Haber Merkezi
Seçer, sağlık sorunları bulunan Muhittin Böcek’in tutukluluğuna tepki gösterdi: “Bu süreç adli değil, siyasi bir baskıdan ibaret.”
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkan Vekili Vahap Seçer, soruşturma kapsamında tutuklanan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’i cezaevinde ziyaret etti.
Ziyaret sonrası açıklama yapan Seçer, Muhittin Böcek’in 26 yıldır kamu hizmetinde kesintisiz görev yaptığını vurgulayarak, “Muhittin Başkan’ın morali yerinde ancak ciddi sağlık problemleri yaşıyor. Kalp ve diyabet rahatsızlıkları nedeniyle sağlık durumu endişe verici. Cezaevi süreci bu sorunları daha da kötüleştirmiş” diye konuştu.
Seçer, İstanbul Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’ın da benzer sağlık problemleri yaşadığına dikkat çekerek, “Hepimiz anayasa ve yasalar karşısında eşitiz. Elbette hiç kimsenin suç işleme hakkı yok. Ancak, suç sabit değilken ve kaçma, delil karartma ya da tanık etkileme riski yokken tutuklama kararı ağır bir uygulamadır” dedi.
Başkan Seçer, belediye başkanlarının henüz hüküm giymeden tutuklanmasını adalet ilkelerine aykırı bulduğunu ifade ederek, “Bu insanlar belli bir yaşta ve sağlık problemleriyle mücadele ediyor. Bu uygulama artık bir cezalandırma değil, adeta bir eziyete dönüştü. Yapılan ciddi bir hatadır, derhal düzeltilmelidir” şeklinde konuştu.
Seçer, Böcek’in dosyasındaki bazı suçlamaların doğrudan kendisiyle bağlantısı olmadığını belirterek, “Hukukun temel kurallarından biri de ‘suçun şahsiliği’ ilkesidir. Bir başkasına yöneltilen suçlamalar nedeniyle bir başka kişinin tutuklanması hukukla bağdaşmaz. Bu nedenle, Muhittin Başkan’ın tutuklu yargılanması kabul edilemez” dedi.
Açıklamasının devamında bu davaların bir hukuk süreci olmaktan çıktığını ifade eden Seçer, “Soruşturmaların devam etmesi elbette doğal. Ancak son dönemde yaşananlar, özellikle de CHP’li belediye başkanlarına yönelik operasyonlar, siyasi baskının bir göstergesidir. Zeydan Karalar, Abdurrahman Tutdere, Muhittin Böcek gibi isimler farklı yollarla özgürlüklerinden alıkonuluyor. Bunlar yargı eliyle yürütülen siyasi hamlelerdir” ifadelerini kullandı.
Süreçten en büyük zararı milletin iradesi ve ülkenin demokrasisi gördüğünü vurgulayan Seçer, “Umarım bu süreci yönetenler, Türkiye’ye ne büyük bir zarar verdiklerini fark ederler. Demokrasiye, hukuka, barışa ve toplumsal birlikteliğe zarar verdiklerinin farkına varırlar. Temennimiz; bu hukuksuz sürecin sona ermesi ve herkesin görevine dönmesidir” dedi.
Seçer, açıklamasını umut dolu sözlerle tamamladı: “Türkiye’nin çözüm bekleyen çok sayıda sorunu var. Ekonomik ve sosyal alanda ciddi bir mücadele gerekiyor. Biz enerjimizi buraya harcamalıyız. Ve inanıyoruz ki; yarınlar bugünden çok daha güzel olacak.”
|