"Türk Film Günleri" başladı




Tarih: 18 Kasım 2023 Cumartesi 21:59

İHA

Kırgızistan’da "Türk Film Günleri", yönetmenliğini Levent Onan’ın yaptığı “Son Akşam Yemeği” filminin gösterimiyle başladı.

Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’teki Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ) Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Kırgızistan’da Türk Film Günleri etkinliği başladı

 Etkinliğin açılış törenine Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, Türkiye’nin Bişkek Büyükelçisi Ahmet Sadık Doğan, Türkiye Kültür ve Turizm Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz, 26-27 Dönem Ordu Milletvekili ve Yerli Düşünce Derneği Genel Başkanı Metin Gündoğdu, Türk Filmleri Haftası Genel Koordinatörü Yönetmen Öner Kılıç, sanatçı Türkan Şoray, usta yönetmen Semih Kaplanoğlu ile Türkiye’den gelen oyuncu ve yönetmenlerin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Törende KTMÜ Rektörü Alpaslan Ceylan, Türkan Şoray’a üniversitenin 25’inci yıl madalyasını takdim etti. Türkan Şoray, madalya takdiminin ardından yaptığı konuşmada, KTMÜ gibi değerli bir üniversitede onurlandırılmanın kendisini çok mutlu ettiğini belirtti. Şoray, “Sevgili Kırgız gençlerimiz, Türkiye’den de gençlerimiz var burada. Hepinizi sevgiyle selamlıyorum. Bugün bu üniversitede olmak gerçekten hayatımın onurlu anılarından biri olacak. Gençlerimiz sizler dünyayı güzelleştireceksiniz. Dünyanın umudu gençlerde. Sizlerden bütün güzel şeyleri bekliyoruz. Benim Kırgızistan’a 2’inci gelişim. Bu toprakların çok değerli yazarı Cengiz Aytmatov’un yazmış olduğu bir eserde oynama şansına sahip oldum. O yıllar Kırgızistan’da Aytmatov’un da katılımıyla galası yapıldı. Tekrar bu gelişimde onun ruhunu yaşatıyoruz gibi” ifadelerini kullandı. Şoray konuşmasını, “Yaşasın Türki Cumhuriyetlerinin dostluğu, kardeşliği” sözleriyle bitirdi.
Etkinlikte hazır bulunan sinemacı meslektaşlarına da seslenen Şoray, “Onlara da sevgilerimi gönderiyorum” şeklinde konuştu.
Yerli Düşünce Derneği Genel Başkanı Metin Gündoğdu da 2016 yılında başlattıkları Türk Filmler Haftası’nın Türkiye’nin misafir konuk olduğu 1. Bişkek Uluslararası Festivaline vesile olduğunu belirtti. Türk sinemasının çok güzel yerlere geldiğine dikkati çeken Gündoğdu, buna vesile olan bütün oyunculara, yönetmenlere teşekkür etti. Gündoğdu ayrıca, kendilerini destekleyen tüm devlet kurum ve kuruluşlarına şükranlarını sundu.
Bakan Yardımcısı Serdar Çam ise yaptığı konuşmada, Türk Film Günleri çerçevesinde bugün “Son Akşam Yemeği” filminin izleneceğine dikkati çekerek, “Türkiye Cumhuriyeti'nin 100’üncü yılının olduğu bir yılda tarihimizin en güzel zamanında köklü medeniyetimizi, köklerimizi birleştirmeye, beraberce geliştirmeye çalıştığımız bu güzel çalışmaların içinde bu akşam çok değerli bir film izlenecek. Ben daha izleyemedim, ama özellikle gidip izleyeceğim” dedi. Türk devletlerinin en büyük ortak değerinin egemenlik ve bağımsızlık olduğunu vurgulayan Çam, “Bugünkü filmde de çok duygulu bir tema işlenecek. Geçmişimizdeki yaşanan o bütün acıları hissetmeye çalışacağız. Devletimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ve ekibinin o günlerdeki yaşamış olduğu duygusallığın en güzel şekilde işlendiğini biliyorum. Bizler onu anlamaya öğrenmeye çalışacağız” ifadelerini kullandı.
Türk devletlerinin ortak değerleri ve en az 5 bin yıllık geçmişi olan büyük bir aile olduğunu kaydeden Çam, “Büyük bir medeniyetimiz var. Bu filmin en önemli özelliklerinden bir tanesinin ortak pay artırma gayreti içinde olduğunu biliyoruz. Birbirimize doğru bir şekilde yaklaşabildiğimiz sürece Türk Dünyası şaha kalkacak” şeklinde konuştu.
Çam, 21.yüzyılın Türkiye yüzyılı olmasının yanında aynı zamanda Türk Dünyası’nın yılı da olacağını da belirterek, “Bu çalışmalar çok önemli. Burada temel nokta sanatın birleştirici yönünü güçlendirmek. Sanatın bir ayrıştırma vasıtası olmaması lazım. Sanatın ideolojik kamplaşmanın enstrümanı olmaması lazım. Bu tip toplantıların bir buluşma, kaynaşma, birbirimize yakınlaşma vesilesi olması lazım” değerlendirmesini yaptı.
Açılış konuşmalarının ardından yönetmen Levent Onan’ın Cumhuriyet ilan edilmeden bir gün önce Çankaya Köşkü’nde yaşananlara odaklanan “Son Akşam Yemeği” filminin gösterimi yapıldı.
Türk Film Günleri kapsamında, “Bağlılık Hasan”, “Eflatun”, “Buğday Tanesi”, “49”, “Bir Tutam Karanfil” ve “Rafadan Tayfa - Galaktik Tayfa” filmleri sinemaseverlerle buluşacak. Film gösterimlerinden sonra film ekipleriyle Türk sineması üzerine söyleşiler gerçekleştirilecek. Türk Film Günleri çerçevesinde KTMÜ’de Türk dünyasının önemli şahsiyetlerinin ve olaylarının animasyon filmlere dönüştürülmesi amacıyla animasyon eğitimleri verilecek.


Etiket: türk film günleri, türkan şoray, serdar çam, türk manas üniversitesi


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA