Türkiye’de yabancı yoğunluğuna sahip 5’inci il: ’Mersin’




Tarih: 29 Kasım 2022 Salı 16:12


Mersin İl Göç İdaresi Müdürü Hüseyin Kemal İlday, Mersin’de şu anda yaklaşık 284 bin civarında yabancı uyruklu şahsın bulunduğunu belirtti. Son 3-4 ayda Mersin’de kaçak göçmen yakalanmadığını vurgulayan İlday, suça karışanların da ülkede kalmasına izin verilmediğini açıkladı.

Haber-Emrah Birgül

 

Suphi Öner Öğretmen Evi'nde 'Mersin İl Göç İdaresi Müdürlüğü Basın Buluşması' gerçekleşti. Toplantıya, İnsani Yardım Derneği (Hayata Destek) personeli de katıldı. Mersin İl Göç İdaresi Müdürü Hüseyin Kemal İlday, toplantıda 'Göç Yönetimi' sunumu yaptı. Sunumda, Bakanlığın göç yönetimiyle ilgili çalışmaları anlatıldı. Göç Yönetimi'nin Mersin'deki ayağına ilişkin bilgiler de aktaran İlday, "3 ayda bir olmak üzere İl Göç Kurulu toplantıları yapıyoruz" dedi.

 

BAKAN SOYLU, 3 TÜR GÖÇMEN OLDUĞUNU SÖYLEMİŞTİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, önceki ay yayınladığı bir video ile Türkiye'deki göç yönetimine ilişkin bilgiler vermişti. Bakan Soylu, son 4,5 yılda yurt içindeki Suriyeli sayısının artmadığına işaret ettiği videoda, "Aldığımız tedbirlerle göçe hazır 6 milyon insan, güvenli hale getirdiğimiz Suriye'nin kuzeyindeki bölgelerde kaldı." ifadesini kullanmıştı. 3 tür göçmen olduğu bilgisini veren Soylu, "Birincisi ülkelerin kabul ettiği göçmenler. Bunlara biz düzenli göçmen diyoruz. Bunlar turistler, öğrenciler, çalışanlar, iş sahipleriyle ticaret erbapları. Yasal yollarla ülkemizde bulunanlar. İkinci tür göçmenler ise Suriyeliler, Ukraynalılar gibi ülkelerindeki savaş ve buna benzer nedenlerle sığınmak zorunda olanlar. Üçüncü ise ülkeye kaçak girenler, yakalandıkları zaman ülkelerine geri gönderilenler. Yani izinsiz giren düzensiz kaçak göçmenler" demişti.

 

TÜRKİYE'YE EN FAZLA GÖÇ AKIŞI AFRİKA, HİNDİSTAN VE ENDONEZYA'DAN

Yapılan basın toplantısında konuşan Hüseyin Kemal İlday ise dünyada 281 milyon göçmen olduğunu söyledi. Türkiye'ye en fazla göç akışı sağlanan ülkelerden söz eden İlday, "Bunlardan 89,3 milyonu zorla yerinden edilen, 31,7 milyonu ise diğer ülkelerde koruma altında bulanan yabancılardan oluşuyor. Göç rotalarına baktığımızda yine ülkemize özellikle Afrika, Hindistan, Endonezya bölgelerinden yoğun göç akışı olduğunu görüyoruz" dedi.

 

TÜRKİYE'DE KAYIT ALTINDAKİ YABANCI UYRUKLU KİŞİ SAYISI: 5 MİLYON 254 BİN 586

Türkiye'de yabancı şahıslar hakkında da bilgiler aktaran İlday, "Kaynak ülkeler ve barındırdıkları yabancı sayısında ülkemizde toplamda ortalama 4 milyon yabancı şahıs var. Türkiye’de göçe baktığımızda ise 4 ana başlık altında bunu topluyoruz; düzensiz göç, düzenli göç, uluslararası koruma ve uyum faaliyetleri altında bunlara bakıyoruz. Asıl en büyük nokta Türkiye’de göçe baktığımızda bugün itibariyle 5 milyon 254 bin 586 yabancı uyruklu şahıs kayıt altındadır. Suriyeliler bunların 3,5 milyonunu oluşturuyor. Vize ile kalan 1 milyon 340 bin. Uluslararası korumada ise 319 bin civarında yabancı uyruklu şahıs bulunmaktadır" ifadelerine yer verdi.

 

MERSİN'DE BİN 757 YABANCI UYRUKLU İŞLETME DENETLENDİ

Mersin'de de denetim çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürdüklerine dikkat çeken İlday, "3 ayda bir olmak üzere İl Göç Kurulu toplantıları yapıyoruz. Oraya birçok kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katılıyor. Sivil toplum kuruluşlarıyla aylık olarak toplantılar yapıyoruz. Kanaat önderleriyle toplanıyoruz. Muhtarlar buluşması yapıyoruz. Tabela denetimleri çerçevesinde 13 ilçemizde toplamda bin 757 yabancı uyruklu işletme denetlendi. Bunların büyük bir kısmının standartlara uyduğunu gördük. 16 işletmenin sadece standartlara uygun olmadığını, 11 işletmenin de vergi kaydının olmadığını tespit ettik. 98 bin 767 kişiye uyum eğitimi verdik" diye konuştu.

 

MERSİN'DEKİ SURİYELİ SAYISI 244 BİN CİVARINDA

İlday, Mersin'de 284 bin civarında yabancı uyruklu şahıs olduğunu belirterek; "Bunlardan ortalama 244 bini geçici koruma dahilindeki Suriyeliler. 39 bin civarında ikamet izni ile kalan şahıs var. Bin 300 bandında da uluslararası koruma dahilindeki yabancı mevcut. Mersin, yabancıların yoğunluğunda Türkiye'de 5. sırada yer alıyor. Suça karışan yabancıların ülkemizde kalmasına izin verilmemekte, hızlı bir şekilde sınır dışı iş ve işlemlerini yürütmekteyiz. Yani suça karışan yabancılar hiçbir şekilde serbest olarak aramızda bulunmuyor. Gerekli kararları alarak geri gönderme merkezlerine ya da doğrudan sınır dışı işlemelerini tamamlıyoruz" şeklinde konuştu.

 

MERSİN'İN 63 MAHALLESİ YABANCI ŞAHISLARIN KAYDINA KAPATILDI

Mersin'de sınır dışı etme oranının yüzde 30'un üzerinde olduğunu belirten İlday, kentin 63 mahallesinin yabancı şahıs kayıtlarına kapatıldığını vurgulayarak, "Yabancı nüfusu Türk nüfusuna göre yüzde 20 ve üzerinde ise o mahaller yabancı kaydına kapatılıyor. Bazı mahallerde, bazı bölgelerde Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı yerler var. O bölgelere gittiğimiz zaman sanki yabancı nüfus fazlaymış gibi geliyor ama kolluk kuvvetlerince yapılan çalışmalarda son 3-4 ayda bir tane bile kaçak göçmen yakalanmamış durumdadır" dedi.

 

BU AY, GEÇİCİ KORUMAYLA GELEN GÖÇMEN SAYISINDA MERSİN'DE DÜŞÜŞ YAŞANDI

Ortaya atılan birtakım rakamların gerçeği yansıtmadığını sözlerine ekleyen İlday, "Yani bizim sayılarımız gerçekten doğrudur. İlimizde 500 bin, 400 bin gibi sayılar gerçeği yansıtmamaktadır. Artık gerçekten çok sıkı önlemler var. Şahısların ülkemize gelip, düzensiz göçmen olarak durmaları mümkün değil. Düzensiz göçmen yakalandığı an zaten sınır dışı işlemleri yapıyoruz. 3 yıldır Mersin'de görev yapıyorum ve ilk defa bu ay bir şeyle karşılaştık. İlimizde bu ay geçici korumayla gelen göçmen sayısında düşüş yaşandı. En çok sorulan soru da 'doğan çocuklar vatandaş mı oluyor' şeklinde. Bizim ülkemizde Türk anne veya babadan doğan çocuklar vatandaşlık alabiliyor. Biz doğum yeri kuralını kullanmıyoruz. Anne veya babaya bakıyoruz. Buna baktığımız zamanda gerçekten çok düşük seviyede" diye konuştu.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA