CHP’li Gökçel yurt dışı çıkış harçlarını meclis gündemine taşıdı




Tarih: 6 Nisan 2022 Çarşamba 14:32


CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gençlere dünyayı gezme tavsiyesiyle yeniden gündeme gelen yurt dışı çıkış harcı uygulamasını TBMM gündemine taşıdı. Hem Hazine ve Maliye Bakanlığına hem de İçişleri Bakanlığının cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.

İlk kez 2007 yılında uygulamaya konulan ve yurtdışına çıkanlardan 15 TL olarak alınan harç  son Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 150 TL’ye çıkartıldı. 2019’da kanunda yapılan değişiklikle harç tutarı 15 TL’den 50 TL’ye çıkartılmış ve Cumhurbaşkanına 3 katına kadar arttırma yetkisi verilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan 2022 başında bu yetkisini kullanarak yurt dışı çıkış harç bedelini 150 TL’ye çıkardı. Son dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gençlere yurt dışını gezme tavsiyesi üzerine yeniden gündeme gelen yurt dışı çıkış harcını CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, son yıllarda yurt dışına çıkanlarda yaşanan değişimi sordu. Son yıllarda artan beyin göçüne de soruları arasında yer veren Gökçel, son 20 yılda yurt dışına ikamet etmek veya çalışmak için gidenlerin sayısındaki değişimi sordu. Yurt dışına çıkanların nitelikleri ve meslek gruplarına da değindi. 2021 yılında yurt dışı harcından ne kadar gelir elde edildiğini soruları arasında yer veren CHP’li Gökçel, 2022 bütçe beklentisinin ne kadar olduğunu cevaplanmasını istedi.

Gökçel’in önergesinde yer verdiği sorular şu şekilde;21 yılında kaç vatandaşımızdan toplamda ne kadar yurt dışı harcı alınmıştır?TOKİ’ye aktarılan miktar ne kadardır? TOKİ’nin toplam bütçesi içindeki payı nedir? Son 20 yılda 18- 25 yaş aralığında yurt dışına seyahat amaçlı çıkan kişi sayısı yıllara göre nasıldır?Son 20 yılda yurt dışına çalışmak ve orada ikamet etmek için çıkan vatandaşlarımızın sayısı ne kadardır? Bunların mesleklerine göre dağılımı nedir?(Haber Merkezi)

 


Etiket: Cengiz Gökçel, Meclis, Mersin milletvekili Cengiz Gökçel, mersin siyaset,


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA