“Devlet ve millet olarak, acılarımızı sarmaya çalıştık, çalışıyoruz”




Tarih: 17 Eylül 2023 Pazar 11:49

Sercan Özdemir

Mersin Valiliği Ali Hamza Pehlivan, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birlikleri (AKİB) ev sahipliğinde düzenlenen “Depremde Tek Yürek” kampanyasına destek veren iş adamlarına plaket takdim ve 2022 yılı İhracatın Yıldızları ödül törenine katıldı.

6 Şubat 2023 tarihinde büyük bir afet yaşandığını ifade eden Pehlivan, “O gün ve sonrasında yaşanan depremler, başta 11 ilimiz, 14 milyon insanımızı derinden etkiledi, yaraladı. Bununla birlikte, bu depremi 86 milyon insanımız 81 vilayetimiz de yakından hissetti, yüreği titredi ve ilk andan itibaren yardımcı olabilmek, katkı sağlamak için seferber oldu, binlerce kişi deprem bölgesine doğru yollara düştü” ifadelerine yer verdi.

“Mahşer mi, hakikat mahşer.”

Mersin’de depremin hissedildiğini ancak can ve mal kaybı olmadığını tespit ettikten sonra İçişleri Bakanlığı’nın talimatları doğrultusunda Hatay’a yola çıktıklarını dile getiren Pehlivan, “Hatay Valimiz ile yaptığımız görüşmenin ardından Kırıkhan İlçesine koordinatör olarak gittim. Kırıkhan’a girdiğimde gördüğüm manzara, merhum şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un Çanakkale'yi tasvir ederken kaleme aldığı dizelerden birini aklıma getirdi; ‘Mahşer mi, hakikat mahşer.’ Sağa sola kaçışan insanlar, enkazların başında toplanan insanlar, enkazlardan gelen sesler ve tarifi mümkün olmayan manzaralar, o sesler hala hepimizin kulaklarında çınlıyor” dedi.

Depremin ilk anından itibaren büyük ve güçlü bir refleks gösterdiğini aktaran Pehlivan, Cumhurbaşkanı’nın himayesinde bütün Bakanların, Valilerin, Kaymakamların, Belediyelerin, akla gelebilecek bütün kamu kurum kuruluşlarının, arama kurtarma ve sağlık kuruluşlarının, sivil toplum teşkilatlarının, her yaştan vatandaşın azami hassasiyetle ve bizzat deprem yaşanan yerlere gitmek suretiyle canla başla çalıştığını belirtti.

“Bu yaraları sarmak için hep birlikte gayret göstermek durumundayız”

İlk andan itibaren yaralar sarılmaya çalışıldı. Orada şu telkini yapıyorduk; mücadeleye ortak olan, dışarıdan gelenlerle birlikte hayatta ve ayakta kalanlar olarak güçlü durmak durumundayız. Bu yaraları sarmak için hep birlikte gayret göstermek durumundayız” diyen Pehlivan, Mersin’de, kamu kurumları, sivil toplum teşkilatları, odalar ve birlikler, vatandaşlarla bir kenetlenme örneği göstererek tüm imkanları başta Hatay olmak üzere deprem illerine seferber edildiğini aktardı.

Devlet ve millet olarak tam bir dayanışma ruhuyla acıları sarmaya çalıştıklarını, bölgede, enkaz kaldırma çalışmaları hem ağır hasarlı hem orta hasarlı binaların yıkılması, yeni konut ve işyerlerinin yapılması çalışmalarının devam ettiğini açıklayan Pehlivan, “Bu süreçte en önemli ihtiyaç kalemlerinden biri konteyner teminiydi. Çadırda, insanımızı belli bir süre misafir edebilirdik. Bu sebeple; Devletimiz, Bakanlıklarımız, AFAD Başkanlığımız gerekli adımları atarak vatandaşlarımızı konteyner kentlere yerleştirdi. Sivil toplum teşkilatları, odalar, meslek kuruluşları da harekete geçerek kurulan bu konteyner kentlere destek verdiler” dedi.

Deprem gibi badirelerin yol açtığı sıkıntıların atlatılması konusunda çalışmaya, üretmeye, değer ortaya koymaya, katma değer üretmeye devam etmenin çok önemli olduğunu söyleyen Pehlivan, “Büyük deprem ve öncesinde pandeminin yol açtıkları sıkıntılara, dünya üzerindeki savaşlar, çatışmalar olmasına rağmen ihracat rakamlarımızın yukarıya doğru ivme kazanması büyük önem taşımaktadır. İhracatın, geçtiğimiz yıl, bir önceki yıla göre yüzde 13 civarında bir artışla 254 milyar seviyesine ulaşması, bu yıl da bu kadar sıkıntıya rağmen ihracatın aşağıya düşmemesi, İl olarak ihracatımızın 4 milyar dolardan 6 milyar dolarlık seviyelerine çıkması siz kıymetli iş insanlarımızın ortaya koymuş olduğu gayret, Devletimizin, ilgili Bakanlıklarımızın sağlamış olduğu teşvikler bir bütün olarak fayda oluşturmuş ve Ülkemizin ekonomisine katkı sağlamış durumdadır. Sıkıntıların aşılması sürecinde bu gayretlerin payı çok büyüktür” ifadelerine yer verdi.


Etiket: mersin, afet, deprem, arama kurtarma


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA