Akdeniz Belediye Meclisi Haziran Ayı birinci Oturumu, Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak başkanlığında gerçekleştirildi. Birden fazla gündem maddesinin tartışıldığı mecliste Gültak, ‘1-7 Haziran Türkiye Çevre Haftası’ kapsamında kentte düzenlenen çeşitli etkinlikler hakkında Meclis’i bilgilendirdi. ‘Dünya Ortak Evimiz, Sıfır Atık Geleceğimiz’ sloganıyla Mersin’de hazırlanan etkinliklere Akdeniz Belediyesi’nin de katıldığını belirterek, “En kıymetli varlığımız ve geleceğimiz olan çocuklarımıza temiz, sağlıklı ve güzel bir dünya bırakmak hepimizin görev ve sorumluluğudur” dedi.
Haber-Behzat Ö.Beyazlar
Akdeniz Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen Akdeniz Belediye Meclisi Haziran Ayı Birinci Oturumu’nda ‘1-7 Haziran Türkiye Çevre Haftası’nı hatırlatan Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, “Cumhurbaşkanlığımızın genelgesi doğrultusunda, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız tarafından doğamız ve çevremiz için gerçekleşen bu önemli etkinliklere imza atan kurum ve kuruluşlara; doğamıza ve çevremize karşı farkındalığın artmasına destek olan herkese teşekkür ediyorum. Akdeniz Belediyesi olarak, en kıymetli varlığımız olan çocuklarımıza daha yaşanılır bir dünya, daha sağlıklı bir doğa ve temiz bir ülke bırakmak için gece gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz. Bu dünyanın ve doğanın bir miras değil, çocuklarımızın bizlere emaneti olduğunu unutmuyor, tüm halkımızın 1-7 Haziran Çevre Haftası’nı tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.
“AKDENİZ HALKINA HİZMET ETMEK İÇİN İHTİYACIMIZ OLAN BÜTÇEYİ BULMAK ZORUNDAYIZ”
Mecliste, Mesudiye Mahallesi, 909 ada, 4 parselde bulunan taşınmazın satış ve kiralanması yetkisinin kendisine verilmesiyle ilgili maddenin görüşülmesi sırasında konuşan Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, kiralanması ve satılması yetkisinin verilmesini istendiği yerin eski TEDAŞ binası olarak bilinen olduğunu belirterek, “Şu an Büyükşehir’de. Tahminen biz burayı 2 ay gibi, 3 ay gibi bir süreçte ruhsat verir aşamaya getireceğiz, yani 2 ay içersinde ‘ruhsat verir’ aşamaya getireceğiz. Ruhsat verme aşaması geldiği andan itibaren de açık ihaleye çıkarak, burayı kat karşılığında vereceğiz, verdikten sonra da doğacak olan gayrimenkuller üzerinde kiralama ve satış yetkisi istiyoruz. Çünkü bilindiği üzere, borçlanma konusunda bir talebimiz oldu ve meclis uygun görmedi. Biz de bir şekilde ihtiyacımız olan bütçeleri bulmak zorundayız. Hepimiz Akdeniz’e söz verdik; hizmet edeceğimize, onların en iyi şekilde belediye hizmetlerinden faydalanacağına dair. Bugünkü rakamlarla, meclis olarak, idare olarak, bu hizmetlerin hepsini üretme şansımız yok. Üretemediğimiz zaman da ne biz ben ne de siz bu sorunlardan kaynaklı 2 yılı çekmek zorunda kalmayacaksınız. Karacailyas’taki çekecek, Karaduvar’daki çekecek, Çay’daki çekecek… Dolayısıyla şu an itibariyle meclis şunu yapabilir; ‘başkan, ben sana borçlanma yetkisi verdim, bunu sahada kullanabilirsiniz’ diyebilir. Sonuçta Akdeniz’in insanları hepimizden hizmet bekliyor” ifadelerini kullandı.
“BU AYIN VERGİ GELİRLERİNİ HARCARSAK, İŞÇİ MAAŞLARINI ÖDEYEMEYİZ”
Giderlerde enflasyon farkının olduğunu ancak gelirlerde enflasyona bağlı olarak bir artışın söz konusu olmadığını kaydeden Gültak, kasada paranın birikmesinin güç olduğunu söyleyerek, “Evet, yüzde 34 bir enflasyon artışı var ama bizim gelirlerimizde bir artış yok. Şimdi mayıs ayı vergi gelirlerini topladık, aldık. Şu an kasamızdaki parayı siz de biliyorsunuz, kredi kartlarından gelecek paralar da belli. Bu paralarla biz kasıma kadar maaşları ancak öderiz. İller Bankası’ndan gelecek para eksi bakiye yazacak maaş ödemesinde ve şu anda biriktirdiğimiz paralardan oralara aktarma yapacağız çünkü aksi taktirde bu belediye maaş ödeyemez. Ben geçmişle ilgili falan konuşmak istemiyorum, durum bu. Şu an bildiğim kadarıyla 8 milyon lira kasamızda para birikmiş, mayıs ayının vergilerinden kaynaklı. Biz her ay neredeyse eksi 2 milyon liradayız maaş konusunda. Bu paraya dokunamayız, dokunduğumuz andan itibaren maaş ödeyemeyiz. Dolayısıyla bizim bir şekilde bir üretim yapmamız lazım. Dolayısıyla burada sıkıntıyı bizimle beraber bu insanlar da çekiyor. Biz hizmet üretmek zorundayız. Bunun yöntemlerini buluyoruz ve sizin de önünüze getiriyoruz. Sizlerle mecliste görüşüyoruz, özelde görüşüyoruz, ikna etmeye çalışıyoruz çünkü mağdur olan buradaki insanlar” sözlerine yer verdi.
“KİRALANMA VE SATILMASI YETKİSİNİ İSTEME SEBEBİMİZ, BELEDİYEYE GELİR SAĞLAMAK”
Akdeniz’de halkın hizmetten geri kalmaması için bizzat ilgili bakanlıklarla görüşerek, söz konusu araziyi kullanmak için onaylattığını belirten Gültak, “Bu gayrimenkulde sizlerin desteğiyle, bizim özel çabamızla ve enerji bakanlığının onayıyla elde ettik. Burada bizim ciddi bir çabamız var. Bu binanın yüzde 52’sini kaptırmıştık. Şu anki eski çevre müdürlüğümüzün durduğu arazi takasıyla Enerji Bakanlığımızı da ikna ederek, böyle çok değerli bir gayrimenkulü elde ettik. Şu an bu gayrimenkul, Akdeniz’in en önemli gayrimenkullerinden biri. Sizlerin desteğiyle birlikte, asfalt konusunda, kaldırım konusunda ve diğer konularda bu insanlara hizmet üretmek. Çok değerli bir yer. 2 aya kadar ruhsat vereceğiz. Tahmin ediyorum ki; en az yüzde 50-55 ile bizim lehimize gidecek bir yer. Hoş bir bina olacak. Amacımız da bu binanın hepsini satmak değil, zoru atlatmak için belki bir satış gerçekleşebilir. Yoksa bizim buradaki asıl amacımız; gayrimenkulün çoğunun kira geliri olarak devamlı Akdeniz’e girmesi. Ama zor günlerden geçiyoruz belediye olarak bütçesi olarak. Bunu atlatmak da sadece belediye başkanının değil, meclisin de bir görevidir. Belediye başkanı formül üretir, meclise getirir ve meclis onaylarsa da bu hayata geçirilir” diye ekledi.
“5000’LİK VE 1000’LİKLER ÜZERİNDE ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR”
Mecliste, Akdeniz’deki tarım alanlarına ilişkinde değerlendirmelerde bulunan Gültak, “Yoğun çalışmalarımızın sonunda 2021’in ilk ayında tarım görüşü geldi. Yaklaşık bir buçuk yıla yaklaştık. Kanun diyor ki ‘iki yıl içinde tarım görüşü ile işlem yapmazsanız görüş iptal olur’ diyor. Bir yıl büyükşehir bekledi, daha sonra ben Büyükşehir Belediye Başkanımıza bir şekilde ulaştım. İmar komisyon üyelerine ulaştım ‘bir yıl geçti ve siz bunu bir yıl içerisinde yapmazsanız gidiyor’ dedim. Bunun üzerine biraz hızlanıldı. Deliçay’a kadar olan bölümde 5000’lik bitti. Tahmin ediyorum şu an askı sürecide itirazlar değerlendiriliyor. İtirazlar da değerlendirildikten sonra bize gelecek Deliçay’a kadar olan bölüm ve biz 1000’liğini yapacağız. Bizden geçecek Büyükşehir’e gidecek tabi bir süreç bekliyor önümüzde. Tahmin ediyorum bir iki ay içerisinde de çünkü Büyükşehir’in bünyesinde olduğu için bizle temas halindeler bir sıkıntımız yok. Teşekkür ediyoruz buradan belediye başkanına ve bürokratlarına, hakikaten koordineli çalışıyoruz bu imar konusunda” dedi.
KAHRAMANLI: “5000’LİKLER İLE 1000’LİKLER BİRBİRİNE UYUMLU DEĞİL”
Mevcut 5000’likle ilgili olarak bazı önerilerde bulunmak üzere söz alan Meclis Üyesi Süleyman Kahramanlı ise, “Tırmıl, Bekirde bölgelerinde bazı alanlar ticari, bazı alanlar da konut olarak mevcut konutlar korunmuş ama şimdi etrafı tamamen ticari alan olmuş, fabrika olmuş ve ortasında da konut alanı olarak mevcutta 5000’lik korunmuş. Şimdi burada böyle davrandığımız zaman bu şu anlık bir imar düzenleme oluyor ve ileri düşünülmemiş, 20-30 sene sonraki imarlar yapılmamış oluyor. Bir defa konut olacaksa komple konut olmalı, ticari olacaksa da komple ticari olmalı ki; oradaki konutlarda yaşan çocukları tehlikeye atmış olmayalım. Oradan tırlar geçiyor ve oradaki çocukların oyun alanlarını kısıtlamış oluyoruz. Bu şu anki mevcuttun ben kendimce yanlış olduğunu düşünüyorum 5000’likteki imarın. Niye? Diye sorulacak olunursa da; siz ileriki zamanlarda ticari alan yaptığınızda bunlar 30-40 yıllık konutlar ve bu konutlar zamanla yıkılacak veya ticaretle uğraşan birileri gelecek ve yüksek fiyatlara aldığında oradaki konut sahibinin daha iyi bir ev alma imkanı doğacak ama siz konutu korursanız; konut para etmeyecek ve de orası ömür billah öyle kalacak. Yani bence buna bir el atılmalı. Şu anki 5000’lik 1000’likle hiç uyumlu değil” sözlerine yer verdi.
|