“Kıyıları kendi haline bırakmakta yarar var”




Tarih: 16 Mart 2021 Salı 13:13


Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde Erdemli ilçesi Kızkalesi Mahallesi’nde kıyıda doldurma yapılmasına ilişkin madde görüşülürken mecliste gerginlik oluştu. Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, kıyının doldurulmasına “Önemli bir şey yok” derken, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise “Mümkünse kıyıları kendi haline bırakmakta yarar var” şeklinde konuştu.

Haber- Behzat Özgür Beyazlar

Belediye Meclisi’nin 2021 Yılı Mart Ayı Olağan Toplantısının 2. BirleşimiKongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleşti. Meclis’te idareden gelen 5, komisyonlardan gelen 14 olmak üzere toplam 19 madde görüşüldü. Erdemli ilçesi Kızkalesi Mahallesi’nde kıyıda doldurma yapılmasına ilişkin madde mecliste gerginliğe sebep oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğünün 09.11.2020 tarihi ve E.231267 sayılı yazısı ile Mersin ili erdemli ilçesi Kızkalesi Mahallesi kıyı koruma yapıları ve rekreaktif amaçlı 1/ 5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı tekliflerine ilişkin kurum görüşü verilmesi ile ilgili İmar ve Bayındırlık Komisyonu ile Çevre ve Sağlık Komisyonu’na müştereken havale edilen konunun görüşülmesi maddesinde tartışma yaşandı.Mersin Büyükşehir Belediyesi İmar ve Bayındırlık Komisyonu Üyesi Zekeriya Özgür, planın teklif açısından yanlış olduğunu söyledi. Özgür, “Bizim şerhimizin nedeni şu; birincisi böyle bir plan değişikliği, teklifi mevzuatta yok. Şundan dolayı yok. Dolgu planı değil bu, kıyı kenar çizgisinin deniz yönündeki kısmının yeşil alan olarak yapılması gibi bir plan. Mevzuatta kıyı kenar çizgisinde deniz yönündeki kısmın yeşil alan olması hiçbir şekilde yapılamaz. Sadece ismi sahil şeridi olarak kalır. Ancak burada bazı kesimlerde dolgu planı yaptığınız zaman dolgu planı üzerinde bu yeşil alan yapabiliyorsunuz, Adnan Menderes gibi. O zaman da denizi doldurmanız gerekiyor. Biz dolgu da yapılmasını istemiyoruz. Plan hem teklifi açısından yanlış hem de dolgu yapılmasını istemediğimizden dolayı yanlış. İyi niyetten şüphe yok, düzenleme yapılmak isteniyor. Mevzuat açısından söyledim ben. Birincisi dolgu alanı olmadan, bu plan olmadan da MükerremBey burada para harcayabilir. Milli Emlak’tan burayı düzenlemek için görüş alacak, belediye olarak yasal olarak bu şekilde de düzenleyebilir” dedi. İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Mustafa Solak da “Burası kıyı kenar çizgisi ile kıyı arasında kalan bir bölge. Büyükşehir Belediyesi olarak daha önce de buna benzer planlama çalışmalarımız oldu. Fakat bakanlık bize yazılı olarak bildirdiği görüşünde dolgu olmadığı zaman kıyı kenar çizgisi ile kıyı arasında imar planı yapamayacağımızı belirtti. Bundan dolayı iptal ettiğimiz iki ihalemiz oldu. Bakanlık eğer dolgu yapılmazsa kıyı kenar ile kıyı arasını imar plana açamıyorsunuz. Bakanlık şu anda burada çalışma yapabilmek için kurumlardan görüş topluyor” şeklinde konuştu.

 

“CEHENNEME GİDEN YOL İYİ NİYET TAŞLARI İLE DÖŞELİ”

Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, bulunan alanın doldurulmayacağını iddia ederek, “Burası kıyıda bulunan mezbelelik bir yer. Biz normalde denize girilecek bir alanı doldurmuyoruz. Çalılık, taşlık bir yeri düzenleyeceğiz. Orası kumlanacak ve insanlarımız rahatça denize girebilecek. Biz burada alanı tahrip etmiyoruz, üstüne alan kazandırıyoruz vatandaşımıza. Valiliğin uygun görüşü var, bakanlık bizden istiyor. Kamu yararına bir şey istiyoruz. Kıyı tahribatı yok. Yapılaşma yok. Burada zaten düzenleme var. Asıl burada yapılmasını istenen işlem şu; kıyı tahrip edilmesin düşüncesiyle kıyıya bir mahmuz yapılacak. Dolayısıyla mahmuz yapılınca vatandaşımız daha rahat kullanabilecek. Hepsi bu kadar! Önemli bir şey yok” dedi. Seçer ise kıyılarda sürekli yanlışlar yapıldığını ve ileride bunların pişmanlığa neden olduğunu belirterek, “Mümkünse kıyıları kendi haline bırakmakta yarar var. Çok oynamak, çok kurcalamamak lazım. Bugün biz varız, yarın yokuz. Ticari işletme açmayacağız, yapılanma olmayacak deniliyor ama daha ileriki süreçlerde böyle başlıyor. Cehenneme giden yol iyi niyet taşları ile döşeli” diye yanıt verdi.

 

“BU BÖLGE İÇİN İLERİDE SIKINTI YARATIR”

CHP’li Meclis Üyesi Ali Dinsever ise konunun mevzuat açısından bir problem olduğunu belirterek, “Erdemli Belediyesi yönetimi işini kolaylaştırmak için kanuna karşı hile yolunu kullanmak istemiş. Bir karar verememiş. Dolgu mu yapsak ya da düzenleme mi yapsak diye. Burada eğer dolgu yapılmayacaksa dolgu değişikliği ile ilgili bir görüş almasına gerek yok. Ama bu haliyle bir muğlaklık var. Yapmak istediği uygulamayı sıkıntı yaşadığı için kanuna karşı hile yolunu kullanarak sanki bir dolgu projesiymiş gibi görüşlerle götürmeye çalışıyor. Benim kanaatim de ileriki süreçlerde bu bölge için sıkıntı yaratacağı yönünde. Dolgu değil diyoruz ama mahmuz yapıyoruz. Bu şekilde kabul edilmesinin yarar olmayacağını düşünüyorum” dedi. Konunun İmar ve Bayındırlık, Çevre ve Sağlık Komisyonuna konunun geri gönderilmesi oy birliği ile kabul edildi.

 

“KAMUNUN KAYNAĞI İSRAF OLUYOR”

Meclis’te görüşülen maddeler arasında Karacailyas Mahallesi’nde ‘tır parkı, kamyon garajı ve garajlar’ olarak tanımlı 69 bin metrekarelik bir alanın planlarda “Belediye Hizmet Alanı” olarak tanımlanmasına ilişkin teklif ile Toroslar’da bulunan heliport alanının Makine İkmal Daire Başkanlığı olarak değerlendirilmesi konuları da görüşüldü. Akdeniz ilçesi Karacailyas Mahallesi’nde şu anda ‘tır parkı, kamyon garajı ve garajlar’ olarak tanımlı 69 bin metrekarelik bir alanın planlarda “Belediye Hizmet Alanı (MBB Çok Amaçlı Hizmet Alanı)” olarak tanımlanmasına ilişkin sunulan teklif oy birliğiyle kabul edilirken Seçer, “Burada bizim belediye hizmet alanlarımız da var. Orada asfalt şantiyemiz var. Biz birimlerimizi toparlama gayreti içerisindeyiz. Kendi sahip olduğumuz alanlarda daha efektif birimler çalışsın diye onları değerlendirerek o alanlara iştigal konularına göre, ihtiyaçlarına göre alanlar belirliyoruz. Burayı da zaten orada şantiyemiz var, yol asfalt birimimizin. Yol Asfalt Daire Başkanlığı’nı oraya alalım, orada arazinin durumu, konumu, lokasyonu, Çevre Daire Başkanlığımızın çalışmasına uygun, oraya alalım” ifadelerini kullandı. Toroslar Belediyesi içerisinde yer alan heliportu düşündüklerini belirten Seçer, Toroslar Belediyesi ile şu anda bir mutabakat sağlanamadığını söyledi. Seçer, “Daha önce heliport alanı Toroslar Belediyemizden, Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne verilmiş ama heliport yapma amaçlı verilmiş ve ciddi de bir para harcanmış. Aşağı yukarı hesaplamalarıma göre bize helikopterle o heliportun maliyeti bugünkü cari rakamlarla 40-50 milyon liradan aşağı mal olmamış. Yani bunun yaklaşık olarak 20 milyon lirasını helikoptere sayarsak, 20-25 milyon lira o heliport alanını görmenizi isterim. Her şey var. Yani vinçler var. Biz dedik ki ‘burası muazzam, bizim Makine İkmal Dairemiz’ olur. İşte bir mutabakat sağlamaya çalışıyoruz, neticede kamunun kaynağı. İsraf oluyor ve orası şu anda boş. Sadece güvenlikçiler kalıyor” dedi.

 

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA