Seçer: “Mersin, Türkiye’nin en genç otobüs filosuna sahip”




Tarih: 11 Nisan 2022 Pazartesi 17:56


Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2022 yılı Nisan ayı 1. Birleşim Toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi. Seçer, ulaşıma kattıkları yeni otobüslerle Türkiye’nin en genç ulaşım filosuna sahip olduklarını belirterek, “2029’a kadar yaptığımız projeksiyonda toplu taşımada lastik tekerlekli araç ihtiyacı artık olmayacak. Böylelikle Türkiye’nin en genç otobüs filosu Mersin’de faaliyete geçmiş olacak. Kentimize hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Haber- Behzat Ö. BEYAZLAR 

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşen toplantıda; Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, yıllık faaliyet raporunu sundu. Birçok konunun konuşulduğu meclis toplantısında; Seçer, 67 adet 8 buçuk metrelik otobüslerin 26’sını teslim alındığını belirterek gerçekleştirdikleri katlı kavşaklara, Erdemli hal tesisine ve otogarına da değindi. Seçer, katlı kavşakta stadyum ve Adnan Menderes arasında 5 bin 700 metrelik bisiklet yolu yaptıklarını belirterek o güzergaha bağladıklarını ilk bisiklet yolu olan katlı kavşak olduğuna dikkat çekti.  Yapılan faaliyetler ise meclis üyeleri tarafından takdir toplanarak, teşekkür edildi.

“BU ALDIKLARIMIZ HER AÇIDAN EKONOMİK O BÖLGELERE UYGUN OTOBÜSLER OLDUĞU İÇİN BUNLARI O HATLARA VERECEĞİZ”

Kırsal ve dar sokaklarda kullanacakları 67 adet 8 buçuk metrelik otobüslerin 26’sını teslim aldığını belirten Seçer, “ Bugünde seferlere başladılar. Bu 26 otobüs merkez ve merkeze bağlı kırsallara seferle yapacaklar. Daha önce o bölgelere 12 metrelik büyük otobüsler seferler yapıyordu. Bu da ekonomik değildi.  Bu aldıklarımız her açıdan ekonomik o bölgelere uygun otobüsler olduğu için bunları o hatlara vereceğiz. Oradaki hatları ise şuanda merkezde sıkıntı çeken güzergahlarımız var. Onları ilave olarak takviye etmiş olacağız. Böylelikle merkezde de bir nebze olsa şimdilik vereceğimiz araçlara güzergahlarımızı rahatlatmış olacağız. Geçen yıl 14’ü körüklü 73’ü ise 12 metre solo olmak üzere 87 CNG yeni limon otobüslerimizi hizmete sunmuştuk” dedi.

“TÜRKİYE’NİN EN GENÇ OTOBÜS FİLOSU MERSİN’DE FAALİYETE GEÇMİŞ OLACAK”

Seçer, 67’den kalan 41 otobüsünde bu ayın sonu itibarı ile taraflarına teslim edileceğine dikkat çekerek, “Mayıs ayının ilk haftasıyla beraber 41 yeni otobüsümüzü de Tarsusluların hizmetine sokacağız. Tarsus’un hem kırsal hem de köylerine hizmet sunacak. Tarsus’un yapı itibarı ile merkezinde özellikle dar sokaklar olduğu için bu otobüslerin daha verimli olduğunu düşünüyoruz. Bu otobüslerin özellikleri tamamı engelli uyumu. Engelli yolcu için yan yatma alçalma özelliği bulunuyor. Bunun içinde gerekli aparatları var. Engelli vatandaşlarımıza muazzam kolaylık sağlayacak. Yine telefonla şarj cihazı ile tüm araçlarda Wi-Fi özelliği var. Mersin sıcak bir şehir onun için güçlendirilmiş klima bu araçlarda bulunuyor. Bu ay sonuna kadar teslim alacağımız 67 sekiz buçuk metrelik atak otobüslerin dışında da bu yıl içerisinde eylül ayında okulların açılmasıyla beraber 34’ü körüklü 118 otobüsümüz gelecek. Böylelikle de bu yıl içerisinde toplam 185, geçen yıl ile toplamda 272 yeni otobüsü Mersin’lilerin hizmetine sunmuş olacağız. 2029’a kadar yaptığımız projeksiyonda toplu taşımada lastik tekerlekli araç ihtiyacı artık olmayacak. Böylelikle Türkiye’nin en genç otobüs filosu Mersin’de faaliyete geçmiş olacak. Kentimize hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.

 “GERÇEKTEN BÜYÜK BİR GAYRET SARF ETTİLER”

Önceki haftalarda açılışını yaptığı Göçmen Kavşağı’na değinen Seçer, “Okan Merzeci Bulvarı ile Nevid Kodallı caddesi kesişimi kavşağın yapımını tamamladık. İnşaatı 8 Ocak’ta başlamıştı. 84 gün sürdü. 3 Nisan’da trafiğe açtık. Bu 84 günün yarısı 42 günde yağmurlu hava koşulları vardı. Burada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Gerçekten büyük bir gayret sarf ettiler. Tüm birimlerimiz başta yol asfalt daire başkanlığı olmak üzere yüklenici firmaların çalışanlarına, mühendislerine Mersin’liler adına teşekkür ediyorum. Çünkü bu inşaatlar muazzam çevreye rahatsızlık veriyor. Kısa sürede bitmesi çevreye verdiğimiz rahatsızlık açısından olumlu bir çalışma oldu” şeklinde konuştu.

“BU KATLI KAVŞAĞI DA 4 MİLYON 294 BİN DOLARA MAL ETTİK”

Kavşağın bazı özellikler taşıdığını belirten Seçer, “Bisiklet yollarına entegre ettiğimiz şekilde projelendirildi. O bölgede stadyum Adnan Menderes arasında 5 bin 700 metrelik bisiklet yolu var. O güzergaha bağladık ilk bisiklet yolu olan katlı kavşak hüviyetini de kazanmış oldu. Ayrıca bu akıllı kavşaktır. Teknik olarak normalde 7-8 yüzde eğim oluyor. Burada eğim yüzde 3-3,5’tur. Bu da daha rahat bir görüş oranını sağlıyor. Üst kapalı kesitte 86 metre, bu da araç trafiğinin daha hızlı hareket etmesini sağlıyor. Bir diğer özellikte; led aydınlatıcılar, gün ışığı ile eşgüdümlü ile ayarlanabiliyor. Böylece de enerji tasarrufu sağlamış oluyoruz. Bazı maliyetler aldı başını gitti. Bizim hizmete aldığımız üçüncü katlı kavşağı açtım. Birinci katlı kavşak Anıt Katlı Kavşak, yönetime geldiğimizde inşaatı başlamıştı. Yüklenici firma ile sorun yaşanıyordu. Yüklenici firma belediyemizi icraya vermişti. 1 kuruş para alamamıştı. Geriden gelen alacağı da vardı. Biz o bölgedeki Toroslar halkına o sözü tuttuk. 41 gün gibi kısa bir süre içerisinde 19 Mayıs’ta bu katlı kavşağın açılışını yaptık. Bu katlı kavşağın maliyeti bize 9 milyon 139 bin 566 dolar oldu. Ancak bir önceki Egemenlik Kavşağı, 2017 yılında yapılmış ve 10 milyon olan 39 milyon 712 bin dolara mal olmuş. Sözleşme tarihli dolar kuru üzerinde bunlar hesaplanıyor. Ancak Sevgi Katlı Kavşağını biz 4 milyon 871 bin dolara mal ettik. Bu katlı kavşağı da 4 milyon 294 bin dolara mal ettik. Bu kriz ortamı olmasa fiyat farkları bu kadar yoğun çıkmasa beklide dolar bazında çok daha hesaplı bir durum olabilirdi” diye belirtti.

 “BİZ GÖREVE GELDİK, BAZI HUKUKİ SORUNLAR VARDI, ONLARI ÇÖZDÜK”

Erdemli üretim bölgesinde toptancı meyve ve sebze hali çok önemli olduğunu belirten Seçer, “Bilindiği gibi hal tesisinin ilk ihalesi 2007 yılında yapılmış, yani 14 yıl önce ve 14 yıldır bu bitirilemedi. Ancak 2014 yılında Büyükşehir’e geçiyor, daha önce ilçe belediyesinin sorumluluğundaydı ve inşaat sürecinde bizden önceki dönemleri kastederek söylüyorum; yüzde 30 tamamen inşaatta yüklenici firmanın ekonomik durumunun bozulması nedeniylede 2018 yılında yine inşaat duruyor orada. Orası maceralı bir yer. Biz göreve geldik, bazı hukuki sorunlar vardı, onları çözdük. 1 Nisan 2020’de yeniden yapımını başlattık. Gün itibariyle yüzde 75’i tamamlandı. Proje bitim tarihi; 11 Eylül. Ancak ağustos ayında tamamlanmasını bekliyoruz. Burada 105 dükkan, 1 adet restoran, 2 banka şubesi ve yönetim binası bulunuyor. Ayrıca 2 adet kantar sistemiyle hızlı ve işlevsel bir hizmet verilmesi hedefleniyor. Orada mevzuat gereği idare olarak yüzde 50 dükkanlarımızı satışa sunmak istiyoruz. Arkadaşlarımızın da endişelerini giderecek çalışmalar yapıyoruz ve kısa süre içersinde de oranın satışını gerçekleştirmek istiyoruz” dedi.

 “OTOGAR YAPMAK ÜZERE MİLLİ EMLAK’TAN TAHSİSİNİ 4 KASIM 2021 TARİHİNDE İSTEMİŞİZ”

 Erdemli vatandaşına seslenen Seçer,“Erdemlili hemşerilerimizin bana bunu çok dile getiriyorlar. Orada Erdemli Kocahasanlı ile bitişik mülkiyeti hazineye ait toplam 4 bin 939 metrekare yüz ölçümü taşınmazın tamamını otogar yapmak üzere Milli Emlak’tan tahsisini 4 Kasım 2021 tarihinde istemişiz. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, talebimizi uygun görmüş. 1 Aralık 2021 tarihinde yazdığı yazıyla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na gönderilmiş ancak henüz bir netice alamadık. Buradan Erdemlili hemşerilerime de seslenmek istiyorum; Milli Emlak’ın arazisi orada. Bizim için buraya bir otogar yapmak uygun diye tahsis için yazı yazmışız ve ilgili Bakanlığın İl Müdürlüğü de buna ‘uygunluk’ yazısı da vermiş. Sizlerden talebimiz; Çevre Bakanlığı’ndan buranın otogar için tarafımıza tahsisinin yapılması işleminin bir an önce gerçekleştirilmesine ve bizim de oraya inşaatımıza başlamamız için bu konuda yardımcı olmanızı istiyoruz” ifadelerini kullandı.

ÖZYİĞİT: “27 ÜLKEDEN SPORCUNUN KATILACAĞI BU YARIŞLARI MERSİNİMİZDE YAPMANIN GURUNU YAŞIYORUZ”

Büyükşehir’in faaliyet çalışmalarından dolayı teşekkür eden Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit de “ Kadın Voleybol takımının kendi liginde Türkiye Şampiyonu olmasından dolayı tebrik ediyorum. Mersin’in yaşadığı bu seviyedeki ilk şampiyonluk. Yenişehirimizden yetişen gençlerimizin, çocuklarımız, öğretmenlerinin büyük katkısıyla çalıştılar ve ülkenin büyük kentlerinden yetişen, gelen gençlerin karşısında sadece bir set vererek şampiyon oldular. Ama şunu gördük; kentimiz Büyükşehir’in de katkılarıyla birlikte daha çok ve daha büyük başarılar elde edeceğine inancımız tam” şeklinde konuştu.  Sözlerine devam eden Özyiğit, “2 yıl önce başlattığımız Yenişehir Triatlon yarışları, 3’ünücü sezonunda Avrupa yarışları şekline dönüştü ve yaklaşık olarak 250 tanesinin yabancı olduğu toplamda 500’ün üzerinde 27 ülkeden sporcunun katılacağı bu yarışları Mersinimizde yapmanın gurunu yaşıyoruz. Dolayısıyla kentimizin tanınmasında sağlayacağı katkıyı en yakın şekilde yaşayacağız” ifadelerini kullandı.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA