Hatimoğulları: “Anayasa şu anda gündemde değil”




Tarih: 17 Aralık 2025 Çarşamba 13:31


Terörsüz Türkiye süreciyle ilgili Mersin’de konuşan Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, “DEM Parti Anayasanın ilk dört maddesiyle ilgili birçok tartışma ve manipülasyon var. Bu manipülasyonu yapan, süreci karşıtlaştıran, şiddetten ve savaştan beslenen kesimlere buradan bir kez daha yanıtımızı veriyoruz: Şu anda anayasa Türkiye’nin gündeminde olan bir konu değildir. Şu anda bizim bir yol temizliğine ihtiyacımız vardır. Yol temizliğinden kast ettiğimiz de barış ve demokratik entegrasyon yasalarının çıkarılmasıdır. Bu ülkenin bölüneceğini, bu ülkenin tekçi ve ırkçı anlayışının devam etmesi gerektiğini söyleyen zihniyetleri buradan mahkum ediyoruz. Onlara asla pabuç bırakmayacağız” dedi.

NECDET TAŞ

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, partisinin Mersin İl Örgütü tarafından düzenlenen dayanışma yemeğinde katıldı. Terörsüz Türkiye süreciyle ilgili mecliste de bir komisyon kurulduğunu hatırlatan Hatimoğulları, “Meclis’teki bu komisyon, Türkiye’deki yurttaşlarımızın yüzde doksan beşini temsil eden zengin bir birliktelikle oluşturuldu. Bunun yetmeyeceğini hepimiz biliyoruz. Raporumuzu en erken veren siyasi parti olduk. Büyük bir mücadele tarihine sahip olan bir fikir ve anlayışla raporumuzu hazırladık, sunduk. Bu rapor sadece kağıttan ibaret değildir, üzerinde basitçe cümlelerin yazıldığı bir rapor değildir. Bu rapor, yüz yıllık Kürt sorununun hem Türkiye’de hem bölgede çözüm reçetesini sunan bir rapordur. Yasa yapma sürecinin başlamasını bekliyoruz. Türkiye’de mevcut olan yasaların dahi uygulanmadığı, Anayasa’nın ayaklar altına alındığı bir dönemden geçiyoruz. Böylesi bir süreçte, silahsızlanmanın hızlanmasını sağlayacak olan özel bir yasanın çıkarılmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

BİR YANDAN BARIŞ, DİĞER YANDAN EMEK MÜCADELESİ VERİYORUZ

Bir yandan barışın bu topraklarda toplumsallaşmasını sağlamak için çalışmalarını devam ettirdiklerini,  diğer yandan da ülkede derinleşen işsizlik, açlık, yoksulluk, geçinememe ve barınamama sorununu temel meselelerden biri olarak gördüklerinin altını çizen Hatimoğulları, “Türkiye’de elli milyona yakın yurttaşımız açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Asgari ücretin belirlenmesiyle ilgili görüşmeler devam ediyor. Masada işveren var, masada devlet var ama işçiler yok. Bizler evimizde kaynamayan tencereyi, çocuklarının beslenme çantasına bir paket süt koyamayan milyonlarca yurttaşımızın yaşadıklarını biliyoruz. İnsanlar bu topraklarda açlığa, yoksulluğa mahkum edildi. Özellikle barışa sahip çıkacak olan en önemli kesimler, bu ülkede yaşayan işsizler, yoksullar, barınamayanlar, geçinemeyenler, emekliler, kirasını ödeyemeyenler, engelliler, doğa ve insan hakları savunucularıdır. İnsanlar iş istiyor, ekmek istiyor. İnsanca ve onurlu bir şekilde yaşayabileceği bir ücret istiyor. Silahların kalıcı bir şekilde susmasını istiyor. Ama aynı zamanda bu ülkede demokrasinin bütün örüntülerinin toplumun içinden filizlenerek büyümesini, zuhur etmesini ve bizleri birleştirmesini istiyor. Halkların eşit kardeşliğini istiyor. Büyük kardeşin küçük kardeşe hükmettiği bir ilişki kardeşlik hukuku değildir” şeklinde konuştu. “Bu topraklarda yaşayan 72 milletten yurttaşımız birlik, beraberlik ve kardeşlik içinde neden olmasın? Herkes kendi diliyle, anadiliyle konuşacak, anadiliyle eğitim görecek; kendi inancıyla ibadet edecek. Kimsenin kimse üzerinde tahakkümü olmayacak. İşte biz böylesi bir demokratik seviyenin hukuki bir sürece kavuşmasını istiyoruz” diye konuşan Hatimoğlulları, “Bütün farklılıklarımızla Akdeniz Belediyesini yerel seçimlerde kazanan bizdik. Partimizin Akdeniz’deki başarısı, Türkiye’deki başarılara genel bir örnektir. Çünkü farklılıklarımızla kazandık. Kayyımcı zihniyet belediyemize kayyım atamıştı, belediye eşbaşkanlarımızı tutuklamıştı. Belediye eşbaşkanlarımız şu an aramızda. Yine beraberiz, yine mücadeledeyiz. Barış ve Demokratik Toplum Sürecinde kayyım rejiminin tamamen ortadan kalkması lazım. Kayyım atanmış bütün belediyelerden kayyımlar geri çekilmeli, belediye başkanları ve belediye eşbaşkanları görevlerine iade edilmelidir. Yine aynı şekilde Adana Büyükşehir Belediye Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanının da aralarında olduğu CHP’li belediye başkanlarına yönelik operasyonları asla kabul etmiyoruz. Bu operasyonların siyasi saiklerle yapıldığını biliyoruz. Seçme ve seçilme hakkımızı elimizden alamazsınız. O yüzden bir kez daha diyoruz ki bütün seçilmişler görevlerine iade edilmelidir. Halk kendi iradesini istiyor” dedi.

“TEKÇİ VE IRKÇI ANLAYIŞLARA ASLA PABUÇ BIRAKMAYACAĞIZ”

Hasta tutuklularla ilgili yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerektiğini ifade eden Hatimoğulları, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hasta mahpuslar bu toplumun vicdanını kanatan, yaralayan en büyük insan hakkı ihlallerindendir. O yüzden hasta mahpuslar derhal serbest bırakılmalıdır. Birçok cezaevinde gözlem kurulları hala infaz yakıyor. Bunu kabul etmek mümkün değildir. İnfaz yakılmasına derhal son verilmelidir. AİHM ve AYM kararları hayata geçirilmiyor. Bunu kabul etmek mümkün değildir. Mersin’in, Çukurova’nın topraklarından Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş ve Leyla Güven şahsında bütün mahpuslara selam ve sevgilerimizi gönderiyorum. Anayasanın ilk dört maddesiyle ilgili birçok tartışma ve manipülasyon var. Bu manipülasyonu yapan, süreci karşıtlaştıran, şiddetten ve savaştan beslenen kesimlere buradan bir kez daha yanıtımızı veriyoruz: Şu anda anayasa Türkiye’nin gündeminde olan bir konu değildir. Şu anda bizim bir yol temizliğine ihtiyacımız vardır. Yol temizliğinden kast ettiğimiz de barış ve demokratik entegrasyon yasalarının çıkarılmasıdır. Bu ülkenin bölüneceğini, bu ülkenin tekçi ve ırkçı anlayışının devam etmesi gerektiğini söyleyen zihniyetleri buradan mahkum ediyoruz. Onlara asla pabuç bırakmayacağız. Bu topraklarda barış kazanacak, demokrasi kazanacak, halk kazanacak. Barış süreci kadınlar olmadan olmaz. Kadınlar barış masasının asli özneleridir, demokratik toplumun inşa edicileridir. Bizler çatışmalara, kadın cinayetlerine, erkek şiddetine, devlet şiddetine, militarizme her yerde karşı çıktık, çıkmaya da devam edeceğiz.”

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2026 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA