.Bölge müdürlüğümüzce ilimiz kara yollarında kask kullanımı konusunda hazırlanan uyarı levhaları ana caddelere yerleştirilmiştir. Kampanya kapsamında Emniyet Müdürlüğümüze bağlı trafik birimlerince motosiklet sürücülerine yönelik yoğunlaştırılmış bilgilendirme ve kask kullanımı denetimlerimiz devam etmektedir. Aynı şekilde İl Jandarma Komutanlığımıza bağlı denetim ekipleri sorumluluk alanlarında kask kullanımı denetimlerine devam etmektedir. Yapmış olduğumuz toplantıda karar doğrultusunda noter doğrultusunda motosiklet alım satım işlemleri esnasında sıfır veya ikinci el motosiklet alacaklara satış ve işlem öncesi sürücülere yine kask kullanımının önemini anlatan bilgilendirme broşürleri dağıtılmaktadır” dedi.

 

 

“BİLGİLENDİRME ÇALIŞMAMIZ YILSONUNA KADAR DEVAM EDECEK”

İl Emniyet Müdürlüğü internet sitesinde de ’’Ben de Kaskımı Takıyorum’’ projesi ile ilgili özel bir bölüm açıldığını sözlerine ekleyen Erdaş konuşmasını şu şekilde tamamladı: “İlimizde farklılık yaratmak için ‘’Ben de Kaskımı Takıyorum’’ kampanyası  kapsamında Mersin İl Emniyet Müdürlüğüne ait Twitter hesabının Mersin İl Emniyet Müdürlüğü etiketlenerek ‘Ben de Kaskımı Takıyorum’ hastag’i  kullanılarak 13 Ekim- 8 Kasım arasında yapılan paylaşımlarda derece sıralamasına göre en fazla beğeni alan 5 kullanıcımıza sizlerin huzurunda hediyelerini  takdim edeceğiz. Bu kampanyamız dahilinde 3 farklı etkinlik gerçekleştirdik. Etkinliklerin birincisi 6 Ekim 2020 tarihinde Sayın Valimiz ve Sayın İl Protokolümüzün üyelerinin katılımları ile Adnan Menderes Bulvarı Fenerbahçe Meydanında gerçekleştirilmiş, etkinlik esnasında motosiklet sürücülerine yedek kask dağıtımı yapılmıştır. Kampanyamızın ikinci etap etkinliği Sayın Valimizin huzurlarına istinaden 18 Ekim 2020 tarihinde Özge can Aslan Meydanında gerçekleştirilmiştir. Etkinlik kapsamında motosiklet sürücüsü vatandaşlarımızım katılımları ile Adnan Menderes Bulvarı üzerinde kortej oluşturularak motosiklet kullanıcılarına koruyucu ekipman konusunda farkındalıkları artırılmaya çalıştırılmıştır. Sayın Valim ‘Ben de Kaskımı Takıyorum’ sloganı ile faaliyete geçirmiş olduğumuz kampanyamız yerel yönetimler tarafından da büyük bir ilgiyle de destek bulmuştur. Kampanyayla alakalı bilgilendirme çalışmamız 2020 yılı sonuna kadar devam edecektir.”

 

“MOTOSİKLET KULLANICILARININ KAPORTASI VÜCUDUDUR”

Daha önce geçirdiği motosiklet kazasında kask ve ekipmanın önemine dair konuşma yapan Melik Gazi Özel, “Burada bulunmamın başlıca sebebi siz değerli konuklara ve tüm motosiklet kullanıcılarına motosiklet kullanırken koruyucu ekipman ve kaskın öneminin ne kadar değerli olduğunu başımdan geçen bir kaza ile anlatmaya çalışacağım. Kaza yaptığım gün Mersin Motosiklet Spor Kulübünün düzenlediği Jandarmaya motosiklet eğitimi etkinliğine gidiyordum. Bütün ekipmanlarım yani kask, dizlik, ayakkabı, mont, pantolon ve eldivenimin üzerimde olduğu için şu an karşınızda duruyorum. Trafikte motosiklet kullanıcılarının kaportası vücududur. Bu yüzden ekipmanın önemi hayati değer taşımaktadır. Herhangi bir kazada bizim haklı ya da haksız olmamızın hiçbir önemi yoktur. Çünkü bunun sonucunu ağır yaralanmalar ya da hayatımızla ödemekteyiz. Benim kazamda trafik raporunda suçsuz olduğum halde bedelini çok ağır ödedim. 12 sefer ameliyat oldum. Omzumda, kaburgalarımda, kalçamda, dizim ve bacağımın birçok yerinde çeşitli kırıklar meydana geldi. 1,5 sene yatalak kaldım ki düşünün tüm ekipmanlar üzerimde olduğu halde. Bu yüzden kask hafife alınacak bir durum değil. Trafikteki diğer bütün sürücüler motosiklet kullanıcılarının da bu yollarda bir can taşıdığını lütfen unutmayalım” diyerek bu kampanyayı düzenledikleri için Mersin Valiliğine ve Mersin İl Emniyet Müdürlüğüne teşekkürlerini iletti.

 

“MOTOSİKLET SÜRÜCÜLERİ İÇİN KASK ÖNEMLİ BİR KURAL”

Melik Gazi Özel’in konuşmasının ardından, Mersin İl Emniyet Müdürlüğüne ait twitter hesabı etiketlenerek ve #bendekaskımıtakıyorum hashtag’i kullanılarak 13 Ekim – 8 Kasım tarihleri arasında yapılan paylaşımlardan dereceye giren ilk 5 motosiklet kullanıcısına ve kural ihlali yapmayan 5 kişiye kask hediye edildi.  Kask kazanan kullanıcıların hediyelerini Mersin Valisi Ali İhsan Su, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Fuat Gedik, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Gökbel takdim etti. Ardından konuşan Vali Ali İhsan Su, İçİşleri Bakanlığının talimatları doğrultusunda tüm ülkede olduğu gibi Mersin genelinde de kask kullanımın ile ilgili farkındalığı arttırmak ve kask kullanımını motosiklet sürücüleri tarafından yaygınlaştırmak amacıyla kapmaya başlattıklarını dile getirdi. Su, Türkiye genelinde trafik kazalarının yüzde 20’sinin, Mersin genelinde de motosiklet kullanımının yaygın olmasından kaynaklı yüzde 35’inin motosiklet sürücüleri tarafından gerçekleştiğini belirterek, “Bunu mutlaka azaltmalıyız. Hedefimiz sıfırlamak ama hiç olmazsa azaltmamız gerekiyor. Bunun üzerine kask hayati önem de taşıyor, motosiklet sürücüleri için önemli bir kural” dedi. Su, yaptıkları etkinliklerle 1,5 ayda çok önemli mesafe kat ettiklerini belirterek, “Bu anlamda bilgilendirme toplantıları, broşürler dağıtma, denetimleri sıklaştırma gibi çalışmalarla ilimizde yüzde 46 olan kask kullanımını oranını yüzde 67’ye yükselttik. Hedefimiz yüzde yüze yükseltmek. Bunun için de yine tüm ilimiz genelinde emniyet ve jandarma ekiplerimiz kask kullanımı yaygınlaştırmak için hem bilgilendirme faaliyetlerine devam edecekleri hem de kontrollerimizi sıkı bir şekilde yapmaya devam edeceğiz diyorum. Bu çerçevede emeği geçen başta emniyet müdürümüz olmaz üzere katkı veren tüm kurumlara teşekkür ediyorum. Kampanyanın başarılı bir şekilde gerçekleşmesini diliyorum” ifadelerini kullandı. Etkinlik fotoğraf çekimi ile sona erdi.

 


Etiket: bendekaskımıtakıyorum, motosiklet, kask, valialiihsansu, kaskınızmaskotunuzdur


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA