Çiçek, “Cep telefonları işlerimizi olumsuz etkiledi”




Tarih: 2 Şubat 2021 Salı 16:36


Saat zamanı göstermenin en önemli aracıdır. Zamanı bilmek ve buna göre hareket etmek saati hayatımızın vazgeçilmez bir nesnesi yapmıştır. Mersin’de 13 yıldır saat tamirciliği yapan Murat Çiçek günümüzde saat ve saat tamirciliğinin önemini yitirdiğini ifade ederek, “ Cep telefonu sektörünün gelişmesi sonrası saat sektörü oldukça düşüşler yaşamaya başladı. Böyle olunca saat tamircileri sadece tamir yaparak geçimini sağlayamaz oldu” dedi.

Haber- Harun Bor

İlk defa MÖ 4000'lerde Mısır'da kullanılmaya başlandığı bilenen saat güneşin her gün belirli bir düzende doğup battığını keşfederek günümüze farklı şekillerde gelmiştir.  Geçmişi bu kadar eskiye dayanan bu zaman ölçüsü günümüzde kollara takılan bir metal, duvara asılan bir obje gibi farklı niteliklere sahip olmuştur. Bir süre sonra bozulma ihtimali de olan saatlerin tamircileri hala varlığını korusa da,  bu büyük zanaat artık çırak yetiştirmemeye başlamış durumda. Murat Çiçek yaklaşık 25 yıldır saat tamirciliği yapıyor. Mersin Çarşısında mesleğinin yarısını geçiren Çiçek,  büyük öneme sahip olan saatlerin tamirini sağlayacak eleman eksikliğine de dikkat çekerek, “Mersin’de hiçbir saatçi de artık usta bulmak çırak bulmak imkansız. Saat tamirciliği gelecek vaat etmeyen bir meslek olunca artık kimse bu mesleği yapmak istemiyor. Saati ne kadar ön plana çıkarsak da önünü kesen bir dijital sistem var” diye konuştu.

 

“SAAT TAMİRİ ÖNEMİNİ YİTİREN BİR MESLEK OLDU”

Saat ve saat tamirciliğinin önemini kaybetmesi ve unutulmaya yüz tutma nedenini cep telefonlarının hayatımızda fazla yer almasından kaynaklandığı söyleyen Çiçek, “25 yıllık saat tamircisiyim ve Mersin Çarşıda 13 yıldır saat tamirciliği yapıyorum. Saat tamirciliğine merak ile başladım, çıraklıktan gelerek yetiştim. Severek yapmaya başladım ve bir meslek olarak yapmaya devam ettiğim bir işim oldu. Esas yaptığım meslek saat tamirciliği ancak dükkanımın içinde saat dışında çok farklı ürünler de var. Zaman içerisinde saat ve tamirciliğinin gerilemesi, önem kaybetmesinden dolayı kendimizi mecburen farklı sektörlerle iş yapmaya zorladı. Bu sebeple işletmem sadece saatlerin tamir edildiği bir yer olmanın dışında vatandaşa daha farklı hizmetler sunana bir yere döndü. Saat tamirciliği önemi maalesef oldukça fazla yitiren bir meslek oldu. Bunun en önemli sebeplerinden biri değişen teknoloji ile beraber özellikle cep telefonlarının saat kavramına sahip olması sebebiyle saat ve saat tamirciliği önemini çok fazla yitirdi. Geçmişte şuan fazlası ile kullandığımız cep telefonlarının pek yaygın ve gelişmiş bir teknolojiye sahi olmaması saat kullanımının daha fazla olmasında etkendi. Herkesin kolunda saat olurdu ve saat kullanmanın önemi çok değerliydi. Saat kullanımı mecburiydi geçmişte, yüz kişiden 90’ı saat kullanırdı. Ama şimdi ibre tam tersine döndü bu rakamlar. Telefon kullanarak zaman dilimini bilenlerin sayısı daha fazla oldu.  Saat kullanımı önemini kaybedince bizler de bu sektörde mesleğini icra edenler olumsuz etkilenmiş oldu” ifadelerini kullandı.

 

“CEP TELEFONLARI SAAT SEKTÖRÜNÜ OLUMSUZ ETKİLEDİ”

Her şey gibi saatlerin de dijitalleştiğini ve bunun işlerini olumsuz etkilediğini, saatin artık bir aksesuar olarak kullanıldığını dile getiren Çiçek, “Saat zamanının akışıdır, bir saat dilimi olmadan herhangi bir şey yapamazsınız. Saat önemli bir sistemin parçasıdır. Ancak telefon sektörünün gelişmesi sonrası saat sektörü de olumsuz etkilendi. Cep telefonu sektörünün gelişmesi sonrası saat sektörü oldukça düşüşler yaşamaya başladı. Böyle olunca saat tamircileri sadece tamir yaparak geçimini sağlayamaz olduk. Hal böyle olunca ben de meslektaşlarım da saat sektörü olumsuz etkilenince de biz saat tamircileri de olumsuz etkilenmiş olduk. Saat dışında gözlük, tespih, takı gibi farklı ürünleri de dükkanımda bulundurmak zorunda kaldım çünkü yalnız saat tamirciliği kendi başına yetmez. Bizler 2000 yılından önce sadece saat tamirciliği yapardık ama sonrasında saat mecburi bir zaman ölçüsü olmaktan çıkıp sadece bir aksesuar olunca ben de çoklu sisteme geçmek zorunda kaldım. Geçmişte o kadar çok saat tamir ederdim ki bir sonraki güne kalacak kadar elimizde tamir edilmeyi bekleyen saatler olurdu. Saat tamirciliğinin bugün geldiği nokta bunun çok uzağında. Ramazan aylarında kurmalı saatler gelirdi alarm olarak öten saatler her yıl yüzlerce satardık ama şimdi on tane satamıyoruz. Bunun sebebi yine cep telefonları oldu. Alarm telefonda da olunca bu özelliğin saatte olmasına gerek kalmadı. Telefon sektörünün gelişmesi saat sektörünü önündeki en büyük engel oldu. Saat sektörünü başka bir etken etkilemedi, ilerleyen zamanlarda ne olur bilinmez ama saat artık sadece bir aksesuar oldu. Bir zaman kavramı yok, kolumda dursun diye takılıyor. Benim kolumdaki saat aksesuar olarak değil, tamamen zamanı öğrenmek için var. Yine ifade etmek istiyorum telefon sektörü işlerimizi yüzde 70 civarında olumsuz etkiledi. Piyasada dijitalleşen saatler var ancak bizim mesleğimizle ilgisi yok. Yine dijital saatler de telefon sektörüyle ilgili” diye konuştu.

 

“VATANDAŞ UCUZ SAAT ALMAYA ÇALIŞIYOR”

Saat tamirciliğinin büyük uğraş veren tamirlerden artık uzak kaldığını, ucuz saatlerin de bunda etkili olduğunu ifade eden Çiçek, “ Gün içerisinde buraya gelen müşterilerin sayısı değişiyor. Saat tamiri için gelenler ağır ve oldukça zahmetli tamirler için buraya gelmiyor. Pil değişimi, kordon değişimi, saat camı gibi tamirler için müşteriler artık bizlere uğruyor. Ağır tamir gerektiren saat tamirleri eskisi gibi yok. İnsanlar artık ucuz saat almanın peşinde. Kısa bir süre kullanıp değiştiriyor. Vatandaş bazı saatlerin maliyeti yüksek olunca onu kullanıp değiştirmeyi tercih ediyor. Saat tamirciliğinde kullandığımız malzemelerde de fiyat artışı var çünkü dolar kuru bize de yansıyor ama müşterilerimizi çok etkilemeden fiyatları dengede tutmaya çalışıyoruz. Bazen de işçiliğimizden kısarak insanlara yardımcı oluyoruz. Saat tamirciliği bir zanaattır. Herkesin yapamayacağı bir meslek. Vatandaş buraya saat tamiri için geldiğinde ilk yaptığım şey ön yüzünden camına bakmak bir şey göremezsem, saatin arkasını açarak hangi problemi olduğunu anlarım. Burada saat tamiri için kullandığımız aletler; Çift dediğimiz diğer bir tabirle cımbız görevi gören ve saati açmaya yarayan alet ve ince uçlu tornavida, akrep yelkovan sökücü, löp dediğimiz saatlerin ince detaylarını daha iyi görmemize yaratan alet gibi sürekli kullandığımız aletler var” dedi.

 

“SAAT ARTIK DEĞERLİ BİR AKSESUARA DÖNÜŞTÜ”

Zamanı gösteren saatlerin artı değer kazanması için değerli maden ve taşlarla süslendiğini, bunun da saatin önemini olumsuz etkilediğini savunan saat tamircisi Murat Çiçek, “Bizlere ucuz  ve kısa bir ömre sahip olacak saatleri de tamir ettirmeye gelenler var. Saat sektörü dünya’da artık çok farklı değer bir biçilen bir sektör olmuş durumda. Oldukça ucuza alabileceğiniz saatler bulabilmenizin yanında binlerce lira değerinde altınla kaplanmış veya içerisinde pırlanta ile doldurulmuş saatler bulunuyor. Her bütçeye uygun saatler de bulunuyor. Metal ve demirden de saatler var mücevher olarak da saatler var. Saat bir zaman kavramı olmaktan çıktı sadece aksesuara döndü. Oldukça pahalı hale gelen saatlerin de bugün büyük bir sektöre dönüşmesinde zor elde edilen mücevherlerle doldurulmuş olmasıdır” ifadelerini kullandı.

 

“PANDEMİDE İSTASYON SEFERLERİ DURUNCA DÜKKANIMI KAPATTIM”

Covid-19 salgının kendilerini olumsuz etkilediğini belirten Çiçek,”Burada saat dışında, saat, kemer, cüzdan, gözlük, tespih gibi tercih edilebilecek ürünler de yer alıyor çünkü buna mecburum, açığı böyle kapatıyorum. Sadece saat tamiri yaparak ayakta duran pek az vardır. Pandeminin etkilemediği hiçbir sektör yok. Bizleri de elbette etkiledi. Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasından dolayı kapandığımız iki gün olmasına karşın hafta içi günlerde açığımızı kapatıyor ayakta duruyoruz. Mersin istasyon civarında da bir şube açmıştım ancak istasyon seferleri yapılmayınca bir yıl boyunca bekledik artık umudumuzu yitirdik ve kapatmak zorunda kaldık. Pandemide bizden de daha zor durumda olan sektörler var. Saat tamirciliğinde yetişen kimse bulunmuyor. Mersin’de ben en geç usta tamircisiyim. Benden daha genç olan bir tamirci yok. Bu mesleği devam ettirebilecek birileri çıkar mı sanmıyorum. Mersin’de hiçbir saatçide artık usta bulmak çırak bulmak imkansız. Saat tamirciliği gelecek vadetmeyen bir meslek olunca artık kimse bu mesleği yapmak istemiyor. Saati ne kadar ön plana çıkarsak da önünü kesen bir dijital sistem var” şeklinde konuştu.


Etiket: muratçiçek, saatçi, saat, tamir


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA