Özyiğit: “Yenilenebilir enerji kaynaklarımız çok ama kullanamıyoruz”




Tarih: 8 Haziran 2022 Çarşamba 18:19


‘VERİMDER Anadolu Buluşmaları’ adı altında iklim değişikliği, enerji verimliliği ve enerji tasarrufuna ilişkin yapılan toplantıda konuşan Mersin Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, “Ülkemiz maalesef enerji ihtiyacında dışa bağımlı ancak yenilenebilir enerji kaynakları açısından da büyük bir potansiyele sahip. Yenilenebilir enerji kaynaklarından ne yazık ki yeterince faydalanamıyor, bu imkanları kullanamıyoruz. Gelecek adına daha fazla çalışmamız gerektiğinin farkındayız. Bu farkındalıkla çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Haber - Burak KARATAŞ

Mersin'de ‘VERİMDER Anadolu Buluşmaları’ adı altında iklim değişikliği, enerji verimliliği ve enerji tasarrufuna ilişkin toplantı düzenlendi. Toplantıya Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, İstanbul Topkapı Üniversitesi Rektörü ve VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Sn. Emre Alkın, Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER) Başkanı Çağdaş Korkmaz, Dünya Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Ayhan Kızıltan ve çok STK Temsilcileri katıldı. Toplantıda, sürdürebilirlik bir gelecek için enerji verimliliğe dikkat çekmek istedikleri için bir araya geldiklerini ifade eden Çağdaş Korkmaz, “Biz özellikle ülkemizde enerji verimliliği, iklim değişikliği konusunu ele aldık. Bu konulara dikkat çekmek üzere toplantılar düzenliyoruz. Burada özellikle sürdürebilirlik bir gelecek için enerji verimliliğe dikkat çekmek istiyoruz. Burada bilinç seviyesini yukarı taşımak gelecek nesillere daha sağlıklı bir yarın bırakmak adına amaçlarımız, misyonumuz söz konusu” ifadelerini kullandı.

 

KORKMAZ: “ENERJİ TÜKETİMİ İLE İLGİLİ ÇOK BÜYÜK BİR BÜTÇE VE KAYNAK KULLANIYORUZ”

İklim değişikliği, enerji verimliliği ve enerji tasarrufu konusunda yollarının uzun ve aydınlık olduğuna dikkat çeken Korkmaz, “Özellikle burada enerji tüketimi ile ilgili çok büyük bir bütçe ve kaynak kullanıyoruz. Burada rakamın büyüklüğü enerji maliyetlerin son dönemde artmasının dışında enerjiye ulaşmak da ne yazık ki çok büyük bir sorun olarak da önümüzdeki dönemde hem bu kriz ortamı ile ilgili hem savaş ortamı tüm bunları bir araya koyduğumuzda gerçekten enerji maliyetleri arttı. Şimdi enerji ulaşım konusunda bizi önemli problemler beklediği gösteriyor. Peki buna hazır mıyız ya da bunun için neler yapmalıyız. Özellikle dünyada onlar bu konu için neler yapmış ona bakalım. Biz şu an ne aşamadayız. Avrupa Birliğinin 2012 yılında bir hedef koyuyor. Bu hedefleri ve daha da yukarı taşımak istiyorlar. ‘2050 yılında Avrupa kıtasını karbon nötr haline getireceğiz’ diyor. Bunun için bilinçlendirme faaliyetlerini yükseltiyorlar” şeklinde konuştu.

 

KIZILTAN: “ENERJİ OLMAZSA HER ŞEY DURUR”

Konuşmasına ‘enerjini boşa harcama’ şeklinde başlamak istediğini belirten Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Ayhan Kızıltan, birçok unsurun içinde enerjinin nimet olduğunu aktararak, “Normalde pandemi ile konuşmalar başlar ama biz ‘enerjini boşa harcama’ diye konuşmayla başladık. Tabi çok sıkıntı geçirdik pandemide, birçok şeyin önemini anladık. Zaten biliyorduk da unutmuştuk ama pandemi bize birçok şeyi hatırlattı. Sağlık, tarım, gıda, üretim, lojistik gibi önemli unsurların önemini anımsadık. Aslında bir tane daha çok önemli bir unsur var ki belki de en önemlisi. O olmazsa hiçbir şey yapamayız. Tabi ki enerji, enerji olmazsa her şey durur. Üretim durur, bütün çalışmalar durur. Onun için enerji çok önemli bir nimettir ve en pahalı temin ettiğimiz bir nimettir enerji. Onun için enerjimizi boşa harcamamamız gerekiyor. Aslında israf yapmamanın, enerjiyi verimli kullanmanın da iyice kafalarımıza sokulması gerekiyor. Ülkemize enerjinin yaklaşık yüzde 40’a yakını konutlarda tüketiliyor. Bununda yüzde 80’ni konutlarda tüketilen enerjinin yüzde 80’ni de soğutmada ve ısıtmada kullanılıyor” diye konuştu.

 

“ÇOK SARFİYAT YAPMAMIZ İÇİN YALITIMIN ÖNEMİ ÇOK BÜYÜK”

Verimliliği düşük eskimiş elektrik harcayan cihazların yeni cihazlarla değiştirilmesi gerektiğine vurgu yapan Kızıltan, “Bende mühendisim verimlilikten bahsetmek istiyorum. Eğer kullandığımız cihazların enerji verimlilik değeri yüksekse daha az enerji tüketilsin. Aynı elektik motorunu koyun yan yana birisinin enerji verimliliği yüzde 85, diğerinin ki yüzde 75 ise aynı gücü üreten, harcayan iki elektrik motor, yüksek verimlilikteki motoru daha az enerji harcayacaktır. Şimdi mühendislerimiz burada projelerinizi yaparken bu konuları göz önüne alarak hesaplamanız gerekmektedir. Birçok fabrikamız, sanayi kuruluşlarımız da tesislerini gözden geçirmesi gerekiyor. Verimliliği düşük eskimiş elektrik harcayan cihazlar yeni cihazlarla değiştirilmesi gerek. Demek ki verimlilik ve enerji önemli konulardan biri. Bu toplantıları tüm Türkiye’de yaptıkları için, özverileri için teşekkür ediyorum. Şimdi evlerimizi düşünelim. Eğer evimizin içindeki yalıtım iyi değilse ve içindeki sıcak hava dışarı çıkar. Yazın soğutmak için daha fazla çaba gösteririz. Dışarıda sıcak hava içeriye girmek ister. Onun için yalıtımın önemi burada çok büyük. Aslında enerji tasarrufu farkındalığı yıllar önce bir reklamda başlamıştı. Onun için çok sarfiyat yapmamız için yalıtımın önemi çok büyük” sözlerine yer verdi.

 

“MİMARİ PROJELERİ HEP ENERJİ VERİMLİLİĞİNE GÖRE YAPILMALI”

Türkiye’de en önemli eksikliğin uzun yıllardan beri planlamanın olmamasını dile getiren Kızıltan, “Ben hemen hemen her konudaki konuşmamda planlamadan bahsederim. Ülke enerji tasarrufunda mutlaka bir geçekçi bir plan yapılıp yürürlüğe koymalı. Türkiye’de her konuda çok toplantılar oluyor. O kadar güzel toplantılar oluyor ki çok güzel şeyler konuşuluyor, ediliyor ama ilgililer duymakta birazcık zorlanıyorlar. Tabi biz yılmadan konuşmamız lazım. Birde her toplantının sonucunda bence bir sonuç bildirgesi tüm kamuoyuna yayınlamamız gerekiyor. Eğitimde şart, kreşlerden eğitimin son aşamasına kadar tasarruf konusu okullarda mutlaka işlenmelidir. Belediyelerimizde çok büyük adımlarda atabilirler. İmar planları, mimari ve inşaat projeleri bölgenin iklimsel verilerine göre enerji tasarrufu düşünülerek planlanmalı. Mimari projelerinizi hep enerji verimliliğine göre yapılmalı” dedi.

 

ÖZYİĞİT: “İLKELERİMİZDEN BİRİ DE ELBETTE Kİ SAĞLIKLI BİR ÇEVREYİ OLUŞTURMAK”

Temiz ve yaşanılabilir bir çevre için herkese önemli görevlerin düştüğünü ifade eden Yenişehir İlçe Başkanı Abdullah Özyiğit ise “Enerji tasarrufu ve enerji verimliliği gibi ekolojiyi yakından ilgilendiren böylesine önemli bir konu için kentimize geldiğiniz için öncelikle sizlere teşekkür ediyorum. VERİMDER; kuruluş amacı, üstlendiği görev ve taşıdığı vizyonla kıymetli çalışmaları hayata geçiriyor. Ancak yerel yöneticiler olarak sorumluluğumuzun çok daha fazla olduğuna inanıyorum. 6 temel ilke üzerine kurduğumuz yönetim anlayışıyla 3 yıl önce Yenişehir Belediye Başkanlığı görevine başladık. Ve bu ilkelerimizden biri de elbette ki sağlıklı bir çevreyi oluşturmak adına Ekolojiydi” diye konuştu.

 

“İKLİM VE ENERJİ İÇİN AVRUPA BELEDİYE BAŞKANLARI SÖZLEŞMESİ’Nİ İMZALADIK”

Ekoloji ilkesi kapsamında önemli adımlar attıklarını aktaran Özyiğit, “İlk olarak sürdürülebilir enerji politikalarını destekleyen İklim ve Enerji için Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmesi’ni imzaladık. Başkanlar Sözleşmesi’nin 2020- 2030 dönemi kriterlerine uyacağını taahhüt eden Türkiye’deki ilk belediye olduk. Kentimizde sera gazı emisyonunu azaltmak ve sözleşmenin gerekliliklerini yerine getirme adına Yenişehir Belediyesi olarak somut adımlar attık. Yenilenebilir enerji kaynaklarının daha fazla kullanılmasını sağlamak için teşvik edici ve örnek olacak çalışmalara imza attık” şeklinde konuştu.

 

“İNŞAAT SAHALARINA ÇEVREYE DUYARLI DÜZENLEMELER DE GETİRDİK”

İnşaat çevresindeki yollarda sulama yapılarak hava kirliliğinin azaltılması için birçok önlemi zorunlu hale getirdiklerini aktaran Özyiğit, “Örneğin inşa ettiğimiz Beceri Temelli Eğitim Merkezimizi, sadece çevre dostu binalara verilen LEED Sertifikası’na uygun olarak gold seviyesinde yaptık. Ayrıca ilçemizde yapılacak binaların bu sertifikaya uygun inşa edilmesi için de teşvik edici uygulamalar getirdik. Şu anda Türkiye’nin kendi enerjisini üreten en büyük konut projesi birçok başka bina LEED’e uygun olarak yapılıyor. Bununla birlikte inşaat sahalarına çevreye duyarlı düzenlemeler de getirdik. İnşaat sahalarındaki atıkların düzenli bir şekilde depolanarak tiplerine göre ayrıştırılması, parselin etrafındaki ağaçların koruma altına alınması ve inşaat çevresindeki yollarda sulama yapılarak hava kirliliğinin azaltılması gibi birçok önlemi zorunlu hale getirdik. Yenişehir Belediyesi olarak inşaat ruhsatı verdikten sonra belirtilen tedbirleri almayanlara yer teslimi yapmıyoruz” şeklinde belirtti.

 

“HALKIMIZI BİLGİLENDİRİYOR VE BİLİNÇLENDİRİYORUZ”

Öte yanda Sıfır Atık Projemiz kapsamında şu anda ev ve iş yerlerinde hemşehrilerimizle birlikte çalışıyoruz. Hemşehrilerimiz atıkları ayrıştırarak biriktiriyor biz de evlerinden alarak geri dönüşüme kazandırıyoruz. Çevreci Yenişehir Halk Kart projemize de kısa sürede başlıyoruz, teslim ettikleri atık karşılığında vatandaşlarımızın çevreci halk kartlarına TL yüklemesi yaparak, maddi destek de sağlamış olacağız.  Yaptığımız çalışmalarda halkımızı ve özellikle çocuklarımızı geri dönüşüm ve ekoloji konusunda bilgilendiriyor ve bilinçlendiriyoruz. Bugüne kadar 5 bin çocuğumuza sadece bir tiyatro oyunu ile atıkların ayrıştırılması ve geri dönüşümün önemini anlattık” ifadelerini kullandı.

 

“ASBEST TEHLİKESİNE KARŞI DA MÜCADELE EDİYORUZ”

Yenişehir Belediyesi olarak kansere neden olabilen asbest tehlikesine karşın harekete geçtiklerini ifade eden Özyiğit, “Kansere neden olabildiği bilimsel olarak belirlenen ve Türkiye’de 2010 yılında kullanımı yasaklanan asbest tehlikesine karşı da mücadele ediyoruz. Yıkılacak binalarda asbest güvenli raporu istiyor ve söz konusu binalarda asbest kontrolü yapıyoruz. Geçtiğimiz yıl yıkımı yapılacak bir binada yapılan kontroller sonucunda 20 ton asbestli malzeme olduğu tespit edilerek, sökümü yapıldı ve bertaraf için Ankara’daki özel bir tesise götürüldü” dedi.

 

“GELECEK ADINA DAHA FAZLA ÇALIŞMAMIZ GEREKTİĞİNİN FARKINDAYIZ”

Gelecekte çocuklarının güvenle ve sağlıkla yaşabileceği bir Türkiye bırakmak istediğine dikkat çeken Özyiğit, “Ülkemiz maalesef enerji ihtiyacında dışa bağımlı ancak yenilenebilir enerji kaynakları açısından da büyük bir potansiyele sahip. Yenilenebilir enerji kaynaklarından ne yazık ki yeterince faydalanamıyor, bu imkanları kullanamıyoruz. Gelecekte çocuklarımızın güvenle ve sağlıkla yaşayabileceği bir Türkiye Cumhuriyeti için çevre dostu politikaların bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Talan ve rant anlayışının doğamız üzerinde oluşturduğu tahribat ne yazık ki telafisi olmayan sonuçları beraberinde getiriyor. Gelecek adına daha fazla çalışmamız gerektiğinin farkındayız.  Bu farkındalıkla çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA