Bakanlıktan o çağrıya yanıt geldi!




Tarih: 20 Şubat 2023 Pazartesi 18:06


Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Ateş, depremin tam da buğdayların kardeşlenme dönemine denk geldiğini belirterek Bakanlık’a ’gübre desteği’ çağrısında bulunmuştu. Bakanlık, kısa bir süre içerisinde deprem bölgesindeki üreticilere ’gübre’ desteğinde bulunulacağını açıkladı. Atılan adım üzerine teşekkürlerini ileten Ateş, Tarım ve Orman Bakanlığı’na yeni öneriler sundu.

Haber-Cihan Barış Budak

 

Gazetemizin 15 Şubat tarihli 'Buğday Başaklarını Enkaz Altında Bırakmayalım' başlıklı manşet haberinde Ziraat Yüksek Mühendisi ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi Eski Başkanı Mehmet Ateş'in açıklamalarını gündeme taşımıştık. Depremin yaşandığı 10 ilin verimli buğday tarlalarına sahip olduğunu belirten Ateş, depremin tam da buğdayların kardeşlenme dönemine denk geldiğini vurgulamıştı. 10 Mart'a kadar 'acil gübreleme' yapılmaması durumunda tahıl sorunu yaşanabileceğine dikkat çeken Ateş, Bakanlık'a 'gübre desteği' çağrısında bulunmuştu.

 

ATEŞ, BAKANLIĞA ŞU SÖZLERLE SESLENMİŞTİ!

Mehmet Ateş, gazetemize yaptığı o açıklamada Tarım ve Orman Bakanlığı'na çağrıda bulunarak; "Şimdi bu buğdayların tam kardeşlenme dönemi. Kardeşlenme döneminde bu bitkilere bir taban gübresinin; 15-15, 20-20 üre gübresinin mutlaka verilmesi lazım. Verilmediği zaman kardeşlenme olmaz, oradaki ürünü besleyemez. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın şu anda bunu düşünmesi lazım. Cumhurbaşkanı'nın talimatıyla, Tarım ve Orman Bakanlığı gözetiminde, Tarım Kredi Kooperatifleri'yle beraber bu bölgelere ücretsiz gübre desteği verilmesi lazım. Depremden etkilenen üreticinin zaten şu durumda gübre alacak gücü yok. Birkaç üretici belki depremden önce gübre vermiştir. Ama tamamında bu işlemin uygulanması gerekir. Yoksa başak döneminde çok az buğday verimi alırız. Yani 600 kilo alacağımız verim, belki 200-250 kiloya kadar düşer. Onun için gübreleme desteğinin 10 ili kapsayacak şekilde bu mümbit alanlarda uygulanması çok önemli. Bu konuda bir Ziraat Yüksek Mühendisi olarak yani meslek insanı olarak Tarım ve Orman Bakanlığı'nı uyarıyorum" şeklinde konuşmuştu.

 

BAKAN KİRİŞÇİ, 'GÜBRE DESTEĞİ' AÇIKLAMASINDA BULUNDU!

Bunun üzerine Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi tarafından Malatya'da yapılan açıklamada; "2022'den itibaren ayni olarak verilmeye başlanan mazot ve gübre destekleri, depremden etkilenen 11 ilimiz için nakit olarak ödenecek. Bu kapsamda toplam tutarı 2,8 milyar lira olan mazot ve gübre destekleri, Şubat ayı sonuna kadar çiftçilerimizin hesaplarına yatırılacak. 2023 üretim yılı ÇKS başvurusunu yapan üreticilerimizin 28 Şubat olan ürün güncelleme son başvuru tarihini, 8 Mayıs tarihine kadar uzattık. Yıl boyunca ödenecek olan 530 milyon lira tutarındaki Çiğ Süt Desteği, Buzağı Desteği, Anaç Koyun-Keçi Desteği, Büyükbaş Hayvan Besi Desteği, Arılı Kovan Desteği, Sürü Büyütme ve Yenileme Desteği ödemeleri 11 ilimiz için Şubat ayı içine çekilerek üreticilerimizin hesaplarına yatırılacak. Ayrıca, 11 il için 185 bin işletmeye, 2 milyon büyükbaş için hayvan başına 500 lira ve 9 milyon küçükbaş için hayvan başına 50 lira olmak üzere toplam 1,5 milyar lira yem desteği vereceğiz" ifadeleri yer aldı.

 

ATEŞ, 10 İLİN HASAT BEKLENTİLERİNİ AÇIKLADI!

Bakan Kirişçi'nin açıklaması üzerine gazetemize konuşan Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Ateş, "Bakanlık bir destek açıkladı. Ama bu mutat desteklemeler zaten daha önce de yapılıyordu. Yine bakanlığa teşekkür ediyorum bu erken ödemeler için. 2022'nin paraları ödeniyor şu anda" dedi. Bölgedeki üretim hacmine ilişkin veriler sunan Ateş, "Bu depremden zarar gören 10 ildeki buğday ekim alanlarının verilerini paylaşmak istiyorum. 11 milyon 245 bin dekar alanda buğday ekim alanı var. Buraların üretim tahmini de 3 milyon 745 bin ton olarak tahmin ediliyor geçen yıla göre. 10 ilin arpa ekim alanı da 3 milyon 632 bin dekar. Buraların da üretim tahmini 817 bin ton civarı. Bu civarda bir verim bekliyoruz" diye konuştu.

 

"BU PARANIN NE KADARI TARIMA YANSIYOR?"

Ateş, destekler konusunda bir takip sistemi oluşturulması gerektiğini önererek; "Bu desteklemeler güzel de tarıma yansıması ne kadar? Ne kadarı tarıma yansıyor? Bu insanlar araba alıyor, traktör alıyor, evini alıyor, eşyasını alıyor. Ama tarıma ne kadarı dönüşüyor? Bir takip sisteminin kurulması lazım. Bu parayı sen alıyorsun; bunun karşılığında tohuma ne kadarını yatırdın, gübreye ne kadarını yatırdın, mazota ne kadarını yatırdın, ilaca ne kadar yatırdın, sera örtüsüne ne yatırdın? Girdi maliyetlerine göre bildirilmesi lazım. Faturalarının görülmesi lazım. Hesaplarına bir para yatıyor. Bu paranın ne kadarı tarıma yansıyor? Bu konuda bir takip sistemi yok. Ben bunu yıllardır söylemeye çalışıyorum. Bu takip sisteminin olması lazım" ifadelerine yer verdi.

 

"BEN YAPICI BİR ÖNERİ KOYUYORUM ORTAYA"

Bu noktada yapıcı önerilerde bulunduğunun altını çizen Ateş, "Şimdi o konuda arayanlar oluyor. Teşekkür eden de var. 'Bir eleştiriniz var mı' diyen de var. Ben yapıcı bir öneri koyuyorum ortaya. Ben kimseyi eleştirmek için bu açıklamayı yapmadım. Ben de teşkilat kökenli bir ziraat yüksek mühendisiyim. Buradaki gerçekleri söylemeye çalışıyorum. Bakanlığın ve ilgililerin bu konuya dikkatini çekmek istiyorum" dedi.

 

"İNSANLARIN ARAZİ İNTİKALLERİ NASIL YAPILACAK?"

Yetkililere bir öneride daha bulunan Ateş, "Bu depremden sonra tabi çok insanımızı kaybettik. Bu insanların arazi intikalleri nasıl yapılacak? Şimdi bunların veraset intikal vergileri ne zaman çıkacak? Tapulardan ve kadastro müdürlüklerinden çok hızlı çıkması lazım. Onların da bu konuda çok hızlı hareket etmesi lazım. İnsanların kimi öldü, kimi başka şehirlere göç etti. Bunların varislerinin kimi yurtdışında kimi yurt içinde, her biri bir yerde. Bunların adreslerine çabuk ulaşılması lazım. Bu intikallerin de bir an önce yapılması lazım" diye konuştu.

 

ATEŞ'TEN 'DRONE' İLE GÜBRELEME ÖNERİSİ!

Ateş, gübrelemenin hızla yapılması gerektiğini bir kez daha vurgulayarak; "Benim söyleyeceğim şeylerden bir tanesi de artık teknoloji çok gelişti. Biz dronelarla da hem gübrelemeyi hem ilaçlamayı yapabiliyoruz aslında. Drone sistemini de geliştirmemiz lazım. Hep çabuk oluyor, hem sağlıklı oluyor. Elimizde dronelar da var. Bunları da kullanabiliriz" dedi.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA