Mersin de depremden etkilenen iller arasına alınsın!




Tarih: 16 Şubat 2023 Perşembe 16:38


Mersin’den Ankara’ya çağrı yapan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, "Mersin şu anda 300 binin üzerinde depremzedeyi barındırıyor. Mersin’in de depremden etkilenen iller arasına alınması gerekiyor. Bu kentin de deprem bölgesinde uygulanan desteklere ihtiyacımız var" dedi. MTSO’da bir araya gelen kent dinamikleri de bu çağrıya destek verdi.

Haber-Emrah Birgül

 

7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki depremlerin ardından 10 ilde büyük hasarlar ve can kayıpları meydana geldi. 6 Şubat'ta yaşanan depremlerden sağ kurtulan vatandaşlar ise yurdun farklı kentlerine göç etmeye başladı. Mersin de bölgeye yakınlığı nedeniyle son günlerde yoğun göç aldı. Kent dinamikleri, deprem sonrası oluşan göçü yönetmek adına Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nda bir araya geldi. Toplantıdan çıkan ortak çağrı, 'Mersin'in depremden etkilenen iller arasına alınması' oldu.

 

KOORDİNASYON VE PLANLAMA ÇAĞRISI!

10 ilde ciddi hasarlar yaratan depremden Mersin de etkilendi. Depremin sarsıntısının yoğun şekilde hissedildiği Mersin'de ciddi hasarlar ve can kaybı yaşanmadı. Depremin ilk saatlerinden itibaren coğrafi yakınlığı nedeniyle Mersin'den bölgeye hızlı bir şekilde yardım eli uzandı. Mersin, daha sonra ise göç eden depremzedelere kapılarını açtı. Önceki yıllarda 400 bin civarı sığınmacıyı ağırlayan Mersin, son bir hafta içerisinde 300 bin civarı depremzedeye ev sahipliği yaptı. MTSO'da düzenlenen toplantıda da meslek odaları ve dernek temsilcileri, göçün sağlıklı yönetilebilmesi adına neler yapılabileceği konusunda fikirlerini paylaştı. Toplantıda kente gelen misafirlerin ihtiyaçlarının karşılanmasında 'koordinasyona ihtiyaç duyulduğu' vurgulandı. Bu kapsamda geniş kapsamlı bir çalıştay düzenlenmesi ve gerekli planlamaların yapılması gerektiği vurgulandı.

 

"VERECEĞİMİZ FİKİRLERLE BİZİ YÖNETENLERİ YÖNLENDİRMELİYİZ"

Toplantıda konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, "Mersin şu anda 300 binin üzerinde depremzedeyi barındırıyor. Bu sayı önümüzdeki süreçte daha da artacak. Tabii ki her kentin belli bir gücü var. Sayı arttıkça misafirlerin barınma ve beslenme kaliteleri de düşüyor. Kentimizi ayakta tutmak için ihtiyaçlarımızı belirleyip geleceğimizi birlikte planlamalıyız. Mersin’in depremle oluşan geleceğinin nasıl şekilleneceğini belirleyip, vereceğimiz fikirlerle bizi yönetenleri yönlendirmeliyiz" dedi.

 

"MERSİN DE FİZİKİ BİR ZARAR ALMAMASINA KARŞIN DEPREMDEN ETKİLENEN BİR İLDİR"

Kızıltan, toplantının ardından ulusal bir televizyon kanalının canlı yayınına da katılarak açıklamalarda bulundu. Kızıltan'ın açıklamalarının ardından Elazığ'ın 11'inci il olarak afet bölgesi kapsamında değerlendirileceği belirtildi. MTSO'da kent dinamikleriyle uzun bir toplantı yaptıklarını vurgulayarak sözlerine başlayan Kızıltan, "Deprem bölgemizde 10 il var. Mersin de fiziki bir zarar almamasına karşın depremden etkilenen bir ildir ve depremden etkilenen 11'inci il olması gerekiyor. Neden? Çünkü deprem bölgesinin yaralarının sarılmaya başlandığı ilk kent Mersin olmuştur. Depremzede yurttaşlarımız ilk olarak Mersin'e gelmeyi düşündüler. Çünkü deprem bölgesindeki nüfusun büyük çoğunluğunun akrabaları var Mersin'de ve bölgeye de çok yakınız" diye konuştu.

 

"MİSAFİR ETTİĞİMİZ DEPREMZEDE YURTTAŞLARIMIZIN SAYISI 300 BİN CİVARI"

Mersin'de tüm kurumların, kuruluşların, şirketlerin ve insanların 'yardımlaşma seferberliği' içerisinde olduğuna dikkat çeken Kızıltan, bu durum karşısında gurur duyduğunu vurgulayarak; "İlk andan itibaren hiçbir şeyi eksik bırakılmadı. Bırakılmayacak da. Aslında dediğim gibi; Mersin depremden etkilenen 11'inci il durumundadır. Bunun da böyle kabul edilmesi gerekir. Şu anda Mersin'e sığınan, misafir ettiğimiz depremzede yurttaşlarımızın sayısı 300 bin civarı. Bu da her geçen gün artıyor. Bu 300 bin sayısını biz nereden tespit ediyoruz? Şehrin su tüketiminin artışının hesabıyla bu sonuç elde edildi. Büyükşehir Belediyesi'nden aldığımız bir bilgidir bu" ifadelerine yer verdi.

 

"BİR PLANLAMA YAPILMASI GEREKMEKTEDİR"

Bir planlama yapılması gerektiğini belirten Kızıltan, "Depremzede yurttaşlarımızın Mersin dışında da diğer illere, bölgemizdeki illere yerleştirilmesi planlanmalıdır. Mersin'de zaten depremden önce Suriyeli sığınmacı sayısı 400 bindi. Bunu da dikkate almamız gerekir. Şimdi 300 bine yakın depremzede yurttaşımız var. Biz tabii ki hepsini bağrımıza basıyoruz. 700 bin kişi oldu, bu sayı artıyor. 1 milyonu bulacak neredeyse. Buna bir planlama yapılması gerekmektedir. Şimdi bir de şunu duyuyoruz; bu da önemli. Şimdi Mersin 400 bin Suriyeli de misafir ediyor. Duyuyoruz; bazı şehirlerde 'biz Suriyeli istemeyiz' diye bir şeyler dönüyor ortalıkta. Diğer illerimizin de Suriyeli-Türk ayrımı yapmadan depremzedeleri misafir etmeleri gerekiyor" diye konuştu.

 

"MERSİN İŞ DÜNYASI DA DEPREM NEDENİYLE ÇOK OLUMSUZ ETKİLENECEK"

Depremin, yalnızca nüfus değil ticaret alanında da kentte sorunlar yarattığını belirten Kızıltan; "Yaptığımız toplantıda da bu gündeme geldi. Şimdi Mersin, yardımların lojistik hizmetlerini de sağlayan bir merkez. Tabii ki deprem bölgesiyle ticaret hacmimiz de hayli yüksek. Mersin iş dünyası da deprem nedeniyle çok olumsuz etkilenecek. Şimdi birçok firmamız bize başvuruyor. 'Bizim bölge şirketleriyle iş birliklerimiz, ticaretimiz var, borçlarımız var, alacaklarımız var, verdiğimiz çekler var, aldığımız çekler var, alacaklarımızı alamayacağız, borçlarımızı ödeyemeyeceğiz' diyorlar. Deprem bölgesine sağlanan tüm ekonomik, finansal, vergisel desteklerin, teşviklerin Mersin'e de sağlanması gerekiyor ki Mersin bu yükün altından alnının akıyla çıksın. Ayrıca tabii ki devletin afet kapsamında Mersin'e de ciddi bir maddi destek vermesi gerekiyor. Aslında Mersin' e bir gelseniz, Mersin'deki durumu görseniz; kent tüm içtenliğiyle bu deprem felaketindeki yaraları sarmaya çalışıyor. Ama bizim de deprem bölgesinde uygulanan desteklere ihtiyacımız var" ifadelerine yer verdi.

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA