"Mart Ayı, Gerçek Kişilerin Gelirlerini Beyan Edecekleri Dönemdir"




Tarih: 22 Mart 2023 Çarşamba 16:45


Mersin SMMMO Başkanı Emin Levent Türkili, Mersin’e göç eden depremzede meslektaşları için dayanışma içerisinde olduklarını açıkladı. Mersin SMMMO Vergi Mevzuatı Komitesi Başkanı İsmet Buğur ise mart ayının, gerçek kişilerin gelirlerini beyan edecekleri dönem olduğunu duyurdu.

Haber-Emrah Birgül

 

Mersin Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Emin Levent Türkili ile Mersin Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Vergi Mevzuatı Komitesi Başkanı İsmet Buğur, bir televizyon kanalının canlı yayınında Fatih Alkar'ın sorularını yanıtladı ve gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

 

"BİLMEDEN ÖDEMEMİZ BİZİM KENDİMİZİ İYİ HİSSETMEMİZE BİR NEBZE FAYDA SAĞLIYOR"

Mersin SMMMO Vergi Mevzuatı Komitesi Başkanı İsmet Buğur, vergi mükelleflerine mart ayı için duyuruda bulundu. Verginin tanımıyla sözlerine başlayan Buğur, "Vergi; aslında sadece biz meslek mensubu mali müşavirlerin değil, sadece kayıtlı vergi mükelleflerinin değil, bu ülkede yaşayan tüm vatandaşların tıpkı ölüm gibi bir gerçekleri. Çünkü biz bunların bazılarını bilmeden ödüyoruz. Sabah kalkıp güne başlarken yüzümüzü yıkadığımızda atık su vergisi, çevre temizlik vergisi ve yüzde 8 oranında katma değer vergisi ödüyoruz. Belki de bunları bilmeden ödememiz bizim kendimizi iyi hissetmemize bir nebze fayda sağlıyor" dedi.

 

"VERGİ GELİRLERİ, BÜTÇE GELİRLERİMİZ İÇERİSİNDE AMİRAL GEMİSİ KONUMUNDADIR"

Verginin, bütçe gelirlerinin önemli bir kısmını kapsadığını vurgulayan Buğur,"Vergi, kamu harcamalarını finanse etmek üzere kanun yoluyla ve cebren alınan bir tutarı ifade etmektedir. Verginin cebren alınması, dayanağını Anayasa'mızdan almaktadır. Anayasa'nın 73'üncü maddesi, vergi ödevinin bir vatandaşlık görevi olduğunu açıkça ifade eder. Ülkemize dönecek olursak; ülkemizin enerji kaynaklarının yetersizliği, hammaddede dışa bağlılığımız ve bunun altını doldurabileceğimiz birçok nedenden ötürü vergi gelirleri, bütçe gelirlerimiz içerisinde amiral gemisi konumundadır" diye konuştu.

 

"BİRİNCİ TAKSİTİNİ MART AYINDA, İKİNCİ TAKSİTİNİ İSE TEMMUZ AYINDA ÖDEMEK ZORUNDADIRLAR"

Gerçek kişilere gelir beyanı için duyuruda bulunan Buğur, "İçinde bulunduğumuz mart ayı, gerçek kişilerin gelirlerini beyan edecekleri dönemdir. Peki, vergi mükellefleri hangi gelirleri için mart ayında beyanname vereceklerdir? Ticari kazançlar, zirai kazançlar, serbest meslek kazançları, ücretler, menkul sermaye iratları, gayrimenkul sermaye iratları, diğer kazanç ve irat elde edenler; 2022 takvim yılına ilişkin olarak içinde bulunduğumuz mart ayının sonuna kadar kazançlarını beyan edip, vergilerinin birinci taksitini mart ayında, ikinci taksitini ise temmuz ayında ödemek zorundadırlar" ifadelerine yer verdi.

 

"TÜRMOB GÜZEL BİR KARARA İMZA ATTI"

Mersin SMMMO Başkanı Emin Levent Türkili de katıldığı programda önemli açıklamalarda bulundu. 6 Şubat'tan bu yana meydana gelen depremlerde 56 meslektaşlarını kaybettiklerini belirten Türkili, "Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) güzel bir karara imza attı. Evi yıkılanlara 10 bin liralık yardım, meslek mensuplarından akrabaları ölenlere de 50 bin liralık bir yardım gündeme getirdi. Bu yardımları da ilgili kişilere dağıttı" dedi.

 

"İNSANLARI AYAKTA TUTAN UMUT"

Mersin SMMMO olarak bu süreçte yaptıkları çalışmalara değinen Türkili, "Depremzede misafirlerimizin hemen iş bulması anlamında bir kütük oluşturduk. Tüm üyelerimize mesaj çektik. 'Çalıştırabileceğiniz, odanızı ücretsiz kullandırabileceğiniz veya istihdam sağlayacağınız firmalarınızda veya büronuzda arkadaşlarla ilgili bize talep verin' dedik. Bununla ilgili bir kütük oluşturduk. Sonra gelen misafirlerimizle eşleştirerek bu arkadaşlarımızın bürolarını kullanmalarını ve iş sahibi olmalarını sağladık. Örgütsel gereksinimle birlikte bunları hayata geçirdik. İnsanları ayakta tutan umut. Süreç içerisinde umutlarımızı da yitirmememiz lazım. Örgütlü çalışarak bu işlerin üstesinden gelmemiz lazım. Ama orta ve uzun vadede planlar yapmamız lazım. Plan yapmadığımız zaman, planlayarak bu işleri yapmadığımız zaman yardımımızın da yapılan işlerin de bir anlamı kalmıyor" diye konuştu.

 

"TÜRKİYE NÜFUSUNUN YÜZDE 16,5'UNA TEKABÜL EDİYOR"

Depremden 11 ilin etkilendiğini belirten Türkili, "Burada yaşayan 14 milyon kişiye tekabül etti. Baktığınız zaman Türkiye nüfusunun yüzde 16,5'una tekabül ediyor. Mersin'le depremden etkilenen illerin ticaret hacmi çok yüksek. 30 milyar dolarlık bir ticaret hacmi içerisinde iş ilişkileri var. Bunların ekonomiye payı Türkiye geneline baktığınız zaman yüzde 20. Çok büyük bir oran. Bu bölgede tarım çok fazla, demir-çelik, konfeksiyon, hayvancılık sektörü çok fazla. İster istemez deprem sonrasında bunlar da zarara uğrayınca ülke ekonomisine büyük kayıplar yaşatıyor" dedi.

 

"HÜKÜMETİMİZİN BİR AN ÖNCE ÇÖZÜMLER ÜRETMESİ GEREKİYOR"

Bu konuda hükümetin bir an önce çözümler üretmesi gerektiğini belirten Türkili, "Deprem sonrasında Ticaret ve Sanayi Odası önderliğinde 81 tane oda başkanı ve STK başkanıyla birlikte acilen toplantıya çağırıldık. Bu toplantıda bütün STK başkanları konuyla ilgili görüşlerini ve fikirlerini ilettiler. İlk sözü ben aldım. Mersin'in kesinlikle ve kesinlikle depremden etkilenen 11'inci il statüsünde olması gerektiğini, özel bölge ilan edilmesi gerektiğini yoksa Mersin'in ne altyapısının ne üstyapısının ne kanalizasyonunun ne ekonomisinin bu durumu kaldıramayacağını kendilerine ilettim. Bu konuyla ilgili olarak milletvekillerimize konuyu acilen aktarmamız gerektiğini, lobi oluşturmamız gerektiğini, Cumhurbaşkanımıza tüm STK'larla birlikte yazı yazarak, bu konuyu anlatarak özel statü talep ettiğimizi iletmemiz gerektiğini belirttim" ifadelerine yer verdi.

 

"ŞU ANDA MERSİN'İN NÜFUSU 2 MİLYONA TEKABÜL EDİYOR"

Türkili, bir gün sonra ise Elazığ'ın 11'inci il olarak ilan edildiğini sözlerine ekleyerek, "Mersin bu özel statünün içerisinde yoktu. Depremin ve depremden sonra gelen depremzede misafirlerimizin etkisini burada irdeleyecek olursak; Mersin'in nüfusu 2022 yılında 1 milyon 916 bin. Elimizdeki verilere göre. Biliyorsunuz bir göçmen sorunumuz var. Mersin'e yoğun bir akış oldu. Bu da yüzde 40 civarlarında. Depremzede misafirlerimizin oranları da verilere göre ne kadar sağlıklı bilemiyorum, çünkü burada yanıltıcı bilgiler var. Bu bölge çok hassas bir bölge. Mersin'de 11 tane ilden hemşehrisi ve akrabası olan çok fazla insan var. Burada yazlıkları olan birçok insan var. Bunların birçoğu akrabalarına geldiler, birçoğu yazlıklarına geldiler. Öyle olunca kayıt altına girmediler. Ama AFAD'ın açıkladığı verilere göre bunların da yüzde 40 olduğu söyleniyor. Bunları üst üste koyduğumuz zaman şu anda Mersin'in nüfusu 2 milyona tekabül ediyor" şeklinde konuştu.

 

"EKONOMİK ÇÖZÜMLER ÜRETİLMESİ GEREKİYOR"

Mevcut tablonun ileriye dönük bir sosyal patlamaya dönüşebileceğini belirten Türkili, "Baktığınız zaman bu 2 milyonluk nüfusu nasıl kaldıracağız? Nasıl üstesinden geleceğiz? Bir an önce bunun çözümlerini üretmemiz gerekiyor. Deprem bölgesindeki insanların bir an önce konutlarının yapılarak aslında tekrar oraya dönmelerinin sağlanması gerekiyor. Biz misafirlerle gerektiği kadar ilgileniyoruz. Ama ekonomik çözümler üretilmesi gerekiyor. Çünkü ileriye dönük bir sosyal patlamaya dönüşebilir. İlk önce bunu önlememiz lazım" dedi.

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA