DEVA Partili Ekmen, Kazanlı’daki Balık Ölümleri İçin Harekete Geçti




Tarih: 7 Ağustos 2025 Perşembe 13:50

Haber Merkezi

Mersin Kazanlı kıyısındaki balık ölümleriyle ilgili çevre kirliliği soruları Meclis’e taşındı. Ekmen, Bakan Kurum’a ayrıntılı bilgi istedi.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Mersin’in Akdeniz ilçesinde yer alan Kazanlı sahilinde yaşanan balık ve deniz kaplumbağası ölümleriyle ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a soru önergesi sundu. Ekmen, bölgedeki çevre kirliliği ve deniz ekosistemindeki olumsuz değişikliklere dikkat çekerek, Kazanlı’da meydana gelen balık ölümlerinin sebeplerini araştırmak için gerekli adımların atılmasını talep etti.

17 Temmuz 2025’te gerçekleşen olayda, yüzlerce kefal balığı ve kaplumbağa, denizin yüzeyine vurmuş ve bu durum kamuoyunda büyük endişe yaratmıştı. Basına yansıyan bilgilere göre, deniz yüzeyi kahverengiye dönmüş ve kötü bir koku yayılmıştı. Bu tür olayların her yıl tekrarlandığını vurgulayan Ekmen, “Balık ölümleri, bu çevresel krizin sadece görünür kısmıdır. Mersin’in çevre yükü giderek artıyor. Bu, sanayi kirliliği, tarımsal drenaj suları ve atık yönetimindeki yetersizliklerden kaynaklanıyor” dedi.

Ekmen, Bakan Kurum’dan, Kazanlı kıyısında yapılan su kalitesi izleme çalışmalarının detaylarıyla ilgili bilgi talep etti. Ayrıca, bölgede alg patlamaları veya toksik plankton etkilerinin olup olmadığını öğrenmek istedi. Ekmen, “Bakanlık, bu tür çevresel riskleri belirlemek amacıyla düzenli bir izleme ve erken uyarı sistemi kurmuş mudur?” diye sordu.

Bir diğer önemli mesele ise, Kazanlı bölgesindeki sanayi tesislerinin çevresel etkileri ve bu tesislerden kaynaklanan tehlikeli atıklardı. Ekmen, özellikle Kromsan tesisinin bahçesinde yaklaşık 1,5 milyon metreküplük (yaklaşık 2 milyon ton) Cr+6 bileşeni içeren tehlikeli atığın 20 yıldan fazla bir süredir, üzeri brandalarla örtülerek bekletildiğini belirterek, bu durumu büyük bir tehdit olarak değerlendirdi. "Bir doğa olayında bu atıkların çevreye karışması kaçınılmaz olur" diyen Ekmen, bu konuda hemen adım atılmasını talep etti.

Bakan Kurum’a yöneltilen diğer sorular ise şöyle sıralandı:

“Kazanlı’daki balık ve kaplumbağa ölümlerine ilişkin yapılan laboratuvar analizlerinin sonuçları nedir?

Su örneklerinde ölçülen çözünmüş oksijen, nitrat, amonyum azotu gibi parametrelerde kirletici unsurlar tespit edilmiş midir?

Kazanlı bölgesindeki atık su deşarjlarının kaynakları ve miktarları nedir? Bu atıkların ne kadarı arıtılmaktadır?

Kromsan ve diğer sanayi tesislerinin çevreye olan etkilerine dair yapılan son denetimlerin sonuçları nelerdir?

Bakanlık, Kazanlı kıyısındaki turizm potansiyelini artırmaya yönelik çevresel iyileştirme projeleri hazırlamış mıdır?”


Etiket: mersin, deva partisi, ekmen, balık ölümleri


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA