Tekin, Köpek Sahiplerine Tavsiyelerde Bulundu




Tarih: 24 Mart 2023 Cuma 16:59


Köpek Eğitmeni Rasim Tekin, köpek sahiplerinin beraber yaşadıkları köpekler hakkında bilgi sahibi olması gerektiğini belirterek; "O yüzden barınaklarda bu kadar çok köpek var. Bilinçsiz sahiplenmeden dolayı köpek evde yaşarken bir anda kendini barınakta buluyor" dedi.

Haber-Mehmet Miras

 

Köpek Eğitmeni Rasim Tekin, Reks'le birlikte katıldığı bir televizyon programında Leyla Pak'ın sorularını yanıtladı. Bir köpek eğitmeni olarak kendilerine başvuran köpek sahiplerini önce sahip oldukları köpekler hakkında bilgilendirdiklerini vurgulayan Tekin, bilinçsiz sahiplenme nedeniyle barınaklarda çok sayıda sahipsiz köpeğin yer aldığını belirtti. Tekin, köpeğin konuşma yeteneği olsa; "Annemin yanındaydım, bir insan evladı beni evine götürdü sonra barınağın içine bırakıp gitti" diyeceğini savundu.

 

"ŞU AN 40 YAŞINDAYIM VE SEKTÖRE 13 YAŞINDA GİRDİM"

13 yaşından beri bu işle ilgilendiğini belirterek kendini tanıtan Tekin, "Kendi köpek eğitim okulum var. Yaklaşık 12 yıldır Mersin'de köpek okulumuza devam ediyoruz. Çok uzun yıllardır sektörün içerisindeyim. Şu an 40 yaşındayım ve sektöre 13 yaşında girdim. Türkiye'de ve dünyada köpek eğitimi üzerine ne kadar profesyonel, uzman ekip varsa hepsiyle çalışma fırsatım oldu" dedi.

 

"HAYALİNİ KURDUĞUM BİR MESLEĞİ YAPIYORUM"

Şu anda insanlara köpek eğitimini en doğru şekilde öğrettiklerini belirten Tekin, " Türkiye'ye baktığımız zaman bence bu konu içle acısı. Ben çok üzülüyorum. Çünkü ben mesleğimi gerçekten çok seviyorum ve aynı zamanda bu mesleğe hayal ederek geldim. Çok küçük yaşlardan itibaren hayalini kurduğum bir mesleği yapıyorum. Karşımızda bizden farklı bir tür var, bir köpek var ve onunla iletişimi kurup istediklerimizi yaptırmaya ya da bize yardımcı olmasını sağlamaya çalışıyoruz. O yüzden onun dünyasını çok iyi anlamamız lazım. Ona doğru şekilde davranıp, istediğimiz şeyleri anlatarak, pozitif şekilde öğreterek uygulamasını sağlamak çok önemli" diye konuştu.

 

"BİR KÖPEKLE YAŞIYORSAM BEDEN DİLİNİ ÇOK İYİ ÖĞRENMELİYİM"

Kendilerine başvuran köpek sahiplerine önemli tavsiyelerde bulunan Tekin, "Onlarla birlikte yaşayacaksınız, iyi tanıyacaksınız, beden dillerini çok iyi bilmeniz gerekiyor. Bu çok önemli. Bir köpekle yaşıyorsam beden dilini çok iyi öğrenmeliyim, bilmeliyim. En önemlisi şu; köpek sonuçta bizden farklı bir tür. Onunla ailemin içerisinde yaşamayı planlıyorsam eğer, ilk önce o tür hakkında bilgi sahibi olmam lazım. İlk önce bilgi sahibi olacağım. Tanıyacağım, özelliklerini bileceğim, ihtiyaçlarını karşılayabilir miyim yoksa karşılayamaz mıyım; ona bakacağım. 10-15 yıl benimle birlikte yaşayacak bir canlıdan bahsediyoruz. Ona saygı duyarak ve onunla ilgili tüm bilgilere sahip olarak onunla iletişime geçip yola devam etmeliyim. Aksi takdirde duyguyla davrandığım anda o zaman ben bir köpeğe bakamam. Orada sadece kendi egomu tatmin ederim" ifadelerine yer verdi.

 

"GENELDE PROBLEM KÖPEK SAHİBİNDE"

Köpek sahiplerinin kendilerine başvurduğunda izledikleri yoldan da söz eden Tekin, şunları söyledi; "Birinci aşama, sizinle birlikte konuşuyorum ve sorular soruyorum. Aldığım cevaplara göre daha sonra köpeğinizi test ediyorum. Genelde problem köpek sahibinde. Çünkü bakmış olduğu canlı hakkında hiçbir bilgisi yok. Sadece yemek ve su vererek onunla birlikte ömür boyu mutlu yaşayabileceğini düşünüyor. Bizim yaptığımız şey ilk önce köpeği test ettikten sonra köpek sahibinin köpeğini tanımasını sağlamak. Ona köpeğini anlatıyoruz. 'Sizin köpeğinizin bu özellikleri var, bu yönde daha çok çalışması gerekiyor, bunları karşılayabilecek zamanınız ve vaktiniz var mı' diye soruyoruz. Bunlar çok önemli. Sevgiyle bitmiyor. Bakmak da çok önemli. Evet, seviyoruz. Kime sorsam 'ben köpeğimi çok seviyorum' diyor. Herkes hayvanları çok seviyor. Sevdiğimiz hayvana bakamadığımız zaman o zaman sevmemizin bir anlamı yok."

 

"MUTLAKA KÖPEK HAKKINDA BİLGİ SAHİBİ OLMALISINIZ"

Tekin, sözlerinin devamında ise, "Bakmaktan kastettiğim şey, bir köpeğin ihtiyaçlarını karşılamak. Köpekle birlikte yaşadığınız takdirde her gün şu şekilde olmalı; sabah sahibim kalkacak, beni tuvalete götürecek, yemeğimi yiyeceğim, oyun oynayacağım. Hep bir düzen içerisinde ve aynı zamanda bunu yapmalıyım. Onun bir rutini olması gerekiyor. Ama ne yazık ki sistem şu şekilde ilerliyor; insanlar yavruyken karakterlerini bilmeden köpekleri alıyorlar, sahipleniyorlar. Onları evde büyütmeye çalışıyorlar. Daha sonra problemler başlıyor. Daha sonra bize geliyorlar, köpeğin otur deyince oturmasını, bekle deyince beklemesini istiyorlar. Aslında mantık olarak insan alemine baktığımızda bunu köleler yapar. Otur deyince oturur, yat deyince yatar. Bizim insanlara ilk önce anlatmak istediğimiz; köpek sahiplenmeden önce mutlaka köpek hakkında bilgi sahibi olmalısınız" ifadelerine yer verdi.

 

"KÖPEK SAHİBİNİN KÖPEĞİYLE İLGİLENMESİ ÇOK ÖNEMLİ"

Köpek sahiplenecek kişilerin öncelikle vakit, aile düzeni ve aile içi iletişim gibi konuları gözden geçirmesi gerektiğini belirten Tekin, "Çünkü bizim ona öğrettiğimiz bir şeyde düzeninin bozulması çok kolay. İnsan gibi. Sonuçta o da bir canlı. İnsanlar hayal kuruyor para vererek bunu halledebileceğimizi zannediyor. Bana, 'ben çocuğumu sana getireyim, ücretini de ödeyeyim üniversite sınavını geçir' dediklerini düşünün. Nasıl geçirebilirim? Sizlerin de destek olmanız lazım. Köpek sahibinin köpeğiyle ilgilenmesi çok önemli. Doğru vakit ayırması çok önemli. O yüzden barınaklarda bu kadar çok köpek var. Bilinçsiz sahiplenmeden dolayı köpek önce evde yaşarken bir anda kendini barınakta buluyor. Köpeğin konuşma yeteneği olsa, 'annemin yanındaydım, bir insan evladı alıp beni evine götürdü sonra beni barınağın içine bırakıp gittiler' diyecek" şeklinde konuştu.

 

"SİZİN HAYAL ETTİĞİNİZ ŞEYİ 5 DAKİKADA ÖĞRETEBİLİRİM"

Kişilerin köpeklerini eğitmek yerine kişilere köpeklerini nasıl eğitebileceklerini öğrettiklerini belirten Tekin, "Birçok belediye başkanıyla, bakanlıktan birçok kişiyle bu konular üzerine görüşüyorum. Aynı zamanda derslere gidiyorum, seminer veriyorum. Vermiş olduğumuz çalışma öyle bir iki günlük çalışma değil. Bir yere girdiğimiz zaman, en az bir ay iki ay boyunca her gün bir fiil çalışıyoruz. Bizim yaptığımız iş köpekleri eğitmek değil. İnsanlara köpek eğitimini ve köpek bakımını doğru şekilde öğretmek. Biz insanları bu konuda bilgi sahibi yapıyoruz ve öğrenmesini sağlıyoruz. Benim işim köpeği eğitmek. Ben sizin hayal ettiğiniz şeyi 5 dakikada öğretebilirim. Bu benim mesleğim. Önemli olan bunu sizin yapabilmeniz" diye konuştu.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA