KPSS Lisans oturumlarının ilk haftası tamamlandı




Tarih: 19 Eylül 2022 Pazartesi 17:29


2022 KPSS Lisans oturumların ilk haftası tamamlanmasıyla beraber Mersin’de sınava giren öğrencilerden aldığımız bilgilere göre; zorluk ve kolaylık derecesi olarak yeni yapılan sınavın iptal edilen sınava göre bazı öğrenciler kolay olduğunu söylerken, bazıları ise zor olduğunu ifade etti.

2022 KPSS Lisans oturumlarında ilk hafta tamamlandı. 31 Temmuz’da düzenlenen Kamu Personel Seçme Sınavı’nın iptal edilmesiyle birlikte, 18 Eylül tarihinde yapılan Genel Yetenek-Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri oturumları yapıldı. Geçen hafta sonu pazar günü Mersin’de sınava giren birkaç öğrenci, iptal edilen sınavının daha kolay olduğunu söylerken, bazı öğrenciler de tam tersine yeni yapılan sınavın daha kolay olduğunu ifade etti.

 

“ÖNCEKİ SINAVIM GÜZEL GEÇMİŞTİ, AMA BUNDAN PEK UMUTLU DEĞİLİM”

Sınav çıkışında sorularımıza cevap veren bir öğrenci şu ifadelere yer verdi: “Ben önceki sınavı Şanlıurfa’da girdim. O sınav bana göre biraz daha kolay oldu. Tabi sınavın iptal edilmesiyle birlikte tekrardan sınava girmek biraz stresli oldu. Önceki sınavım güzel geçmişti, ama bundan pek umutlu değilim. Önceki sınavın iptal edilmesiyle birlikte, ben ders çalışmaya ara verdim diyebilirim. Belki ondan bana zor geldi. Genel Yetenek-Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri sınavlarına girdim, benim bölümümde alan sınavı yok. Kaç yıldır giriyorum bizim bölümümüzde pek atama olmadığı için tekrar denedim ama bu sınav biraz zor geldi. Tabi alan sınavlarına girecek olan arkadaşlarda var, buradan onlara şimdiden başarılar diliyorum”

 

“TÜRKÇEYİ KOLAYLAŞTIRMIŞLARDI”

Başka bir öğrenci ise, Hukuk bölümünden mezun olduğunu söyleyerek, “İptal edilen sınava baktığım zaman diğer derslere kıyasla Türkçe zordu. Herkes de aynı fikirdeydi zaten. Sistemde aynı gün cevaplar açıklanıyor ve oradan kontrol edebiliyoruz. Benim de sistem üzerinden hesaplayabildiğim kadarıyla yaklaşık olarak 18-19 netim vardı. Sınav iptal edildikten sonra yeni girdiğimiz sınavda da Türkçeyi kolaylaştırmışlardı. Çünkü gerçekten iptal edilen sınavın Türkçesinde üst düzey bir zorluk vardı. Aslında soruları zor yapan şey şıklardaki benzerlikti. Her şık sorunun doğru yanıtı olabilirmiş gibi geliyordu ve bu da haliyle kafa karışıklığına ve sorularda zaman kaybına neden oluyordu. Bunu öğrencilerden ziyade öğretmenlerden de duymuştuk. Bazı sorularda iki doğru yanıt varmış gibi geliyordu. Bu sınavdaki Türkçe sorularında ise normalde yapabileceğimin üstünde bir performans sergilediğimi düşünüyorum” şeklinde konuştu.

 

“TÜRKÇEYİ AŞIRI RAHAT BİR ŞEKİLDE YAPTIKLARINI SÖYLEYEBİLİRİM”   

Sözlerine devam eden hukuk öğrencisi, “Sadece iptal edilen bir önceki sınavda değil genel olarak KPSS’de olan Türkçe sorularından daha kolay ve yapılabilir sorular yer alıyordu. Sistemde açıklanan cevaplar doğrultusunda Türkçeden yaklaşık olarak 22,5-23 net geleceğini düşünüyorum. Kısaca Türkçe’de diğer sınava oranla bu sınavda 4-5 netlik bir kolaylık olduğunu söyleyebilirim ve herkes için de bu şekilde olduğunu düşünüyorum. Sınava giren başka arkadaşlarımla da konuştuğumda onlardan da aynı yorumu aldım bu konuda. Onları da baz alırsam Türkçeyi aşırı rahat bir şekilde yaptıklarını

Matematik sorularını değerlendiren hukuk öğrencisi, “Matematik, biraz daha zordu. Bende bir iki net fark etti. Aşağı yukarı matematiği aynı yaptım. İptal edilen sınavda 22 net yapmıştım. Bunda da 20 net yaptım. Birkaç tane çok zorlayıcı soru vardı. Öbür sınav öyle değildi. Öbür sınavda süre yetiştirmeye çalışıyordum. Türkçeden dolayı sınavı yetiştiremiyorduk. Ama bu sınavda süre yetiyordu.  Ben arkadaşlarıma sordum matematik bizi çok zorladı diyorlar. Temel matematik kısmı oluyor onlar biraz zorladı” diye konuştu.

 

“TARİH BÖLÜMÜNDEN NETLERİM AYNI GELDİ” 

 Genel Kültür’den Coğrafya’nın ve Vatandaşlık bölümün bir önce sınava kendisini zorladığını ifade eden hukuk öğrencisi, “Genel Kültür olarak arkadaşlarımın çoğu 10 net az yaptım diyor. İptal edilen sınavda vatandaşlık ve güncel bilgiler kolaydı. Bu sınavda Türkçe ve Coğrafyasında ne yaptıysam bu sınavda da aynısını yaptım. Ama hukukçu olmama rağmen vatandaşlığı yapamadım. Biraz benle alakalı bir durumda olabilir. Vatandaşlığı kötü yaptım. Genel Kültür kısmen zorlayıcıydı. Tarihten bir önceki sınavda 19 doğru 8 yanlış yaptım. Bunda da 19 doğru 8 yanlış yaptım. Tarih bölümünde net olarak aynısını yaptım. Tarih sınavı zorluk ve kolaylık açısından bir önceki sınava benziyordu. Coğrafyada önceki sınavda 14 doğru 4 yanlış yapmıştım. Bunda 12 doğru 5 yanlış yaptım. Ama coğrafya bence sınavın en zor kısmıydı. Mesela ben güncel bilgileri yapamadım ama onun benle alakası var, çünkü ben yapamadım” sözlerini kullandı.    

 

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA