Asfaltsız mahalleler kaderine terk edildi




Tarih: 4 Nisan 2022 Pazartesi 19:00


Akdeniz Belediyesi, Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı Birinci Birleşimi Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak başkanlığında gerçekleşti. Akdeniz Belediyesi 2021 yılı faaliyet raporunun sunulduğu mecliste, bazı mahallelerde asfalt ve yol çalışmalarından dolayı 25 milyon liralık borçlanma komisyonda CHP ve HDP oylarıyla reddedildi.

Akdeniz Belediyesi Konferans Salonu’nda yapılan Akdeniz Belediyesi, Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı Birinci Birleşimi’nde 2021 yılı faaliyet raporunun sunulması üzerine meclis üyelerinin değerlendirmelerinden sonra, Belediyemizin sınırları içerisinde bulunan asfalt kaplama, yama, beton, bordür kaplama kilit parke ve diğer cari giderlerle yol ve kaldırım yapılması belediyemizin öz kaynaklarından karşılama imkanı bulunmadığından İller Bankası yaklaşık KDV dahil 25 milyon Türk Lirası kredi kullanılması ve krediye konu işle ilgili olarak bütün yetkilerin Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak’a yetki verilmesiyle ilgili teklif Akdeniz Belediye Meclisi’nin 07-03-2022 tarih ve 46 sayılı ara kararı ile plan ve bütçe ile hukuk ve toplumsal adalet komisyonlarına müştereken havale edilmiştir. Mersin coğrafi anlamda gelişmeye ve turizme el verişli bir kentimizdir. Bilindiği üzere 2009 yerel seçimlerden sonra 5747 sayılı kanunun uygulanması sonucu belediyemiz mahalle sayısı 25’ten 57’ye, 2014 yılında 6300 sayılı kanuna göre 65’e çıkarılmış. Belediyemiz sınırları genişletilmiş olup, gündüz ilçe nüfusu yaklaşık olarak 800 bin iken kayıtlı nüfus 255 bin 682 kişidir” denilerek borçlanma talebinde bulunuldu.

 

25 MİLYON LİRALIK BORÇLANMA TALEBİ REDDEDİLDİ

İller Bankası’ndan borçlanmanın talep edildiği madde şu şekilde belirtildi; “Belediyemiz sınırlarının genişlemesi, bazı yollarımızın bozuk olması, Mersin ili içerisindeki diğer resmi kurumaların altyapı çalışmalarından dolayı ve yeni açılacak yollara ihtiyaç duyulması nedeniyle muhtelif sokak ve yolları asfalt kaplama, satı kaplama, beton, bordur ve diğer cari giderlerle yatırım yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Belediyemizin maddi durumu söz konusu ihtiyaçları karşılama imkanı bulunmamaktadır. Bu ihtiyaçlar karşılığında İller Bankası’ndan 25 milyon lire kredi kullanılmasının doğru olacağı düşünülmektedir. İller Bankası, belediyemizce kullanılacak olan krediye ilişkin her türlü evrakı imzalamaya ve krediyle ilgili her türlü işlemi yapmaya ve Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak’ın yetkilendirilmesi teklifine oy çokluğuyla reddine komisyonlarımızca karar verilmiştir.”

 

TANRIVERDİ: “ŞU ANDA BELEDİYENİN BORCU YILLIK GELİRİNİN ÜZERİNDEDİR”

Borçlanmanın talep edildiği asfalt çalışmalarının ihtiyaç duyulduğu alanları gösteren videonun izlenmesinden sonra Borçlanma yetkisinin niye verilmediğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Komisyon Başkanı Meclis Üyesi Ali Tarıverdi, “Gerçektende bazı mahalleler içler acısı ve sanki daha yeni seçilmişsiniz gibi gösteriyorsunuz da borçlanma yetkisi istiyorsunuz. Halbuki 3 yıldır o koltukta oturmaktasınız. Oysaki belediye yönetimlerinin önceliği yöre halkının yol, su gibi temel ihtiyaçlarını gidermektir. Bunların öncelikli olması gerekir. Ama görülmekte ki hiçbir çalışma ve hizmet götürmemişsiniz. Sizin döneminizde bu bölümlerde bir eksiklik olduğu ve buralar hizmet gitmediği belli. Bize de bu alanda talepler geliyor. Bunlar önemlidir. Asfalt için biz meclis olarak, size ödenek açtığımızda, 5 milyon liralık sözde ihale açacaktınız ve siz o ihaleyi yapmadınız. Halbuki siz hibe ve bağış yoluyla gelir elde edebiliyorsunuz çeşitli yollarla. Bu konuda da bir çalışmanız olabilirdi ama niye olmadı. Borç, borç deniliyor ve borç üstüne borç katılıyor. Şu anda belediyenin borcu yıllık gelirinin üzerindedir” dedi.

 

“BELEDİYENİN BORCUNUN ÜZERİNE BORÇ KATILACAK”

Tanrıverdi, borçlanmanın verilmesi durumunda belediyenin borcunun daha da artacağını belirterek, “Geçmişten zaten borçlar gelmiş durumda ve biz şu anda sizin talep ettiğiniz 25 milyon lirayı verdiğimiz zaman en olumlu ve en rahat koşullarda alınması durumunda bile 2 katına kadar çıkmış olacak. Yani bu borcun üzerine en iyi koşullarda bile 50 milyon borç eklenmiş olacak. Madem bu borçlardan yakınıyoruz, siz diğer alanlardan ödenek aktardığınız zaman bizde başımız üstünde onay veririz ve bu da öz kaynaklarımızla olsun, bir borç batağına daha girmeden olsun. Biz bu düşünceyle komisyon olarak ret kararı verdik ve bu belediyenin yararınadır. Şu anda 20 milyonluk ek ödeneğimiz var ve bu ek ödeneğin aktarımını yapalım ve bu çalışmalarımızı yürütelim, yani bu zor şartlarda borç üzerine borç atmadan çalışmalarımızı yapalım” demesi üzerine Tanrıverdi’ye cevap veren Gültak, “Muhtarlar 50 yıldır buralara asfalt dökülmediğini söylüyorlar. Söylemiş olduğunuz bu rakamların hepsi yanlış. Muhtarlar sizin dönemizden beri asfalt yapılmadığını söylüyorlar” dedi.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA