Hisarcıkoğlu: “Birlikte hareket etmemiz gerekir”




Tarih: 3 Temmuz 2022 Pazar 13:57


Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Temmuz ayı Meclis Toplantısı’na katılım gösteren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) Başkanı M.Rifat Hisarcıkoğlu, oda başkanlarının taleplerini dinledi. Mersin’in bölgenin dünyaya açılan kapısı olduğuna dikkat çeken Hisarcıkoğlu, “Mersin’in çalışmalarını yakından takip ediyoruz ve iş dünyasının sorunlarının çözümü noktasında alınan kararlarda en aktif rol oynayan kentler arasında yer alıyor. Artık Marmara Bölgesi dışında yeni sanayi havzalarına ihtiyaç var, Ankara’dan başlayıp Mersin ve İskenderun’a doğru ilerleyen alanın bu ihtiyacı karşılamada önemli rol oynayabilecek. Bu konuda sonuç almak için herkesin birlikte hareket etmesi gerekir” dedi.

Haber- Emrah Birgül

Mersin’de bir dizi ziyarette bulunan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) Başkanı M.Rifat Hisarcıkoğlu, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Temmuz ayı Meclis Toplantısına katılım gösterdi. Birçok konunun konuşulduğu meclis toplantısında Hisarcıkoğlu,  oda olarak yapılan çalışmalar hakkında bilgi alarak oda başkanlarının taleplerini dinledi. Kentin ve sektörün sorunlarının konuşulduğu toplantıda konuşan Kızıltan, üyelerinin dış ticaretini artırmaya ağırlık verdiklerini belirterek, “Son dönemlerde kentimizin dış ticaretini artırmak adına Almanya, Moldova ve Brüksel’de önemli temaslarda bulunduk. Başta yaş meyve sebze olmak üzere ürünlerimize yeni pazarlar yaratma çabasındayız. Son olarak tarım sektörünü koruyup kollayacak, lobi çalışmalarını nasıl yürütebiliriz arayışıyla Brüksel’de önemli ziyaretlerde bulunduk. TOBB’un Brüksel’de muazzam bir merkezi var. Orası kendi evimiz ve ekibi de oldukça deneyimli. AB’de ihracat yaptığımız ülke sayısını artırmak amacıyla bu merkezimiz aracılığıyla birçok görüşme gerçekleştirdik. Bundan sonrasında temasları sürdürüp ivedilikle yol haritamızı belirleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

KIZILTAN: “LOJİSTİK VE İŞ YAPMA POTANSİYELİMİZİ GELİŞTİRMEMİZ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ”Yaş Meyve sebze sektöründe Avrupa’da etkin lobi yürüten kurumların var olduğunu aktaran Kızıltan, Bunlardan birisiyle görüştük ve MTSO olarak bu kuruma üye olacağız. Ayrıca sektördeki firmaları üye yapmaları için de öneride bulunup çalışmaları yoğunlaştıracağız. Bu görüşmelerdeki tespitlerimiz sonundaki taleplerimi sıralamak isterdim. İlk olarak AB’ye ihracatta önümüzdeki süreçte yeşil mutabakat kriterlerinin önemi artacak. Karbon salınımlarını ölçüp raporlayan danışmanların raporlarını akredite edecek kurum oluşturulmasını talep ediyoruz. AB ülkeleri ile tarım ve ticaret anlaşmaları artırılıp Gümrük Birliği anlaşmasının da güncellenmesini talep ediyoruz. Ukrayna ve Rusya arası savaş olumsuzluklar yarattı. Lojistik ve iş yapma potansiyelimizi geliştirmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Ticaret yasaklamaları değil, düzenlemelerle çözüme ulaşılmalı. Ayrıca döviz bozdurma sorunu ihracatçıların kredilerinin durdurulması da çözülmesi gereken beklentiler arasında. Başta Mersin Ana Konteyner Limanı olmak üzere kentin bekleyen yatırımlarının hızlanması noktasında destek bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Hisarcıklıoğlu: “BÖYLE BİR ÇALIŞMADAN EN BÜYÜK AVANTAJI DA MERSİN’İN ELDE EDECEK”
Meclis toplantısında konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Mersin çalışmalarını yakından takip ettiğini, Mersin’in güzel işlere imza attığını belirterek, “Mersin’in çalışmalarını yakından takip ediyoruz ve iş dünyasının sorunlarının çözümü noktasında alınan kararlarda en aktif rol oynayan kentler arasında yer alıyor. Artık Marmara Bölgesi dışında yeni sanayi havzalarına ihtiyaç var, Ankara’dan başlayıp Mersin ve İskenderun’a doğru ilerleyen alanın bu ihtiyacı karşılamada önemli rol oynayabilecek. Bu konuda sonuç almak için herkesin birlikte hareket etmesi gerekir. Böyle bir çalışmadan en büyük avantajı da Mersin’in elde edecek. Bu noktada bir konu daha hoşuma gitti. Bildiğiniz gibi dünya ticaretinde kararların alındığı iki merkez var. Biri Brüksel ve diğeri Washington. Dünya ticaretinin kurallarının konulduğu yerde aktif olmazsanız onların kurallarına göre hareket edersiniz. Bu kuralların belirlenmesinde aktif rol almanız adına Brüksel açılımınızı destekliyorum. Bir diğer konu yeşil mutabakat. Türkiye’de akredite sera gazı ölçümü yapan kuruluşlar var ama karbon salınımı ölçen akredite kuruluş yok. TÜRKAK ile bu konuda çalışıyoruz. Ayrıca TOBB MEYBEM üzerinden hazırlık yapıyoruz. Tamamlandığında oluşacak portal üzerinden her işletme kendi ayak izini ölçebilecek. Yakında hizmete sunacağız. Güzel işlere imza atıyorsunuz tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA