Mersin’de emekli sendikaları, en düşük emekli aylığının 20 bin liraya çıkarılmasını yetersiz bularak sokaklara indi. Açlık sınırının 31 bin TL’ye ulaştığını ve alım gücünün 2002’den bu yana ciddi şekilde gerilediğine dikkat çeken emekliler, CHP’nin TBMM’de başlattığı oturma eylemine de destek verdi. Bütçenin halk yerine holdinglere aktarıldığını savunarak seyyanen zam ve en düşük emekli aylığının en düşük memur maaşıyla eşitlenmesini talep eden emekliler, “Artık susmayacağız, evlerimize kapanmayacağız, hakkımızı alana kadar meydanlarda olacağız” dedi.
En düşük emekli aylığına yüzde 18,4 zam yapılarak 20 bin lira oldu ancak tepkiler gecikmedi. Mersin’de 2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şubesi ve Tüm Emeklilerin Sendikası Mersin Şubesi üyeleri, CHP’nin “En düşük emekli maaşı, en düşük memur maaşına eşitlensin” talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda başlattığı oturma eylemine Mersin’den destek verdi. Emekli eylemlerinin ilk durağı 2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şubesi önü oldu. Burada bir konuşma yapan Sendika Başkanı Hüseyin Kurt, “Zengine han hamam yoksula ot saman… Yılın Yalanı Nedir? Emeklilerimizi enflasyona ezdirmedik. İktidar sözcüleri bir yandan emeklilerimizi enflasyona ezdirmedik diye yılın en büyük yalanını bıkmadan tekrarlıyorlar. Diğer yandan da emeklilerimizin zor durumunu biliyoruz, onları rahat ettirmek için bütçe olanaklarını sonuna kadar kullanacağız diyorlar. CHP emeklilerin sorunlarının tespiti için araştırma önergesi verdi. CHP, asgari ücretin 39 bin liraya en düşük emekli aylığının da asgari ücret düzeyine çıkarılmasını uzun zamandır dillendiriyordu. Araştırma önergesiyle ilgili açıklama yapan AKP sözcüsü İsmail Güneş dedi ki: “Muhalefet partilerine sesleniyorum. İktidar olmak istiyorsanız emeklilerimize yerine getirmeyeceğiniz vaatlerde bulunmayın” ve gene bizi şaşırtmadılar, önerge AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. TBMM’de asgari ücret ve emeklilerin durumu için oturma eylemi yaparak 7/24 meclisi terk etmeme eylemi yapan CHP ne ve diğer muhalefet partilerine sesimiz oldukları için selamlıyoruz. Hakkımız olanı alana kadar mücadelemiz sürecek. Haklıyız kazanacağız” ifadelerini kullandı.
“BU ÜCRET SEFALET DÜZEYİDİR KABUL ETMİYORUZ”
Bütçede aslan payının holdinglere tarikatlara rantiyeye tefeciye dolar milyarderi ve milyonerlere gittiğini öne süren Kurt, “Bu iktidardan önce durum böyleydi zaten, bakın; 2002 yılından önce uygulanan neo-liberal politikalar ekseninde İMF programları uygulanıyordu. En düşük maaş alan emekli maaşı ile 4 çeyrek alabiliyorlardı. Şimdi ise 1 çeyrek alınabiliniyor. 3 çeyrek milyarderlerin cebine aktarıldı. Biz bu politikaları kabul etmiyoruz. Kayıplarımızı geri alana kadar da durmadan mücadele edeceğiz. Tüm emeklileri dul ve yetimleri emeklilerin emekçilerin birliği için sendikamıza üye olmaya ve birlikte mücadeleye çağırıyoruz. İktidar dün en düşük emekli aylığının 21 bin olması için teklif getirdiğini açıkladı. En düşük emekli aylığı 21 bin lira olduğunda bile olması gerekenin ancak yarısına ulaşıyor. Bizler açlık sınırının 31 bin TL olduğu bir durumda sürünme ücretini kabul etmiyoruz. İktidar geçen yıl bugünlerde, emeklilerden, işçilerden, çiftçilerden, memurlardan, işsizlerden, evsizlerden, çocuklardan, gençlerden, kadınlardan, dullardan ve yetimlerden sabır istedi. Yıl boyunca da halkı yoksullaştırma, bir avuç holdingi abad etme programını zorla uyguladı. Asgari ücreti 2026 yılı için 28 bin 75 TL olarak belirlediler. TÜİK’in ısmarlama enflasyonu bile yüzde 31 olarak beklenirken artış yüzde 27’de kaldı. Geçen yıl da TÜİK’in ısmarlama enflasyonu yüzde 44,4 iken artış yüzde 30 olarak uygulanmış, üstelik bir yıl boyunca başka artış verilmemişti. Asgari ücretliler bizim çocuklarımız ve torunlarımızdır, bu ücret sefalet düzeyidir kabul etmiyoruz. Asgari ücretlileri ve emeklileri enflasyona ezdirmedik masalına inanmadık. Kabul etmiyoruz” dedi.
“SEYANEN ZAM HALEN UYGULANMADI”
Memur emeklilerine yasanın açık hükmüne rağmen verilmeyen seyyanen zammın hâla uygulanmadığını kaydeden Kurt, “Seyyanen ilave ödeme davasına bakan Ankara 9. İdare Mahkemesinin kararı da henüz açıklanmadı. Anayasanın eşitlik ilkesine rağmen gasbedilmiş hakkımızı alana kadar mücadelemiz sürecek. Önce bir saptama yapalım, şu anda işsizliğe ve geleceksizliğe itilmiş gençlerimizden sonra toplumun en yoksulları emeklilerle onların dul ve yetimleridir. Emeklilerin hakları emekçi kimliklerine sıkı sıkıya bağlıdır, emekliliği sağlayan aktif çalışma yaşamıdır. Yaş haddi, iş göremezlik veya yeterli prim/gün sayısına ulaşan emekçi emekliliğe hak kazanır. Kişi beden ve beyin gücünü harcayarak yıllarca üretmiş, ülkenin zenginliğine katkı sağlamıştır. Elbette ki emekliliğe hak kazanan emekçi, emekli olurken ustalığın tecrübenin zirvesindedir. Emekli olurken insanca yaşamaya yetecek bir aylığı çoktan hak etmiştir. Bu aylık elbette ki asgari ücretin üzerinde olmalıdır. Çünkü asgari ücret tanımı gereği en azdır, geçici ve kısa sürelidir” şeklinde konuştu.
KARAKUŞ: “ARTIK EVLERİMİZE KAPANMAYACAĞIZ, RAZI OLMAYACAĞIZ”
Tüm Emeklilerin Sendikası Mersin Şubesi üyeleri de Yoğurt Pazarı Parkı’nda yaptıkları basın açıklamasında “Artık susmayacağız, geri çekilmeyeceğiz, evlerimize kapanmayacağız. Yok sayılmayı, sadakaya mahkum edilmeyi, açlık sınırı altında yaşamaya zorlanmayı kabul etmiyoruz” dedi. Emekliler adına konuşan Tüm Emeklilerin Sendikası Mersin Şubesi Başkanı Ahmet Karakuş, “CHP milletvekillerinin meclis eylemini destekliyor ve alanlarda olacağımızı kamuouy ile paylaşıyoruz. Biz emekliler artık susmayacağız, geri çekilmeyeceğiz, evlerimize kapanmayacağız. Yok sayılmayı, sadakaya mahkum edilmeyi, açlık sınırı altında yaşamaya zorlanmayı kabul etmiyoruz. Yıllarca çalışmış, üretmiş, bu ülkenin tüm değerlerini yaratmış milyonlarca emeklinin insanca yaşam talebi meşrudur, haklıdır ve ertelenemez. Tüm Emeklilerin Sendikası olarak mücadeleyi sokaklara, meydanlara, halkın gözü önüne taşıyoruz. Bizi yok sayanlara bir kez daha ilan ediyoruz: Biz artık bekleyen, razı olan durumunda olan değiliz. Bundan sonra her şey biziz. Meydan biziz, söz biziz, güç biziz. Tüm emeklilere seyyanen 20 bin lira zam yapılması, en düşük memur maaşının yeni başlayan memur maaşına eşitlenmelidir” dedi.
|