DOLGU ALANI ÜZERİNE 37 KATLI BİNA TARTIŞMASINA MERSİN TMMOB’DAN AÇIKLAMA




Tarih: 4 Ocak 2023 Çarşamba 18:29


Mezitli İlçesi sınırları içerisinde yer alan ve Galatasaray Meydanı’nın karşısında yer alanda alan da 37 katlı bina yapılacağına yönelik bilgilere kent kamuoyunu oldukça meşgul ediyor. Kent dinamikleri dolgu alanı üzerine yapılan binan ciddi risk taşıdığını belirtmişlerdi. Yaşanan gelişmelerden sonra gözler mimarlar ve mühendislere çevrilmişken Türk Mühendisler ve Mimarlar Odalar Birliği (TMMOB) Mersin İl Kordinasyon Kurulu’ndan açıklama geldi. İl Sekreteri İbrahim Yücasoy, “Kamu vicdanı açısından söz konusu bölgede 25-30 katlı yapıların yapılmasını kent estetiği ve kentsel rantın eşit dağılımı anlamında uygun olmadığını ifade etmekteyiz” ifadeleri kullandı.

Haber- EMRAH BİRGÜL

Mezitli’de Adnan Menderes Bulvarı üzerindeki Galatasaray Meydanı’nın karşısında yer alan arazide yapımına başlanan inşaat projesi kamuoyundan tepkileri üzerine çekmiş ve yapının 37 katlı ve 100 metrenin üzerinde olacağı için ciddi sorunlar yaşanabileceği belirtilmişti. Özellikle dolgu alanı ve geçmişte dere yatağı olmasından kaynaklı yüksek katlı bir binanın problemler yaratabileceğini başta Araştırmacı Gazeteci Abdullah Ayan olmak üzere pek çok kişi tarafından endişeler dillendirildi.

BÖLGENİN KAT YÜKSEKLİĞİ

Dolgu alanı üzerine yapılacak olan yüksek katlı binanın yapım aşamasına başlanmışken TMMOB Mersin İl Kordinasyon Kurulu’ndan konu ile ilgili bir açıklama geldi. İl Sekreteri İbrahim Yücesoy’un okuduğu açıklamada şu ifadelere yer verdi, “ Tmmob Mersin İl Koordinasyon Kurulu olarak yaptığımız inceleme de Mezitli ve Yenişehir ilçe sınırları içerisinde yer alan Adnan Menderes Bulvarı üzerinde yer alan parsellerin mevcut durumda kat yüksekliklerinin zemin+ 5 kat ile zemin+ 20 kat arasında değiştiği tespit edilmiştir” ifadeleri yer aldı.

 Söz konusu bölgenin onaylı imar planlarına da değinen Yücasoy, “Kat yüksekliklerinin 10-18 kat arasında değiştiği tespit edilmiştir. Mezitli İlçesini kapsayan kısımda kat yüksekliği 10 kat ile sınırlandırılmıştır” dedi.

“İMARA AÇILMAMASI GEREKTİĞİNİ BELİRTMİŞTİK”

Adnan Menderes Bulvarı’nın kısmen deniz dolgusu üzerine inşa edilmiş alanlardan oluştuğunu belirten Yücesoy, “ Bizler Tmmob Mersin İl Koordinasyon Kurulu olarak imar planlarının onaylanma aşamasında kat yüksekliklerinin belirlenir iken yakın çevresinde yer alan dokunun dikkate alınarak kat yüksekliği belirlenmesini talep etmiş özellikle zeminde dolgu ve sıvılaşmanın olduğu alanların imara açılmaması gerektiğini belirtmiştik. Maalesef görüyoruz ki, kat yükseklikleri imar planlarında 5 kat – 10 kat ve ya 18 kat olarak belirlense dahil geçmiş dönem yönetmelikleri kullanılarak yükseklik serbest maddesi esas alınarak Adnan Menderes Bulvarı üzerine bazı projelerde mevcut imar planlarının ve mevcut silüetin dışında kat yüksekliklerinin belirlendiğini görmekteyiz” dedi.

“UYGUN OLMADIĞINI İFADE ETMEKTEYİZ”

2017 yılına kadar geçerli yönetmeliklerin kat yükseklikleri serbest olarak uygulandığını ve kentte birçok bölge de kat yüksekliklerinin tamamen arsa büyüklüklerine göre belirlendiğini ve sahil bandında birçok projenin buna göre onaylandığını ifade eden Yücesoy, “Maalesef ki bazen kanun ve yönetmelikler kullanılarak yasallık kazandırılan bu tarz alanlar kamu vicdanını yaralamaktadır. Bizler Meslek odaları olarak ilgili yönetmelikleri referans alarak bilimsel görüşlerimizi ortaya koyarken kamu vicdanı açısından söz konusu bölgede 25-30 katlı yapıların yapılmasını kent estetiği ve kentsel rantın eşit dağılımı anlamında uygun olmadığını ifade etmekteyiz” dedi.

“SÜRDÜRÜLEBİLİR VE SAĞLIKLI KENTLER”

Kentleşmeye bağlı olarak günümüzde yüksek katlı binaların alışkanlık haline geldiğini ifade eden Yücesoy, “ Yüksek binaların kent iklimi ve kent üzerindeki zararlı etkisi ve oluşturduğu mikro-iklimsel kent bölgelerinin kentte yaşayanların yaşam kalitesi üzerinde olumsuz etkiler yarattığı bilinmektedir. Sürdürülebilir ve sağlıklı kentler yaratmak adına toplum yararını temel alan ve kent/çevre hakkı yaklaşımlarını özümseyen planlama disiplini çerçevesinde temel şehircilik İlkelerine uygun yapılaşma gerçekleştirilmesi kentimiz için son derece önemlidir” şeklinde konuştu.

“ENDİŞE VE TALEPLER DİKKATE ALINMALI”

İlgili kurum ve kuruluşlara çağrıları olduğunu ifade eden Yücesoy, “Belirtmiş olduğumuz kaygılarımız ve öngörülerimiz dikkate alınarak söz konusu projelerde mevcut imar planlarında belirlenen yüksekliklerin dikkate alınarak ruhsat projelerinin yeniden gözden geçirilmesi, kentte yaşayanların kaliteli yaşam hakkı üzerindeki endişe ve talepleri dikkate alınarak yapılaşmasının gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade ediyoruz” diyerek tamamladı.

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA