Bigeç: “25 yılldır yaptığım berberliği bırakmak istedim”




Tarih: 6 Aralık 2020 Pazar 14:25


Mersin Yenişehir’de bulunan Üniversite caddesinde yaklaşık 7 yıldır berberlik yapan Murat Bigeç, pandemiden dolayı açılmayan üniversitenin işlerini büyük ölçüde düşürdüğünü, yanlarında çalışan elemanlarının da bu yüzden işten çıktığını ifade ederek, “Artık yeter demeye başladım, kelimeler boğazımda düğümleniyor, yarım asırdır berberlik yapan ustalarım bile bu süreçte kepenk kapattı” dedi.

Haber - Harun Bor

Pandemiden  dolayı uzun zaman kapalı kalan ve yeni genelgelerle kapalı kalan ya da çalışma saatlerine düzenleme getirilen berberler zor günler geçiriyor. Bunlardan biri de Mersinde uzun yıllardır berberlik yapan, Üniversite caddesinin tanıdık esnafı olan Bigeç, ”İşlerimiz daha önce güzeldi pandemiden önce ama üniversite caddesinde ben ve diğer esnafların yüzde 80’inin işleri hızlı bir şekilde düştü. İster istemez  insanların berberlere, kuaförlere olan güveni de pandemiden dolayı bitti. Sonuçta biz müşteri ile birebir temas halinde olam mesleklerden biriyiz” ifadelerini kullandı.

 

“BERBER DÜKKANLARI AVM’DEN DAHA GÜVENLİ”

Berber dükkanlarının AVM’lerden daha güvenli olduğunu ve berberlerin hijyene çok dikkat eden esnaflar olduğunun altını çizen Bigeç, “İnsanlar berberinden korktu, kuaföründen korktu pandemi ile beraber, çünkü mesafemiz yok bulaşma riskinin çok fazla olduğunu düşünüyorlar. Ama durum böyle değil,  aslında kurallara dikkat edersek, tek kullanımlık havlu, traş kesim önlüğünü, eldiven takarsak, maskemizi takarsak emin olun bir AVM’de bulunmaktan daha güvendesiniz. Çünkü AVM’de herkes heryere dokunuyor bunu önüne geçemezsiniz ama berber bunun aksine dokunduğunuz her yeri siler, diğer müşterisi oturmadan dokunulan yerleri siler. Berberlerin küçüklükten beri gelen bir hastalığı vardır biz ‘Hijyen hastasıyız’ tek kullanımlık havlu, traş kesim önlüğü, maskesi, ateş ölçeri olmayan dezenfektanı olmayan berber’de kimse traş olmaya kalkmasın. Bunu ya isteyin ya da kuaförünüzü değiştirin. Traş kesim önlüğü ve havlu ikisi 1 lira, bunu kendin için müşterin için ve çevren için kullan. Ama bazı kuaförler diyor ki bana yardım edilmiyor. 1 lira’nın yardımını mı bekliyorsun. Müşterinin de senin de aklında soru işaretleri kalmasın” diye konuştu.

 

“COVİD-19’A EN YAKINIMIZDA”

Gazetemize röportaj vermeden önce saç traşı olacak bir müşterisine de Covid-19 tanısının konduğunu öğrenen Bigeç, “Hatta buraya sizinle röportaj yapmadan önce gelip traş olacak bir müşterimi aradım, kendisinin pozitif vaka olduğunu ve gelemeyeceğini söyledi. Böyle şeylere de şahit olduk beraber. İşlerimize böyle yansıyor işte. Yakınlarımız da bile sık görmüş olduk bunu” şeklinde konuştu.

 

“ASGARİ OLARAK HARCAMA YAPMAYA ÇALIŞTIK”
Covid-19 salgınından dolayı sadece kredi kartları ile ihtiyaçlarını giderdiklerini vurgulayan Murat Bigeç, “Pandeminin Türkiye’de ilk vakanın çıktığı zamanlar mart ayında evlerimize kapandık. Muhtemelen meslektaşlarımın da benim gibi nakit parası yoktu. Kredi kartlarında harcama yaptılar. Kimi kredi çekti, kimi devletimizin verdiği kredi vardı onu kullandılar. Biz pandemide bu şekilde ayakta kalmaya çalıştık ilk dönemlerde. En asgari ne kadar harcayabiliriz bunu düşünerek , harcama yapmaya çalıştık. Pandemi sürecinde Berberler ve Kuaförler odasından bir yardım söz konusu değil. Nasıl bir çıkış yolu buluruz diye danışma durumumuz olmadı. Sonuçta onlar da böyle birşeyin çıkacağını beklemiyordu. Berberler ve Kuaförler Odası da nereden başlayacağını, ne yapacağını ı şaşırdı. Aylık 30-40 lira aidatla bu iş dönmez, bu parayı aylık veririz ama bununla da nasıl bir destek alabiliriz ki” ifadelerini kullandı.

 

“VATANDAŞ KENDİ TRAŞ OLMAYI ÖĞRENDİ”

Pandemi süreciyle beraber vatandaşın kendi evlerinde traş olmayı öğrendiğini ve yeni saat kısıtlamasının işlerini  olumsuz etkilediğini ifade eden Bigeç, “Biz de bir berberlik kültürü vardır,  çocukluğumuzdan gelen. Berbere gidecek, sohbetini yapacak ve çıkıp evine gelecek. Bu dönemde insanlar eve kapandığı için özellikle ‘yengelerimiz’diyeyim traşlarımızı aldılar elimizden hep, beylerini traş edince bizlere de iş bırakmadılar. İnsanlar kendi evinde traş olmayı öğrendi.Akşam saat 8’e kadar açık kalmamız bizim için sıkıntıaslında, çünkü memur olan müşterilerim var saat 5’te işten çıkıyorlar böyle olunca müşterilerim arasında bir sıkışma oluyor, zaman yetersiz kalıyor.Gerçi gündüz de pek iş olmuyor” dedi.

 

“MESLEĞİMİ BIRAKMAYI DÜŞÜNDÜM”

Etkisi devam eden Covid-19 salgınından dolayı iş yapamaz olduklarını belirten ve bundan dolayı çalışanlarının da işten çıktığını anlatan Bigeç, “Eğer bu pandemiden dolayı yeterli desteği alamazsak ayakta kalmamız imkansız. Ben 25 yıldır bu mesleği yapıyorum. Ben mesleğimi bırakmayı düşündüm, ‘artık yeter’ demeye başladım kendime. Daha önce bunu hiç kendime söylememiştim. Bu işyerimde benle beraber 5 kişiydik, bunlardan ikisi öğrenciydi yanımda, ben bunlara burs da veriyordum diğer ikisi de omurga personelimdi. İşler böyle olunca ve çalışanlarıma durumu anlatmaya çalışırken kelimeler boğazımda düğümleniyordu. Bunu anlatamıyordum, kendileri durumu görünce gitmek zorunda kalıyordu. Bu bir işyeri sahibi için zordur. Benim kendi ustlarım bile işlerini bıraktılar 25 yıldır ben bu mesleği yapıyorum onlar 25 yıldır işyeri çalıştırıyor. Yaşımız da geçti, pandemi de çok etkiledi bizi deyip, dükkanına kilit vuran ustalarım oldu.Burası oldukça yoğun bir işyeriydi, yıllardır hizmet veriyoruz. Öğrenci dostu olarak biliniriz burada. Oturmaya fırsatımız yoktu yoğunluktan şimdi akşama kadar oturuyorum. Şu Üniversite caddesinde bizzat saydım 195 esnaf var işletme var, çoğunun yanında en az 5 kişi çalışıyordu şimdi pandemiden dolayı iş olmayınca, öğrenciler olmayınca büyük bir müşteri eksikliği yaşıyoruz hep birlikte. 8 aydır neredeyse hiçbir işyeri doğru dürüst açılmıyor bu caddede” ifadelerini kullandı.

 

“KREDİ BORÇLARIMIZ ERTELENSİN, KİRALARIMIZA DESTEK VERİLSİN”

Pandemiden dolayı ekonomik olarak  borçlarını ödemekte zorlandıklarını dile getiren Bigeç, “Talebimiz şu benim gibi birçok esnafın, berberin kullandığı krediler var bunların ödemeleri ertelensin, zaten iş yok,  isteseler de ödeyemeyiz. Bağkur borçlarımızın  yapılandırılma durumu var ama bu yapılsa dahi ödememiz zor olacak. En azından bir süre ertelensin bu borçlarımız. Kiralarımıza destek verilsin, en azından yarı yarıya olsun. İş yok zaten kiralarımız oldukça yüksek burada. Benim 18 bin lira kira borcum var dükkan sahibi bizi nereye kadar idare edecek. Yetkililere çağrımız budur” şeklinde konuştu.


Etiket: mersin, yenişehir, berber, muratbigeç, koronavirüs


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA