Suçluların korkulu rüyası: Jandarma




Tarih: 16 Ocak 2023 Pazartesi 17:10


2022 yılında devriyelerde yüzde 40’lık artış sağlayan Mersin İl Jandarma Komutanlığı, yıl içerisinde hırsızlara göz açtırmadı. 2022 yılında Jandarma görev alanında meydana gelen 953 hırsızlık olayının 908’i aydınlatıldı. Bir önceki yıl yüzde 82 olan suçun aydınlanma oranı ise 2022 yılında yüzde 95’e yükseldi. Jandarma, tüm suçlarda "Hedef ’0’ faili meçhul" sloganıyla 2023 yılında da görevine devam ediyor.

Haber-Emrah Birgül

 

Mersin İl Jandarma Komutanlığı'nın özellikle kırsal bölgelerde yürüttüğü başarılı operasyonlar ve devriye görevleri sayesinde suç oranlarında ciddi düşüşler görüldü. Hırsızlık, terör, kaçakçılık ve uyuşturucu gibi birçok suça karıştığı tespit edilen şüphelilere yönelik Jandarma'nın yürüttüğü titiz çalışmalar sayesinde olaylar 'faili meçhul' olmaktan çıktı. Devriye görevlerinin yanı sıra Jandarma bünyesindeki dedektifler, suçluların yakalanmasına yönelik iz sürdü. Mersin İl Jandarma Komutanlığı'ndan edinilen bilgilere göre; 2022 yılında malvarlıklarına karşı işlenen 2 bin 217 suçun 2 bin 169'u aydınlatıldı. Yüzde 92'lik aydınlatma oranı ise yüzde 98 seviyelerine yükseldi.

 

2021 YILININ SON GÜNLERİ SAHTE İÇKİ OPERASYONUYLA KAPATILDI

Mersin İl Jandarma Komutanlığı'nın 2021 yılındaki son operasyonu sahte alkol yapan suçlulara yönelik gerçekleşti. 30 Aralık 2021'de Tarsus'un Aliağa ve Yenice mahallelerinde gerçekleştirilen operasyonda sahte alkol ürettiği tespit edilen 5 şüpheli yakalanırken, yapılan aramalarda 66 litre sahte alkollü içki, 190 litre etil alkol ve 4 litre anason kiti ele geçirildi. Yılın son saatlerinde de insan sağlığını riske atan suçlulara yönelik operasyonlarını sürdüren Jandarma, 31 Aralık 2022'de Silifke ve Erdemli'de 5 ayrı adrese düzenlediği eş zamanlı operasyonda, sahte içki ürettiği tespit edilen 5 şahsı gözaltına aldı. Aramalarda 106 litre sahte alkollü içkinin yanı sıra 42 adet anason kitine el konuldu.

 

JANDARMA, 2022'YE TERÖR OPERASYONUYLA BAŞLADI

2022 yılının ilk günlerine Mersin'de terör operasyonuyla başlayan Jandarma, PKK/KCK silahlı terör örgütüne üye olduğu tespit edilen bir şüpheliyi Akdeniz ilçesinde kıskıvrak yakaladı. Jandarma, yıl boyunca operasyonlarını ve devriyelerini aralıksız sürdürdü. Yıl içerisinde sahte içki ürettiği tespit edilen, kaçak kazı yapan, hırsızlık yapan, uyuşturucu satan, dolandırıcılık yapan, kaçakçılık yapan ve terör örgütleriyle bağlantısı olduğu tespit edilen şahıslara Jandarma göz açtırılmadı. Yapılan trafik denetimlerinde ise kuralları ihlal eden kişilere yönelik yaptırımlar uygulandı.

 

KIRSALDAKİ VATANDAŞLARIN HAYVANLARI JANDARMA'YLA GÜVENDE!

Jandarma'nın yıl içerisinde gerçekleştirdiği operasyonlar kapsamında, özellikle Mersin'in kırsal bölgelerindeki hırsızlar tarafından vatandaşların kablolarına, sulama borularına ve hayvanlarına göz dikildiği görüldü. Jandarma, 2022 yılında hırsızlara göz açtırmadı. Geçen yıl meydana gelen 953 hırsızlık olayının 908'i Mersin İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince aydınlatıldı. Hırsızlık suçlarının aydınlatılma oranı geçen yıl yüzde 95 olarak gerçekleşti. Jandarma sayesinde, vatandaşları ilgilendiren büyükbaş ve küçükbaş hayvan hırsızlığı ile kablo hırsızlığı gibi olaylarda bir önceki yıla kıyasla yüzde 38 oranında azalma meydana geldi.

 

SUÇLULAR JANDARMA'DAN KAÇAMADI

Jandarma sayesinde Mersin'de çeşitli suçlardan aranan şahısların yakalanma oranları da 1 yılda yüzde 22 seviyesinde artış gösterdi. 2021 yılında çeşitli suçlardan aranan 12 bin 853 kişi yakalanırken, 2022 yılında ise bu rakam 15 bin 716'ya yükseldi. Yapılan aramalarda şahısların üstlerinden, evlerinden, araçlarından ve iş yerlerinden 95 adet tabanca, 186 adet av tüfeği ile 86 adet kesici ve delici alet ele geçirildi. Suçluların yakalanmasına yönelik yürütülen çalışmalarda, Jandarma bünyesindeki dedektifler önemli bir rol oynadı. Suçluların korkulu rüyası haline gelen Jandarma dedektifleri tarafından müdahale edilen 2 bin 423 olaydan 2 bin 373'ü aydınlatıldı. Çeşitli suçlardan aranan ve yakalanan 941 şüpheliden 405'i tutuklandı.

 

O ACI OLAYI DA JASAT AYDINLATMIŞTI!

Jandarma Suç Araştırma Timi (JASAT) olarak tanınan Jandarma dedektifleri tarafından yakalanıp tutuklanan 405 şüpheliden 2'si M.C.Y ile R.D. oldu. Toroslar'a bağlı Işıktepe Mahallesi'nde Şubat ayında meydana gelen olayda; bir kadın, boğazı kesilerek öldürüldü. Boğazı kesilen E.E. isimli sağır ve dilsiz kadına ait olduğu tespit edilen cesedin bulunması üzerine JASAT ekipleri araştırmalara başladı. Dedektifler, E.E.'nin öldürülmeden önce evinden ayrılarak, sağır ve dilsiz sevgilisi M.C.Y. ile buluşmaya gittiğini tespit etti. Gözaltında tercüman aracılığı ile ilk ifadesi alınan M.C.Y., cinayeti kendisinin işlemediği beyan etti. Araştırmayı derinleştiren JASAT, cinayet günü maktul E.E.’nin sevgilisi M.C.Y ile buluştuktan sonra halk otobüsü ile Işıktepe Mahallesi'ne gittiğini tespit etti. Bunun üzerine M.C.Y. isimli şüpheli, Adana'da ikamet eden R.D’nin azmettirmesi ve kıskançlık sebebi ile cinayeti kendisinin işlediği itiraf etti. Cinayeti işlediğini itiraf eden M.C.Y. ve azmettirici R.D. sevk edildiği mahkemece tutuklandı.

 

VALİ PEHLİVAN, "GÜVENLİK VE ASAYİŞ ÖNEMLİ" DEDİ VE AÇIKLADI!

Mersin Valiliği tarafından 10 Ocak 2023'te Suphi Öner Öğretmenevi'nde düzenlenen 2022 Yılı Değerlendirme Toplantısı'nda "İlimizin güvenliği ve asayişi çok önemli" diyerek, Mersin İl Jandarma Komutanlığı'nın 2022 yılı faaliyetlerine ilişkin bilgiler veren Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, "İlimiz genelinde terörle mücadele kapsamında Jandarma birimlerimizce 57 operasyon gerçekleştirilmiş. Bu operasyonlar neticesinde 190 kişi hakkında yasal işlem yapılmış. İlimiz genelinde kaçakçılık ve narkotik suçlarla mücadele kapsamında Jandarma birimlerince bin 121 operasyon yapılmış. Bu operasyonlar neticesinde bin 507 şahsa işlem yapılmış. Yine siber suçlarla mücadele kapsamında jandarma birimlerince 100 operasyon yapılmış" ifadelerine yer verdi.

 

JANDARMA; TERÖRİSTLER, ZEHİR TACİRLERİ VE SUÇ ÖRGÜTLERİNİN KORKULU RÜYASI OLDU

Teröristlerin korkulu rüyası haline gelen Jandarma komandoları, 1 yıl içerisinde PKK/KCK, DEAŞ ve FETÖ başta olmak üzere 57 terör operasyonunda 190 şüpheliyi yakaladı. Bunlardan 85’i tutuklandı. Zehir tacirlerine yönelik düzenlenen şafak operasyonlarında ise bin 507 şahıs yakalanırken; 270 kilogram kokain, 244 bin 469 kilogram kubar esrar, 2 milyon 802 bin 533 adet sentetik hap, 274 gram eroin, 388 gram bonzai, 3 ton alkollü içki, 5 bin 729 kilogram metamfetamin, 15 bin 212 paket kaçak sigara, 1 milyon 844 bin 70 adet makaron, 7 bin 100 kök kenevir bitkisi, 2 ton kaçak akaryakıt ve 27 kilogram kaçak ambergris ele geçirildi. Öte yandan 2022 yılında organize suç örgütlerine yönelik düzenlenen 16 operasyonda, 115 şüpheli yakalandı, 87 şüpheli ise tutuklandı.

 

SİBER SUÇLULARI JANDARMA KISKIVRAK YAKALADI: 420 SİTE KAPATILDI

Siber suçlarla mücadele kapsamında Mersin'de bir yılda 100 operasyon gerçekleştiren Jandarma, 98 nitelikli dolandırıcılık olayını çözdü. Bu kapsamda 32'si tutuklu olmak üzere 97 şüpheli yakalandı. Operasyonlar sayesinde 420 internet sitesinin kapatılması sağlandı. Öte yandan farkındalık çalışmaları kapsamında, eğitim ve öğretimine devam eden 360 genç ve 132 öğretmen, siber farkındalık, siber zorbalık, güvenli internet kullanımı, dijital bağımlılık ve sosyal medya kullanımında dikkat edilecek hususlar konuları hakkında bilgilendirildi.

 

İNSAN TACİRLERİNİN MERSİN'DE ÖNÜ KESİLDİ

İnsan tacirlerine de Mersin'de göz açtırmayan Jandarma, göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti İle mücadele kapsamında 2022'de 2 bin 160 olaya müdahale etti. Müdahale edilen olaylarda 3 bin 123 göçmen yakalanırken, 4 insan ticareti olayında ise 7 şüpheli ele geçirildi. Şüphelilerden 4’ü tutuklanırken, 66 il dışı göçmen sevkinde 591 şahıs sevk edildi. İstanbul-Tuzla GGM’den gerçekleştirilen 73 sevk faaliyetinde, sevki yapılan 3 bin 248 şahsın idari işlemleri tamamlandı. 6458 Sayılı Kanun kapsamında düzensiz göçmenlere 3 milyon 389 bin 459 TL idari para cezası uygulandı.

 

TRAFİK KAZALARINDA YÜZDE 16'LIK AZALMA YAŞANDI

Trafik Jandarma Timleri tarafından gerçekleştirilen kontroller neticesinde, son 1 yıl içerisinde trafik kazalarında azalış yaşandığı görüldü. Trafik Jandarma, 'Trafikte bir can kaybı bile fazladır' sloganıyla gerçekleştirdiği çalışmalar kapsamında 1 milyon 501 bin 951 aracı kontrol etti. Bu kontrollerin 2 bin 62 saati drone ile havadan yapıldı. 466 araç ve bin 197 şahısın yakalandığı denetimlerde, bin 304 sürücü belgesi geri alındı. Yapılan denetim ve kontroller sayesinde yaralamalı trafik kazaları 395'ten 330'a düştü. Kazalarda yüzde 16'lık biz azalış yaşanırken;  motosiklet kazaları 157’den 110’a ve yaya kazaları 27’den 21’e düştü. Jandarma'nın yıl içerisindeki 'sivil denetim' uygulaması dikkat çeken çalışmalar arasında yer aldı. Sivil kıyafetli trafik jandarması, yolcu olarak bindiği araçlarda sürücüleri emniyet kemeri kullanımı, seyir halinde cep telefonu ile konuşma ve kırmızı ışık ihlali konularında denetledi. Uygulamanın sürdürüldüğü ve kuralları ihlal ettiği tespit edilen sürücülere cezai işlem uygulandığı belirtildi.

 

KADES'TEN GELEN 590 İHBARA MÜDAHALE EDİLDİ

Jandarma'nın faaliyetleri sayesinde KADES çalışmalarında da artış yaşandı. Kadınların mağduriyetlerinin giderilmesi ve aile içi şiddetin önüne geçilmesi maksadıyla 2021 yılında 4 bin 348, 2022 yılında ise 9 bin 489 şahıs bilgilendirildi. 590 KADES ihbarına derhal müdahale edilerek Jandarma'nın kadınların yanında olduğu, yalnız ve çaresiz olmadıkları hissettirildi. Kadına yönelik şiddetle mücadelede 5 milyon erkeğe farkındalık oluşturmak maksadıyla düzenlenen spor müsabakalarından 'kadına el kalkmaz'  mottosuyla bilgilendirme faaliyeti yapıldı.

 

23 BİN 762 KİŞİYE YERİNDE ASAYİŞ HİZMETİ VERİLDİ

Jandarma, asayiş hizmetlerini 2022 yılında vatandaşların ayağına götürdü. Bu kapsamda 2021 yılında 19 bin 463 kişinin, 2022 yılında ise 23 bin 762 kişinin evlerinde, iş yerlerinde veya ikametgahlarında Yerinde Asayiş Hizmeti verildi. Vatandaşların güler yüzle ve güven verici bir şekilde karşılanmaları, doğru iletişim kurulması, taleplerin etkin ve hızlı bir şekilde alınması, işlemlerin süratle tamamlanması ve vatandaşa profesyonel bir yaklaşımla hizmet verilmesi amacıyla vatandaşın Jandarma ile ilk temas kurduğu nokta olan Jandarma Karakol Komutanlıkları'nda ise 8 adet güven masası oluşturuldu. Bu masalarda 9 bin 77 şahsa hizmet verildi.

 

JANDARMA 2023'E HIZLI BAŞLADI: HIRSIZLAR, KAÇAKÇILAR VE İNSAN TACİRLERİ YAKALANDI

2022 yılını başarılı operasyonlar, denetimler ve kontrollerle geride bırakan Mersin İl Jandarma Komutanlığı, yılın ilk operasyonunu tarihi eser kaçakçılarına yönelik düzenledi. Yılın ilk günlerinde 3 hırsıza göz açtırmayan Jandarma, bir başka operasyonda ise 6 insan tacirini yakaladı. Jandarma'nın şu an için son operasyonu uyuşturucu tacirlerine yönelik gerçekleşti.

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA