‘’GERÇEK VAKA SAYISI GÜNLÜK 50 BİNİN ÜZERİNDE’’




Tarih: 23 Kasım 2020 Pazartesi 17:03


Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şubesi Covid-19 salgını ile beraber artan vakalar ve alınan tedbirler sonrası bir basın açıklaması düzenledi. SES Mersin Şubesi Eş Başkanı Dr. Zeki Sinan Doğan, “1 Haziran’da hayata geçirilen normalleşme takviminin sonuçlarının en ağır haliyle yaşanırken toplumsal tepkiler sonrası geçtiğimiz çarşamba ilan edilen tedbirler iktidarın halen pandemi ile ciddi bir mücadele niyetinin olmadığını gözler önüne sermiştir” dedi.

‘’GERÇEK VAKA SAYISI GÜNLÜK 50 BİNİN ÜZERİNDE’’

Dünyada hayata geçirilen tedbirlerin çok uzağında, virüs sadece gece yayılıyormuşçasına yapılan düzenlemenin iktidarın sermayeyi koruma amacında olduğunu savunan Doğan, ‘’Pandemi ile mücadele ediliyor görüntüsü vermeyi, masa başı sayı ayarlamaları ile gerçek tabloyu gizlemeye devam etmeyi amaçladığını göstermektedir. Gerçek vaka sayısının günlük olarak 50 binin üzerinde hastanelerden, filyasyon ekiplerinden gelen bilgilere bakıldığında açıklanan önlemlerin vaka sayılarını düşürmeyi değil uygulanan ‘kitle bağışıklığı’ politikasında kontrolü kaybetmemeyi amaçlandığını düşündürtmektedir. Ancak bunun faturası çok ağır olduğu gibi “kitle bağışıklığı” politikasının bilimsel bir karşılığının olmadığını başta Dünya Sağlık Örgütü olmak üzere tüm bilimsel çevreler kabul etmektedirler. Açıklanan tedbirlerde yüzlerce, binlerce işçinin çalıştığı işyerlerine yönelik bir düzenleme yoktur. Kamu emekçileri salgın yokmuş gibi çalıştırılmaya devam ettirilecekler’’ dedi.

‘’DÜZENLEME COVİD 19’U MESLEK HASTALIĞI KAPSAMINA ALMIYOR! ’’

Alınan yeni tedbirlerle işyerlerini kapatmak zorunda kalanlara maddi destek sağlanmadığını ileri süren Doğan, ‘’İşsizler ordusuna katılacak yeni yüz binlere yönelik bir destek de düşünülmemiştir. Birçok ülkede pandemi sonrası temel vatandaşlık geliri asgari geçim aylığı vb. adlarla hayata geçirilen sosyal devlet uygulaması düzenlemede olmadığı gibi iktidarın aklından dahi geçmemektedir. Düzenlemenin hazırlık sürecinde bir kez daha yerel yönetimler, sendikalar, TTB, sivil toplum örgütleri, iktidar partileri dışındaki siyasi partiler devre dışı bırakılmıştır’’ açıklamasında bulundu.

Yoğun bakım ünitelerinin tamamen dolu iken sağlık alanındaki personel açığının güvenceli kadrolu istihdamı ile kapatılmasına yönelik planlama yapılmadığını savunan Doğan ‘’4C, 4B gibi güvencesiz kadrolarda çalışan personelin güvenceli kadroya geçmesi sağlanmamış, haklarında kesin yargı kararı bulunmayan ihraç tüm sağlık emekçilerinin göreve başlatılması için bir çalışma yapılmamıştır. Daha da kötüsü her gün birkaçının yaşamını yitirdiği, bu nedenle tükeniyoruz diyerek bas bas bağıran sağlık emekçilerinin çalışma koşullarını, gelirlerini iyileştirecek, Covid-19’u meslek hastalığı kapsamına alacak en ufak bir nitelik taşımamaktadır. Sağlık Bakanı virüsün kitlesel bulaşma dönemine girdiğini ve radikal tedbirlerin kaçınılmaz olduğunu açıklamıştır. Eğer aklımızla dalga geçmiyorlarsa açıklanan önlemlerden hangisinin radikal önlem olduğunu açıklamaya davet ediyoruz. Kaldı ki, hala il ilçe kongrelerini yapmaya devam eden, mitinglerine, düğünlerine binlerce kişiyi çağıran, çay paketleri atarak izdihama yol açan iktidardan radikal önlem beklenmeyeceği açıktır’’  dedi.

‘’4 HAFTA BOYUNCA ÜLKEYE GİRİŞ ÇIKIŞLARDA ÇOK SIKI TEDBİRLER UYGULANMALIDIR’’

Halk sağlığını değil, sermayenin öncelenmesini içeren önlemlerle pandemi ile mücadele edilemeyeceğini iddia eden Doğan, “İktidarın tavrını değiştirmemesi durumunda şu andaki tablodan daha ağır bir tablo ile karşı karşıya kalma endişesi taşımaktayız. 2021 bütçesinde pandemi ile mücadele ve alınacak önlemler için ciddi bir kaynak ayrılmamış olması ve Sağlık Bakanının da bunu itiraf etmiş olması kaygımızı haklı kılmaktadır. Bu nedenle bir kez daha çağrıda bulunuyoruz; salgınla mücadele ediyormuş gibi yapmaktan vazgeçin. Öncelikle enfekte olan ve hayatını kaybeden insanlarımızın ve sağlık emekçilerinin sayısı dahil tüm verilerin, yapılanların, eksikliklerin açıklanmasıyla ve bundan sonra da sürecin şeffaf halde başlayın’’ ifadelerini kullandı.

Daha fazla gecikmeden kamu işyerlerinde dönüşümlü çalışma uygulamasının hayata geçirilmesi gerektiğini savunan SES Eşbaşkanı Doğan, “Hamile, süt izninde olan, engelli, bağışıklık sistemi hastalığı, diyabet, kalp-damar, astım, KOAH, hipertansiyon, akciğer-karaciğer hastalığı böbrek yetmezliği gibi kronik hastalığa veya zayıf bağışıklık sistemine sahip olan, 60 yaşın üstünde olan, kreşe devam eden veya ilköğrenim çağında çocuğu olup, eşi kamu personeli olmayan veya eşinden boşanmış/ayrılmış olan, bakmakla yükümlü olduğu anne veya babası bulunan personelin, kritik işler de dahil olmak üzere işe başlatılması tehlike tamamen ortadan kalkıncaya kadar ertelenmelidir. En az 4 hafta boyunca ülkeye giriş çıkışlarda çok sıkı tedbirler uygulanmalıdır. Bu süre boyunca sağlık, belediye temizlik ve gıda satışı dışındaki diğer tüm faaliyetler durdurulmalıdır. Sağlık emekçilerine nitelikli kişisel koruyucu donanım eksiksiz sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.

‘’VATANDAŞLARIN ZORUNLU HARCAMALARI DEVLET TARAFINDAN ÖDENMELİ’’

Pandemi ile mücadelede bakanlığın, sağlık alanındaki emek ve meslek örgütleri ile kolektif çalışması gerektiğini belirten Doğan, “Bu kurumlar sürece dahil etmelidir. Covid-19 meslek hastalığı kapsamına alınmalıdır. Vatandaşların zorunlu harcamaları olan su, elektrik, ısınma, vb. faturaları devlet tarafından ödenmeli, kredi borçları vb. ertelenmeli, tüm vatandaşlara yurttaşlık temel geliri sağlanmalıdır. Öte yandan, Mersin’de hizmet veren sağlık kuruluşlarında çalışan sağlık emekçilerine imzalatılan ve basına da hasta olanın cezalandırılacağı şeklinde yansıyan olay sendikamızca yakından takip edilmektedir’’ ifadelerini kullandı.

‘’SAĞLIKTA ŞİDDET, SALGIN DÖNEMİNDE DE ARTARAK DEVAM ETMEKTEDİR’’

Kişisel koruyucu donanımların dağıtımı, kalitesi, iş yükü, personel yetersizliği gibi nedenlerin göz ardı edildiğinin altını çizen Doğan, “Emekçilerin sorumlu tutulması tedbir değil zulüm olacaktır. Salgın öncesinde de, sağlık emekçilerinin büyük sorunlarından olan sağlıkta şiddet, salgın döneminde de artarak devam etmekte, intihar haberleri art arda gelmektedir. Sorunlara yapısal çözümler bulmak yerine sorumluluğu sağlık çalışanlarına yüklemek yerine sağlıkta şiddet yasası gibi yapısal reformların yapılması gerektiği açıktır’’ dedi.

Sağlık emekçilerin tedbirlere uymayıp hastalık kapması halinde disiplin işlemi yapılacağını sözlerine ekleyen Doğan, “Tebligatın, baskı ve mobbing aracı olarak kullanılması, çalışanlar üzerinde ek stres yaratması, yandaş olmayanlara uygulanıp taraflı davranılması halinde hukuki yollara başvurulacaktır. Bu nedenle soruşturma geçirecek üyemiz olan veya olmayan tüm emekçiler sendikamıza başvuracak olursa kendilerine gerekli destek sağlanacaktır’’ diye konuştu.


Etiket: Mersin, SesŞubesi, Covid-19, Tedbirler, ZekiSinanDoğan,


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA