RAZİYE ERDEN YILDIRIM
Uluslararası Akdeniz Tekstil Fuarı Komite Başkanı Salihcan Sağlam “Türkiye’de tekstil sektörünün yaşadığı bu kan kaybı, Mersin’i de çok ciddi biçimde etkiliyor. Biz de tam bu noktada, Mersin olarak bu tabloya fuar üzerinden somut bir ‘çıkış kapısı’ açmaya hazırlanıyoruz. Düzenleyeceğimiz Uluslararası Akdeniz Tekstil Fuarı ile kan kaybeden sektöre ‘can suyu’ olmayı amaçlıyoruz.” dedi.
Mersin’de kan kaybeden tekstil sektörüne yeniden can suyu olması amacıyla önemli bir adım atılıyor. Uluslararası Akdeniz Tekstil Fuarı Komitesi, sektör temsilcilerini ve alıcıları bir araya getirecek büyük bir organizasyon için hazırlıklarını sürdürüyor. Uluslararası Akdeniz Tekstil Fuarı Komitesi tarafından fuarla ilgili detaylar, Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nde (MGC) düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşıldı. 14–17 Ocak 2026 tarihleri arasında Mersin Yenişehir Fuar Alanı’nda gerçekleştirilecek Uluslararası Akdeniz Tekstil Fuarı’nın; üreticiler, tasarımcılar, toptancılar ve uluslararası alıcılar için önemli bir buluşma noktası olması bekleniyor. Toplantıya; Uluslararası Akdeniz Tekstil Fuarı Komite Başkanı ve MTSO Meclis Üyesi Salihcan Sağlam, Komite Üyesi ve Mersin Tekstil Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Osman Alpaslan, Komite Üyeleri İlhan Özalp, Vedat Maçin, Mesut Özhan, fuar organizasyon firması Kapital Expo Yönetim Kurulu Üyesi Murat Şaroğlu, Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Rüstem Kaya Tepe ve gazeteciler katıldı.
SAĞLAM: TEKSTİL ADETA KAN KAYBEDİYOR
Uluslararası Akdeniz Tekstil Fuarı Komite Başkanı ve MTSO Meclis Üyesi Salihcan Sağlam, tekstil sektörünün içinden geçtiği zorlu dönemin Mersin’e yansımalarını değerlendirirken, şehrin bu süreçten güçlenerek çıkması için fuarın kritik bir rol üstleneceğini vurguladı. Türkiye’de tekstil sektörünün son yılların en zorlu dönemlerinden birini yaşadığının altını çizen Sağlam, durumu “adeta kan kaybediyor” sözüyle nitelendirerek şunları söyledi: “Tekstil deyince çoğu kişinin aklına önce İstanbul ya da Bursa geliyor ama Mersin aslında çok güçlü bir tekstil kenti. Gerek serbest bölgemizde gerekse şehir merkezindeki atölye ve tesislerde binlerce insanımız doğrudan tekstilden ekmek yiyor. Dolayısıyla Türkiye’de tekstil sektörünün yaşadığı bu kan kaybı, Mersin’i de çok ciddi biçimde etkiliyor. Üretim kapasitesinden istihdama kadar biz de bu sıkışmayı sahada, birebir yaşıyoruz. Biz de tam bu noktada, Mersin olarak bu tabloya fuar üzerinden somut bir ‘çıkış kapısı’ açmaya hazırlanıyoruz. 14–17 Ocak 2026 tarihlerinde CNR Mersin Fuar Alanı’nda düzenleyeceğimiz Uluslararası Akdeniz Tekstil Fuarı ile kan kaybeden sektöre ‘can suyu’ olmayı amaçlıyoruz. Bu zor dönemde, üreticilerimizin nefes alacağı, yeni bağlantılar kuracağı, yeni pazarlara açılacağı güçlü bir platform oluşturmayı hedefliyoruz.”
“TÜRKİYE’DE TEKSTİL DAR BOĞAZDAN GEÇİYOR”
Fuarın kapsamının son derece geniş olduğunun altını çizen Sağlam, erkek spor giyimden kadın giyime, çocuk ve bebe giyimden eşofman gruplarına, kumaştan aksesuara, teknik tekstilden yenilikçi üretim teknolojilerine kadar tekstilin tüm ana omurgasını Mersin’de tek çatı altında toplamaya hazırlandıklarını belirtti. Sağlam, “Bu organizasyon, Mersin Tekstil Üreticileri Derneği ve Mersin Tekstil Sanayicileri Derneği’nin girişimi ve Mersin Valiliği, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Yenişehir Belediyesi, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ile Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin destekleriyle, Kapital Expo organizasyonluğunda hayata geçecek. Fuar kapsamında büyük çoğunluğu mersinden 80 civarında marka sahibi üretici firmayı, yurt dışından gelecek 200 profesyonel satın almacıyla aynı platformda buluşturmayı hedefliyoruz. Yani bir yanda üreticilerimiz, diğer yanda Türkiye Cumhuriyetlerden, Orta Doğu’dan, Kuzey Afrika’dan kısmen Avrupa’dan gelen nitelikli alıcılar aynı zeminde buluşacak. Türkiye’de tekstil sektörü bugün gerçekten büyük bir dar boğazdan geçiyor. Üreticiler maliyet baskısı altında; pazarlar daralıyor, siparişler küçülüyor. Bu tabloyu sadece konuşarak, sadece şikâyet ederek değiştiremeyiz. Bir yerden başlayıp somut adımlar atmamız gerektiğinin farkındaydık. İşte bu fuar, içerisine sıkıştığımız bu döngüyü kırmak için attığımız en stratejik adımlardan biridir. Üreticilerimizin ayakta kalabilmesi için yeni pazarlara, yeni müşterilere, yeni bağlantılara ihtiyacı var. Uluslararası Akdeniz Tekstil Fuarı’nın asıl amacı tam olarak bu ihtiyaca cevap vermek.” diye konuştu.
“AMACIMIZ, MERSİN’İ AKDENİZ’İN TEKSTİL ÜSSÜ HÂLİNE GETİRMEK”
Teknik tekstilden modern üretim teknolojilerine uzanan çok geniş bir yelpazeyi Mersin’de alıcılarla buluşturacaklarını ifade eden Sağlam, “Hem klasik ürün grupları hem de katma değeri yüksek, teknik ve yenilikçi ürünler aynı salonda yer alacak. Alıcı tarafında da güçlü bir hazırlık yürütüyoruz. Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika başta olmak üzere farklı pazarlardan 200 profesyonel satın alma amacıyla Mersin’e bekliyoruz. Pazarın daraldığı dönemlerin aslında doğru kullanıldığında yeni bağlantı kurmak için en uygun zamanlar olduğuna inanıyorum. Çünkü böyle dönemlerde alıcılar da maliyet ve tedarik zinciri açısından alternatif arayışına giriyor. Biz bu fuarla, üreticilerimize yeni müşteriler kazandırmayı, mevcut ilişkilerini güçlendirmeyi ve ihracat kapılarını yeniden açmayı hedefliyoruz. Özellikle KOBİ’ler için bu tür organizasyonların ne kadar kritik olduğunun farkındayız. Birçok firmamız uzun süredir bazı pazarlara fiziksel olarak gidemiyor, fuarlara düzenli katılım sağlayamıyor. Biz bu kez alıcıları Mersin’e getiriyoruz. Yani üreticiyi, dünyanın farklı noktalarından gelen nitelikli alıcıyla aynı masaya oturtmayı amaçlıyoruz. Bu, hem şehir hem sektör hem de firmalarımız için çok önemli bir fırsat. Mersin sadece liman ve lojistik kenti olarak görülmemeli. Elbette limanımız, lojistik kabiliyetimiz çok kıymetli; ama bunun üzerine güçlü bir üretim ve ticaret hikâyesi yazmak zorundayız. Biz Uluslararası Akdeniz Tekstil Fuarı’nı, Mersin’in ekonomik dönüşümünde önemli bir adım olarak görüyoruz. Mersin, artık sadece lojistik ve liman şehri değil; dünya markalarının yeni üretim partneri olmaya aday bir merkezdir. Amacımız sadece dört gün sürecek bir fuar yapmak değil; bölgenin geleceğini tasarlamak, Mersin’i Akdeniz’in tekstil üssü hâline getirmektir. Bu fuarı, takvimde yerini alacak tek seferlik bir etkinlik olarak görmüyoruz. Tam tersine, Mersin’de kurulacak yeni bir tekstil ekosisteminin başlangıcı olarak değerlendiriyoruz. Hedefimiz; uluslararası alıcıların düzenli olarak ziyaret ettiği, güçlü üreticilerimizin yeni pazarlar bulabildiği, liman ve lojistik avantajımızla birlikte bölge ekonomisine kalıcı katkı sağlayan bir üretim ve ticaret merkezi oluşturmaktır. Kısacası, Mersin’i Akdeniz çanağında bir “textile hub” olarak konumlandırmayı hedefliyoruz.” dedi.
“BU ORGANİZASYONA TÜM KENTİN SAHİP ÇIKMASI GEREKİYOR”
Mersin’in tüm dinamiklerine de çağrı yapan Sağlam, fuarın sadece tekstil sektöründe değil, konaklamadan ulaşıma, yeme-içmeden hizmet sektörüne kadar tüm şehirde ciddi bir hareketlilik yaratacağını belirtti. Sağlam, şunları aktardı: “Fuarın kalıcı hâle gelmesi, Mersin markasına gerçek anlamda değer katması için iş dünyasından yerel yönetime, meslek örgütlerinden üniversitelere kadar herkesin bu organizasyona sahip çıkması gerektiğine inanıyorum. Bu sadece tekstil sektörünün değil, şehrin tamamının meselesi.” Fuarın organizasyonunu üstlenen Kapital Expo’ya da teşekkür eden Sağlam, ayrıntılı bilgi almak isteyen üreticiler ve ziyaretçilerin www.medtexexpo.com üzerinden kayıt yaptırabileceğini söyledi. Sağlam son olarak, 14–17 Ocak 2026’da düzenlenecek Uluslararası Akdeniz Tekstil Fuarı’na tüm sektörü, Mersin iş dünyasını ve Mersin kamuoyunu desteğe ve katılıma davet etti.
Uluslararası Akdeniz Tekstil Fuar komitesi üyesi ve Mersin Tekstil Üreticileri Derneği genel sekreteri Osman Alpaslan da, fuar sayesinde yurt dışına daha hızlı açılabileceklerinin altını çizerek, “Mersin'de iç piyasa üreticileri olarak, serbest bölgenin tekstil bilinirliği var ama iç piyasada en az serbest bölge aktif ve eleman sayısı olarak serbest bölgedeki işverenlere yakın bir potansiyelimiz var. Bununla beraber yıllardır gerek yurt içinde, gerekse yurt dışında bizim satışlarımız, müşterilerimiz var ama uluslararası boyutta çok kendimizi anlatamıyoruz. Bu sene fuarla beraber yurt dışından müşteriler gelecek. 80 tane yerli firmanın kendi markasıyla katılımı olacak. Fuar sayesinde yurt dışına daha hızlı açılabileceğimizi düşünüyoruz.”
ŞAROĞLU: MERSİN'İN TEKSTİL SEKTÖRÜNÜN İLERİDE OLDUĞUNU BİLMİYORDUK
Fuar şirketi sahibi ve Kapital Expo ortağı Murat Şaroğlu, Mersin’de tekstil sektörünün ileri düzeyde olduğunu bilmediğinin altını çizerek, şunları aktardı: “Kapital Expo 25 yılı aşkın bir fuarcı deneyimine sahip bir firma. Mersin'in özelliğine gelip olursak İstanbul'da, Konya'da, Kayseri'de, İzmir'de, Türkiye'de çoğu yerinde fuar yaptık. Mersin'de de bir fuar alanı var. Yaklaşık 10 bin metrekare büyük alana sahip. Bugüne kadar da burada genelde perakende yönelik fuarlar olmuş. Yani bir mobilya fuarı yapılmış, çeyizlik ürünler gibi… Evlenme öncesinde insanlar gelip, alışveriş yapmışlar. Kitap fuarı yapılmış, öğrenciler gelmişler. Uluslararası bir fuar daha önce yapılmamış. Açık söylemek gerekirse, Mersin'e gelmeden önce Mersin'in tekstil sektörünün bu kadar ileride olduğunu bilmiyorduk. Tekstil denilince aklımıza Bursa, İstanbul, Deniz'li gelirdi ama Mersin maalesef gelmiyordu. Bundan 3 ay önce başladı maceramız. METÜD ve sanayiciler odasıyla tanıştıktan sonra burada irili ufaklı bayağı bir tekstil üreticisinin olduğunu düşündük ve gördük. Bir çalışma yaptık. Burada uluslararası bir fuar yapılabilir mi? Çünkü Mersin'in malum tanınırlık, verimlilik açısından dünya üzerinde pek bir verimliliği yok. Türkiye deyince insanların aklına İstanbul geliyor. Belki Antalya geliyor, tarih ve turistik açıdan. Bir araştırma yaptığımızda yurt dışı alıcısının getirilebileceğini gördük. Güzel bir birleşimde, şu anda 80'e yakın firma var. Ünlü gruplarımız arasında çocuk, bebek ürünleri, kadın ve spor ürünler var. Çoğunluğu Mersin'den oluşan; İstanbul'dan, Bursa'dan, Diyarbakır'dan, Gaziantep'ten, Adana'dan katılımcılarımız var.”
|