Mersin Çarşısı’nda bulunan,Tesbihçiler Sokağı’nda tezgah açan tesbihçiler, tesbih sattıkları sokağın üst kısmının kapanmasına yönelik talepte bulundular.
Haber- Emrah Birgül
Akdeniz ilçesinin Cami Şerif Mahallesi 5228. Sokak’ta bulunan tesbihçiler, 12 yılı aşkın zamandır tezgah açarak tesbih satışı yapıyor. Ekmek kapısı olan bu sokak, kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte yağan yağmurlar tesbihçilerin tezgahlarını ıslatması sonucu, tezgahlarını açmamasına neden oluyor. Öte yandan her perşembe günü Türkiye’nin birçok yerinden buraya tesbih satmaya gelenler de, kış aylarında yağışlı havalardan dolayı tezgahların açılamamasıyla beraber gelmemeyi tercih ediyor. Sokakta bulunan tesbihçiler, yetkili mercilerden tesbih satılan yerdeki sokağın üst kısmının kapatılmasını ya da kendilerine bir yer tahsis etmelerini istiyorlar. Tesbihçilerin adına gazetemize konuşan, tesbihçilerden sorumlu olduğunu söyleyen kahvehane işletmecisi Fazıl Kaya, “Kışın burası çok sıkıntı çekiyor. Çünkü buranın üstü açık. Yağmur yağdığında buradaki tesbihciler, bulundukları sokakta satış yapamayacaklar. Yazın sorun olmuyor. Daha önce Büyükşehir’e bu sokağın trafiğe kapanması için bir talepte bulunduk. Yardımcı oldular, şu anda pek bir trafik olmuyor. Bu bizim için iyi oldu. Tezgahlarımızı açabiliyoruz. Ama şu anda en büyük sıkıntımız sokağın üst kısmının açık olması” ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE’NİN HER TARAFINDAN BURAYA GELİP TEZGAH AÇIYORLAR”
30-35 vatandaşın o sokakta tesbih satarak geçimini sağladığını belirten Kaya, “Yıllardır bu tesbihçiler buradalar. Tezgah açarak satışlarını yapıyorlar. Özellikle perşembe günü Türkiye’nin her tarafından Ankara, İstanbul, Malatya, Konya, Malatya, Elazığ, Şanlıurfa gibi birçok ilden buraya geliyorlar ve burada tezgahlarını açıyorlar. Eğer daha büyük, ya da üstü kapalı bir yerimiz olsaydı, burada işler çok daha fazla olurdu. Aynı zamanda dışarıdan gelen insanlar burayı daha çok canlandırırdı. Buranın esnafı da bundan yararlanırdı. Şehir dışından gelenlerin bu şehre faydası olacaktı. Burada herkes kendi ürünün sergiliyor. Ama kış mevsimi geldiği zaman işler daha da güçleşiyor. Yetkililerin, burada çalışanlara ekmeğini kazananlara sahip çıkması gerekiyor. Kimseye yük olmadan kazanç sağlamaya çalışıyorlar” şeklinde konuştu.
“BİZİM TALEBİMİZİ GERİ ÇEVİRMEDİLER”
Sözlerine devam eden Kaya, “Kış geldi ve yardıma ihtiyaçları var. Türkiye’nin her yerinde böyle tesbihçilerin yerleri var. Bu kahvenin kirasını ben veriyorum. Kışın bu tesbihçileri içeri alıyorum ama buraya sığmıyor. Daha önce bu sokak trafiğe kapalı değildi, bütün tesbihçiler bu konuda sorun yaşıyordu. Vahap başkanımız buraya geldi. Söyledim buradaki sokağı trafiğe kapatalım diye. O da ‘Buraya Akdeniz Belediyesi bakıyor’ dedi. Ben de ‘Akdeniz Belediyesi’ne dilekçe verdim o da sizin üzerinize attı’ dedim. Vahap Bey ‘O zaman bize dilekçe ver’ dedi. Dilekçeyi verdik çözüldü. Ulaştırma Daire Başkanlığı’na dilekçe verdik. Büyükşehir’den talep ettik, burası şimdi trafiğe kapalı iyi oldu. Tek tük geçen arabalar oluyor ama pek sorun olmuyor. Eskiden çok araba geçiyordu ve tezgahların üstü tozdan geçilmiyordu. Bizim talebimizi geri çevirmediler. Burası o konuda çok güzel oldu. Şimdiki talebimiz de yapılırsa burada evine ekmek götürenler de sevinecek” diye konuştu.
“CADDEDE TADİLATLAR BİTİNCE İŞLER ESKİSİ GİBİ OLUR”
Bu sokağa tesbih almaya gelen çok kişinin olduğunu kaydeden Kaya, “Mersin’den çok insan geliyor. Çok güzel bir yer. Geleneksel bir sektör ve sektörün bitmesini istemiyoruz. Gelen müşterilere uygun fiyata veriyoruz. İşler hep aynı tempoda devam ediyordu. Ama tabi burada İstiklal Caddesi’ndeki çalışmalar işlerimizi biraz düşürdü. Caddede tadilatlar bitince işler eskisi gibi olur” ifadelerini kullandı.
“BURANIN ÜSTÜ KAPANIRSA BU İNSANLAR HER GÜN BURADA İŞ YAPAR”
Düzgün bir pazarlar yerlerinin olmasını istediklerini ifade eden Kaya, “Yağmur yağdığı günleri düşünün. Bu adamlar burada tezgah açar mı? 3-4 gün gelmediği zaman ekmeğinden oluyor.
Eğer buranın üstü kapanırsa bu insanlar her gün burada olur. Soğuk olup olmadığını sorun etmiyorlar. Yeter ki yağmur yağmasın. Bu kahvenin iç kısmında tezgahlar kışın açılıyor ama kaç masa sığabilir buraya. Perşembe günleri 70-80 masa oluyor. Düzgün bir pazarımız olabilir. Yağmur oldu mu hiç olmuyor. Böyle bir yer gösterilirse oranın kirasını veririm ve buradaki insanlar güzel bir şekilde satışlarını yapar.
Bir yer tahsis etmek istiyoruz. Çarşı içerisinde daha iyi olur. Her şeyi geçtik, ben burada kiracıyım. Bu kahveyi işletiyorum. Kışın bu adamlar kahvenin içinde tezgahlarını açıyorlar. Zaten küçük olduğu için yer konusunda sıkıntı yaşıyoruz, yarın öbür gün buranın sahibi beni çıkardığı zaman bu insanlar nereye gidecek? Bu insanlara ne olacak? Nereye gidecek? Bizde belediyenin bir yeri olursa ben oraya kira vermek isterim. Tesbih satan arkadaşlarımız da bu sayede sorun yaşamazlar” sözlerini kullandı.
|