Turizmciler ‘Hamit İzol ile devam’ dedi




Tarih: 27 Nisan 2022 Çarşamba 18:03


Mersin Turizm İşletmecileri Derneği (MERTİD) 2022 Olağan Genel Kurulu’nda oy birliğiyle mevcut Başkan Hamit İzol tekrardan başkan seçildi. Toplantıda ulaşımın turizm için önemine dikkat çeken İzol, “Ulaşım olmazsa turizmin bir anlamı olmaz. Yani direk uçuşlar olmazsa, uçak seferleri yapılmazsa bizim gidip dışarıdan nerden ararsak arayalım turist bulamayız. Yani bulacağımız turistlerde adam niye ulaşımı daha ucuz yer varken, ulaşımı daha ucuz yer varken niye Mersin’e aktarmalı gelsin. Havaalanından sonra gerçekten Mersin ve Adana’nın kaderi değişecek” dedi.

Haber- Fatih Dönmez

 

Navona Oteli Havuzbaşı Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen MERTİD 2022 Olağan Genel Kurulu'nda oy birliğiyle mevcut Başkan Hamit İzol tekrardan başkan seçildi. MERTİD Genel Kurulunda Divan Başkanlığına, oybirliği ile Ali Doğan seçilirken, Divan üyeliklerine de Nebil Kavasoğlu ve Abdurrahman Kışkıran seçildi. Mersin Vali Yardımcısı Alp Eren Yılmaz, Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Ekici, MERTİD Yönetim Kurulu Başkanı Hamit İzol, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Çukurova Turistik Oteller ve İşletmecileri Birliği (ÇUKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Tayyar Zaimoğlu, TURSAB Mersin Bölge Temsilcisi Hakan Bayındır, Uluslararası Skal Dernekleri Federasyonu Üst Kurul Üyesi Can Akşit, Navona Oteli Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Pulat, ALDO Grup ve OLBİİOS Otel Yönetim Kurulu Başkanı Ali Doğan,  Martı ve Altın Orfoz Yönetim Kurulu Başkanı Murat Demir,  LİVA Otel Yönetim Kurulu Başkanı Necip Yücesoy, Ünlüselek Oteli Yönetim Kurulu Başkanı Uzay Ünlüselek, HiltonSA Mersin Oteli Genel Müdürü Abdurrahman Toprak, Mersin Divan Oteli Genel Müdürü Berati Tuncer'in yanı sıra otel sahibi ve otel yöneticisi ile Acenta sahibi ve yöneticisi MERTİD Üyeleri büyük katılım gösterdi. Yönetim Kurulu’nda konuşan Mersin Vali Yardımcısı Alp Eren Yılmaz, yeni turizm sezonuna Mersin'in hazır olduğunu, doğası, tarihi, deniziyle turizm için her türlü zenginliğe sahip ender bir kent olduğuna dikkat çekerek, gerekli tedbirlerin alındığını ifade etti. Mersin Valiliği olarak turizm işletmecilerinin yanında olduklarını dile getiren Vali Yardımcısı Yılmaz, gerekli tedbirlerin alındığını belirtti. MERTİD Üyelerinin sorularını yanıtlayan Yılmaz, Mersin'in turizmi için işbirliği içinde olacaklarını dile getirdi.

 

“ÇUKUROVA HAVAALANI’YLA HER ŞEY DAHA FARKLI OLACAKTIR”

Mersin turizmi için yapılacak olan Çukurova Bölgesel Havaalanı’nın önemine dikkat çeken MERTİD Yönetim Kurulu Başkanı Hamit İzol, “Değerli başkanların ve bakanların geldiği zaman bir yerde onlar Adana ile sorunlarınız var dediklerinde daire başkanı biz bu işin arkasındayız bir an evvel bu Çukurova Uluslararası Havaalanı bitsin diye mücadele verildi. Bu mücadele neticesinde bu son ihaleyi alanda en büyük şansımız Çerkezköy Ticaret Sanayi Odası Başkanımız olması, bizim dostumuz olması bizim için çok büyük bir getirisi oldu. İnşallah ekimde havaalanımız açılacak. Yani turizm dediğimiz zaman ulaşım olmazsa turizmin bir anlamı olmaz. Yani direk uçuşlar olmazsa, uçak seferleri yapılmazsa bizim gidip dışarıdan nerden ararsak arayalım turist bulamayız. Yani bulacağımız turistlerde adam niye ulaşımı daha ucuz yer varken, ulaşımı daha ucuz yer varken niye Mersin’e aktarmalı gelsin. Bide ayrıca çok büyük paralar versin. O yüzden bizim en büyük kaybımız havaalanının olmayışıydı. Ama havaalanından sonra gerçekten Mersin ve Adana’nın kaderi değişecek. Biz şimdi ortak toplantılarda yapıyoruz. Bugün Kaya başkanın burada olması bizim bir yerde üst şemsiyemiz” şeklinde konuştu.

 

“MTSO’NUN TURİZM İÇİN DESTEĞİNİ ÇOK GÖRDÜK”

Mersin turizmi için Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın önemine dikkat çekerek, kendilerine turizm adına verdikleri desteği anlatan İzol, “Gerçekten Ticaret Sanayi Odasına benim başkan olmam turizmciler açısından büyük yararlar sağladı. Düşünüp incelediğiniz zaman o zaman bakacaksınız ki Ticaret Sanayi Odasının turizme ne kadar katkı sunduğunu bazı arkadaşlarımız işi kolay görüyor. Yani diyorlar ki ne yaptılar. Ne yaptılar demek çok kolay. Ama oturup incelediğiniz zaman ben mesela 20 sen öncesini düşünüyorum. Ticaret Sanayi Odası’nda biz turizm dediğimiz zaman neredeyse bizi döveceklerdi. Ne turizmi burası lojistik kent diyorlardı. Mersin’i hiçbir zaman turizm kenti olarak görmediler. Ama gerçekten Ticaret Sanayi Odası, bu konuda çok büyük katkılar sağladı. Şimdi gerçekten Ticaret Sanayi Odası’nın turizme katkısı inkar edilemez ve küçümsenemez. Gerçekten bizim parayla yapamayacağımız birçok şeyi Ticaret Sanayi Odası’yla hallettik. Yaptığımız çok Mersin turizmin önünü açan hamlelerdir. Ama baktığınız zaman biri de gerçekten ne yaptınız dediği zaman insan düşünüyor. Acaba hiçbir şey yapmadık mı diyoruz. Bir de beraber çalıştığımız için o proje bu proje senin demiyoruz. Şehrimizle ile ilgili yapılan önemli hamlelerdir. Ama bu hamleleri küçümseyen arkadaşlarımız da var. Ama biz hoşgörülüyüz bir şey de demiyoruz” sözlerini kullandı.

 

“VİZE SORUNUNUN ÇÖZÜLMESİ GEREKİR”

İzol, Mersin’e turizm adına izledikleri politikaları hatırlatarak, “Şimdi hatırlıyorsanız MERTİD gecesi yapmıştık. Iraktan da davetlerimiz vardı. O sene epey turist getirdik. Sonra bu pandeminin gelmesi işi soğuttu. Bugün yine Mersin’de o plakaları görmeye başladık. Yani iş hareketlendi. Burada bizim yapacağımız iş, tekrar Ticaret Sanayi Odası desteği ile Büyükşehir’in desteği tekrardan öyle bir hamle yapmamız gerekir. Yani bu konuda bizim bir toplantı yapmamız lazım. Bizde vize sorunu var o vize sorununu halledersek. Mesela oradan Adana, Mersin’e gelecek olanlarda Bağdat vizesi isteniyor. Öbür tarafa İstanbul’a gidecek olanlar havaalanında vize alıp gidiyor. Yani biz bunu bakan beye de anlattık. Bunun giderilmesi gerekir. Pazar günün buraya gelen ticaret bakanımızda bu konuyla ilgili çalışmalarımız vardır. Yani bu bir adaletsizlik, sanki Mersin’e Adana’ya gelenler İstanbul’a gidenler çok farklı. Aynı insanlar sonuçta, orada el vizesi isteniyorsa öbür taraftan gelecek olanlar için Bağdat vizesi almak 15 gün sürüyor. Bu vize içinde bin dolar isteniyor. Bizim bunu ortadan kaldırmamız gerek. Bizim yine böyle bir toplantı yapmamız gerekir” diye konuştu.

 

KIZILTAN: “TURİZMDE MERSİN’İN ÖNÜ AÇIK”

Turizmin dünyanın en önemli sektörlerinden birisi olduğunu kaydeden Mersin Ticaret ve Sanayi Odası(MTSO) Başkanı Ayhan Kızıltan, “Tabi artık dünya küçüldü. Nasıl küçüldü, seyahat olanakları çok arttı ve seyahat etmek çok kolaylaştı. Dünyanın bir ucundan bir ucuna insanlar çok rahatlıkla gidip gelebiliyor. Ama tabi pandemi sürecinde en büyük sıkıntıyı çeken sizler oldunuz. Bu kötü günleri geride bırakıyoruz. Bugün cumhurbaşkanı bir açıklama yaptı. Maskeyi tamamen zorunluluğu kaldırdılar. Demek ki iyiye doğru gidiyoruz. Önümüzdeki süreçte bu pandemi etkisinin azaldığı süreçte; en büyük kazanımı turizm sektörü elde edecek diye düşünüyorduk ki bu seferde Rusya-Ukrayna savaşı çıktı. Ama sanıyorum Ruslar, hala gelmeye devam ediyorlar. Turizmde aslında Mersin’in önü açık. Ben gene Mersin’in güzide bir canlı yayın yapan kanal yayınındaydım. Gene turizm ile ilgili konuştum. Şimdi hep Antalya’yı örnek gösteriyoruz. Antalya, nasıl bu hale geldi. Antalya pilot bölge olarak ilan edildi. Özel hibe krediler vererek Antalya bu hale geldi. Ben katıldığım televizyon programında dedim ki ‘bu şartların Mersin’e de sağlanması lazım’ çünkü artık Türkiye’nin farklı bir daha özellikli turizm bölgesine ihtiyacı var. Bu turizm bölgenin pilot bölgesi ilan edilmesi gerek. Hep dile getirmeliyiz. Çok özel teşvik sistemleri, kredi sistemi oluşacak. Ve yatırımcılar bu bölgeye çekilecek” dedi.

 

“ÇUKUROVA HAVAALANI BİR AN ÖNCE BİTMELİ”

Mersin turizminin gelişmesi için Çukurova Havaalanın önemine dikkat çeken Kızıltan, Çukurova Havaalanı’nın bir an önce bitmesi gerektiğini söyleyerek, “Bundan sonra önümüzde şu süreç var; Mersin’i turizmde pilot şehir ilan etmek. Şimdi valimiz sürekli sizlerle bir arada oluyor. Mersin’de yapılan yatırımların iyileştirmelerini anlatıyor. Tabi bunlar bize yetmiyor. Bizim buraya turistleri çekmemiz gerekiyor. Mersin’in, Adana’nın, Çukurova’nın turizmde pilot bölge olarak ilan edilmesi şarttır. Pilot bölge olarak ilan edilirse bizim bölgemizde birçok yatırımcı işe koyulacaktır. Benim bundan sonraki hedefim Mersin’in pilot bölge ilan edilmesiydi. Eğer Adana ile Mersin el ele verirse bu sadece turizm için değil sanayide, tarımda, lojistikte de Türkiye ve dünyanın en önemli ekonomik havzalarından biri olur” diye ekledi.

 

“BİZİM MERSİN’E SAHİP ÇIKMAMIZ LAZIM”

MTSO olarak Mersin turizmi için yaptırdıkları kısa videolara dikkat çekerek, paylaşılmasını isteyen Kızıltan, “Bizim ticaret odamızın yaptırdığı videoları izliyorum. Yaklaşık 14-15 tane bir film var. Videolarımız sponsorlu olarak sosyal medyada dönüyor. Burada şöyle bir şey var. Mersin’de bizlerin bu işlere sahip çıkması gerek. Şimdi hanginiz girip bu videolarımızı izlediniz. İzleyip, beğendiniz, paylaştınız mı? Biz bunu yaptık hiçbir telif hakkı istemedik. Yani sizlerin şehir dışında otellere gönderirseniz sosyal medyada gittikçe yayılır. Önce kendimizin sahip çıkmamız gerek. Çok emek sarf ettik, dronlarla çektik bunları, seslendirme yapıldı, altyazılar eklendi. Bunlar hepimizin sahip çıkması lazım. Mersin Ticaret Sanayi Odası’nın sosyal medya sayfaları var ben bakıyorum Mersin’de hiç kimse itibar etmiyor. Girip bakmıyor, beğenmiyor, paylaşmıyor. Yani kullanalım kendi malımıza sahip çıkalım. Dünyanın her yerine yayalım arkadaşlar. Ben konuda hassasiyet göstermenizi rica ediyorum. Paylaşa paylaşa artacaktır. Otellerde bu filmlerin olması gerekiyor. Merak etsin belki iş için gelmiştir.  Mersin şehir otellerine gelen çoğu iş için gelmiştir. Ama orada dikkatini çekecektir. Ya burası neresi gibisinden belki oradan bilgi alacaktır. Sonra çocuklarını getirip buraları gezmek isteyecektir” diye belirtti.

 

DEMİR: “TURİZMİN OLMAZSA OLMAZI TANITIM”

Martı ve Altın Orfoz Yönetim Kurulu Başkanı Murat Demir, “Benim söylemek istediğim bizim bölgemizin tanıtımını biraz daha ön planda tutmamız gerekiyor. Özellikle bu konuda ticaret odalarından, Büyükşehir belediyelerden destek istiyoruz.  Biz kendi bölgemizde güzel çekimler, videolar, görseller var. Bunları tüm Türkiye ekonomilerine bir pazarlama reklamcı ile birlikte sponsorlu paylaşımlar yapmamız gerekiyor. Bölgemize gelmesini sağlamak için tanıtım önemli. Bunun için derneklerimizin bütçesi uygun değil. Burada ticaret odaları ve belediyelerin desteğine ihtiyacımız var. Aynı zamanda şehrimize gelen turistlerimizin otellere ulaştırmasında ulaşımı planlamamız gerek. Hem yerli turist hem de yabancı turistler için. Bunlar için hazırlıklı olmamız gerekir. Gelecekteki turizm hareketliliğini kaçırmamak için çok çalışmamız lazım” ifadelerine yer verdi.

 

EKİCİ: “MERSİN’İN TURİZMDE HAKKETTİĞİ YERE GELMESİ İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Mersin’e çok kısa zaman önce atandığını kaydeden Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Ekici, Mersin’in turizm için önemine dikkat çekerek, “Tabi Mersin gibi güzel bir şehre atanmaktan siz gibi değerli turizmcilerle beraber olmaktan hem mutluyum, hem heyecanlıyım beraber çalışcağız. Mersin turizme katkı sunmak için gayret göstereceğiz. Tabi Mersin sahip olduğu; kültür turizm tarihi değerleri, sahil şeridi ve her mevsim yapılabilecek turizm çeşitliğiyle Türkiye’nin ve Dünyanın önemli turizm yerlerinden bir tanesi. Mersin’in turizmde hakkettiği yere gelmesi için çalışmalar devam ediyor. Başkanımızın dediği gibi havaalanıyla beraber Mersin daha iyi yerlere gelecek. Bizde bu gayret çabası şevkiyle elimizden gelen çabayı göstereceğiz. İleride daha çok bir araya geleceğiz. Önümüzde günlerde de büyük işler yapacağımıza inanıyorum” sözlerini kullandı.

 

YILMAZ: “MERSİN’İN HER METRE KARESİNİ TURİZM BÖLGESİ YAPMAK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ SARFEDİYORUZ”

Mersin turizmi için yaptıkları çalışmaları hatırlatarak, sözlerine başlayan Mersin Vali Yardımcısı Alp Eren Yılmaz ise “Mersin memleketim sayılır. Adanalıyım ama hep bir ayağımız Mersin’deydi. Hepinizi tanıyorum sektöre de yabancı değilim. Siz hizmet sektörünün ana emekçilerisiniz. Çünkü çok büyük yük çekiyorsunuz. Ülke ekonomisine çok büyük katkılar sunuyorsunuz. Sayın müdürümüz o da tecrübeli bir turizmci. Önümüzde günlerde havaalanımızın açılmasıyla etki edecek kentte. Ülkemiz Rus-Ukrayna savaşından ciddi nüfus alıyor. Biz fazlasıyla bu pastadan payımızı alacağımızı düşünüyorum. Hamit Bey’in dediği gibi ticaret odası bizim arkamızda. Var gücümüzle çalışıyoruz. Karboğazı’nda bir kayak çalışmamız var. Ayaş tarafında turizm bölgesi için çalışmamız oluyor. Kısacası Mersin’in her metre karesini turizm bölgesi yapmak için elimizden geleni sarfediyoruz” dedi.

 

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA