Cumhur İttifakı’ndan beklenen ret!




Tarih: 15 Aralık 2020 Salı 18:39


Mersin Büyükşehir Belediyesi 2020 Yılı 2. Olağanüstü Meclis Toplantısında daha önce Cumhur İttifakı’nın oylarıyla reddedilen bazı maddeler yeniden görüşüldü. Mersin Barosu ile Kadın ve Çocuk Hakları İşbirliği protokolü, Mahalli İdareler ve İşverenler Sendikasından ayrılma talebi ve 250 milyon TL’lik borçlanma yetkisi, yapılan oylamalar sonucu Cumhur İttifakı’nın oy çokluğuyla reddedildi.

Haber- Gizem Konucu

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşen olağanüstü meclis toplantısında “Mahalli İdareler İşverenler Sendikasından ayrılma talebi, Kadın ve Çocuk Hakları İşbirliği protokolü ve 250 milyon TL’lik borçlanma yetkisi” maddeleri yeniden görüşüldü. Seçer, Büyükşehir Belediye Kanunun ve Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliğindeki Amir Hükümlerden yetki alarak bu maddeleri yeniden meclise iade ettiğini belirterek, “Yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle bunu yapıyoruz. 3 kararın siyasi olduğunu, özellikle borçlanma yetkisinin de kentin geleceği açısından yanlış bir karar olduğunu ve hizmeti aksatacağını düşünerek hukuka aykırı gördüm. Bu yüzden meclise iade ettim” dedi. Geçtiğimiz dönemde baro ile işbirliği yapıldığına dikkat çeken Seçer, “Şu anda ben dahil 79 kişilik meclisimizde bulunan 11 arkadaşımdangeçtiğimiz dönemde baro ile yapılan işbirliği yapmıştır. Bu meclis baroyla protokol yapma yetkisini bir önceki belediye başkanına verdi. O günden bugüne belediye başkanı ve baro başkanı değişti. Bugün CHP’li bir belediye başkanı, yeni seçilmiş baro başkanı ilegeçtiğimiz dönemden baro işbirliğine evet demiş 11 arkadaşımız var ama şu anda reddediliyor. Anlayış değişmiş, bize karşı anlayış değişmiş” ifadelerini kullandı.

 

MECLİSTE BELEDİYE BAŞKANINA ŞÜPHE Mİ VAR?

CHP’li Meclis üyesi Ali Dinsever, aralık ayının ikinci birleşiminde reddedilmesinden sonra neden ret oyu kullanıldığına dair maddeyi yeniden gözden geçirdiğini söyleyerek, “Kadın, çocuk var, cumhuriyetle yaşıt bir baro var hepsi biliniyor. Tamamen gönüllük esası ile bir talepte bulunuyor baro ama bu meclis ret oyunu gerekçelendiremiyor. Kadınları ve çocukları siyaset üstü gördüğümüzde hem fikiriz. Bu kentin barosu konusunda mı bir şüpheniz var? Bu kentin seçilmiş belediye başkanına mı şüphe var bu mecliste? Neden ret ettiğimizi anlatabilmemiz lazım ama şu anda anlatamıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“BARO BAŞKANI MARJİNAL SİYASET YAPIYOR”

Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz da konuyla ilgili olarak kadın ve çocukların son zamanlarda siyasete daha çok alet edildiğini vurgulayarak, neden ret oyu verdiklerini açıkladı. Yılmaz, “Burada sorun şu, geçen mecliste söylemek istemedim ama hakim kanaat baro başkanının marjinal, baroyu siyasallaştıran bir tutum içerisinde olduğu. Bunun için araştırmaya gerek, sosyal medyadaki paylaşımlarından ve vurgularından ortaya çıkar. Cumhur ittifakı bu nedenle soğuk” dedi. Seçer de Yılmaz’ın sözlerine “Burada kişiler değil kurumlar referanstır. Baronun başkanı değil, baro esastır. Sayın Yılmaz’ın görüşü, ‘Baro başkanı marjinal siyaset yapıyor’ ve ret oyu vermesini buna bağlıyor” yanıtını verdi. Kadın ve Çocuk hakları baro ile işbirliğiprotokolünün Seçer’e verilme yetkisi Cumhur İttifakı’nın kullandığı 43 ret oyu ile reddedildi.

 

“SİZ ISRARLA ‘HAYIR HİZMET ALMASAN DA YILDA 300 BİN TL ÖDE’ DİYORSUNUZ”

Mecliste bir diğer gündem maddesi olan “Mahalli İdareler İşverenler Sendikasından ayrılma talebi” maddesi yeniden görüşüldü. Seçer, yıllık 300 bin TL maliyeti olan sendikadan hizmet almadıklarını ve bu sendikadan ayrılmak istediklerini yineleyerek, “Hizmet almadan bir kuruma, şahsa bedel ödemememiz gerektiğini herkes biliyor. Ama biz bunu ısrarla sürdürmek durumunda kalıyoruz. Bir siyasi partinin hakimiyetinde olan sendikaya belediyem üye olmak istemiyor. Yönetim kurulu ve diğer organlarının MHP’li belediye başkanlarından oluşan bir sendika. Siyasi etiğe aykırı buluyorum. Daha önceki belediye başkanı MHP’li.Bu sendikaya üye olmuş. Ama üzerinden 5 yıl geçmiş, yönetim değişmiş ama meclis çoğunluğu var. Siz ısrarla ‘hayır hizmet almasan da yılda 300 bin TL öde’ diyorsunuz. Bu yasalara aykırı” açıklamasında bulundu.

 

“SENDİKADAN DESTEK ALIN BELEDİYEYİ MAĞDUR ETMEYİN”

Seçer’in bu sözleri üzerine konuşma talebinde bulunan Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu: “Burada ödenen para ile kamu zararından söz ediliyor. Siz ısrarla destek almadığınızı ve almayacağınızı tekrarlıyorsunuz. Keşke almış olsaydınız, şu anda büyükşehir belediyesi ve çalışanları bu mağduriyeti yaşamazdı. Binin üzerinde belediye çalışanının iş hakkı feshedildi. 5 yıllık bir çalışanı baz alırsak tazminat miktarı, 45 milyon liraya tekamül ediyor. 45 milyonluk kamunun bir mağduriyeti var. Hem belediyenin hem çalışanların mağduriyeti var. Bu sendika kaliteli. Buraya vereceğiniz 250-300 bin lira büyükşehir belediyesini çok daha karlı kılardı. Ama siz ısrarla yapmamak istiyorsunuz. İşverenle çalışanların hukukunu savunacaksak, onlarca bürokrat görevlerinden alındılar. Yanına başka bir bürokrat kondu. Bu bürokratların çoğu yargı kararı ile geri döndü. Burada da bir kadroya iki bürokrat koyduğu için mağduriyet yaşadı. Sendikayı kullansaydınız büyükşehir sıkıntı yaşamazdı. Siyasi boyutuna gelince, ilgili sendikanın MHP ile hiçbir bağlantısı olmadığı aşikar. Sendikadan destek alın belediyeyi mağdur etmeyin” dedi.

 

“ONLARIN BİZE VERDİĞİ ZARARIN YANINDA DEVEDE KULAK BİLE KALMAZ TÜY KALIR”

Seçer, Tollu’nun konuyu farklı yere çektiğini dile getirerek, “Sayın Tollu, sendikayı savunayım derken farklı bir kanala girdi ve sıkıntılarla dolu, tehlikeli bir kanal. Dedi ki; siyasi değerlendirmelerle insanları işten çıkarıyorsunuz. Bu çok dillendirildi daha önce. Seçimler olur, kimileri siyasi tercihlerle bürokrat atar kimileri de benim gibi liyakat esas der. Bugün merkezi yönetim, kadro, genel müdürler müsteşarlar, Sayın Cumhurbaşkanın dünya görüşünden olmasının yadırganacak tarafı yoksa, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin de kritik noktalarda bürokratları kendi görüşünden seçmesi yadırganamaz. Bankamatik çalışanı dediğimiz, çalıştığı alanda bir birikimi ve katkısı olmayan yüzlerce insan siyasi görüşünden dolayı işe alınmış. MHP’li birçok siyasetçinin yüksek meblağlarla çalıştığını biliyoruz. Onun için eşit işe eşit ücret getirdik. Elbette bir tazminat ödeyebiliriz ama ben de hesabımı biliyorum. Onlara ödeyeceğimiz tazminat onların bize verdiği zararın yanında devede kulak bile kalmaz tüy kalır. Yasaların verdiği yetkiyle en fazla fayda aldığım işçi, bürokrat statüsündekilerle devam etmek isterim. Ama insanları siyasal görüşünden dolayı belediyeye zarar verenlere izin vermeyiz” açıklamasında bulundu. Meclis üyelerinin konu ile ilgili görüşlerinden sonra geçtiğimiz toplantıda Geçtiğimiz toplantıda ret oyu veren meclis üyelerinden kararında ısrar eden 43 meclis üyesinin oyu ile “Mahalli İdareler İşverenler Sendikasından ayrılma talebi” maddesi de reddedildi. Gündemde görüşülen son konu ise Seçer’in 250 milyon TL’lik borçlanma talebine verilen ret oyunun yeniden görüşülmesi oldu. Mecliste görüşülen ve yeniden oylamaya sunulan bu madde de Cumhur İttifakı’nın ret oyu kullanmasıyla reddedildi.


Etiket: mersinbüyükşehirbelediyesi, olağanüstümeclistoplantısı, cumhurittifakı, vahapseçer, ret


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA