Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı Mayıs Ayı Birinci Birleşimi Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleşti. Meclis toplantısında; İller Bankası’ndan yeterli desteği alamadıklarını belirten Seçer, “Biz İller Bankası’ndan yeterli desteği alamıyoruz. Ama kendi imkanlarımızla hem merkez ilçelerimizde hem de kırsal kesimlerimizde her türlü alt yapı çalışmalarını da gayet de tatmin edici bir şekilde bu imkanlara rağmen yaptığımızı ısrarla söyleyebilirim” dedi.
Mersin Büyükşehir Kongre ve Sergi Sarayı’nda; Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı Mayıs Ayı Birinci Birleşimi Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleşti. Birçok konunun konuşulduğu toplantıda; Akdeniz ve diğer ilçelerdeki kırsal kanalizasyon sorunlarıyla ilgili mecliste sorulara yanıt veren Vahap Seçer, “Çok büyük altyapı yatırımları. İçme suyu, kanalizasyon, yağmur suyu hatları, arıtma hatları… Bunlar çok da gözle görülür yatırımlar değil ama çok yüksek miktarda bütçeli projeler. Bu belediye İller Bankası’ndan 10 milyon lira teminatı alamayan bir belediyedir. Bu bir utanç vesikası olarak tarihin sayfalarında yer almıştır. Elbette yoğun çalışıyoruz. MESKİ, tarihinde olmadığı kadar iyi noktalara geldi” ifadelerini kullandı.
ÖZTURAN : “KÖYLERİMİZİN CİDDİ ALTYAPI KANALİZASYON EKSİKLİĞİ VAR”
Mecliste; altyapı kanalizasyonun olmamasına rağmen atık su bedeli ödeyen vatandaş sorununu aktaran Meclis Üyesi Zafer Özturan, “Öncelikle buradan bir teşekkür etmek istiyorum. Çay, Çilek, Özgürlük’teki altyapı ile ilgili su ikinci kata çıkmıyordu. Bu proje tamamlandı. Burada MESKİ’deki tüm personel arkadaşlara teşekkür ediyorum. İkinci konu tabi Akdeniz bölgesine bayramda ziyaretleriniz oldu. Gezi esnasında sizin tabi vatandaşlarla bir diyalogunuz oldu. Şöyle bir konu geldi bana. Sayın başkanım sağ olsun geldi, köylerimizi gezdi. Teşekkür ettiler. Ama yalnız böyle bir şey söylediler. Biz altyapı kanalizasyonunu olmamasına rağmen atık su bedeli ödüyoruz. Köylerimizin ciddi altyapı kanalizasyon eksikliği var. Bu konu ile ilgili de Sayın başkanımıza da iletirseniz. Yıllardır beklediğimiz bir konu özellikle bizim kırsal bölgelerdeki tek tek saymak istemiyorum. Mahalleye dönen köylerimiz var. Bunların hemen hemen yüzde doksanından fazlasının altyapı kanalizasyonu yok. Tabi biz bunları biz bunları mecliste ilk oturduğumuzda konuşmuştuk seçildikten sonra. Akdeniz’in gerçekten altyapı kanalizasyon eksikliği var. Bu konuları ile ilgilide buradan da bir açıklama yaparsanız. Tabi onlarda 3 yıldan beri de bir beklentileri var sizden. Hala bununla ilgili bir ciddi adım atılmadı. Bu konuyu da size iletmemi istediler” şeklinde konuştu.
SEÇER: “BİZ YÖNETİLMEYEN BİR MESKİ’Yİ ALDIK ŞİMDİ TARİHİNİN EN İYİ NOKTASINDA”
Özturan’ın Akdeniz kırsalındaki kanalizasyon sorunlarıyla ilgili değerlendirmelerine ilişkin cevaplandırmalarda bulunan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Doğal olarak 2014 yılından bu yana bütün şehir, idari sınırlar belediyenin sınırları. Daha önce başka kurumların üstlendiği bazı görevler özellikle de kırsalda şu anda Büyükşehir Belediyesi’nde. Bunlar tabi ki zamanla çözülecek sorunlar, aşılacak problemler ama bunlar hemen de hal olacak sorunlar değil. Çok büyük altyapı yatırımları. İçme suyu, kanalizasyon, yağmur suyu hatları, arıtma hatları… Bunlar çok da gözle görülür yatırımlar değil ama çok yüksek miktarda bütçeli projeler. Tabiri caizse, toprağın altına yüksek yatırımlı projelerin bedelini gömüyorsunuz. Elbette yoğun çalışıyoruz. MESKİ, tarihinde olmadığı kadar iyi noktalara geldi. Bunu da çok açık yüreklilikle söyleyebilirim. Hiç siyasi bir mülahazada gerek yok. Biz yönetilmeyen bir MESKİ’yi aldık ve kayda değer bir noktaya getirmiş olduk. Bir daha bir daha mali portörlerini saymaya gerek yok. Biz yönetilmeyen bir belediyeyi yönetir hale getirdik. Hiçbir belediye yoktur ki, hiçbir bağlı kuruluş yoktur ki; borçlarını 3 yıllık sürede pandemi, ekonomik kriz gibi devasa sorunlarla boğuştuğunuz dönemde toplam borcun 3’te 2’sini ödesin. Böyle bir kurum bulamazsınız, böyle bir özel sektör de bulamazsınız. Biz bunu başardık ve bu arada yatırımları da yapıyoruz. Biz her zaman söylüyoruz; ‘Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin gelirleri iyi belediyeler arasındadır’ ancak Mersin ve Kanalizasyon İdaresi bağlı bir kuruluştur. Bizim orada merkezi hükümetten gelen çok cüzi bir İller Bankası geliri dışında bir gelirimiz yok. Biz su bedelleri, atık su bedelleriyle oranın hem sabit giderlerini, zorunlu giderlerini karşılamak zorundayız ve kentin değişen koşullarına uygun şekilde yatırımlarda yapmak zorundayız” şeklinde konuştu.
“KREDİ SAĞLANDI DA MESKİ Mİ BU PROJELERİ HAYATA GEÇİRMEDİ”
Merkez ilçelerde hem de kırsal kesimlerde altyapı çalışmalarının imkanlara rağmen tatmin edici olduğunu aktaran Seçer, “Sizde taktir edersiniz ki; hangi iller olursa olsun, alt yapı yatırımlarında İller Bankası’nın ya da yurt dışı hibe kredilerinin desteği olmazsa bunları taşıyabilecek durumda değil. Biz kendimizi sıkıyoruz. İller Bankası’yla 3 yıldır münasebetlerimizi en iyi noktada tutmak için azami gayreti sarf ediyoruz. Ama bugüne kadar bizim İller Bankası’yla ilişkilerimizde geldiğimiz nokta bellidir. Bu belediye İller Bankası’ndan 10 milyon lira teminatı alamayan bir belediyedir. Bu bir utanç vesikası olarak tarihin sayfalarında yer almıştır. Bir kamu kurumuna, bir kamu kurumunun kefil olmaması. Bırakın altyapı yatırımlarını, utanç vesikasıdır bu. 39 milyon Euro. Sorun Fransız Kalkınma Ajansı’ysa onlar da bu açık beyanatı dinleyecektir. 39 milyon Euro. Sizin bölgenizi de kapsayan projeleri içerecek. Daha 3,9 Euro herhangi bir bedel gelmedi. Bu İller Bankası’ndan kaynaklı. Ben size tabloyu söylüyorum. Ben bugüne kadar İller Bankası’ndan herhangi bir kredi kullanamadım. Ne belediyem için ne de Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi için. Kredi sağlandı da MESKİ mi bu projeleri hayata geçirmedi. Hani düzenli katı atık depolama tesisi yapacaktık Bozyazı’ya. Milyonlarca para harcıyoruz biz. Sizin daha önce oralarda yapmadığını yapıyoruz. Sizin ilçe belediyelerinizin vahşi depolama yaptığı orman alanlarını gidin, görün. Biz yine ıslah ettik oraları. Sanki suç Büyükşehir’inmiş gibi çarşaf çarşaf haber geldi ama biz bu tartışmaların içerisinde de olmadık. Biz İller Bankası’ndan yeterli desteği alamıyoruz. Ama kendi imkanlarımızla hem merkez ilçelerimizde hem de kırsal kesimlerimizde her türlü alt yapı çalışmalarını da gayet de tatmin edici bir şekilde bu imkanlara rağmen yaptığımızı ısrarla söyleyebilirim” diye konuştu.
“ATIK SU BEDELİ SADECE KANALİZASYON SİSTEMİ OLAN ABONELER İÇİN GEÇERLİ DEĞİL”
Özturan’ın atık su bedeline ilişkin yaptığı konuşmaya ilişkin olarak da konuşan Seçer, “Atık su bedeli sadece kanalizasyon sistemi olan aboneler için geçerli değil, aynı zamanda biz vidanjör hizmeti de veriyoruz ve onları da bilabedel veriyoruz. Dolayısıyla atık su bedelini onun için ödüyorlar. Kırsal bölgelerde kanalizasyon yok ama kırsal bölgelerde de içme suyuna verilen bedel şehir merkezlerinin dörtte bir oranında ve onların da yarısı atık su bedeli. Biz zaten o tahsilatları da yapmazsak, ne kanalizasyon yapabiliriz ne arıtma yapabiliriz” şeklinde konuştu.
TOLLU: “SAHİL DE AYNI ŞEKİLDE BİRTAKIM ALTYAPI DÜZENLEMELERİN YAPILMASI GEREKİYOR”
Altyapı çalışmalarının Erdemli’de de kötü olduğunu her geçen gün büyüdüğünü ifade eden Meclis Üyesi Mükerrem Tollu, “Tüm heyeti saygı ve hürmetle selamlıyorum. Aslında böyle basın aracılığı ile haberleşmek gibi bir usulümüz yok ama söz açılmışken birçok konuyu belirtmek istiyorum. Ya biz Erdemli’de yaşamıyoruz ya da size Erdemli için yanlış bilgi veriliyor. Büyükşehir’in Erdemlimizden aldığı pay ile yaptığı hizmetleri ile kıyasladığımızda arada bırakın Büyükşehir’in gücünü kullanmayı Erdemliden aldıklarınızla ölçtüğümüzde arada dağlar kadar fark olduğunu biz görüyoruz biliyoruz. Vicdan sahibi olan herkes de biliyor. Elbette bir kentin ya da belediyenin en önemli en acil en hassas görevi kente alt yapı hizmeti sunmak ve kentliye sağlıklı içme suyu sunmaktır, elzem hizmetler bunlardır. Malumunuz Mersin’de 40 tane belde var. Bu 40 beldeniz 10 tanesi Erdemlidedir. Erdemlimizde beldeden mahalleye dönüşen yerlerimizin tamamının altyapı problemleri her geçen gün büyüyor. Örnek olarak kız kalesinin şu anki yerleşik nüfusu bin- bin 500’ yakındır. Ama ayaz aylarında 30 bin, 40 bin nüfus barındırıyor. Altyapı hizmeti yaz geldiğinde gerçekten çöküyor ve sokak aralarında balçıkla geziyor insanlar. Sahil de aynı şekilde birtakım altyapı düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Ama bir türlü düzenlenemiyor. Bugün sahillerimizin altyapı sorunlarının giderilmesi Büyükşehir’in görev sahasına giriyor. Mali tabloyu önünüze koyun sahilden aldığınız bedel ile kız kalesine verdiğiniz hizmeti ölçün. Bunun kıyaslamasını yapın. Gerçekten de haksızlığımız varsa önümüze koyun” ifadelerini kullandı.
“ERDEMLİ MERKEZİNDE BÜYÜKŞEHİR’E AİT ÇOK SIKINTILI OLAN YOLLAR VAR”
Büyükşehir Belediyesinin hizmet anlamında kuruş hizmet üretmediğine dikkat çeken Tollu, “Orada sadece Büyükşehir belediyesi paraları alıyor, hizmet anlamında kuruş hizmet üretmiyor maalesef. Hem sizlere hem de çok değerli bürokratlarınıza çarşaf çarşaf Erdemlinin acil hizmetleri ile alakalı bilgiler arz ettim. Maalesef hiçbirinden ne geri dönüş aldım ne de hal yoluna gitmesi noktasında bir arpa boyu yol kat edebildim. Sizin bir davetiniz oldu biz icabet edemedik o konuda yerden göğe kadar haklısınız. Şunu da belirtmek isterim, Erdemli merkezimizde toprak yolları var, Erdemli merkezinde Büyükşehir’e ait çok sıkıntılı olan yollar var istirham ediyorum lütfen beraber gezelim bunları bir görelim dedim ama sizden de Erdemli’mize gelme lütfünde bulunmadınız” diye konuştu.
SEÇER: “ÇÖZDÜĞÜMÜZ GİBİ İMKANLAR DAHİLİNDE DİĞERLERİNE DE YAPIYORUZ”
Mükerrem Tollu’nun Erdemli ile ilgili sorunlarına yanıt veren Seçer, “Mükerrem başkan davetime davet ile cevap verdi. Mesele gelip gezme meselesi değil. Belli ilçeleriniz ile ilgili bir sürü eksiğiniz var. Bayramda Akdeniz’in ilçelerini gezdik benden talepte bulunuyorlar. Alt alta yazıyorum valla talep ettiklerinizin yüzde 85’i benim ile ilgili değil. Ama ben demiyorum ki bu ilçe belediyesinin, DSİ’nin bu ormanın. Zaten herkes kendi görev alanını yapmakla mükellef, ama biz kendi grup yoludur ya da bana ait bir problemdir. Çözdüğümüz gibi imkanlar dahilinde diğerlerine de yapıyoruz. Ağzımdan şimdiye kadar şöyle bir cümle çıkmadı. Burası bana ait değil de ilçe belediyesine ait vallahi de çıkmadı, billahi de çıkmaz. Bu belediye başkanı için bir küçüklüktür. Bir belediye başkanı böyle bir şey yapmaz. Böyle bir kamu yönetimi olmaz bu tamamen siyasi saik ile söylenmiş bir laftır. Biz öyle demiyoruz. Biz diyoruz ki; ya olabilir onlar da yetemeyebilir. Pekala, iş birliği yaptığımız ilçeler de var. Yani bunlar olabiliyor olmayacak diye de bir şey yok” ifadelerini kullandı.
AKTAN: “SİZİNDE TABİ AYRI BİR YÖNTEM ŞEKLİNİZ VAR”
Meclis üyesi Ferhat Aktan da; yönetilemeyen bir MESKİ’nin olduğunu belirterek, “Anamur, Bozyazı, Aydıncık o dönemde beldeler de var biliyorsunuz. Biz orada bu projenin hayata geçmesi için mücadele verdik. Ancak yer sorunu ile karşılaştığımız için maalesef yapılamadı. Sizden önceki dönemleri de kastederek Büyükşehirde maalesef ki çöp alanları olarak ormanlara döküldü. Hala dökülenlerde var şu anda oluyor, tüm ilçelerimiz maalesef başka bir yere dökme şansı yok. O durumlarda, bütçe de belliydi. Bizim orada da döktüğümüz alanı Büyükşehir ile beraber ortak bir şekilde Silifke’ye taşıyoruz. Yerini de teknik olarak gerekli çalışmalar tamamlandı. Ben teşekkür ediyorum bunu geçmişte yapamadık, bunu yaptık. Ancak belediye başkanları olarak da o günün şartlarında gerekli görevlerimizi yaptığımızı ifade etmek için söz aldım. Bir diğer konu da tüm belediye başkanlarımız, muhtarlarımız, seçilen tüm meclis üyelerimiz herkes bir şey yapmak peşindedir. Ancak yönetilemeyen bir belediye, yönetilemeyen bir MESKİ tabi herkesi bir yoğurt yiyişi vardır. Sizinde tabi ayrı bir yöntem şekliniz var, sizden önceki daha ayrı bir yönetim burada da hak yiyoruz diye düşünüyorum” dedi.
SEÇER: “ORAYI DÜZELTTİK, ISLAH ETTİK, TERTEMİZ ETTİK BURASI TURİZM YOLU DİYE”
Evsel atıkları Silifke’ye kadar düzenli atık tesisine taşıdıklarını, ondan önceki dönemde böyle bir şeyin olmadığını ifade eden Seçer, “Aydıncık ile söylediğim daha tane tane anlatayım. Herkes de bu kargaşadan bir anlam çıkarmasın biz oradan evsel atıklarınızı buraya Silifke’ye kadar düzenli atık tesisimize taşıyana kadar kimse taşıyor muydu bizden önce. Biz geldik onun bir maliyeti var değil mi, biz karşılıyoruz. Anamur, Bozyazı aynı şekilde mi, aynı şekilde, Gülnar, Mut aynı şekilde mi, aynı şekilde buna ben ödüyor muyum? Ödüyorum. Peki daha burada bir belediye yönetimi yok muydu? Bu çevre kirliliğini görmüyor muydu? Bu vahşi depolamayı görmüyor muydu? İşte biz bunu ortadan kaldırdık diyoruz. Biz kötü bir şey demiyoruz. Güzel bir şey yaptığımızı söylüyoruz. Orada sizinle bir iş birliği yapmadık mı? Orayı düzelttik, ıslah ettik, tertemiz ettik burası turizm yolu diye. Şimdi biz beraber gittik mi iller bankasına? Kaç yıldır bu işin peşindeyiz. Benden önce dava olmuş devam etmiş, davayı belediye kazanmış. Bende tekrar söylüyorum bir kuruş para borçlanamadan, bir kuruş hibe kullanamadan biz sizin meclis üyesi yaptığınız dönemin hatalarını da telafi ediyoruz. Şimdi uygunsuz borçlanmalar olmuş. Onları söylemeyeyim mi? Yani ben mi borçlandım 2018’in aralık ayında yüzde 31,5 faizle parayı ben mi kullandım. O zaman biriniz söz alıp siz ne yapıyorsunuz, bu tefeci faizi diyemediniz mi? Şimdi dünyada kriz var. Türkiye’de kriz var yüzde 31,5 tefeci faizi var mı? Soruyorum bunun cevabını versinler benden hesap sormak isteyenler. Benim söylediğim bundan ibaret. Anlattıklarımda bir şey varsa onu düzelttin. 300 milyon dolar ödemedik mi? Bunu tekrar tekrar söylüyoruz. Mali daire başkanlığı orada, hesaplar orada. Şu anda geçen ay sonu itibari ile mart sonu itibari ile 107 milyon borcumuz var demedik mi? Gidin bakın, buradan vatandaşlar duysun. Ben bu şartlarda hizmet yapıyorum. Ben bu şartlarda Anamur’un iskelesini yapıyorum. Tarsus’un Çamlıyayla yolunu yapıyorum. Dördüncü çevreyolunu yapıyorum, katlı kavşak yapıyorum, tarım destekleri veriyorum. Gerçekleri analiz etmemiz gerek. Vatandaşlar yanlış anlamasın. Benim söylediğim bundan ibaret” diye konuştu.
|