Haber Merkezi
OSTİM Üniversitesi öğrencileri, Türkiye’nin ilk nükleer santralini yerinde inceledi. Öğrenciler, tam ölçekli simülatörle eğitim merkezini gezdi, uzmanlardan sektör hakkında kapsamlı bilgi aldı.
OSTİM Teknik Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Elektrik ve Enerji Bölümü Elektrik Programı öğrencileri, yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ni ziyaret etti.
Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom tarafından inşa edilen santrale düzenlenen teknik gezi kapsamında, öğrenciler modern bir nükleer güç santralinin işleyişini yerinde gözlemleme fırsatı buldu. Ziyaret, öğrencilere nükleer enerji sektöründe öne çıkan meslekler hakkında bilgi edinme ve sektördeki yüksek teknolojiyi tanıma imkânı sundu.
Ziyaret öncesinde öğrencilere iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilirken, AKKUYU NÜKLEER A.Ş. yetkilileri tarafından santralin genel yapısı ve proje süreci hakkında bilgilendirme yapıldı. Program kapsamında öğrenciler, NGS operasyon personelinin eğitim aldığı Türkiye’nin ilk tam ölçekli simülatör merkezini de gezdi.
Öğrenciler, reaktör, türbin ve elektrik ekipmanı operatörlerinin farklı senaryoları test ettiği güç ve kontrol ünitesi simülatörünü yakından inceleme şansı buldu. Ayrıca santralin farklı sistemlerine ait interaktif maketlerin sergilendiği eğitim salonunu da ziyaret eden öğrenciler, nükleer santralin teknik altyapısına dair detaylı bilgi aldı.
Ziyaretin ardından açıklamalarda bulunan Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Sergei Butckikh, üniversitelerle yürütülen iş birliklerinin önemine dikkat çekti. Butckikh, “Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinin Akkuyu NGS projesine ilgisi her zaman yüksek. Bu tür ziyaretler, nükleer endüstrinin insan kaynağı potansiyelini geliştirmeye katkı sunuyor. Gençlerle bilgi paylaşımı yapmaktan memnuniyet duyuyoruz. Umuyorum ki bu öğrencilerden bazıları ileride Akkuyu Nükleer A.Ş. ekibine katılır” dedi.
Gezi, santralin tüm tesislerinin panoramik olarak görülebildiği seyir terası ziyaretiyle sona erdi.
“Projenin ölçeği beni çok etkiledi”
Ziyarete katılan öğrenciler, edindikleri izlenimleri de paylaştı. Elektrik Programı birinci sınıf öğrencisi Kıraç Kaya, santralin büyüklüğünden etkilendiğini belirterek, “Saha oldukça büyük ve çok yoğun bir çalışma var. Aldığımız bilgiler hem eğitim sürecimde hem de meslek hayatımda bana katkı sağlayacak. Bu deneyimden sonra Rusya’da eğitim alıp Türkiye’nin ilk nükleer santralinde çalışmak isterim” dedi.
|