Prof. Dr.Ahmet Özer’in moderatörlüğünde gerçekleşen Toros Üniversitesi TV yayın programına konuk olan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, “Mezitli’ye değer katacağız demiştik. Gerçekten başarılı olduk. Özgür bir Mezitli’ye gidiyoruz. Daha mutlu bir Mezitli olsun istiyoruz” dedi.
Haber- Sevcan Akgül
Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Toros Üniversitesi TV yayın programına konuk oldu. Prof. Dr. Ahmet Özer’in moderatörlüğünde gerçekleşen programda, Tarhan, Mersin’in gündemine dair soruları yanıtladı. Mezitli’de gediklerini günden beri çalıştıklarını ve başarılı olduğunu belirten Tarhan, “Ne yapacağınızı ne istediğinizi bildikten sonra, yapacağınıza inandıktan sonra hedefe varmak kolay oluyor” dedi. Belediyeye seçilen başkanın halkın başkanı olması gerektiğine dikkat çeken Tarhan, belediyenin halkın belediyesi olmasını gerektiğini belirterek, vatandaşın belediyeye hesap sorma hakkının olduğunu söyledi. Kadın üreticilere desteklerinin devam edeceğini ifade eden Tarhan, halkında evde oturmamasına yönelik çalışmalar yaptıklarını belirtti.
“MEZTLİ’DE GENEL ANLAMDA DA CİDDİ YOL ALDIK”
Mezitli ilçesine geldiği günden beri yaptığı çalışmalarıyla başarılı olduğunu ifade eden Tarhan, “Öncelikle ben planlamanın önemine inanıyorum. Tabi ki planlama tek başına fiziki yatırımlar değil. Bunun sosyal yönü var ve bunlarla beraber düşünülecek finansman yönü var. O nedenle göreve geldiğim 8 yıl önce kafamızda ne yapacağımızı biliyorduk. Ne yapacağınızı ne istediğinizi bildikten sonra, yapacağınıza inandıktan sonra hedefe varmak kolay oluyor. Bu herkes için geçerli sadece benim için geçerli değil. Ben her zaman diyorum herkesin bir hayali olmalı. Tabi bizimde bir hayalimiz vardı. Bu kentteki insanlar mutlu olsun dedik. Aslında hedefimizin birinci buydu. Bir diğer söylemimizi bu belediye halkın belediyesi olacak. Başkanda halkın başkanı olacak diyoruz. Bunu belki bazıları tam olarak nereye gittiğini anlamamıştır bu kavramın. O anlamda gerçektende halkın belediyesi olduğu bende mümkün olduğunca halkın başkanı olmaya çalıştık. Mezitli’ye değer katacağız demiştik. Gerçekten başarılı olduk. O sekiz yıl önceki Mezitli ile bugünkü Mezitli çok farklı noktada bir değer kazandı. Bu süreç devam edecek insanlar daha çok mutlu olmak ister daha çok gülmek ister sevginin daha çok egemen olmasını ister. Siyasi partilerin düşüncesine bakmadan, ayrım yapmadan insanları ortak noktada bir araya getirmek güzel şeyler. Bunları başardık. Kitapçığımızda da dediğimiz gibi daha özgür bir Mezitli’ye gidiyoruz. Daha mutlu bir Mezitli olsun istiyoruz. Genel anlamda da ciddi yol aldık” şeklinde konuştu.
“BİZİM ÜRETEN KADINLARIN TÜKETİCİ İLE BULUŞMASINI İSTEDİK”
Kadınlara çalışma fırsatları tanıdığını, daha çok çalışmalar yapacağını belirten Tarhan, “Kent kimliği farklı kimlikler olabilir ben o düşüncedeyim. Bazı kentlerde kendine özgü bir yapısı vardır. Tek kimlikli de olabilir. Mezitli’yi biz kültür sanat kenti olarak adlandırdık ve o yolda gidiyoruz. Hedefimiz belli derken oydu. Birinci 5 yıllıkta tamam biz kültür sanat kenti olmaya gideceğiz. Fakat bu çalışma içerisindeki özlemimiz ne olmalı. Oradaki hareket noktasını kaybetmemeliyiz. Dedik ki kadınlar olsun. Ve kadınların özellikle Türkiye’deki tabi ki hak ettiği şekilde idarede ve siyasette yer almadığı kanısındayım. Sizde biliyorsunuz temsil anlamında kadınlarımız yeterince yer almıyor. Bunun nedenlerinin birisi ekonomik yönden tabi ki güçlü olmamaları. Ekonomik yönden güçlü olmadıkça ben siyaseten kişilerin güçlü olup da istedikleri yere geleceğine inanmıyorum. Onun için ‘ekonomik yönden bunu nasıl güçlendirebiliriz’ dedik. Bir taraftan toplumda hep şu söyleniyor. Hala bugün de gündemde. Sebze meyve fiyatları hep yüksek hep konuşuluyor. Bizim burası da tarım bölgesi burada da yüksek. Üretilen yerdeki ile tüketici farklı, bu arada zincirleri ‘nasıl kaldırabiliriz’ dedik. Üreticiyle tüketiciyi buluşturalım. Nedir bunun yolu; ‘bizim üreten kadınların tüketici buluşturalım’ dedik. Şimdi 800 tane kadınımız oldu.9 tane ayrı mahalle kadın üretici pazarımız var. İstiyordum ki, belediye meclisinde bir tane de üretici kadın olsun. Benim yine hayalim var. Sadece belediye meclisinde değil. Parlamentoda bir gün umarım öylesine bir kadın söz sahibi olur. Kendi sorunlarını birinci ağızdan çok daha iyi dile getirir” ifadelerini kullandı.
“MEZİTLİ HAKİKATTEN ŞU ANDA BİR AVRUPA’NIN GELİŞMİŞ KENTİ YAPISI VAR”
Mezitli’deki ekomik geçim sıkıntısına değinen Tarhan, “Mezitli, ekonomik, eğitim güç itibari ile Türkiye’de endeksleri, parametreleri dikkate alırsak, ilk 10 içerisine giriyor. Mezitli gece kondu olan yerler yok. Ama bu diğer her yerde var. Bütün bunlara rağmen bu pandemi döneminde verdiğimiz yardımların yoksulluk haritasını çıkardık. Buy internet ortamında bizde kayıtlı. Fakat geçen seneye göre bu sene arttı. Bizim nüfusumuz 220 bin şu anda 40 binin geçen kayıtlı bir Suriyeli var, bir o kadar da kayıtlı Suriyeli var. Bu orana baktığımız zaman yüzde 36 yapıyor. Mezitli’deki halkın yüzde 36’si Suriyeliler oluşturuyor. Bu ciddi bir oran. Biz iller bankasından 220 nüfusa göre pay alıyoruz ama hizmeti 300 bin nüfusa göre yapıyoruz. Hiçbir kaynak almıyoruz. Araştırma yaptık, Mezitli’de yaşayan Suriyelilerin ekonomik durumu daha iyi diğerlerine bölgelere göre. Milyon değerinden ev alabiliyorlar. Mezitli’de 80 bine yakın yaşayan Suriyelilerin yüzde 60’ların üzerinde durumu iyi olanlar var. Eğitim durumu olan Suriyeliler, içlerinde profesörden tutun doktorlara kadar birçok iyi mesleği olan sanatçı arkadaşlar var. O nedenle profil biraz daha iyi. Mezitli’de herhangi bir uyum sağlayamıyor, çünkü Mezitli hakikatten şu anda bir Avrupa’nın gelişmiş kenti yapısı var. Bir sosyal doku uyumsuzluğu var” dedi.
“4 İLÇE İÇERİSİNDE İMAR PLANLARINI PLANLAYAN TEK İLÇE MEZİTLİ”
Türkiye’de en çok konut satılan ilçenin Mezitli olduğunu belirten Tarhan, “Ben şunu diyorum artık; şu pandemi dönemi de başta olmak üzere Avrupa’da da veya başka ülkelerdeki siyasi lider değişimleri var. Herkesin artık bir yeni duruş sergilemesi gerekiyor. Reformist birtakım değişimlerle bir yere varamayız. Kesinlikle radikal önlemler alacağız. Mezitli şu an Türkiye’de en çok inşaat yapılan en çok konut satılan bunun yüzde 80’nini yabancılar alıyor. 2 yıldır yeni bir akım var. Rusya, Ukrayna, Moldova, Kazakistan, Belarus Avrupa’dan da var. Savaşın etkisi oldu, en son Ukrayna’dan 450 tane kadın ve çocuk Mezitli’deki Ukraynalıların yanına geldi. Bunların sosyal yönden bir sıkıntısı olmuyor. Şimdi eğitim açısından biz onlara anaokulu hazırlıyoruz. Önümüzdeki günlerde hizmete girecek, orada Türkçe kurslar açılıyor. Milli eğitimde bir ortak çalışma Tece bölgesinde daha çok değer artıyor. Mezitli’de değer hakikatten çok yüksek arsa fiyatları ev fiyatları 6 ay önce 600 bin olan bir artı evler şu an 1 milyon’a yaklaştı. Mersin’de 4 ilçe var, 4 ilçe içerisinde imar planlarını planlayan tek ilçe Mezitli. Diğer üç ilçenin imar planlamaları tamamlanmış değil” diye konuştu.
“HOBİ BAHÇESİ YAPTIK, BİNİN ÜZERİNDEN HOBİ BAHÇESİ TALEBİ VAR”
Emeklilere, engellilere ve rahatsızlığı olanlar için halk bahçesi yaptığını aktaran Tarhan, dar gelirlilerin sebzelerini alabilmesi yönünde üretim için çalışmalar yaptığını belirterek, “Her yıl nüfus sayımı yapılıyor. Siz kırsal alanda olan nüfus sayımını azatlığınız zaman eski kentlerde o sorun yumağını artırıyorsunuz. Bunu yerinde tutmak gerekiyor. Halk bahçesi yaptık, o bahçe halk ait bir bahçe. Biz orada sebze fidelerini diktik. Mezitli gibi ekonomik seviyesi olan insanlar aldıkları sebze fiyatlarından yakındıkları için kınıyorsa bu çok önemli. Buna alternatif olarak dedik ki deneme yapıyoruz, Türkiye’de yaymak istiyoruz. Yapalım bu bahçeyi gelsin dar gelirli olan insanlar domatesini, sebzesini oradan alsın. Bunlarda ücretsiz bir şekilde verilecek. Başladık vatandaş yakından oradan faydalanacak. Geçenlerde Fransa’da bir toplantıya gittim. Gittik baktık çatıda sebze üretiyor. Hatta bizde kendi belediyeye ait binaların bazısında bunu başlayacağız. Vatandaşa ve müteahhitlere de özendireceğiz. Hobi bahçesi yaptık, binin üzerinden hobi bahçesi talebi var. Şimdi bu pandemi biraz daha bunu tetikledi. Artık insanlar evde oturmaktansa dışarı gidip toprağın önemini gördü. Net söylüyoruz bunu emeklilere, engellilere ve rahatsızlığı olanlara veriyoruz. Kanser tedavisi olan birçok kadınımızdan şunu duyuyoruz. ‘Tıbbi tedaviden daha çok yarar sağlıyorum burada’ diyor. Sabah çıkıyor kahvaltısını orada yapıyor. İnsanları toprak ile buluşturacağız. Buluşturmak zorundayız kentlerde. Yine bizim bir uygulamamız var. Türkiye’de hiçbir yerde yok. Kent tarım deniliyor da farklı modeller var. Bizdeki şöyle; kent içerisinde imarlı parseller inşaat yapılıncaya kadar büyük bulduğumuz yeri sahibi ile konuşuyoruz. Kadın kooperatifi sebze üretimine açıyoruz. Orada kadınlar satış yapıyor. Eğer bir marul alacaksanız hemen arkada topraktan alıp size satış yapıyor. Bunları mutlaka yapmamız gerekiyor. Mutlu yaşam köyü yaptık orada uğraşlar var. Çocuklar park alanlarında oynuyor. Orada çeşitli hayvanlar insanlar oradaki hayvanları tanımış oluyorlar. Orada evler var kalabiliyorlar. Burada yine meyve ağaçları dikildi. Bunların hepsinin ortak paydası insanları evinden çıkarmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
“SEBZE ATIKLARDAN KOMPOST GÜBRE ELDE EDİYORUZ”
Sebze ve meyve atıklarından gübre yaptıklarına dikkat çeken Tarhan, “Yani herkes bir şey yapsın istiyoruz. Kimse evde oturmasın. Yapılan istatistiklere göre erkeklerimiz daha çok oturuyor evde. Şu an gereksiz kadın programları insanlar onun başındadır. Ya aşağı inin diyoruz. Her yaştan insanın yapacağı bir şey var. Bir sürü yer var kimse demesin benim gideceğim bir yer yok. Her yaş o kadar aktivelerimiz var ki biz buna gönüllülük diyoruz. Bu gönüllük olayını çok önemsiyorum. Mezitli’de giderek bu çok yaygın oldu. Kompost gübre çalışmasında 300 tane gönüllümüz var. Türkiye’de en iyi uygulayan belediyeyiz. Pazar yerlerinde her akşam pazar bittiğinde sebze meyve atıklarının diğer kağıt plastikten ayırıyor bu gönüllü arkadaşlar. Bu yeşil dediğiz organik atıkları alıyoruz. Ayrıca sitede bulunan budanan ağaçları makineyle öğütüyoruz. Bu yeşille kahverengiyi birleştiriyoruz belli bir güneşte beklettikten sonra kompost gübre elde ediyoruz. Ve bunu yavaş yavaş ücretsiz olarak artık dağıtma durumuna geldik. Bu karışımı elle de yapabilirsiniz aslında. Sıfır atık olur mu olur. Bunu evlere taşımamız gerekiyor. Evinizde sebze atıkları ile diğer atıkları ayrı yere koyduğumuz zaman sebze atıklarını gübre haline getirip balkonunuzdaki çiçeklerde kullanabilirsiniz. Diğer cam ekonomik atıklarınızı zaten ekonomiye kazandırabilirsiniz. Biz mesela atık yağ veriyoruz onun 5’te biri için temiz yağ veriliyor. Düşünsenize çöp konteynıra giden çöp yok, kanalizasyona giden atık yok” dedi.
“BİR TEK METRE KAREYİ YEŞİL ALANA AÇMADIK”
Belediyecilik hakkında değerlendirmelerde bulunan Tarhan, “24 sene başkan yardımcılığı yaptım. 8 sene başkanlık yaptım. Gördüm ki belediye başkanı ile o kent halkının benzeşmesi gerekiyor. Eğer bu yoksa orada iyi belediyecilik olmuyor. Her şeyiyle birbirine uyum sağlaması gerekiyor. Ben Mezitli’de şunu gördüm artık. Halk beni tanıyor, bende onu tanıyorum. Benim hatalarımı da kusurlarımı da biliyor. Neye sinirleneceğimi de neye hayır diyeceğimi de biliyorlar. Rahatlıkla söylüyorum 8 yıl sonra Türkiye’de çok aza kişi bunu söyler. Bir tek metre kareyi yeşil alana açmadık. İmarlı yerlerde bir metre kare daha fazla inşaat olması için plan değişikliği yapmadık. Bunu herkes biliyor. Diyorlar ki bu belediyeye biz haksız taleple gidersek plan değişikliğine geçmez. Genelde belediyelerde yüzde 80-90 konu meclisle konuşulan konuşma imar plan değişikliğidir. Bize ya 1 tane ya da 2 tane gelir oda teknik nedenlerdir. Çünkü kurallar konulmuştur. Bu kurallara göre gidiyor. Eğer halkı ikna edemezseniz başarılı olamazsınız” ifadelerini kullandı.
“BU DİJİTAL ÇAĞI YAKALAMAMIZ GEREKİR”
Metavers hakkında sunum yaptıklarını sivil toplum, muhtarların katılmadığını ifade eden Tarhan, “Son günlerde bizim el attığımız bir konu var; Metavers deniyor. Bu Metavers nedir yeni bir dünya, yeni bir sanal dünya. Gençler bunu biliyor, biz bilmiyoruz. Biz bunları bilmek zorundayız. Sunum yaptık, muhtarları da çağırdım. Hiçbir muhtar gelmedi. Sivil toplum kuruluşlarını da çağırdım. Ya bir tane geldi ya da 2 tane geldi. Hiçbir sivil toplumun umurunda değil. Ya bana da söylediler muhtar ne anlar falan. Şunun için çağırdım bilmediklerini bilsinler diye. Sivil toplumdaki arkadaşlarda bilmesini bilsin diye çağırdım. Bizim toplumda şu var herkes her şeyi biliyor. Bilmediğimizi kabul etmeliyiz. Bu dijital dünya’ya uymak zorundayız. Bu kaçınılmazdır. Bu dijital çağı yakalamamız gerekir. Herkes diyor ‘umudumuz gençler’, ‘Y kuşağı gitti’ diyorlar. Yani siz Z kuşağı ile nasıl irtibat kuracaksınız” diye belirtti.
“VATANDAŞIN HESAP SORMA HAKKI VAR”
Şehrin muhtelif yerlerinde Mezitli Belediyesi’nin gelir ve giderlerini astıklarını ifade eden Tarhan, “
Belediye hesap sorulan yer olacak. Bu para vatandaşın parası, çoğu vatandaş da bilmiyor. Bende dahil maaşımızı halk veriyor. Hükümet vermiyor yani maaşımızı. Onun için hesap sorma hakkı var. Ama bu mekanizmayı hesap sorulabilen başkanı biz yaratmamız gerekiyor. Örnek şunu yaptık ilk göreve geldiğimizde; şehrin muhtelif yerlerinde gelir ve giderlerimizi asıyoruz ışıklı panolarda her ay asıyoruz. Şu an tablolarımızda nisan ayı var. Nisan ayında hangi kalemde ne gelirlerimiz ne giderimiz, olmuş. Bunu irdeleyen var mı yok. Böyle bir soru ile sekiz senedir karşılaşmadım. Ama bunu gördüm çok güzel olmuş. Bravo başkan her şeyi ortaya koymuş. Rakamın içine bakmıyor. ‘Demek ki bu başkan güveniyor ki kendine bunu asıyor’ diyorlar. Her şey açık olsun” şeklinde konuştu.
|