Vali Pehlivan: ’Kadına şiddet insanlık suçudur’




Tarih: 25 Kasım 2022 Cuma 17:37


25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde konuşan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, "Emniyet Müdürlüklerimiz bünyesinde Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddeti Önleme Büroları kuruldu. Mersin’de de 13 ilçemizin tamamında bu merkezlerimiz var" dedi.

Haber-Mehmet Miras

 

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Ulu Cami'den Cumhuriyet Meydanı'na bir yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, milletvekilleri ve kurum temsilcilerinin yanı sıra çoğunluğu kadınlardan oluşan vatandaşlar da katıldı. Yürüyüşün ardından açıklamalarda bulunan Vali Pehlivan, "Aile içi şiddetin olmadığı, kadına yönelik şiddetin olmadığı günler temennisiyle bugün burada bulunan bütün hanımefendileri saygıyla selamlıyorum" dedi. Vali Pehlivan, vatandaşlara 'KADES' uygulamasını indirme çağrısında bulunurken, Mersin İl Emniyet Müdürü Mehmet Aslan ise "'Kadına el kalkamaz' diyerek, KADES uygulamamızla tek tuşla şiddetin karşısındayız" diye konuştu.

 

"KADINA YÖNELİK ŞİDDET ASLA KABUL ETMEYECEĞİMİZ BİR DURUM"

Günün önemine ilişkin bilgiler vererek sözlerine başlayan Vali Pehlivan, "Bugün, 1999 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda kabul edilmiş bir gün. O günden bugüne dünya genelinde ve ülkemizde çeşitli etkinliklerle kadına yönelik şiddete karşı bir duruş sergilenmekte. Biz de bu kapsamda Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğümüz ve ilgili kurum kuruluşların, sivil toplum teşkilatlarının katkı ve katılımıyla ilimizde birtakım etkinlikler planladık. Bir farkındalık yürüyüşü gerçekleştirdik. Aile içi ve kadına yönelik şiddet asla kabul etmediğimiz, etmeyeceğimiz bir durum. Millet olarak, toplum olarak bu konuda her platformda karşı bir duruş sergilemek; her şeyden önce insani ve vicdani bir sorumluluğumuz" diye konuştu.

 

"YASALAR GEREĞİ ADLİ OLARAK GEREKLİ MÜCADELELER YAPILIYOR"

Aile içi şiddet ve kadına yönelik şiddetin önlenmesine yönelik hayata geçirilen yasal düzenlemelere ilişkin açıklamalarda bulunan Vali Pehlivan, "2012 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde başlatılan çalışmalar neticesinde Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Kanunu çıkartılmıştı. Bunun öncesinde 2006 yılında yine Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı hayata geçirilmişti ve en son da 2021-2025 yıllarını kapsayan Kadına Yönelik Şiddetle 4'üncü Ulusal Eylem Planı yürürlüğe girdi. Bu kapsamda çeşitli bilinçlendirme, bilgilendirme eğitim ve mücadele çalışmaları sürdürülüyor. Malumunuz işin bir bilinç boyutu var, idrak boyutu var. Bir de adli boyutu var. Bu konuda tabii ki hiç arzu etmiyoruz bu tür şiddet vakaları ortaya çıkmasın. Ama çıktığında da yasalar gereği adli olarak da gerekli mücadeleler yapılıyor" ifadelerine yer verdi.

 

"NE TÜR ÇALIŞMALAR YAPILACAĞININ PLANLAMASI DA ORTAYA KONULMUŞ DURUMDA"

2019 yılında yapılan bir protokolden de söz eden Vali Pehlivan, "Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız, İçişleri Bakanlığımız, Adalet Bakanlığımız, Milli Eğitim Bakanlığımız, Sağlık Bakanlığımız ve Diyanet İşleri Başkanlığımızın bir araya gelmesi suretiyle yapmış olduğu bir protokol var. Burada da yine amaç kurumlar arasında iş birliğini ve koordinasyonu sıkı bir şekilde sağlamak suretiyle kadına yönelik şiddetle, aile içi şiddetle mücadele etmek. Nitekim bu kapsamda da 30'a yakın strateji başlığı, 230 civarında da alt başlıkta, kalem kalem hangi aşamada ne tür çalışmalar yapılacağının planlaması da ortaya konulmuş durumda" dedi.

 

"ÜLKE GENELİNDE HEDEF 5 MİLYON KİŞİYE ULAŞMAKTI"

Konuşmasında, illerde ve ilçelerde sürdürülen çalışmalara ilişkin bilgilere de yer veren Vali Pehlivan, "Bu kapsamda yine illerde valilerin, ilçelerde kaymakamların başkanlığında Kadına Yönelik Şiddeti Önleme Koordinasyon Kurulları var. Bu kurullar da yine aktif bir şekilde görev yapıyor. Bununla birlikte Aile Sosyal Hizmetler Müdürlüğümüz ve diğer bütün il müdürlüklerimizin katkılarıyla ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de eğitim faaliyetleri, bilinçlendirme faaliyetleri yapılıyor. Burada, Mersin ilimizde bütün kamu kurum ve kuruluşlarında bu eğitim faaliyetleri verildi. Ayrıca bu konuda maalesef şiddeti uygulayan konumda olan erkeklere yönelik de bilinçlendirme eğitim çalışmaları yapılıyor. Ülke genelinde hedef 5 milyon kişiye ulaşmaktı. Bu kapsamda da ilimizde hedef 110 bin olmakla birlikte bugün itibariyle yaklaşık 170 bin vatandaşımıza da bilinçlendirme eğitim faaliyetleri gerçekleştirildi. Onların bu faaliyetlere katılımları sağlandı" diye konuştu.

 

"TÜRKİYE'DE BİR İLDE 2 ŞÖNİM OLAN TEK İL MERSİN"

Mersin'de 2 adet ŞÖNİM olduğunu vurgulayan Vali Pehlivan, "Tabi bir yandan Sosyal Hizmet Merkezlerimizde Kadın İrtibat Noktalarımız var. 9 Sosyal Hizmet Merkezimizde Kadın İrtibat Noktalarımız var. Bu noktalarımız da 7/24 kadınlarımızın hizmetinde. Ayrıca ŞÖNİM'lerimiz var; Şiddeti Önleme Merkezlerimiz. Bunun biri il merkezinde, biri Silifke ilçemizde olmak üzere 2 ŞÖNİM'imiz var ki Türkiye'de bir ilde 2 ŞÖNİM olan tek il Mersin ilimiz. Bu merkezimiz de yine aktif bir şekilde görev yapıyor" dedi.

 

"KADINA EL KALKAMAZ"

Mersin genelinde 4 konukevi olduğu bilgisini de paylaşan Vali Pehlivan, "Konukevlerinde de yine mağdur olan kadınlarımızı misafir etme imkanımız var. Elbette ki tabi bunlar devletimizin ilgili kurum-kuruluşları, bakanlıklarımızın destekleriyle hayata geçirdiği uygulamalar. Bunun ötesinde bizim arzumuz, isteğimiz, çağrımız sevgi medeniyeti olan, şefkat medeniyeti olan, dünyada bu yönüyle iz bırakmış olan bir milletin mensupları olarak kadına yönelik şiddete sıfır toleransla yaklaşmak. Nitekim az önce bahsetmiş olduğum bütün bu çalışmaları devletimiz, hükümetimiz, bütün bakanlıklarımız 'kadına yönelik şiddete sıfır tolerans' anlayışıyla hayata geçiriyor. Bizim milletimize de bu yakışıyor. Bizim memleketimize, bizim insanımıza böylesi bir medeniyetin temsilcisi olan bizlere kadına veya aile içinde şiddete kesinlikle taviz verilmemesi yakışıyor. O yüzden 'kadına şiddet asla kabul edilemez' diyoruz. Kadına el kalkamaz. Kadına hürmet, sevgi, saygı gösterilir. Kadına şiddet bir insanlık suçudur. Bu konuda bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sıkı takip, çalışma, bilinçlendirme eğitim faaliyetleri devam edecektir" ifadelerine yer verdi.

 

"AİLE İÇİ VE KADINA YÖNELİK ŞİDDETİ ÖNLEME BÜROLARI KURULDU"

Mersin İl Emniyet Müdürlüğü'nün bu kapsamda yürüttüğü çalışmalardan da söz eden Vali Pehlivan, şunları söyledi; "Çağın teknolojik imkanlarını da kullanmak adına İçişleri Bakanlığımızın geliştirmiş olduğu Kadın Acil Destek uygulaması var. Kısaca 'KADES' diyoruz buna. KADES de artık milyonlarca vatandaşımıza, kadınlarımıza artık ulaşmış durumda ama yine de daha çok vatandaşımızın çok kolaylıkla cep telefonlarına indirilebilen bu programı telefonlarında bulundurmaları yönünde kampanyalar düzenliyoruz. Özellikle İl Emniyet Müdürlüğümüz, çeşitli etkinlikler vesilesiyle stantlar kuruyor, kurumlara ziyaretlerde bulunuyor. Vatandaşlarımızın arasında girmek suretiyle bu bilinçlendirmeyi yapıyor ve o konuda da giderek çok daha fazla vatandaşımıza ulaşıyoruz ki gerçekten önemli bir uygulama. Bu tür hadiseler meydana geldiğinde anında güvenlik birimlerine ulaşmayı da sağlıyor. Ayrıca yine Emniyet Müdürlüklerimiz bünyesinde Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddeti Önleme Büroları kuruldu. Mersin'de de 13 ilçemizin tamamında bu merkezlerimiz var."

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA