Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Ahmet Selim Köroğlu’nun sosyal medyadan yayınladığı bildiriye göre doktorlar artık randevusuz hasta kabul edecek. Konuyla ilgili olarak gazetemize değerlendirmelerde bulunan Mersin Tabip Odası Başkanı Nasır Nesanır, “Hastanelerde randevu dışı hasta bakılması sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti artıracaktır. Bu tür popülist politikalardan vazgeçilmeli, emek-meslek örgütlerinin sesine kulak verilmelidir” dedi.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Ahmet Selim Köroğlu'nun sosyal medyadan yayınladığı bildiriye göre doktorlar artık randevusuz hasta kabul edecek Köroğlu tarafından yapılan açıklamada, “Covid tedbirleri sebebiyle randevu ile yapılan hasta muayene işlemleri sağlık bakanlığının geçen ay yayımlanan yazısı ile randevulu/randevusuz olarak yeniden düzenlenmiştir” ifadeleri yer aldı. Selim Köroğlu ayrıca, “Artık randevu almakta zorlanan vatandaşlarımız randevusuz olarak da muayene olabileceklerdir” dedi. onuyla ilgili olarak gazetemize değerlendirmelerde bulunan Mersin Tabip Odası Başkanı Nasır Nesanır, “Tıkanan sağlık sisteminin sorumlusu iktidarın yürürlükteki sağlık politikalarıdır. Hastanelerde RANDEVU DIŞI hasta bakılması sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti artıracaktır. Bu tür popülist politikalardan vazgeçilmeli, emek-meslek örgütlerinin sesine kulak verilmelidir” şeklinde konuştu.
“TIKANAN BİR SAĞLIK SİSTEMİ VAR”
Sağlık sisteminin tıkandığını, çıkmaza girdiğini söyleyen Nesanır, yapılması gerekenleri ve alınması gereken önlemleri ise şöyle sıraladı; “Birincisi, Sağlık hizmetleri herkes için eşit, nitelikli, parasız ve ulaşılabilir Özel sektörün 2002’den 2019’a kadar geçen sürede Sağlık Bakanlığı ve Üniversite hastanelerindeki yatak sayısındaki artışa göre özel hastanelerdeki yatak sayısı artışının 6 kat daha fazla olmasından da anlayabiliriz. Salgının üzerinden iki yıl geçmesine rağmen bir örgütlenme modeli çıkarılmamış; Sağlıkta Dönüşüm Programından vazgeçilmelidir örneğin şehir merkezlerindeki hastanelerin kapatılması ile halkın sağlık hizmetlerine ulaşımı engellenmiştir. Ertelenen sağlık hizmetlerinin gerçekleştirilmesi için kolay ulaşılabilir yerlerinde, kapılarına kilit vurulmuş durumda boş bekleyen bu hastaneler anlaması zor bir ısrarla yeniden açılmamaktadır. Salgının alevlenmesine neden olan yanlış salgın politikaları uygulanmasıdır. Sistem böyle bir yükle karşı karşıya kalınca diğer sağlık sorunlarıyla ilgilenebilecek olan hekimler ve sağlık emekçilerinin doluluk oranları çok arttı. Ne yazık ki diğer sağlık hizmetlerinde aksamalar yaşandı. Kovid-19 salgınına yönelik adımların etkili bir biçimde atılmaması, gerekli önlemlerin uygulanmaması ile birlikte diğer sağlık sorunları olan hastaların sağlığa erişimi de kısıtlanmış oldu.”
“SAĞLIKTA ŞİDDETİ ÇÖZMEK İÇİN SOMUT ADIMLARIN ATILMASI GEREKİYOR”
Hekimlerin çalışma koşullarının çok ağır olduğunu belirten Nesanır, “Ekonomik kriz döneminde işsizlik, yoksulluk, barınma, sağlık güvencesizliği, çalışma yaşamında derin sömürü, şiddet gibi sağlıklı var olma koşullarının gerilemesine neden olan etmenler; artan sağlık sorunlarına; artan sağlık sorunları artan sağlık hizmeti gereksinimine yol açar dolayısıyla ekonomik krizin ortadan kaldırılması gerekir durumdadır. Yeni hekimlerin ataması uzun sürüyor, mevcut hekimler de çalışma koşulları ve sağlıkta yaşanan şiddet nedeniyle kamudan ayrılmaya başladılar. Özellikle hekimlerin çalışma koşullarının ağırlığı, güvenli bir çalışma ortamının ve güvenli çalışma koşullarının yaratılmaması, sağlıkta şiddetin artışı ve tabi ki hekimlerin emeklerinin karşılığını alamıyor olmaları ile beraber hekimler de kamudan ayrılmaya başladılar ve hekimlerin yurtdışına yerleşmeye başladılar. Sonra başvuru yapan meslektaşlarımız var. Bu da kamuda çalışan hekim sayılarını azaltıyor. Dolayısıyla bunların tamamı sistem üzerinde kaçınılmaz olarak bir yük oluşturmuş oldu. Hekimlerin gidişini önleyecek, onların çalışma koşullarını iyileştirecek adımların atılması gerekiyor yoksa sağlık hizmeti sunacak hekim bulamayız. Sağlıkta şiddeti çözmek için somut adımların atılması gerekiyor. Özellikle hekimlerin değersizleştirmesine yönelik siyasi otoritelerin açıklamalarını engellemek gerekiyor” sözlerine yer verdi.
|