Mersin’deki yolcu minibüslerinde ’zam sinyali’




Tarih: 8 Ocak 2023 Pazar 16:56


Yeni yılda Mersin’de toplu taşıma hizmeti veren minibüslerdeki yolcu ücretlerine zam yapılması bekleniyor. Şu anda 2 fiyat önerisi üzerinde durulduğunu belirten Mersin Minibüsçüler Odası Başkanı Hacı Veli Çelik, 13 Ocak 2023 Cuma günü yapılacak toplantı sonrası kararın açıklanacağını vurguladı.

Haber-Emrah Birgül

 

2022'nin yaz aylarında akaryakıt litre fiyatları 25 TL civarına yükseldi. Alınan kararla Mersin'deki minibüslerde sivil yolcu ücreti 8 TL'ye, öğrenci yolcu ücreti ise 6 TL'ye çıktı. Mersin Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki toplu taşıma araçlarında da sivil yolcu ücreti 7 TL'ye yükselirken, öğrencilerin 1 TL'den yolculuk yapmaya devam edebileceklerini açıklandı. Gazetemize konuşan Mersin Minibüsçüler Oda Başkanı Hacı Veli Çelik, yeni yılın ilk günlerinde Mersin'deki yolcu minibüsleri için yeni zam sinyali yaktı.

 

"5-6 AYDIR ZAM YAPILMASI BEKLENİYORDU"

Yolcu minibüsleri için yeni zammın gündemlerinde olduğunu vurgulayan Çelik, "En son yaz ortasında zam gelmişti. O zaman yakıtlar çok pahalıydı. Belediye ücreti 7 TL yapınca biz de 8 TL yaptık. Şimdi yakıt fiyatları biraz düştü ama şimdi araba parça maliyetleri yüksek. 5-6 aydır zam yapılması bekleniyordu. Bakalım, şimdi ona göre yeni fiyatlar belirlenecek. İnşallah fazla bir zam yapmak zorunda kalmayız. Yüzde 5-10 gibi normal bir zamla kapatırız umarım. Vatandaş da çok fazla mağdur olmaz" dedi.

 

"MECBUREN ZAM YAPMAMIZ LAZIM; YAPMAZSAK KURTARMAZ"

Akaryakıt fiyatlarında düşüş olmasına rağmen araç bakım maliyetlerinin son aylarda oldukça yükseldiğinin altını çizen Çelik, "Son zamla birlikte minibüsçüler kendilerini kurtaramadılar ama biraz nefes aldılar. Şimdi bu sektörde pandemide biz zararına çalıştık. Şimdi artık para kazanmaktan geçtik, 'bari masraflar çıksın' diyoruz. Bir çift lastik 6 bin lira olmuş. Bir balata ve yağ değişimine gidildiği zaman 2-3 bin lira masraf oluyor. Trafik cezaları arttı. Her şey zamlandı. Zamlanmayan bir şey kalmadı. Bandroller yüzde 61 zamlandı. Şimdi asgari ücret arttı. Parça fiyatları çok arttı. Yakıtta durum iyi. Sivil yolcu 8 TL olduğu dönem yakıt 25 TL'ydi. Şimdi yakıt o zamanki gibi yüksek değil ama her şey de yakıt değil. Tamiri var, yedek parçası var, şoför yevmiyesi var. Mecburen zam yapmamız lazım; yapmazsak kurtarmaz" diye konuştu.

 

"ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE ZAMMI NETLEŞTİRECEĞİZ"

Şu anda iki fiyat teklifi üzerinde durduklarını işaret eden Çelik, "Belediye otobüslerinde herhalde zam yapılmayacak. Biz mecburen yapmaya çalışacağız. Önümüzdeki cuma gününe kadar netleştirmiş oluruz. Geçtiğimiz cuma günü yönetim kurulu toplantısı yaptık. Tam netleştirmedik. Önümüzdeki günlerde kooperatif başkanlarıyla görüşme yapacağız. Önümüzdeki günlerde zammı netleştireceğiz. Zam olacak da fiyat üzerinde uzlaşamadık. Bazıları sivil yolcu 10 TL, öğrenci 7 TL olsun diyor. Bazıları sivil yolcu 9, öğrenci 6 olsun diyor. Şu an iki öneri var. Bunun çalışmasını yapacağız. Cuma günü yönetim kurulu toplantımız var. Toplantıya kadar hazırlıkları ve görüşmeleri yapacağız. Herkesin fikrini alacağız. O toplantıdan sonra netleşir" ifadelerine yer verdi.

 

"YAĞI 300 TL'YE DEĞİŞTİRİYORDUK, BİN 200 TL OLDU"

Mersin'de 32 yıldır minibüs şoförlüğü yaptığını belirten Sedat Ayyıldız da gazetemize yaptığı açıklamada artan maliyetlere dikkat çekti. En son 6-7 ay önce yolcu tarifelerinde artışa gidildiğini belirten Ayyıldız, "En son zam 6-7 ay önce geldi. 6 TL olan sivil yolcu ücreti 8 TL oldu. Öğrenci ücreti de 6 TL'ye yükseldi. Günümüz ekonomisinde şartlar ortada. Sadece sanayi maliyetleri başlı başına yüksek. Örneğin bir balatayı 150 TL'ye değiştiriyorduk. Geçen gün bin TL'ye değiştirdim. Ortada böyle bir fark var. Yağı 300 TL'ye değiştiriyorduk, bin 200 TL oldu. Örneğin 20 bin liraya komple motor yapılıyordu. Şimdi 45 bin lira oldu" dedi.

 

"BİR GÜNLÜK YEVMİYE UFAK BİR MARKET ALIŞVERİŞİNDE ERİYOR"

Araç bakımının yanı sıra temel ihtiyaçlarda da fiyatların arttığını sözlerine ekleyen Ayyıldız, "Şimdi sadece araç bakımı için bakmamak lazım. Genel olarak bakmak lazım. 1-2 TL'ye aldığımız bir ekmek şu 4 lira. Çocuk için markete gidip abur cubur alıyorduk. Bir poşet doldurup 17-18 TL ödüyorduk. Şimdi en küçük abur cubur 8-10 TL civarı oldu. 3-4 liraya satılan bir kola şimdi 30 TL. 8 TL'ye satılan bir sigara şu an 35 TL. Hangi birini sayalım. Bu anlamda bakıldığında ben şoförüm ve aldığım yevmiye ortada. Günlük çalışıyorum. Geçen akşam iş dönüşü hanım aradı, 'gelirken yoğurt al' dedi. Bir markete girdim. Bir yoğurt, 2 süt, 3 paket küp şeker ve bir deterjan aldım 282 lira para ödedim. Baktığınız zaman ufacık poşete artık 282 TL para ödüyoruz. Şu an aldığımız yevmiye 350 TL civarı. Bir günlük yevmiye ufak bir market alışverişinde eriyor" ifadelerine yer verdi.

 

"ALDIĞIM PARAYLA GİDERLER NASIL ÖRTÜŞECEK AKLIM ALMIYOR"

Gelirlerin giderleri karşılamadığını vurgulayan Ayyıldız, "Bunun yanında 2 tane üniversite okuyan çocuğum var. Çocuk tıp fakültesi okuyor. Diğer bölümlere göre masrafı biraz daha yüksek. Şehir dışında okuyor. Burada lise okuyan bir çocuğum var. Bir ayda ortalama bir asgari ücret kadar kazanıyorum. Aldığım parayla giderler nasıl örtüşecek aklım almıyor" dedi.

 

"MİNİBÜSÇÜ OLARAK ÇOCUĞUMA BEN DE BELEDİYE KARTI ÇIKARTTIM"

Kendi çocukları için de belediye otobüs kartı çıkarttığını kaydeden Ayyıldız, "Vatandaş açısından baktığımız zaman gerçekten zor. Şu fiyatlar bile zor. Zaten Büyükşehir Belediyesi şu anda öğrencileri 1 TL'den taşıyor. Vatandaş haklı. Ben de veliyim, ben de haklıyım. Çocuğuma belediye kartı çıkarttım. Minibüsçü olarak çocuğuma ben de belediye kartı çıkarttım. Çıkartmak zorundaydım" diye konuştu.

 

"GELEN ZAM, GELDİĞİ GİBİ GİDECEK"

Yapılacak zamların da giderlerin karşılamayacağını belirten Ayyıldız, "Şimdi yeni fiyatlar sivil yolcu 9 TL, öğrenci 7 TL de olsa yine kurtarmayacak ama vatandaşa yansıyacak. Vatandaş çok acil olmadığı sürece artık minibüse binmiyor. 4 kişilik bir aile, 9 TL'den hesapladığımızda bir günde gidiş-geliş 72 TL yol parası verecek. Benim kişisel görüşüm zam falan gelmesin. Zaten çok bir şey değiştirmeyecek. Gelen zam, geldiği gibi gidecek. Ertesi gün yine eriyecek" dedi.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA