Mersin’den Yükselen Ses TBMM’ye Taşınacak!




Tarih: 1 Mart 2023 Çarşamba 17:57


CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, deprem sonrası Mersin’de yaşanan gelişmeleri yerinde görüp inceledi. Mersin’deki belediyelerin genel bütçeden şu anda 1 milyon 900 binlik nüfusa göre pay aldığını ancak 2 milyon 700 bin kişiye göre hizmet ürettiğini belirten Özel, mevcut kanunda geçici değişiklik yapılması için TBMM’ye teklif sunacaklarını açıkladı.

Haber-Emrah Birgül

 

6 Şubat'ta meydana gelen depremin ardından başta Mersin olmak üzere yurdun birçok kenti yoğun depremzede göçü almaya başladı. Mersin'in yerleşik nüfusunun 1 milyon 900 bin olduğu ancak, 400 bin sığınmacı ve 400 bin depremzede göçmenle birlikte güncel nüfusun 2 milyon 700 bine ulaştığı vurgulandı. 6 Şubat'tan bu yana Mersin için 'özel destek' veya 'özel teşvik' çağrıları yükselirken, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan ise son olarak Hükümet'e yeni bir çağrıda bulundu. Kızıltan, yaptığı çağrıda, "Hükümetimizin Mersin'e etkili birkaç tane bakanını göndermesi gerekiyor. Gönderip, durumu yerinde görmesi gerekiyor" dedi. Ancak Mersin'e gelip, durumu yerinde gören isim CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel oldu.

 

ÖZGÜR ÖZEL, MERSİN'DE DEPREMZEDE MİSAFİRLERLE BİR ARAYA GELDİ

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Mersin'de bir dizi toplantı ve ziyaret gerçekleştirdi. Mersin Büyükşehir Belediyesi, Yenişehir Belediyesi ve Mezitli Belediyesi gibi belediyelerin deprem sonrası sundukları hizmetleri yerinde inceleyen Özel, kente gelen depremzedelerle de bir araya gelerek dertlerini ve sorunlarını dinledi. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer'in, kentteki son durumla ilgili kendilerine kapsamlı bir sunum yaptığını vurgulayan Özgür Özel, CHP Mersin İl Başkanlığı Binası'nda açıklamalarda bulundu. Özgür Özel'in yaptığı basın toplantısında; CHP Mersin İl Başkanı Koral Ömür, CHP Mersin Önceki Dönem İl Başkanı Adil Aktay, CHP Parti Meclisi Üyesi ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ve CHP İl Yöneticileri ile Belediye Meclis Üyeleri de yer aldı.

 

"10 İLLE DOĞRUDAN BAĞLANTISI OLAN 600 BİN KİŞİ YAŞIYOR MERSİN'DE"

CHP'li Özel, Mersin'in depremden önce 1 milyon 900 binlik bir resmi yerleşik nüfusa ev sahipliği yaptığını belirterek; "400 bin de düzensiz göçmene ev sahipliği yapıyordu. 2 milyon 300 bindi nüfusu. Depremden sonra 400 bin kişi Mersin'e zorunlu göç etti, Mersin'de misafir ediliyorlar ve Mersin'in nüfusu 2 milyon 700 bine çıkmış durumda. Şimdi 'Mersin nasıl böyle bir çekim merkezi oldu' diye düşünüldüğünde, bunun birkaç sebebi var. Bunlardan bir tanesi; deprem bölgesinin sınırında. Coğrafi bir yakınlığı var. Bunun bir diğeri; depremin olduğu 10 ile baktığınızda, Mersin'de yaşayanların 600 bin kişisi o 10 ile kayıtlı kişiler. Yani birinci derece yakınları ya orada yaşıyor ya da kendileri orada doğmuş. Yani 10 ille doğrudan bağlantısı olan 600 bin kişi yaşıyor Mersin'de. Böyle olunca herkes en kolay ulaşabileceği yakınının yanına sığınınca Mersin otomatikman çok önemli bir çekim alanı haline gelmiş durumda" diye konuştu.

 

"ÜZÜNTÜLÜLER VE TEPKİLİLER; ÜLKEYİ YÖNETENLERE TEPKİLİLER"

Mersin'deki CHP'li belediyelerin depremin ilk gününden itibaren hem bölgede hem de kentte seferber olduklarını belirten Özel, "Tabi bir de depremin olduğu ilk günden itibaren gerek Büyükşehir, gerek Mezitli, gerek Yenişehir, gerekse Tarsus belediyelerimizin hem deprem bölgesindeki varlıkları hem de Mersin'e gelenlere sosyal belediyecilik gereği ev sahipliği yapmaları, kucak açmaları ve değineceğim detaylarda sahip çıkmaları, Mersin'e daha çok kişi gelmesi noktasında önemli katkı sağladı. Hem örgütümüzün hem belediyelerimizin hem de Mersin halkının sıcak misafirperverliği Mersin'in depremzedeler için en önemli sığınma alanı olduğunu gösteriyor. Ben sabahın erken saatlerinden beri Mersin'de dolaşıyorum ve Hatay'da göçük altından çıkarılanlarla, Hatay'da iki evladını göçükte kaybetmişlerle, Adıyaman'dan, Maraş'tan göç etmiş ve saatlerce enkaz altında kalıp çıkmış olanlarla görüştüm. Üzüntülüler ve tepkililer. Ülkeyi yönetenlere tepkililer. Ama 'burada nasılsınız' deyince, bir tane şikayet eden duymadım" ifadelerine yer verdi.

 

"MERSİN'İN NÜFUSUNDA YÜZDE 40'LIK BİR ARTIŞ VAR"

Mersin'deki nüfus artışına değinerek açıklamalarını sürdüren Özel, "Şimdi geldiğimiz süreçte Mersin'in nüfusunda yüzde 40'lık bir artış var. Kayıtlı nüfus 1 milyon 900 bin. Hizmet etmek zorunda olunan nüfus 2 milyon 700 bin. Bunların 400 bini depremzede, 400 bini de düzensiz göçmen. Ama Mersin'e mevcut kanun gereğince, yani 5779 Sayılı Kanun gereğince; 1 milyon 900 bine göre para ödeniyor. Nereden ödeniyor? Toplanan vergilerden paylar var, bu toplanan vergilerin yüzde 6'sı Türkiye'de belediyelere gider. Nasıl gider? Bunun yüzde 1,5'u Büyükşehir olmayan belediyelere, yüzde 3,15'i Büyükşehir olan kentlerin ilçe belediyelerine, yüzde 1,35'i Büyükşehir Belediyelerine, yüzde 0,5'i de İl Özel İdarelerine. Bu rakamlar nüfusa göre dağıtılıyor. Şimdi bu noktada 1 milyon 900 bine göre hizmet alıp, 2 milyon 700 bine hizmet vermeniz lazım" diye konuştu.

 

"MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SU TÜKETİMİNİN YÜZDE 15 ARTTIĞINI RESMEN BELGELENDİRİYOR"

Özgür Özel, Mersin'in son günlerde taşıdığı yüke dikkat çekerek; "Örneğin Mersin Büyükşehir Belediyesi 6 Şubat'tan önceki günkü su tüketiminin yüzde 15 arttığını resmen belgelendiriyor. Kaldı ki ev, ev üstünde. Bir evde 3-4 aile kalırken, insanlar normal şartlar gibi değil, daha az su tüketmek zorundalar. Daha tasarruflu ya da daha sırayla su tüketmek zorundalar. Her gün değil, 3 günde bir duş alarak; yine de yüzde 15. Buradan görünüyor ki bu yüzde 40'lık yükün yüzde 20'si göçmenlerdense en az yüzde 20-25'i depremzede misafirlerimizden kaynaklanıyor" dedi.

 

"MERSİN'DE GÖRDÜKLERİMİZİ MECLİS'E TAŞIYACAĞIZ"

Mevcut kanunda bir değişiklik yapılması için teklif sunacaklarını açıklayan Özel, "O zaman burada bir şey yapmamız lazım. Biz Mersin'de gördüklerimizi Meclis'e taşıyacağız ve Meclis'te bir kanun değişikliği; 5779 Sayılı Kanun için; genel bütçe vergilerinden depremzede misafir eden illerin aldıkları payın 2023 ve 2024 yıllarında artırılmasına yönelik geçici madde önereceğiz. Yani toplamda yüzde 6 gidiyorsa, bunun yüzde 7-7,5'a çıkarılması, yüzde 1,5'luk toplam vergilerden bir aktarım olabilir. Bunun pay edilmesine ilişkin çeşitli önerilerimiz olacak" diye konuştu.

 

"AK PARTİ'NİN HİZMET ETTİĞİ BÜYÜKŞEHİRLER DE BUNDAN AYNEN YARARLANACAK"

Mersin'e 1,9 milyon yerine 2,7 milyona göre ödeme yapılması gerektiğini vurgulayan Özel, "Bunu Mersin'e özel söylemiyoruz. Bunu CHP'nin hizmet ettiği Mersin için, Adana ve Antalya için söylediğimiz gibi; 'kanunların genelliği ilkesi gereği' AK Parti'nin hizmet ettiği Konya, Kayseri ve diğer büyükşehirler de bundan aynen yararlanacak. Yani burada 'aman efendim bize bir para verin de Mersin Büyükşehir Belediyemiz faydalansın' değil; Konya'sıyla, Kayseri'siyle, Mersin'iyle, Antalya'sıyla herkese yönelik akılcı bir iyileştirme öneriyoruz. Bu yapılmazsa; yarın öbür gün burada hizmetler aksar. Burada biz suçlu ararsız. Konya'da başkası suçlu arar, Kayseri'de başkası suçlu arar. Ama doğrusu bu katkının sağlanmasıdır. Ayrıca Mersin gibi taşıyamayacak boyutlarda depremzede göçü olan yerlere bir özel destek statüsünün tanınması da önemli. Bu tanımlamanın yapılması için oturalım Meclis'te çalışalım" ifadelerine yer verdi.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA